Reacties

Aangifte van overlijden: dat kun je zelf doen! — 24 reacties

 1. Mooi eigenlijk, je vader heeft ooit aangifte gedaan dat jij geboren was en jij maakt het verhaal rond door aangifte te doen van zijn overlijden.

  Love As Always
  Dimario

 2. Ha Nicole,

  wel een mooi idee, jhet overlijden van je ouders zelf aangeven.
  Had ik dat destijds maar geweten.
  Marieke Henselmans schrijft ook in "Genoeg"...
  Zij is een goeie!

  groetjes. Marlou

  • Ik heb ook vertrouwen in Marieke Henselmans inderdaad. Haar boek Laat je niet kisten vind ik echt geweldig. Eerst haalde ik het uit de bieb, maar ik heb het uiteindelijk zelfs gekocht, en dat doe ik niet zo gauw.

 3. Mooi hoe de cirkel rond is zo. Heel bewust gedaan en ook fijn dat je laat weten dat dit gewoon kan en mag. Maar snap wel dat in tijden van verdriet, mensen dit soort dingen graag overlaten aan de begrafenisondernemer. Maar het hoeft niet.

  Mooi ook dat je dit deelt.

 4. Goed dat je dit deelt. Ik heb er nog nooit over na hoeven denken, maar ik vind het een heel mooie gedachte om dit zelf te doen en hou dit zeker in m'n achterhoofd, voor als het ooit wel gaat spelen.
  Fijn ook dat je dit voor je vader hebt kunnen doen!

  Er wordt vaak gedaan alsof iets ingewikkeld is. Soort ontmoedigingsbeleid lijkt het wel. Net als mensen die gauw trouwen als ze een kindje verwachten, want anders is het ingewikkeld. Nope: gewoon 1x erkennen in het gemeentehuis en 1 formuliertje naar de rechtbank na de geboorte voor het ouderlijk gezag. That's all. Veel goedkoper dan trouwen (meestal) en zelfs minder handelingen.

 5. De gebruiken schijnen te verschillen in diverse landen. Na de dood van mijn man hebben mijn oudste zoon en ik samen aangifte van de dood gedaan (met de juiste papieren op zak en alvorens een afspraak te hebben gemaakt met de Burgerlijke Stand). We kregen een certificaat mee in meerdere duplicaten. Die had ik bv. nodig om zijn bankrekening te sluiten en mijn weduwenpensioen op te eisen.
  Als weduwe, zoon en executeur vonden wij dat de gewoonste zaak van de wereld. Ik had nog nooit gehoord over een begrafenisondernemer die deze taak op zich nam.

 6. Ik heb daar nooit over nagedacht maar ik zou het juist graag uit handen geven. Ik heb wel zelf aangifte gedaan van de geboorte van mijn dochter. Dat vond ik wel bijzonder.

 7. Goed dat je dit deelt. Er zijn veel dingen rond een overlijden die je zelf kunt doen. De meeste informatie die je op het internet tegenkomt is commercieel. Dat staat vol met wat allerlei professionals doen en melden zelden wat je zelf kunt. Ook als er iemand contact opneemt van de "nazorg" van bijvoorbeeld het ziekenhuis, dan krijg je meteen te horen wat den notaris doet, wat de uitvaart onderneming doet, enzovoort. Voor die mensen is het natuurlijk het makkelijkst om door te verwijzen naar mensen die er hun brood mee verdienen. Nooit vertellen ze dat je helemaal niet alles aan anderen hoeft over te laten. Ook krijg je pas te horen wat alles kost als het te laat is. Heb je eenmaal een opdracht gegeven dan zul je moeten betalen. Maar veel van die professionals heb je helemaal niet nodig.

 8. Als kind woonde ik in een gehucht, behorende bij een dorp. Als er iemand “ bediend” was( RK geloof) dan kwamen alle mensen in een huis bij elkaar en werd 3x het rozenhoedje gebeden.
  Was de persoon overleden dan werd in het sterfhuis 3x de rozenkrans gebeden. De familie van de overledene zorgde voor rouwkaarten en door de buren werden die in het gehucht rond gebracht.
  Enkele buren kwamen bij elkaar om de uitvaart te regelen. De kerk word afgesproken en de koffietafel voor na afloop. De overledene werd op een platte wagen met paard naar de kerk gebracht. De buurvrouwen zorgden voor bediening van de koffietafel na afloop.
  De buurmannen, droegen de kist de kerk in en gooiden na de begrafenis het graf dicht.
  Kortom iedereen had zijn taak. Na de koffietafel werd er nog nagepraat.
  Later kwamen de begrafenisondernemers. Die willen alle taken uit handen nemen en voor iedere taak moet je betalen. Hoe mooi is het dat met een uitvaart de familie zoveel mogelijk zelf doet, wat moet je anders? Dagen met elkaar gaan zitten treuren? Als iedereen wat doet voel je dat je bezig bent en je hebt telkens ook weer wat te vertellen aan elkaar.

  • Heel mooi om te lezen Joke! Ik denk niet dat we naar die tijd terug kunnen, maar wat meer regelen als familie, zou weleens goed kunnen helpen in het rouwproces.

 9. Duidelijke informatie die persoonlijk en nuttig is. Mijn ervaring met begrafenisondernemers is eigenlijk juist wel heel fijn. Zij denken aan zaken waar je zelf soms helemaal niet bij stilstaat en doordat ze zoveel ervaring hebben met de situatie, bieden ze ook steun in het verdriet.

 10. Goed om dit te weten! Ik heb er ook nog niet mee te maken gehad, maar ik hou het in mijn achterhoofd. Dank voor het delen.
  Ik wens je sterkte in je rouw van nu...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder