Uitvaartverzekering wel of niet verstandig?

Uitvaartverzekering wel of niet

Een uitvaartverzekering wel of niet? Mijn man en ik hebben er geen afgesloten, maar regelmatig bekruipt me een onrustig gevoel. Want is dat nou wel verstandig?

Uitvaartverzekering wel of niet?

Want het idee achter een uitvaartverzekering is heel logisch: het is al erg genoeg als je doodgaat. Dan is het wel zo prettig als er genoeg geld is voor je uitvaart. Anders hebben de nabestaanden naast het verdriet over je overlijden, daar ook nog kopzorgen over.

En wat als je nabestaanden het niet breed hebben? Maak je ze het dan niet onnodig lastig? Zeker als je bedenkt dat een begrafenis in Nederland gemiddeld 7500,- kost volgens de Consumentenbond.

Ik besloot het daarom toch eens uit te zoeken.

Uitvaartverzekering: wat is het?

Het Nibud vat een uitvaartverzekering kernachtig samen:

'Met een uitvaartverzekering verzekert u zich tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Als u overlijdt, betaalt de verzekeringsmaatschappij (een deel van) de kosten.'

Uitvaartberekenaar van het Nibud

Volgens datzelfde Nibud schatten veel mensen de kosten van een uitvaart te laag in. Behulpzaam bieden ze daarom een uitvaartberekenaar aan. Ik heb die natuurlijk onmiddellijk ingevuld. Ik was nieuwsgierig op welk bedrag ik zou uitkomen.

Ik schrok van de uitkomst

Ik schrok van de uitkomst! Ik vulde hem zo knieperig mogelijk in, en vinkte steeds de goedkoopste optie aan. En dan kwam ik nog uit op maar liefst 7750,-! De grootste kostenpost blijkt de uitvaartverzorger te zijn: 1250,-. Hieronder een screenshot van mijn resultaat:

Screen Shot 2019 05 15 at 16.44.08
Bron: Nibud

Geschrokken koos ik daarna voor crematie. Dan ben je een stuk voordeliger uit: 4075,-.

N.B. Uiteraard is dit kostenplaatje maar een gemiddelde. Er zijn veel meer mogelijkheden en variaties. Zo zijn er ook kisten van karton bijvoorbeeld. Of helemaal geen kist. Maar de Nibud uitvaartberekenaar geeft in ieder geval een basisidee van de kosten van een uitvaart. Een andere handige rekentool van uitvaartkosten vind je op uitvaartverzekering.nl.

Lees nu: Wat moet je doen als iemand overlijdt?

'Een uitvaartverzekering is comfortabel.'

In onderstaand filmpje hoor je econoom professor Koelewijn over uitvaartverzekeringen. Hij geeft aan dat bij lagere inkomens een uitvaartverzekering handig is. Daarnaast 'ontzorgt' zo'n verzekering, vindt hij. Zelf heeft hij genoeg spaargeld, en heeft om die reden geen verzekering.

Uitvaartverzekering wel of niet: voors en tegens

Voors

 • Als je geen spaarpotje hebt, zorgt een uitvaartverzekering dat je een financieel vangnet hebt.
 • De kosten van een uitvaart kunnen snel oplopen. Een uitvaartverzekering geeft dan een geruststellend gevoel. Financieel is het goed geregeld.
 • De huidige spaarrente is zo laag, dat een uitvaartverzekering gunstiger is.
 • Spaar je via een uitvaartverzekering voor je uitvaart? Dan betaal je over €7.033 (2018) per verzekerde geen vermogensbelasting. (Bron Consumentenbond)
 • Zelfs als je een spaarpotje hebt voor je uitvaart, kunnen je nabestaanden daar in theorie niet meteen over beschikken. Een verzekering voorkomt dat ze het geld moeten voorschieten. Dit geldt niet als één van de nabestaanden wel bij de spaarrekening kan natuurlijk.
 • Het is gemakkelijk. Heb je bijvoorbeeld een Naturapolis dan bel je naar je verzekeraar, en wordt het voor je geregeld.

Tegens

 • Een uitvaartverzekering dekt vaak niet álle kosten. Je moet dus wel goed de kleine lettertjes lezen zodat je weet wat je nou precies verzekerd hebt.
 • Onder andere door de inflatie worden de kosten van begrafenissen elk jaar hoger. Daardoor kan het zijn dat je alsnog niet genoeg hebt aan je uitvaartverzekering. Dit kun je voorkomen met een zogenoemde geïndexeerde uitvaartverzekering. Dan wordt het verzekerde bedrag namelijk verhoogd op basis van de gestegen kosten van een uitvaart. Nadeel is wel, dat de premie dan vaak ook stijgt. Lees ook Vrouw ontvangt habbekrats van verzekeraar.

Ik moest glimlachen om de omschrijving van de zogenoemde sommenpolis door de Consumentenbond:

'Nabestaanden krijgen een vast bedrag uitgekeerd dat ze vrij kunnen besteden. Ze kunnen dus ook van het geld op vakantie gaan.'

Mijn conclusie over Uitvaartverzekering wel of niet

Als je geen spaarpotje hebt voor een uitvaart, is het handig om een uitvaartverzekering te hebben. Heb je voldoende inkomsten om geld opzij te zetten? Dan is een uitvaartverzekering niet noodzakelijk. Maar zelfs dan geldt: vanwege de lage rente is het financieel wel voordeliger.

Op de site van consumentenprogramma Kassa citeren ze de directeur van de Consumentenbond, die zegt:

'Heb je geen geld achter de hand? En wil je een eenvoudige uitvaart waarbij alles wordt geregeld? Dan is een naturapakket met een vrij te besteden bedrag de beste keus. Daar valt niet zelf tegenop te sparen.'

Leestips ook

Heb jij een uitvaartverzekering? En zo ja welke, soort?

Similar Posts

48 Comments

 1. toen ik alleen kwam te staan op 42 jarige leeftijd heb ik zo'n verzekering genomen, omdat het handig is voor mijn enige zoon dan....
  Je moet dan al een hoog bedrag betalen,omdat je te laat begint, en na 15 jaar staan ze weer aan je deur om de maandelijkse storting te verhogen,en nog langer te storten voor nog een mooiere begrafenis, maar daar ben ik niet op in gegaan, contract is contract...
  Een @->- voor jou.

  1. Wat kwam je al jong alleen te staan ZON-nebloem. Dat is niet niks zeg. Ik kan me goed voorstellen dat je ook vanwege je zoon toen een verzekering nam.

 2. Ja, ik heb een uitvaartverzekering. Ik wil gewoon écht niet dat mijn nabestaanden zich zorgen zouden moeten maken om de kosten van mijn begrafenis. Sommige mensen vinden het gek dat ik op zo'n jonge leeftijd zo'n verzekering heb lopen of vinden het zelfs eng. Ik heb er zelf gelukkig geen last van. Elke maand wordt het geld afgeschreven, waardoor ik er dan aan herinnerd word, maar erg vind ik dat niet.

 3. Ooit hadden wij ze ook maar hebben ze afgekocht. Nu staat er een vast bedrag, klaar om te gebruiken. Te weinig voor de huidige normen maar daarvoor (en voor andere onverwachtse uitgaven) heb ik buffertje.

 4. Mijn man heeft er een lopen ooit door zijn ouders betaald en nu door hemzelf. Mijn ouders hebben dit nooit gedaan er staat geld op de spaarrekening klaar mocht het nodig zijn. Je geeft aan ik heb voor de goedkoopste opties gekozen. Toch helpt het als je bv de bloemist vraagt om een mooi boeket in een bepaalde kleur en vorm zodra je aangeeft dat het een grafstuk is verdubbeld de prijs. Ooit eens gezien dat de kleinkinderen een rieten mand met vergeet-me-nietjes hadden en de kinderen zelf hadden ook wat moois zelf gemaakt met houten harten met de namen van de kinderen. Heel persoonlijk.
  Neef van mijn man is vorig jaar overleden. De kinderen hebben samen de kust getimmerd, zijn vrouw maakte de bloemstukken op de kist. Ze hadden geen lijkwagen, maar hij mocht op een grote auto met open laadbak. Ze heeft de condoleance aan huis gehouden hadden daar zelf wel de ruimte voor. Broodjes na de tijd waren door de vrienden verzorgd....Als je er bij stil staat kan je er als familie een heel persoonlijk afscheid van maken. Ik denk dat er bij jou in de omgeving wellicht ook nog wel noaberschap is waar buren elkaar helpen bij rouw en trouw. Vindt dat zelf erg mooi.

  1. Wat een mooie manier bij de neef van je man Geldover. Het klinkt heel warm en intiem. En ik stel me zo voor dat de kosten dan ook erg meevallen.

   Hierin de Achterhoek is inderdaad noaberschap. De buurt draagt bijvoorbeeld de kist, en de buurvrouwen schenken koffie en zorgen voor broodjes. Ik vond dat ook fijn om te doen toen onze buurvrouw overleed. Het is fijn om actief te helpen op zo'n moment.

 5. Wij hebben ook geen uitvaartverzekering. Heb vol interesse het boekje "Laat je niet kisten door de commercie" van Marieke Henselmans gelezen. Zo kom je er achter wat je kunt besparen of zelf doen bij een uitvaart. Aanrader om te lezen!

 6. Mijn ouders hebben ooit voor ons een uitvaartverzekering geregeld, maar ik geloof dat het maar heel weinig is wat ik nu zou krijgen. Ik vind dit altijd lastig, je wilt er eigenlijk niet over na denken, maar moet wel beseffend at het gewoon veel geld kost, mocht er iets gebeuren.

 7. Ik heb zelf persoonlijk geen uitvaartverzekering. Mijn man daarentegen weer wel. hij wil graag begraven worden in Turkije, op de begraafplaats in zijn dorp, dus dan moet het wel. De kosten van repatriëring zijn aardig hoog. Zelf zorg ik dat er een bedrag van 1500 euro apart staat voor het geval dat. En de rest van de kosten zal dan mijn familie moeten dragen. Dus hopen voor hen, dat ik niet snel dood ga... haha

  1. Slim van je man dat hij daar rekening mee houdt. Dan is het bij hem ook wel wat ingewikkelder. Bijzonder dat hij dan terug wil naar zijn geboortegrond.

 8. Mijn hubbie heeft er al goed voor gezorgd. We hoeven ons geen zorgen te maken, al vind ik wel dat het enorm op aan het lopen is. Soms bekruipt mij het gevoel dat ze misbruik van je maken. Juist omdat we dood gaan, en dat je de nabestaande niet met jouw zorgen achter laat.

 9. Het zijn natuurlijk belachelijke bedragen die voor een begrafenis of crematie worden berekend. Veel ouderen die vroeger een verzekering hebben afgesloten, en allang premievrij is, komen bedrogen uit.

 10. Ik heb geen uitvaartverzekering. Vind het erg duur. Bovendien is dat allemaal regelen nog het laatste wat je voor iemand die je dierbaar is kan doen.

 11. Voor wie kan en wil, zijn er veel mogelijkheden om aanzienlijk goedkoper zelf een uitvaart te verzorgen.
  Wij hebben wel een uitvaartverzekering, die van mijn man is inmiddels deels premievrij. Voor onze kinderen hebben wij destijds ook een verzekering afgesloten en dat betekent dat onze oudste over drie jaar ook premievrij is! Beetje vreemde "bruidsschat" die je je kind meegeeft naar de zelfstandigheid, maar toch ook wel handig. Het betekent dat er 5000 euro vrij komt bij overlijden en dat dekt het grootste deel van de kosten.
  Mijn man en ik hebben voor onszelf al een (natuur)graf gekocht en dat ontzorgt de kinderen later ook, financieel en practisch.

 12. Ik ben al vanaf geboorte verzekerd. En zal dit ook voor mijn toekomstige kinderen doen. Het is toch een stukje zekerheid dat ze niet voor kosten komen te staan.

 13. Wij hebben beiden een uitvaartverzekering en toen onze zoon op 17-jarige leeftijd kwam te overlijden, was hij als minderjarige nog meeverzekerd bij beide verzekeringen en beiden hebben een deel van de uitvaart betaald.
  Alles bij elkaar heeft het door de 9000 euro gekost en dan waren er toch ook nog dingen die we zelf geregeld hadden of die we achterwege lieten. En niet omdat het te duur was, maar omdat wij het niet wilden.

 14. Wij hebben onze uitvaartverzekering jaren geleden afgekocht (3500 euro p.p.).
  Ik vind de kosten van een begrafenis veel te hoog, daarom heb ik gekozen voor een lijkwade en een crematie.
  Mijn ouders zijn ‘katholiek’ begraven, met een avondwake en mis in de kerk, een dubbel graf op het kerkhof(voor 20 jaar, daarna moet er opnieuw betaald worden)
  Ze hadden genoeg geld om alles te betalen maar ik vond het wel erg veel geld voor mensen die resp. 81 en 91 jaar lid van de kerk waren en daar ook een jaarlijkse bijdrage aan leverden!

  1. Wat heeft het lidmaatschap van de kerk te maken met de kosten van een uitvaart. Een avondwake en uitvaartmis zijn maar een klein deel van de kosten. Het meeste wordt door de uitvaartondernemer in rekening gebracht voor alle andere dingen, afleggen, opbaren, kist, vervoer, kaarten, condoleance en allerlei administratieve handelingen, grafrechten evt, crematie etc. Dus om nou te zeggen dat als iemand lang lid is van een kerk dat het dan goedkoper zou moeten zijn vind ik wel een beetje kort door de bocht.

  2. Je zou mogen verwachten dat een avondwake en een uitvaartmis voor leden van de kerk niets of weinig kosten met zich mee zou brengen. Ook aan de grafrechten op het kerkhof achter de kerk hangt een behoorlijk prijskaartje. We hebben alles zoveel mogelijk zelf geregeld en deze kosten waren o.i. belachelijk hoog!

  3. Ik heb al vaker gemerkt dat leden van een parochie denken dat alles voor hun betaald wordt. Om te beginnen zijn er steeds minder mensen die een kerkbijdrage betalen en meneer pastoor moet toch ook zijn kerk verwarmen, verlichten, onderhoud plegen, kerkboekjes laten maken etc.en dan zelf ook nog leven. Van het bisdom krijgen ze steeds minder salaris. Overal wordt bezuinigd. Ik kan me trouwens herinneren dat toen wij 45 jaar geleden trouwden we ook moesten betalen voor de huwelijksmis. En wat betreft de grafrechten, een kerkhof moet toch ook onderhouden worden. Veel vrijwilligers zullen er niet meer zijn zeker niet op een dorp. Ik heb recent een groep 1e communicanten voorbereid. Ook daar waren er ouders stomverbaasd dat er een bijdrage gevraagd werd voor de onkosten, lesmateriaal enzo. Wij deden het allemaal vrijwillig maar het was wel een traject van 5 maanden en vrij intensief.

 15. Een goede uitvaart verzekering is erg belangrijk. Je wilt toch niet dat je ouders, kinderen of familie opdraaien voor de kosten Mijn vader had gelukkig een redelijk goede verzekering maar nog konden we vaak alleen echt de basis dingen kiezen. Daarom heb ik voor mij , mijn vriend en mijn zoontje een goede verzekering afgesloten

  1. Jij hebt dus ook al echt persoonlijke ervaringen met de kosten van een begrafenis Melanie. En begrijp daaruit dat je om die reden een wat uitgebreidere uitvaartverzekering hebt afgesloten?

 16. Wij hebben allebei een uitvaartverzekering, zowel deel natura als deel kapitaal. Gewoon als stukje zekerheid zodat degene die achterblijft niet ineens met extreme kosten wordt opgezadeld.

 17. Ik heb nog geen uitvaartverzekering, maar zit eigenlijk al jaren te zeggen dat ik dat eens moet regelen.. binnenkort toch maar eens doen.

 18. Nee hier geen uitvaartverzekering. Zolang we het zelf kunnen betalen nemen we er ook geen. Hopelijk is het ook nog lang niet nodig.

 19. Mijn ouders hadden al een uitvaartverzekering voor ons. Die hebben we gewoon allemaal klakkeloos overgenomen toen we op onszelf gingen wonen. Toen mijn dochter geboren werd, heb ik er voor haar ook een afgesloten. Sommige mensen vonden dat raar. Zo’n jong kind! Maar ik had het destijds nooit zelf kunnen betalen dus verzekerde ik me daarvoor. Overigens hebben we in de familie de pech gehad dat we al twee keer een beroep op die verzekering hebben moeten doen. En ik was erg tevreden over de service. Bovendien wordt onze verzekering ma een x aantal jaren premievrij (dan hebben ze genoeg verdiend aan je, haha) dus als je hem op jonge leeftijd afsluit is dat gunstig.

  1. Als je inderdaad geen spaargeld achter de hand hebt, is een uitvaartverzekering verstandig. Fijn om te lezen dat je goede ervaringen hebt met deze verzekering!

 20. Wat een goed artikel. Heel eerlijk gezegd denk ik niet dat ik het heb. Ik hou me daar nog niet mee bezig, beetje slecht van mij denk ik?

  1. Als je er jong mee begint, is het wel lekker goedkoop Mandy : ) Maar het is zeker niet slecht van je. Ik kan me best voorstellen dat je er nog niet zo mee bezig bent.

 21. Oké, mss ff een luguber verhaal maar wij hebben mijn vader na 3 dgn gevonden in zijn huis. Door de mooie temperatuur was hij al in staat van ontbinden. geen uitvaart verzekering aanwezig dus sta je daar als kinderen.
  Hoe had hij het gewild, heb ik genoeg geld want idd je komt niet 123 aan z'n geld.
  Mmh, extra koeling omdat het al behoorlijk stonk. niet direct in de buurt is zoiets te vinden.
  Huis schoon laten maken, je wilt immers niet met je dweiltje het lijkvocht gaan opruimen. Dus gespecialiseerd bedrijf inschakelen. dan nog "gewoon"de rest regelen, het gaat mij nog niet eens om het geld maar zou het niemand willen aandoen. Door het regelen geen tijd om zelf te mogen rouwen , dus natuurlijk heb ik een uitvaart verzekering. Geen poespas, het minimale.

 22. Mijn man heeft er wel ene en is daarmee al klaar met betalen maar wellicht ook te weinig voor een crematie wat hij en ik graag willen. Zelf heb ik er geen want ze wilden mij er niet ene geven omdat ik de K ziekte 2x had ontvangen en ik dan nog 2 jaar zo moest wachten vooraleer ik er wel ene ontving. Bij een andere waar ik het vroeg moest ik dan het dubbele betalen en dat zag ik ook niet zitten. Dat noemen ze een risico nemen dacht ik. En dat heeft mij erg verdrietig en ook erg boos gemaakt toen. Heb voldoende spaargeld en spaar nog erbij als het gaat om alles later in orde te brengen. Ik ben van en voor de eenvoud en vrij nuchter hierover. Voor mij hoeven al die toeters en bellen er niet omheen want ik heb geen kinderen of familie. Het liefst zal ik met paard en wagen naar mijn crematie willen maar dat gaat niet want het is te ver waar een crematiecentrum is. Mijn man deelt mijn mening. Wel willen we van elkander het as zodat we elkaar kunnen koesteren.

  1. Ik kan me voorstellen dat het een koude douche was hoe de verzekeraars met je omgingen. Weinig sympathiek zeg!

   Maar als je spaargeld hebt kun je het daarmee ook betalen. De vader van mijn man had zijn hele leven betaald voor een uitvaartverzekering, en vervolgens bleek het heel weinig te zijn toen mijn schoonmoeder overleed. Mijn man is behoorlijk gedesillusioneerd over uitvaartverzekeringen daardoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.