Goedkope begrafenis in kartonnen kist en meer

Last updated on November 21st, 2023 at 04:26 pm

begrafenis budget

Een goedkope begrafenis in een kartonnen kist vinden steeds meer mensen een goede optie.

‘De kosten van een begrafenis lopen namelijk al gauw op naar zo’n 8.000,-‘ las ik in het tijdschrift Genoeg.

Gemiddeld ben je zo tussen de 5.000,- en de 8.000,- kwijt aan de begrafenis.

Dan heb je het over een begrafenis in combinatie met rouwkaarten, een mooie kist, bloemen op de kist en een afscheidsbijeenkomst.

Maar stel nou dat je een beperkt budget hebt. En je wilt toch een waardige begrafenis. Hoe goedkoop kun je een begrafenis dan maken?

Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.

1. Kies voor een rouwfiets in plaats van een auto.

Het huren van fiets en aanhanger kost € 135,- per 48 uur. Maar je kunt ook je eigen fiets voor de aanhanger zetten. Meer informatie vind je op rouwfiets.nl. Op de website van Rouwfiets staat: ‘De rouwstoet kan fietsend achter de rouwfiets aan.’ Ik vind het wel wat hebben moet ik zeggen! En het is ook nog eens milieuvriendelijk.

rouwfiets
Bron: rouwfiets.nl

2. Kies voor een goedkope begrafenis in een kartonnen kist

Een kartonnen kist kost tussen de 100 en 140 euro volgens de site Doodeenvoudig.nl. Doodeenvoudig is een onafhankelijk kenniscentrum waar je als particulier producten rondom begrafenissen kunt kopen.

kartonnen kist
Deze kartonnen kist kwam ik tegen bij https://dutch.alibaba.com/

Begrafenis in een kartonnen kist

Een goedkope begrafenis in een kartonnen kist wordt ook genoemd als een milieuvriendelijke optie. Een kartonnen kist is duurzamer dan een kist van hout. En niet onbelangrijk: een kartonnen kist hoeft niet armoedig te lijken. Ze zien er vaak net zo uit als een houten kist. Hieronder zie je een prachtige kartonnen kist van uitvaartstore.nl:

goedkope begrafenis in kartonnen kist

Deze is wel relatief weer wat duurder. Dus ik denk dat deze vooral wordt gekozen vanuit duurzame motieven, en minder om te besparen op de kist. Onderstaande kartonnen kist van kartent.com is dan weer wat budgetvriendelijker:

goedkope begrafenis in kartonnen kist

Let op: het is mijn ervaring dat niet alle begrafenisondernemer een kartonnen kist in hun aanbod hebben. Bij de begrafenis van mijn dochter Lucy stond de optie van een kartonnen kist er niet bij. Vind je een goedkope begrafenis in een kartonnen kist heel belangrijk, dan is het verstandig om van te voren research te doen. Je kunt namelijk ook gewoon zelfstandig een kartonnen kist regelen als je dat wilt. Vraag wel na bij je begrafenisondernemer of de kist aan de voorwaarden voldoet.

3. Geen kist maar een wade

Je kunt ook afzien van een kist, en kiezen voor een laken waarin de dode wordt gewikkeld. Maar een officiële wade kán duurder uitpakken dan een kartonnen kist. Onderstaande dunne wade vond ik op wikkelgoed.nl en kost 325,-. Op hun website las ik dat het heel eenvoudig is om zelf je dierbare hier in te wikkelen.

wade
LIjkwade van wikkelgoed.nl

4. Geen uitvaartondernemer inschakelen

Een begrafenis of crematie moet na 36 uur en binnen 6 werkdagen plaatsvinden. Als je alles zelf regelt, scheelt dat een flink bedrag. Op uitvaart.nl wordt een gemiddeld tarief van een uitvaartondernemer genoemd van 1750,-

5. Zelf het lichaam verzorgen

Als iemand overlijdt moet je een arts bellen. De arts stelt vast of iemand inderdaad dood is. Vervolgens kun je er voor kiezen om zelf het lichaam te verzorgen. Bij bijvoorbeeld Dela kost ‘opbaren en verzorgen’ 700,- .

Persoonlijk zou ik niet weten hoe dat verzorgen moet, dus dit vind ik wel een lastige. Het lichaam van een dode verzorgen heet ‘afleggen‘. Toch kan ik me voorstellen dat dit goed kan voelen, en een mooi moment kan zijn. Op uitvaart.nl staat een uitgebreide uitleg hoe je een overledene kunt verzorgen!

6. Zelf de akte van overlijden aanvragen

Nadat de arts heeft vastgesteld dat iemand is overleden kun je zelf de akte van overlijden aanvragen bij het gemeentehuis. Het is vergelijkbaar met het doen van een geboorteaangifte. Alleen doe je het nu vanwege een overlijden. Dit kost niets. Als een uitvaartondernemer het voor je doet kost dat zo’n 15,-.

7. Het lichaam thuis opbaren

Volgens het artikel in Genoeg kun je een voorwerp van ijzer op iemands buik leggen om het lichaam goed te houden. Daarnaast kun je koelelementen gebruiken.

8. Zelf voor koffie zorgen na afloop bij je thuis

De enige kostenpost waar je echt niet onderuit kunt is die van crematie/begraven. Volgens Genoeg is de goedkoopste crematie 550,-. Dit heet een technische crematie: je geeft de kist alleen maar bij de deur bij het crematorium af… Doe ook gewoon zelf je uitvaart fotografie of vraag daar een goede vriend of kennis voor.

De goedkoopste begrafenis: scenario

Bij de goedkoopste begrafenis, bel je na overlijden de huisarts. Die stelt vast dat iemand is overleden. Vervolgens fiets je zelf naar het gemeentehuis en vraagt een akte van overlijden aan. Je legt zelf het lichaam van de overledene af, en houdt het daarna koel met koelelementen. Op de dag van de crematie/begrafenis wikkel je de overledene in een laken of til je hem of haar in een kartonnen kist. Vervolgens vervoer je de overledene met een rouwfiets naar de begraafplaats/crematorium.

Daarna nodig je iedereen uit om met je mee naar huis te gaan en drink je samen koffie en eet zelfgebakken cake. Cake bakken is ook nog leuk om te doen.

Het is natuurlijk makkelijk om dit uit te zoeken, als je niet direct te maken hebt met de pijn en het verdriet van een overlijden. Maar op dit moment spreekt deze eenvoudige manier van omgaan met een overledene me aan. Het heeft iets huiselijks en intiems. Het hele proces blijft dicht bij jezelf.

Conclusie over goedkope begrafenis

Als ik de kosten op doodeenvoudig.nl zo bekijk, dan zou je voor zo’n 1200,- een begrafenis kunnen regelen. Maar dan moet je dus wel vrijwel alles zelf doen. De grootste kostenpost is zo’n geval de begrafenis/crematie.

Persoonlijk zou ik het prima vinden om op deze manier begraven te worden. Alleen zou ik wel graag een korte bijeenkomst willen voordat mijn lichaam wordt begraven/gecremeerd denk ik.

Leestips:

Wat vind jij het fenomeen rouwfiets?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

42 Comments

  1. Wat een goed artikel! Echt goede tips. Toch denk ik dat ik liever de vertrouwde bekende weg kies als er al zoveel te regelen is. Ik heb daarom ook een uitvaartverzekering.

  2. Ondanks dat hebt een onderwerp is wat soms wat gevoelig ligt, mooi artikel!

    Zelf eens een uitvaart meegemaakt met het lichaam in een doek op een plank, best bizar om te zoen! Afleggen heb ik samen met tantes van mijn man gedaan bij opa… de fiets lijkt me niets, moet iemand al mijn gewicht wegtrappen ;)

  3. Handige tips, alleen een fiets zou ik toch niet gebruiken er voor.
    Bij ons heb je dela en kan je nu al beginnen te betalen voor aan je dood. Dat klinkt misschien hard maar dan hebben je familieleden geen lasten. Ze moeten niks voor je betalen.

  4. Ik heb het meegemaakt met de fiets. Een collega van mijn man, nog jong overleden. Dit is zo’n 10 jaar geleden. Zijn vrouw reed voorop in een riksha, een goede vriend fietste er achter met de overledene in een kist op een aanhanger. De genodigden, wij dus ook, fietsten er achter naar het crematorium. Zij koos hier voor omdat zij ook op die manier getrouwd waren, zij toen achterop bij hem op de fiets naar het gemeentehuis. Ik vind het mooi dat je zelf kunt kiezen hoe je zelf of je geliefde naar zijn laatste rustplaats gaat.

    1. Wat bijzonder dat je het hebt meegemaakt Catharina. Ik kende het alleen uit artikelen. Ik snap het sentiment dat je het laatste afscheid net zo doet als je huwelijk. Het past wel bij elkaar.

  5. Nicole, ik vind hier je antwoord niet terug, maar om even daarop terug te koppelen:
    Je kind verliezen is echt verschrikkelijk.
    Dit kind waar ik het over had was een meisje dat overleden in tijdens de busramp in Sierre. De school waar ik lesgeef was er héél dicht bij betrokken.
    Dat was echt een verschrikkelijke ervaring en ik kende de kinderen niet eens persoonlijk!

  6. Helaas hebben we drie weken terug afscheid moeten nemen van opa en ik ben zo blij dat ie goed was verzekerd. Hij had eerst genoeg geld en dacht iedereen dat komt allemaal wel goed, tot ie naar een bejaarden huis moest en daar een enorm hoge bijdrage moest betalen, hij mocht 300 euro zakgeld overhouden en daar moest ie nog medicijnen zorgverzekering en boodschappen van betalen Zijn was hoefde niet omdat zijn kinderen dat deden maar dat ging er anders ook nog af. Dan wist ook de belasting hem te vinden en opeens na een aantal jaar was er van al zijn centjes niet veel meer over. Ik zou iedereen die niet verzekerd is ook echt het (on)gevraagde advies willen geven sluit een goede verzekering af.Ook waren we super blij met de uitvaart ondernemer hun weten alles veel beter en kunnen alles veel beter regelen bv komen tijden wel overeen van kerk en begraafplaats is er een dominee die tijd heeft Dat de kaarten voor een bepaalde tijd bij een drukker zijn omdat in het weekend extra kosten ontstaan enz enz Bovendien sluit ik me aan bij eerdere reacties je hoofd staat er niet naar om alles te regelen.

  7. Ja een begrafenis zijn heel duur. Triest eigenlijk dat zo iets emotioneels ook nog eens veel geld moet kosten. De fiets ken ik niet . Zou wel even aan het idee moeten wennen ik zie hier zo,n fiets al door de straat komen.(De site die er bij staat werkt niet of bestaat niet meer)De wade zou wel een keus kunnen zijn Het idee dat je zo opgesloten zit kan me nu al benauwden. dat geeft een stuk vrijheid in mijn beleving. de kosten van een kist zijn zo duur en als we eerlijk zijn ik denk dat de meeste gecremeerd worden en dan is een dure kist ook maar van kort duur. Bijzonder hoe je deze lijst hebt neer gezet met alle mogelijkheden. Ik heb een tijd lang iets in de uitvaart willen doen, maar op een of andere manier is dat er nooit van gekomen.Het lijkt me een mooi dankbaar beroep om een steun voor de nabestaande te kunnen zijn.

  8. We geven veel uit aan rituelen en dat is ook goed zo. We hechten waarde aan symboliek en geven hier ook graag geld aan uit.

    Echter kan de symboliek ook anders zijn. Zo kan een frugaal en bescheiden leven ook terugkomen in een bescheiden begrafenis.

    Leuk artikel heb je in ieder geval geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.