Aangifte van overlijden: dat kun je zelf doen!

aangifte van overlijden zelf doen

Aangifte van overlijden.

Ik heb er bewust voor gekozen om het overlijden van mijn vader zélf aan te geven bij het gemeentehuis.

Het idee kreeg ik door het boek Laat je niet kisten door de commercie van Marieke Henselmans. Het boekje staat boordevol persoonlijke ervaringen, en het verhaal van Renske Waardenburg bracht me op het idee.

Aangifte van overlijden: zelf doen

Renske Waardenburg zegt in Laat je niet kisten door de commercie over de aangifte van overlijden van haar vader:

‘Ik dacht: hij heeft mij ooit aangegeven, nu geef ik hem aan.’ 

Ik vond dat een prachtige gedachte van Renske! En omdat we het overlijden van mijn vader zagen aankomen, heb ik dit nog kunnen overleggen met hem en mijn moeder. Ze vonden het allebei een mooi idee.

Aangifte doen van overlijden in het algemeen

Net zoals je aangifte doet als een kind wordt geboren, zo doe je ook aangifte als iemand overlijdt. Dat moet binnen 6 dagen. De aangifte van overlijden doe je in de gemeente waar de persoon is overleden. Tegenwoordig kun je trouwens ook ook digitaal aangifte van overlijden doen met eHerkenning.

Wat moet je meenemen?

Als je aangifte van overlijden gaat doen moet je een identiteitsbewijs meenemen naar het stadhuis én de zogenoemde verklaring van overlijden. Die krijg je van de arts die het overlijden officieel heeft vastgesteld. Op die akte staat de naam van de overledene. De gemeente verwerkt deze akte vervolgens in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarin komen de gegevens over de datum, de plaats en het land van overlijden te staan. Vervolgens krijg je van de gemeente toestemming om iemand te begraven of te cremeren.

Zelf aangifte van overlijden doen is niet gebruikelijk

Net als Renske in het boek van Marieke Henselmans, liep ook ik ertegenaan dat het niet gebruikelijk is dat jezelf aangifte doet van overlijden. Zowel de begrafenisondernemer als de ambtenaar bij het gemeentehuis kwamen weinig bemoedigend op mij over. De ambtenaar bij het gemeentehuis vergat van de consternatie zelfs om mij te condoleren…

Ook bleek dat de begrafenisondernemer al van alles had doorgegeven.

Dat heb ik wel pijnlijk gevonden, maar ik troost mezelf met de gedachte dat uiteindelijk wel mijn naam op de aangifte van overlijden staat.

Hoe pak je aangifte van overlijden doen aan?

De belangrijkste les die ik leerde was dat ik het gewoon best helemaal zelf had kunnen doen. Door de reactie van de begrafenisondernemer kreeg ik de indruk dat het heel ingewikkeld was. Dus toen zij vervolgens aanbood om alvast een aantal dingen te regelen, leek me dat op dat moment een goed idee. Maar achteraf bezien, had ik het gewoon prima zelf kunnen doen.

Laat je niet afschrikken door de begrafenisondernemer

En dat geldt ook voor de lezers van dit artikel. Mijn belangrijkste les is daarom:

‘Laat je niet afschrikken door de begrafenisondernemer.’

Op uitvaart.nl staat dat in de wet staat dat ‘iedereen die kennis heeft van het overlijden’ aangifte mag doen. Je moet de volgende dingen meenemen:

 • De door de arts verkregen verklaring van overlijden overleggen.
 • Was de overledene getrouwd dan moet ook het trouwboekje mee. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand stelt een akte van overlijden op. Deze akte is het bewijs van overlijden en geeft tevens het verlof tot begraven of cremeren.
 • Elders las ik dat je zelf een identiteitsbewijs moet meenemen als je aangifte van overlijden komt doen.

Ik had al deze spullen al klaar gelegd, maar de begrafenisondernemer zei dat het handig was, als zij ze had…

Lees ook: Wat moet je doen als iemand overlijdt?

Ik nam van te voren contact op met de gemeente

Verder is het slim om van te voren contact op te nemen met je gemeente en te vertellen dat je zelf aangifte van overlijden wilt doen. Ik had dit ruim op tijd gedaan, om problemen en gedoe te voorkomen. Niettemin verliep het alsnog moeizaam bij de gemeente… Het was duidelijk dat ze het niet gewend zijn als je zelf aangifte van overlijden komt doen.

Uitvaart verzekering

Kun je bezuinigen op een uitvaart door zelf aangifte van overlijden te doen? Nee, want dit is gratis! In Nederland heeft bijna 75% van de mensen een uitvaart verzekering. Het idee hierachter is dat je dan goed beschermd bent tegen eventuele kosten van een uitvaart. Dan hoef je je in een periode van verdriet tenminste niet ook nog druk te maken over geldzaken en wat het allemaal kost. Mijn vader had geen uitvaart verzekering, maar hij had een spaarpotje. De vuistregel is doorgaans dan ook:

Zorg dat je voldoende spaargeld hebt, of regel een uitvaart verzekering!

En bij voldoende spaargeld moet je toch al gauw denken aan minimaal 5.000 euro.

Aangifte van overlijden zelf doen: samenvattend

Als een dierbare overlijdt dan kun je ervoor kiezen om zelf aangifte van overlijden te doen. Ik vond het zelf een fijn en bijzonder idee, om dit voor mijn vader te doen.

Zorg dat je de juiste papieren hebt, en laat je niet intimideren door begrafenisondernemers.

Je kunt gewoon een afspraak maken bij het gemeentehuis om de aangifte zelf te komen doen.

Leestips

Hoe zijn jouw ervaringen met begrafenisondernemers? Tips zijn altijd welkom!

Similar Posts

24 Comments

 1. Mooi eigenlijk, je vader heeft ooit aangifte gedaan dat jij geboren was en jij maakt het verhaal rond door aangifte te doen van zijn overlijden.

  Love As Always
  Dimario

 2. Ha Nicole,

  wel een mooi idee, jhet overlijden van je ouders zelf aangeven.
  Had ik dat destijds maar geweten.
  Marieke Henselmans schrijft ook in “Genoeg”…
  Zij is een goeie!

  groetjes. Marlou

  1. Ik heb ook vertrouwen in Marieke Henselmans inderdaad. Haar boek Laat je niet kisten vind ik echt geweldig. Eerst haalde ik het uit de bieb, maar ik heb het uiteindelijk zelfs gekocht, en dat doe ik niet zo gauw.

 3. Mooi hoe de cirkel rond is zo. Heel bewust gedaan en ook fijn dat je laat weten dat dit gewoon kan en mag. Maar snap wel dat in tijden van verdriet, mensen dit soort dingen graag overlaten aan de begrafenisondernemer. Maar het hoeft niet.

  Mooi ook dat je dit deelt.

 4. Goed dat je dit deelt. Ik heb er nog nooit over na hoeven denken, maar ik vind het een heel mooie gedachte om dit zelf te doen en hou dit zeker in m’n achterhoofd, voor als het ooit wel gaat spelen.
  Fijn ook dat je dit voor je vader hebt kunnen doen!

  Er wordt vaak gedaan alsof iets ingewikkeld is. Soort ontmoedigingsbeleid lijkt het wel. Net als mensen die gauw trouwen als ze een kindje verwachten, want anders is het ingewikkeld. Nope: gewoon 1x erkennen in het gemeentehuis en 1 formuliertje naar de rechtbank na de geboorte voor het ouderlijk gezag. That’s all. Veel goedkoper dan trouwen (meestal) en zelfs minder handelingen.

 5. De gebruiken schijnen te verschillen in diverse landen. Na de dood van mijn man hebben mijn oudste zoon en ik samen aangifte van de dood gedaan (met de juiste papieren op zak en alvorens een afspraak te hebben gemaakt met de Burgerlijke Stand). We kregen een certificaat mee in meerdere duplicaten. Die had ik bv. nodig om zijn bankrekening te sluiten en mijn weduwenpensioen op te eisen.
  Als weduwe, zoon en executeur vonden wij dat de gewoonste zaak van de wereld. Ik had nog nooit gehoord over een begrafenisondernemer die deze taak op zich nam.

 6. Ik heb daar nooit over nagedacht maar ik zou het juist graag uit handen geven. Ik heb wel zelf aangifte gedaan van de geboorte van mijn dochter. Dat vond ik wel bijzonder.

 7. Nooit geweten dat je dit ook zelf kon doen. Nu heb ik me er ook nooit zo mee beziggehouden omdat ik vooralsnog niet betrokken ben geweest bij het regelen van de dingen rondom iemands zijn overlijden.

 8. Goed dat je dit deelt. Er zijn veel dingen rond een overlijden die je zelf kunt doen. De meeste informatie die je op het internet tegenkomt is commercieel. Dat staat vol met wat allerlei professionals doen en melden zelden wat je zelf kunt. Ook als er iemand contact opneemt van de “nazorg” van bijvoorbeeld het ziekenhuis, dan krijg je meteen te horen wat den notaris doet, wat de uitvaart onderneming doet, enzovoort. Voor die mensen is het natuurlijk het makkelijkst om door te verwijzen naar mensen die er hun brood mee verdienen. Nooit vertellen ze dat je helemaal niet alles aan anderen hoeft over te laten. Ook krijg je pas te horen wat alles kost als het te laat is. Heb je eenmaal een opdracht gegeven dan zul je moeten betalen. Maar veel van die professionals heb je helemaal niet nodig.

 9. Als kind woonde ik in een gehucht, behorende bij een dorp. Als er iemand “ bediend” was( RK geloof) dan kwamen alle mensen in een huis bij elkaar en werd 3x het rozenhoedje gebeden.
  Was de persoon overleden dan werd in het sterfhuis 3x de rozenkrans gebeden. De familie van de overledene zorgde voor rouwkaarten en door de buren werden die in het gehucht rond gebracht.
  Enkele buren kwamen bij elkaar om de uitvaart te regelen. De kerk word afgesproken en de koffietafel voor na afloop. De overledene werd op een platte wagen met paard naar de kerk gebracht. De buurvrouwen zorgden voor bediening van de koffietafel na afloop.
  De buurmannen, droegen de kist de kerk in en gooiden na de begrafenis het graf dicht.
  Kortom iedereen had zijn taak. Na de koffietafel werd er nog nagepraat.
  Later kwamen de begrafenisondernemers. Die willen alle taken uit handen nemen en voor iedere taak moet je betalen. Hoe mooi is het dat met een uitvaart de familie zoveel mogelijk zelf doet, wat moet je anders? Dagen met elkaar gaan zitten treuren? Als iedereen wat doet voel je dat je bezig bent en je hebt telkens ook weer wat te vertellen aan elkaar.

  1. Heel mooi om te lezen Joke! Ik denk niet dat we naar die tijd terug kunnen, maar wat meer regelen als familie, zou weleens goed kunnen helpen in het rouwproces.

 10. Duidelijke informatie die persoonlijk en nuttig is. Mijn ervaring met begrafenisondernemers is eigenlijk juist wel heel fijn. Zij denken aan zaken waar je zelf soms helemaal niet bij stilstaat en doordat ze zoveel ervaring hebben met de situatie, bieden ze ook steun in het verdriet.

 11. Goed om dit te weten! Ik heb er ook nog niet mee te maken gehad, maar ik hou het in mijn achterhoofd. Dank voor het delen.
  Ik wens je sterkte in je rouw van nu…

 12. De begrafenisondernemers die ik mee gemaakt heb, waren allemaal wel prima. Het zou mijn vak niet zijn, trouwens. Ik zou gewoon met iedereen meehuilen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.