Effectief huishouden

Ontkalken met schoonmaakazijn

ontkalken met schoonmaakazijnAction schoonmaakazijn is goedkoop. Bij de Action koop je het voor een prikkie. Als je wilt ook nog met een lavendelgeurtje. Je vindt de schoonmaakazijn van de Action bij de schoonmaakmiddelen. Lees ook Waar koop je schoonmaakazijn.

Mijn tante Marietje zweert er bij. Apparaten ontkalken met schoonmaakazijn. Van haar heb ik geleerd regelmatig mijn koffiezetapparaat en snelkoker te ontkalken. De eerste keer dat ze in mijn snelkoker keek riep ze me bij zich. Verontwaardigd wees ze aan: ‘Kijk!’ Eerst snapte ik niet wat ze bedoelde. Maar toen legde ze uit dat het grijs uitgeslagen element dat het water verwarmt eigenlijk zilverkleurig hoort te zijn. Oeps.

Koffie wordt minder lekker van kalkaanslag

Bij het koffiezetapparaat vind ik het lastiger om te zien. Maar daar schijn je het aan te proeven als het ontkalkt moet worden. De koffie smaakt dan minder lekker.

Kalk in je apparaat is niet goed voor de levensduur. Maar er is nog een reden om te ontkalken! Kalk geleidt namelijk slecht warmte. Dus als je snelkoker vol kalk zit, dan duurt het langer voor het water kookt. En bij apparaten als wasmachines werkt het je waspoeder tegen. Kalkaanslag is dus een duur grapje.

Kalk in je water veroorzaakt kalk aanslag

Maar waar komt die stomme kalk dan toch vandaan? Het zit in het leidingwater! Deze kalk (= calcium) kan zich vastzetten in je apparatuur. Het ligt aan het gebied waar je woont of er veel kalk in je leidingwater zit. Je hebt twee soorten water:

 • Zacht water: veel kalk in het water
 • Hard water: weinig kalk in het water

Calcium kan geen kwaad voor de gezondheid. Het schijnt water zelfs lekkerder maken.

Vraag je je nou af hoe hard het water bij jou is? Op de website van Vitens kun je je postcode invullen. En dan krijg je te zien hoe hard of zacht het water is bij jou in de buurt!

Ontkalken met schoonmaakazijn

Er zijn allerlei dure middeltjes op de markt om te ontkalken. Maar je kunt het ook prima doen met schoonmaakazijn. Die kost bij bijvoorbeeld de Action maar 29 cent! En het is nog milieuvriendelijker ook.

Waarom helpt schoonmaakazijn tegen kalk?

Schoonmaakazijn lost kalk en vet op. Ik was hartstikke slecht in scheikunde, maar toch vroeg ik me af: ‘Waarom lost schoonmaakzijn kalk dan op?’ Mijn scheikundeleraar zou trots op me zijn! Hier is het antwoord:

‘Schoonmaakzijn is een zuur en calcium is een base.’

Meer snap ik er ook niet van. Maar als iemand je vraagt waarom je toch schoonmaakazijn gebruikt, dan is dat je antwoord!

Ontkalken met schoonmaakazijn: de methodes

 • Ik doe meestal een halve fles schoonmaakazijn in mijn snelkoker. Daarna zet ik hem aan. Als je slim bent gebruik je de warme azijn daarna voor je toilet! Zo heb je er twee keer profijt van.
 • Een andere mogelijkheid is ‘s avonds je snelkoker vullen met azijn, en dan de volgende morgen leeg gooien en spoelen.
 • Flinke scheut azijn, aanlengen met water en een nacht laten staan

Hoe vaak ontkalken met schoonmaakazijn?

Hoe vaak je je snelkoker/fluitketel/koffiezetapparaat moet ontkalken is afhankelijk van de water hardheid waar je woont. En van hoe vaak je het apparaat gebruikt. Bij mijn snelkoker kijk ik gewoon hoe het element er uit ziet. Als het dof wordt, ontkalk ik het. Ik denk zo ongeveer om de 6 weken. En dan doe ik meestal meteen ook mijn koffiezetapparaat maar even.

Lees ook: Waar schoonmaakazijn kopen? en azijn tegen onkruid.

Hoe vaak ontkalk jij je apparaten? Waarmee?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik ontkalk eigenlijk veel te weinig. Bedenk me net dat er ook af en toe bij een afvoer van de cv ketel ontkalkt moet worden. Maar waar precies? Moet ik nodig eens uitzoeken want de ketel hangt er al een jaar of wat.

  Over hard en zacht water. Juist in hard water zit veel kalk en in zacht water weinig, toch?

  1. Bij cv is meestal afvoer binnenzijde vervuild (sludge) en dan kun je beste eerste deel van sifon ook meenemen :)

 2. Hier valt het wel mee met 10dH maar vaatwasser/wasmachine hoeft nooit ontkalkt te worden want schoonmaakazijn maakt deel uit van het schoonmaakmiddel :)

 3. Grappig! Ik vergeet altijd te ontkalken. Mijn mijn nieuwe agenda die plant voor me. Dus moest ik gisteren ontkalken. Koffie en waterkoker. En waar deed ik dat mee? Schoonmaakazijn! Experiment van mezelf. En ik werd er helemaal gelukkig van. Schoon apparaat en met een goedkoop middeltje. Ik drink nu mijn koffie (Senseo) en smaakt prima! Ik deed eerst de Senseo en met dat doorgelopen schoonmaakazijn de waterkoker. En beiden daarna paar keer goed doorlopen/koken. Handje vol soda op de gootsteenafvoer, voor ik dat kokende water daar weer afvoerde. Handig die agenda ;)

 4. ik kreeg een aantal jaren geleden de tip om een schelp in het reservoir van mijn koffiezetapparaat en waterkoker te gooien tegen kalk aanslag, een beetje sceptisch volgde ik de tip op, hoe het werkt geen idee , maar het werkt ik hoef beide apparaten nooit te ontkalken, verder gebruik ik schoonmaakazijn ook om mijn toilet te ontkalken , maar dan in combinatie met baking soda dat werkt net iets effectiver

 5. Met hard en zacht water is het precies andersom: hard water = veel kalk, zacht water = weinig kalk ;-)

  Ik gebruik schoonmaakazijn regelmatig in plaats van wasverzachter, en dan ontkalkt het ook gelijk. Koffiezetapparaat en waterkoker gaan ongeveer een keer in de twee maanden.

   1. Nee, je ruikt het helemaal niet. Er zit ook geen geurtje aan van bloemen of zo (nou ja, je kan met lavendelkeur kopen, dan weer wel) maar de was gaat er absoluut niet zurig van ruiken.

     1. Lees eerst de handleiding van je wasmachine! In mijn machine mag ik absoluut geen azijn gooien, dat tast de aluminium onderdelen aan.

 6. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze zelden ontkalk, maar goed, ik gebruik ook bijna nooit een koffiezetapparaat of een waterkoker meer, dus dat scheelt.

 7. Ik ontkalk veel te weinig, vergeet het altijd, maar volgens de regels van de Senseo mag het dus niet met schoonmaakazijn. Maar dat kan ook zijn omdat mensen dan zeker hun eigen dure middeltje kopen…
  Het is trouwens andersom hoor, zacht water bevat weinig kalk en hard water bevat veel kalk…
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Ohw no heb je nog een koffieblog ook?? wahaaauw…
  Enne ik ontkalk waarneer nodig= zichtbaar kalkafzetting met soms met gewone azijn, soms met schoonmaakazijn.

 9. Sinds ik in het zuiden woon heb ik te maken met onvoorstelbaar veel kalkaanslag.
  Azijn werkt in mijn waterkoker wel, maar voor de kranen vind ik het te veel gedoe, die moet ik zo vaak ontkalken dat ik daarvoor toch een sneller antikalkmiddel gebruik.
  Had ik aan de kust jaren genoeg aan zo´n flesje, hier is het met een paar maanden op.

  Ik vind kalkrijkwater niet lekker smaken.
  Meestal zet ik drinkwater een nachtje in de koelkast, dan is die harde smaak weg.
  Ik weet niet hoe dat werkt, maar het werkt

 10. Volgens mij heeft hard water juist veel kalk. Ik doe die twee apparaturen juist met gewone azijn omdat dit produkten zijn waaruit ik drink. Voor alle kranen gebruik ik schoonmaakazijn.

 11. Ik heb net afgelopen vrijdag mijn waterkoker weer ontkalkt. Doe ik ongeveer 1 x per maand, anderhalve maand. Ligt eraan hoe vies die is.
  Heb bij mijn schoonmoeder vorige week de waterkoker ontkalkt, man!! Dat ding was nog nooit ontkalkt….Heb het een nacht laten inweken, ze heeft hem zelf nagekookt en hij blinkt er weer over. Altijd met schoonmaakazijn, goedkoop en het werkt perfect!!

 12. Hier wordt ook regelmatig ontkalkt. We hebben wel heel zacht water. In mijn koffieapparaat kun je na een jaar nog niet zien dat er kalk in zit, het heeft namelijk een doorzichtige buis waar je de kalkaanslag kan zien. Ook kan hij een signaal geven maar dat is nog nooit gebeurd in de 26 jaar dat we hem hebben. Azijn is niet erg natuur vriendelijk het blijft een zuur he. Zelf gebruik ik ook wel eens citroenzuur maar dat is veel duurder wel zuinig in gebruik. Deze week hebben we alle zeefjes van de kranen ontkalkt en je wilt niet weten hoeveel daar in zat na 15 jaar. Ik gebruik een ketel en daar heb ik altijd 2 knikkers in zodat er bijna geen kans is op kalkafzetting. Maar ik maak hem wel regelmatig schoon.

 13. oef … apparatenontkalken doe ik echt bijna nooit. nu ik voor mijn dochter regelmatig haar speentjes en flesjes uitkook, zie ik daar wel regelmatig kalkaanslag op zitten en in de pan. Als ik het dan weer uit kook, doe ik een scheut gewone azijn in de pan erbij en spoel alles daarna goed om.

 14. Had je er niet bij kennen zetten dat zodra het gaat koken het op komt zetten als lava? Hele keuken ruikt nu naar azijn! En bedankt

 15. Ik heb de schoonmaakazijn met lavendelgeur in mijn koffieapparaat gegooid om de kalk eruit te krijgen. De kalk is weg, maar ik kan het apparaat weggooien omdat de koffie zelfs na 20 keer doorspoelen een smerige lavendelbijsmaak heeft. Ik had ook gelijk mijn waterkoker ermee schoongemaakt, die kan ik ook wegknikkeren. Geen lavendelazijn in je apparaten gieten dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.