Goedkope begrafenis in kartonnen kist en meer

begrafenis budget

Een goedkope begrafenis in een kartonnen kist vinden steeds meer mensen een goede optie.

'De kosten van een begrafenis lopen namelijk al gauw op naar zo'n 8.000,-' las ik in het tijdschrift Genoeg.

Gemiddeld ben je zo tussen de 5.000,- en de 8.000,- kwijt aan de begrafenis.

Dan heb je het over een begrafenis in combinatie met rouwkaarten, een mooie kist, bloemen op de kist en een afscheidsbijeenkomst.

Maar stel nou dat je een beperkt budget hebt. En je wilt toch een waardige begrafenis. Hoe goedkoop kun je een begrafenis dan maken?

Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.

1. Kies voor een rouwfiets in plaats van een auto.

Het huren van fiets en aanhanger kost € 135,- per 48 uur. Maar je kunt ook je eigen fiets voor de aanhanger zetten. Meer informatie vind je op rouwfiets.nl. Op de website van Rouwfiets staat: 'De rouwstoet kan fietsend achter de rouwfiets aan.' Ik vind het wel wat hebben moet ik zeggen! En het is ook nog eens milieuvriendelijk.

rouwfiets
Bron: rouwfiets.nl

2. Kies voor een goedkope begrafenis in een kartonnen kist

Een kartonnen kist kost tussen de 100 en 140 euro volgens de site Doodeenvoudig.nl. Doodeenvoudig is een onafhankelijk kenniscentrum waar je als particulier producten rondom begrafenissen kunt kopen.

kartonnen kist
Deze kartonnen kist kwam ik tegen bij https://dutch.alibaba.com/

Begrafenis in een kartonnen kist

Een goedkope begrafenis in een kartonnen kist wordt ook genoemd als een milieuvriendelijke optie. Een kartonnen kist is duurzamer dan een kist van hout. En niet onbelangrijk: een kartonnen kist hoeft niet armoedig te lijken. Ze zien er vaak net zo uit als een houten kist. Hieronder zie je een prachtige kartonnen kist van uitvaartstore.nl:

goedkope begrafenis in kartonnen kist

Deze is wel relatief weer wat duurder. Dus ik denk dat deze vooral wordt gekozen vanuit duurzame motieven, en minder om te besparen op de kist. Onderstaande kartonnen kist van kartent.com is dan weer wat budgetvriendelijker:

goedkope begrafenis in kartonnen kist

Let op: het is mijn ervaring dat niet alle begrafenisondernemer een kartonnen kist in hun aanbod hebben. Bij de begrafenis van mijn dochter Lucy stond de optie van een kartonnen kist er niet bij. Vind je een goedkope begrafenis in een kartonnen kist heel belangrijk, dan is het verstandig om van te voren research te doen. Je kunt namelijk ook gewoon zelfstandig een kartonnen kist regelen als je dat wilt. Vraag wel na bij je begrafenisondernemer of de kist aan de voorwaarden voldoet.

3. Geen kist maar een wade

Je kunt ook afzien van een kist, en kiezen voor een laken waarin de dode wordt gewikkeld. Maar een officiële wade kán duurder uitpakken dan een kartonnen kist. Onderstaande dunne wade vond ik op wikkelgoed.nl en kost 325,-. Op hun website las ik dat het heel eenvoudig is om zelf je dierbare hier in te wikkelen.

wade
LIjkwade van wikkelgoed.nl

4. Geen uitvaartondernemer inschakelen

Een begrafenis of crematie moet na 36 uur en binnen 6 werkdagen plaatsvinden. Als je alles zelf regelt, scheelt dat een flink bedrag. Op uitvaart.nl wordt een gemiddeld tarief van een uitvaartondernemer genoemd van 1750,-

5. Zelf het lichaam verzorgen

Als iemand overlijdt moet je een arts bellen. De arts stelt vast of iemand inderdaad dood is. Vervolgens kun je er voor kiezen om zelf het lichaam te verzorgen. Bij bijvoorbeeld Dela kost 'opbaren en verzorgen' 700,- .

Persoonlijk zou ik niet weten hoe dat verzorgen moet, dus dit vind ik wel een lastige. Het lichaam van een dode verzorgen heet 'afleggen'. Toch kan ik me voorstellen dat dit goed kan voelen, en een mooi moment kan zijn. Op uitvaart.nl staat een uitgebreide uitleg hoe je een overledene kunt verzorgen!

6. Zelf de akte van overlijden aanvragen

Nadat de arts heeft vastgesteld dat iemand is overleden kun je zelf de akte van overlijden aanvragen bij het gemeentehuis. Het is vergelijkbaar met het doen van een geboorteaangifte. Alleen doe je het nu vanwege een overlijden. Dit kost niets. Als een uitvaartondernemer het voor je doet kost dat zo'n 15,-.

7. Het lichaam thuis opbaren

Volgens het artikel in Genoeg kun je een voorwerp van ijzer op iemands buik leggen om het lichaam goed te houden. Daarnaast kun je koelelementen gebruiken.

8. Zelf voor koffie zorgen na afloop bij je thuis

De enige kostenpost waar je echt niet onderuit kunt is die van crematie/begraven. Volgens Genoeg is de goedkoopste crematie 550,-. Dit heet een technische crematie: je geeft de kist alleen maar bij de deur bij het crematorium af... Doe ook gewoon zelf je uitvaart fotografie of vraag daar een goede vriend of kennis voor.

De goedkoopste begrafenis: scenario

Bij de goedkoopste begrafenis, bel je na overlijden de huisarts. Die stelt vast dat iemand is overleden. Vervolgens fiets je zelf naar het gemeentehuis en vraagt een akte van overlijden aan. Je legt zelf het lichaam van de overledene af, en houdt het daarna koel met koelelementen. Op de dag van de crematie/begrafenis wikkel je de overledene in een laken of til je hem of haar in een kartonnen kist. Vervolgens vervoer je de overledene met een rouwfiets naar de begraafplaats/crematorium.

Daarna nodig je iedereen uit om met je mee naar huis te gaan en drink je samen koffie en eet zelfgebakken cake. Cake bakken is ook nog leuk om te doen.

Het is natuurlijk makkelijk om dit uit te zoeken, als je niet direct te maken hebt met de pijn en het verdriet van een overlijden. Maar op dit moment spreekt deze eenvoudige manier van omgaan met een overledene me aan. Het heeft iets huiselijks en intiems. Het hele proces blijft dicht bij jezelf.

Conclusie over goedkope begrafenis

Als ik de kosten op doodeenvoudig.nl zo bekijk, dan zou je voor zo'n 1200,- een begrafenis kunnen regelen. Maar dan moet je dus wel vrijwel alles zelf doen. De grootste kostenpost is zo'n geval de begrafenis/crematie.

Persoonlijk zou ik het prima vinden om op deze manier begraven te worden. Alleen zou ik wel graag een korte bijeenkomst willen voordat mijn lichaam wordt begraven/gecremeerd denk ik.

Leestips:

Wat vind jij het fenomeen rouwfiets?

Similar Posts

42 Comments

 1. Mooi overzicht Nicole.
  Ik had me al eens uitgezocht hoe je goedkoper en toch een mooi afscheid kan hebben dus op zich wist ik het wel maar zo op een rijtje gezet is handig.
  Zelf wil ik wel zo'n afscheid...maar ja, dan moeten wel de achterblijvers het zo willen regelen....

 2. Met een kartonnen kist op de fiets naar het crematorium?
  Dan mag je toch hopen dat het dan niet heel hard regent, want dan blijft er weinig over van zo'n kist.
  Gelukkig zijn de meesten mensen wel verzekerd voor een uitvaart met alles er op en eraan.

 3. Wat interessant! Die fiets! Oh stiekem zou ik dat echt wel willen. Probleem is denk ik dat op veel begrafenissen ook veel ouderen zijn en ik zie mijn oude ooms en tantes niet echt op de fiets komen vanuit het hoge noorden. Maar een tof idee is het zeker. Zo'n wade vind ik ook heel erg mooi. Ik wil graag begraven worden op een natuurbegraafplaats. Ik ben er nu een paar keer geweest en dat is zo ontzettend mooi. Volgens mij kan ik dan ook in een wade en hoef ik niet in een kist. Heel gaaf dat je hier een artikel over schrijft. Mijn ouders hebben geen uitvaartverzekering (de krenten), want die zeiden: Genoeg geld als je het huis verkoopt. Dat is natuurlijk ook zo, maar ik ga ze toch eens laten zien hoe goedkoop wij uit kunnen zijn. ;-)

  1. Ik vind die fiets ook heel mooi, maar heb dezelfde gedachte gehad als jij: kunnen en willen andere mensen ook fietsen?

   Volgens mij kun je inderdaad in een wade begraven worden in een kist. Ik vind het ook een hele mooi gedachte, zo op een natuurbegraafplaats.

   Ik moet glimlachen dat je je ouders gaat laten zien hoe goedkoop je uit kunt zijn met hun eventuele begrafenis. Dan houd je lekker veel over van de verkoop van het huis natuurlijk ; )

   Ik ben benieuwd wat ze zeggen.

 4. Ik ken iemand die haar dochtertje van 11 jaar zelf heeft verzorgd met het hele gezin. Toen ze erover vertelde klonk dat zo mooi....
  Begrafenissen kunnen inderdaad duur zijn.
  Voor mij hoeft dat ook niet...

  1. Jeetje, wat mooi en verschrikkelijk tegelijk Ilse. Mooi om zo je dochter te kunnen verzorgen, maar verschrikkelijk om een kind te moeten verliezen. Dat is één van mijn grootste angsten.

 5. Het opbaren thuis hebben we met de ouders van mijn man ook gedaan en dat geeft een goed gevoel. Je kunt ze nog even dichtbij je hebben en zien wanneer je dat wil i.p.v. tien minuten op een avond. Aan de hand daarvan hebben wij zelf ook besloten het zo te doen.

 6. Eerlijk gezegd vind ik een rouwfiets niets. Hij zou maar eens omvallen. (je gaat namelijk niet van te voren even ermee oefenen). Dat klinkt natuurlijk grappig maar bij overlijden heb ik altijd het gevoel dat er een beetje misbruik wordt gemaakt van het moment. Mensen zijn vaak dan niet in de stemming om de juiste keuzes te maken en daar spelen uitvaartondernemingen handig op in, vind ik.
  Ik vind het trouwens een mooi overzicht wat je hebt gemaakt Nicole, maar wat een bedragen hé, die je moet betalen. Dat zou inderdaad veel goedkoper kunnen, bijvoorbeeld door bij crematies, de kist niet mee te verbranden maar opnieuw te gebruiken. zou ook veel in prijs schelen.

  1. Het lijkt mij inderdaad ook erg lastig om goede beslissingen te nemen als je midden in je verdriet zit Marion.

   Het idee om een kist te hergebruiken vind ik eigenlijk superslim. Dat heb ik nog niet eerder gehoord.

 7. Zo'n fiets zou niet mijn voorkeur hebben gebaseerd op gevoel, gek eigenlijk. Daarnaast vind ik een kartonnenkist wel weer handig, scheelt veel geld en het maakt niets uit.

 8. Ik vind het interessant dat je erover schrijft en dat deze mogelijkheden er zijn. Toch lijkt het mij nog al wat als ik het zelf allemaal zou moeten regelen vooral wanneer je zo intens verdrietig bent. Zelf ben ik goed verzekerd al zijn mijn man en dochter er vrij in om het in te vullenm

  1. Daar heb je helemaal gelijk in Mallemolenmoeder. Ik schreef deze post als het ware 'op het droge'. Het is heel wat anders als je net een verlies hebt geleden.

 9. Begin januari is mijn mijn man, de liefde van mijn leven overleden, we waren 42 jaar samen. Ik kan je verzekeren dat je op het moment dat iemand dood gaat niet aan de goedkoopste begrafenis denkt. Mijn man te zien sterven was voor mij de meest indrukwekkende en emotionele gebeurtenis in mijn leven. Gelukkig heeft hij nog zelf kunnen kiezen op welke plek hij op de begraafplaats begraven wilde worden, we hebben afgesproken dat ik zijn graf ga beplanten met zijn zelf gekweekte buxus en lavendel, hij wilde graag dat we de klok lieten luiden en we hebben afgesproken dat ik hem samen met onze kinderen zou begraven. Zo hebben we het gedaan, met een grote emaille emmer vol met witte en rode rozen, we hadden zelf onze iPad met muziek mee, de burgermeester heeft de klok laten luiden, de begraafplaats is heel oud, achter de kerk, ik heb er een goed gevoel over. De kosten 2900 euro. We wonen in een gehucht in Frankrijk.
  Groet Adriana

 10. Ik ben toch wel van de oude stempel, geloof ik. Ik zou alles uit handen geven. Ik wil een uitvaart met een zware eiken kist, een uitvaartbegeleider en een advertentie in de krant, met mooie uitnodigingen en toespraken en veel koffie/thee en er wat bij en veel bloemen. Ik ben dus niet voor 8000 euro klaar ;-) Maar goed, daar heb ik dan ook een verzekering voor.
  Dat laatste wat je beschrijft heeft wel iets intiems, maar ik denk dat wanneer het een van mijn dierbaren is, mijn hoofd met heel andere dingen bezig is.

  1. Dat laatste denk ik zeker ook Anita. En dan kan het inderdaad fijn als iemand al die praktische zaken voor je bedenkt en regelt zodat je je daar niet zoveel hoeft bezig te houden.

   Ik zie beide kanten.

 11. Kartonnen kist behoort niet meer tot de mogelijkheden. Pasgeleden wilde mijn tante dat maar dat mocht niet meer.

 12. Eigenlijk wil ik hier nog niet over nadenken, maar ja, dat moet eigenlijk wel. Is wel zo fijn voor de nabestaanden. Ik moet bekennen dat we niet eens een uitvaartverzekering hebben.

  Zo'n fiets vind ik trouwens wel wat hebben, maar wie gaat er dan trappen?

 13. Ik vind de goedkoopste begrafenis erg droevig.
  Niet alleen heeft de kartonnen kist iets heel triests maar wil je echt de achterblijvers achter een fiets met aanhanger met daarop een kartonnen kist, aan laten gaan in die vier of vijf dagen nadat je gestorven bent?

  Even naar het gementehuis om een akte van overlijden aan te vragen. Die tijd moet je niet eens willen moeten maken. Hier kost dat je algauw een middag. Drie uur ben je er wel mee zoet..

  Mijn buurman overleed drie maand geleden. De begrafenisondernemer heeft alles maar dan ook alles geregeld. Van de kerk tot een gat in de grond, tot gereserveerd bordjes, ruimte voor de familie om te parkeren, broodjesvoor de familie die van ver kwam voor het condoleren uit. Ze hebben bij de begrafenisonderneming meer dan 70 uur gemaakt in die vijf dagen.

  Mijn man is iter en vraagt freelance 100 euro het uur inclusief btw 100-21=79 minus belasting etc blijft er over netto op onzeeigen rekening 38 euro.
  Zet het tarief voor degene die alle regelzaken waar je hoofd niet naar staat in een heel ander daglicht.

  Ik zou me trouwens doodschamen voor een kartonnen kist, die je per fiets aflevert bij het crematorium en je daarna met degenen die afscheid kwamen nemen naar je eigen huis gaat waar jij dan water moet koken voor thee.

  Mijn tante lag thuis opgebaard in een eenvoudige houten kist. Van hun huiis naar de kerk was het 200 meter, dit hebben haar broers getild, kist op de schouders en langzaam lopend.
  In de kerk stond een rollende constructie, waar gedurende de dienst de kist opstond. Aan het einde van de dienst sloegen alle neven en nichten, broers en zussen een spijker in het deksel dat door haar man en kinderen op de kist werd gelegd. Man en kinderen rolden de kist door het dorp naar de begraafplaats. Broers, zussen neven nichten ooms tantes, vrienden en bekenden liepen achter de kist aan.
  Na het laten zakken van de kist was er koffie en thee met brood en koek in het dorphuis, waar vrijwilligers voor de kosten van de boodschappen de catering verzorgden.

  Mijn oom en zijn kinderen konden even op verhaal komen, samen, en troost vinden bij hun familie. In plaats van rond te lopen met koffie en koek alsof ze niet net hun vrouw en moeder begraven hadden.

  Een begrafenis hoeft niet duur te zijn. Maar een houten kist, een auto of roltafel, een persoon die de regelzaken doet, niet zelf koffie moeten zetten en niet drie uur heen en weer rijden naar het gemeentehuis zijn wat mij betreft toch wel minimaal. Juist omdat je helemaal niet voor de leuk een paar dagen vrijneemt. Er is wel iemand DOOD.

 14. Heel mooi geschreven. Gelukkig kun je ook sparen voor de begrafenis, iets wat steeds meer mensen doen. Maar het heeft ook wel iets moois om zelf voor je geliefde te zorgen. Liefs

 15. Dank voor het overzicht. Dat ijzer op de buik, hoe werkt dat dan? Mijn vader is thuis opgebaard geweest - koeler onder de baar, en het raam op een kier (het was hartje winter). Ik heb hem ook mee afgelegd en heel ingewikkeld is dat niet. Ivm respectvol hanteren van het lichaam is het wel handig dat samen met iemand te doen ("dood gewicht" is heel moeilijk hanteren, je wilt niet hannesen). Ik vond het intiem en waardevol om te doen.
  Dat fietsen lijkt me alleen voor stedelijke omgeving met glad asfalt. Bij een natuurbegrafenis, hotsend en botsend over boomwortels?
  Begrafenis doe je voor de nabestaanden dus rekening houden met oudere familieleden en vrienden.

  Wat je familie kan en wil doen bij jouw uitvaart hangt altijd van de situatie af.

 16. Een begrafenis kost geld, ongeacht.
  Het mooie is het dat je deze tegenwoordig in kan vullen naar eigen wensen /behoeften en je persoonlijke omstandigheden.
  Belangrijk is dat je nadenkt en spreekt over dat je leven eindig is en hoe je de rouwdagen en begrafenis/ crematie zou wensen.
  Leg zo mogelijk dit ook vast, zodat partner/ kinderen niet voor verrassingen komen te staan en over alles na moeten hoeven te denken, hoe zou hij/ zij dit gewild hebben. Kijk als je zover bent gekomen dit ook eens in de zoveel jaar na of dat je het nog zo zou wensen.
  Dan komt vanzelf hier ook uit voort wat de kosten zoals kunnen zijn, spaar er eventueel voor.

  Mijn man overleed 7 jaar geleden, na een ziekzijn van 10 weken,
  aangezien we wisten dat hij zou komen te overlijden kregen we de tijd om zaken nog te bespreken, ik was 41 jaar!
  Hij liet veel aan mij over en zei, jij moet er mee verder straks.
  Mijn ervaring is alles doe je in de lijn van.....
  Hoe fijn was het dat er al contact was gelegd met de begrafenisondernemer,
  ik wist wat te doen bij overlijden.
  Nog ben ik dankbaar voor de keuze van deze begrafenisondernemer,
  op de dag van overlijden kwamen er veel fam.leden, deze hadden een mening , dit maakte het voor mij lastig, ik was zo verdrietig en ook moe, gelukkig zag en begreep deze begrafenisondernemer dat en kwam 3x op de dag van overlijden en s avonds besloot ik tot......
  Er komt zoveel op je af, je moet beslissen over kist, kaart, tekst, lettertype etc etc....
  Mijn man legde ik samen met mijn vriendin af. Dat was voor mij een vanzelfsprekendheid, toch kreeg ik ook de kracht om dit te doen.
  Ik had de mogelijkheid om mijn man thuis op te baren, hoe fijn was dat..
  Elke dag kwamen er fam en vrienden op afspraak, zeer naaste fam en vrienden mochten thuis afscheid nemen en ik hield elke dag een dagdeel voor mezelf.
  Elke ochtend kwam de begrafenisondernemer en hij beoordeelde de overledene.
  De dag van de begrafenis, het lichaam van mijn man werd vervoerd in een lijkauto, buiten het feit dat ik niet van een rouwfiets had gehoord, dit zou helemaal niet bij ons hebben gepast, een condoleance en dienst in de aula en na de begrafenis gingen we met een select groepje naar huis, alwaar koffie en broodjes waren.

  Nog kijk ik met grote dankbaarheid terug op de weken van ziekzijn, dag van overlijden en de rouwdagen, als de begrafenis, niets zou ik anders hebben gedaan.
  Welke keuze in deze die je ook maakt, belangrijk is dat je er goed bij voelt, het bij jou/ jullie past in jullie situatie.

  Niet genoemd in de log de kosten over graf, steen etc........

 17. Bij mij zou dit allemaal niet passen en gelukkig bij mijn vriend ook niet, ik moet er niet aan denken om hem op een fiets te zien liggen als ik kapot ga van verdriet en dan nog van alles moet regelen. Jezelf goed verzekeren lijkt me het best en uiteraard doen waar je je goed bij voelt.

 18. Het is heel verschillend, Nu zonder noodzaak kijken wat er kan en wat het kost is gemakkelijk, totdat je er voor staat
  Niet alle naasten zijn in staat tot dragen of verzorgen.
  Ik heb het heel fijn gevonden( nog steeds) om mijn man zelf te verzorgen en te kisten.geeft ook troost.

  Siny

 19. Wat een goed artikel! Echt goede tips. Toch denk ik dat ik liever de vertrouwde bekende weg kies als er al zoveel te regelen is. Ik heb daarom ook een uitvaartverzekering.

 20. Ondanks dat hebt een onderwerp is wat soms wat gevoelig ligt, mooi artikel!

  Zelf eens een uitvaart meegemaakt met het lichaam in een doek op een plank, best bizar om te zoen! Afleggen heb ik samen met tantes van mijn man gedaan bij opa... de fiets lijkt me niets, moet iemand al mijn gewicht wegtrappen ;)

 21. Handige tips, alleen een fiets zou ik toch niet gebruiken er voor.
  Bij ons heb je dela en kan je nu al beginnen te betalen voor aan je dood. Dat klinkt misschien hard maar dan hebben je familieleden geen lasten. Ze moeten niks voor je betalen.

 22. Ik heb het meegemaakt met de fiets. Een collega van mijn man, nog jong overleden. Dit is zo'n 10 jaar geleden. Zijn vrouw reed voorop in een riksha, een goede vriend fietste er achter met de overledene in een kist op een aanhanger. De genodigden, wij dus ook, fietsten er achter naar het crematorium. Zij koos hier voor omdat zij ook op die manier getrouwd waren, zij toen achterop bij hem op de fiets naar het gemeentehuis. Ik vind het mooi dat je zelf kunt kiezen hoe je zelf of je geliefde naar zijn laatste rustplaats gaat.

  1. Wat bijzonder dat je het hebt meegemaakt Catharina. Ik kende het alleen uit artikelen. Ik snap het sentiment dat je het laatste afscheid net zo doet als je huwelijk. Het past wel bij elkaar.

 23. Nicole, ik vind hier je antwoord niet terug, maar om even daarop terug te koppelen:
  Je kind verliezen is echt verschrikkelijk.
  Dit kind waar ik het over had was een meisje dat overleden in tijdens de busramp in Sierre. De school waar ik lesgeef was er héél dicht bij betrokken.
  Dat was echt een verschrikkelijke ervaring en ik kende de kinderen niet eens persoonlijk!

 24. Helaas hebben we drie weken terug afscheid moeten nemen van opa en ik ben zo blij dat ie goed was verzekerd. Hij had eerst genoeg geld en dacht iedereen dat komt allemaal wel goed, tot ie naar een bejaarden huis moest en daar een enorm hoge bijdrage moest betalen, hij mocht 300 euro zakgeld overhouden en daar moest ie nog medicijnen zorgverzekering en boodschappen van betalen Zijn was hoefde niet omdat zijn kinderen dat deden maar dat ging er anders ook nog af. Dan wist ook de belasting hem te vinden en opeens na een aantal jaar was er van al zijn centjes niet veel meer over. Ik zou iedereen die niet verzekerd is ook echt het (on)gevraagde advies willen geven sluit een goede verzekering af.Ook waren we super blij met de uitvaart ondernemer hun weten alles veel beter en kunnen alles veel beter regelen bv komen tijden wel overeen van kerk en begraafplaats is er een dominee die tijd heeft Dat de kaarten voor een bepaalde tijd bij een drukker zijn omdat in het weekend extra kosten ontstaan enz enz Bovendien sluit ik me aan bij eerdere reacties je hoofd staat er niet naar om alles te regelen.

 25. Ja een begrafenis zijn heel duur. Triest eigenlijk dat zo iets emotioneels ook nog eens veel geld moet kosten. De fiets ken ik niet . Zou wel even aan het idee moeten wennen ik zie hier zo,n fiets al door de straat komen.(De site die er bij staat werkt niet of bestaat niet meer)De wade zou wel een keus kunnen zijn Het idee dat je zo opgesloten zit kan me nu al benauwden. dat geeft een stuk vrijheid in mijn beleving. de kosten van een kist zijn zo duur en als we eerlijk zijn ik denk dat de meeste gecremeerd worden en dan is een dure kist ook maar van kort duur. Bijzonder hoe je deze lijst hebt neer gezet met alle mogelijkheden. Ik heb een tijd lang iets in de uitvaart willen doen, maar op een of andere manier is dat er nooit van gekomen.Het lijkt me een mooi dankbaar beroep om een steun voor de nabestaande te kunnen zijn.

 26. We geven veel uit aan rituelen en dat is ook goed zo. We hechten waarde aan symboliek en geven hier ook graag geld aan uit.

  Echter kan de symboliek ook anders zijn. Zo kan een frugaal en bescheiden leven ook terugkomen in een bescheiden begrafenis.

  Leuk artikel heb je in ieder geval geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.