Azijn tegen onkruid verboden? Hoe zit dat?

azijn tegen onkruid

Naar aanleiding van mijn post over schoonmaakazijn tegen onkruid kreeg ik een aantal reacties van mensen die mij erop wezen dat azijn tegen onkruid niet mag. Ik besloot het eens grondig uit te zoeken!

Azijn tegen onkruid verboden?

Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende te lezen over azijn tegen onkruid:

‘U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.’

Tsja, of het kwaad kan of niet is blijkbaar nog niet bekend. Het is ‘nog niet beoordeeld’. Maar er staat inderdaad dat je geen azijn tegen onkruid mag gebruiken.

via GIPHY

Wat is het probleem met azijn tegen onkruid?

Sites als Milieucentraal en Onkruid vergaat sommen de volgende problemen op als het gaat om azijn tegen onkruid:

  • Azijn verontreinigt bodem en grondwater,
  • Azijn onttrekt zuurstof uit zijn omgeving.
  • Azijn verspreidt zich met het water over een groter oppervlakte.
  • Het is moeilijk voor waterdrinkbedrijven om organische zuren als azijn uit het water te filteren.
  • Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept, maar het werkt niet preventief. Dat betekent dat je het steeds opnieuw moet gebruiken.
  • Allerlei nuttige dieren, zoals bijen, hebben last van azijn.

Hoe krijg je onkruid dán weg?

Alles goed en wel, maar hoe kom je dan van het onkruid in je tuin af? En van wat er tussen de tegels en dergelijke kruipt en groeit? Milieucentraal en de site Onkruid vergaat geven onderstaande tips.

  • Richt je tuin zo in dat onkruid zo min mogelijk kans heeft. Graaf hardnekkig onkruid als zevenblad of paardenbloem met wortel en al uit. Anders blijven ze in je tuin opduiken. Door zogenoemde bodembedekkers te planten kun je veel onkruid voorkomen. Je kunt ook cacaodoppen of boomschors gebruiken hiervoor.cacaodoppen
  • Wees er snel bij! Voorkom dat het onkruid de kans krijgt om wortel te schieten en zich te verspreiden. Hoe sneller je het weghaalt, hoe minder het kans krijgt om wortel te schieten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schoffel. Mijn favoriet is deze schoffel, omdat hij Hendrik Jan heet. Ik hoor het mezelf al zeggen: ‘Dankzij mijn Hendrik Jan heb ik mijn tuintje keurig op orde!’

    schoffel

    27,49 bij bol.com

  • Ga met een aardappelschilmesje of handkrabber in de weer, en probeer zo het onkruid weghalen tussen tegels. Ik weet uit ervaring dat dit een rotklus is, maar milieuvriendelijk is het wel. Alleen niet zo mensvriendelijk.

    Azijn tegen onkruid

    8,34 bij bol.com

  • Probeer het onkruid weg te halen met een speciale onkruidborstel, harde bezem of onkruidsteker. Hieronder een onkruidborstel van dat leuke merk Hendrik Jan:

    Azijn tegen onkruid

    16,99 bij bol.com

  • Investeer in een elektrische onkruidborstel.

    onkruidborstel

    45,99 bij bol.com

  • Met een zogenoemde onkruidbrander verhit je de plant tot de dood van het onkruid erop volgt.Voordeel hiervan is dat je niet op je knieën hoeft te liggen zwoegen.

    Azijn tegen onkruid

    Deze meneer is in de weer met zo’n onkruidbrander.

  • Heb je geen brander, dan kun je het ook proberen met kokend heet water of met een stoomreiniger.

    Stoomreiniger

    34,95 bij bol.com

Ja maar, ik heb daar echt geen tijd voor!

Maar stel nou dat je zegt: ‘Ik heb echt geen tijd om onkruid op deze manier te verwijderen.’ Of dat je lichamelijke conditie het niet toelaat. Het is natuurlijk niet voor niets dat veel mensen naar azijn tegen onkruid grijpen. Het is makkelijker dan met een mesje in het onkruid wroeten. En omdat het een huis, tuin en keukenmiddeltje is, denk je al gauw dat het geen kwaad kan.

Milieucentraal is duidelijk: chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig.

‘Maar als je het dan toch wilt gebruiken, koop dan in ieder geval alleen middelen met een toelating van het Ctgb en volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet,’ aldus Milieucentraal. En gebruik middelen met azijn tegen onkruid alleen op het onkruid. Spuit dus heel precies, en pas op dat het niet op andere planten komt, want die lijden daaronder.

Milieucentraal: milieuvriendelijke tips voor schone tuintegels zonder onkruid

Wetenschappelijk onderzoek naar azijn tegen onkruid

De University of Maryland heeft onderzoek gedaan naar azijn tegen onkruid. Zij testten speciale middelen met minstens 20% zuur erin, dus sterker dan keuken- of schoonmaakazijn.

De onderzoekers concluderen onder andere dat het onkruid snel dood maakt, binnen 24 uur. Dat is het goede nieuws. Máár ze zeggen ook dat alleen het zichtbare deel van de plant sterft: de wortels blijven intact. Dit verklaart waarom zoveel mensen enthousiast zijn over azijn tegen onkruid: het líjkt net alsof het werkt. Een ander nadeel dat zij noemen is dat het ook ‘goede’ planten beschadigt.

Azijn tegen onkruid samenvattend

‘Azijn tegen onkruid mag niet,’ staat op de site van de Rijksoverheid. Ook Milieucentraal en Onkruid vergaat niet zeggen dat je geen azijn tegen onkruid moet gebruiken. Ik heb ook nog even gekeken wat ze in het buitenland zeggen over azijn tegen onkruid, en ook daar wordt gewaarschuwd tegen azijn om onkruid te bestrijden.

|

Waar het uiteindelijk op neer komt is dit:

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Richt je tuin zo in dat onkruid geen of weinig kans krijgt.
  2. Verwijder het onkruid dat toch opduikt zo snel mogelijk, zodat het zich niet kan verspreiden. Als je het bijhoudt is het niet zo’n grote klus.
  3. Schoonmaakazijn is niet goed voor je tuin en het milieu.

Dat neemt niet weg dat toch veel mensen enthousiast zijn over azijn tegen onkruid. Als je op Youtube kijkt, dan zie je talrijke filmpjes waarin mensen laten zien hoe goed azijn tegen onkruid helpt. Volgens de tegenstanders komt dit omdat het inderdaad lijkt alsof de azijn het onkruid doodt. Met de nadruk op ‘lijkt’.

|

Gratis downloads van Onkruid vergaat

Handige leestips

Wil je meer informatie over onkruid verwijderen uit je tuin, op een milieuvriendelijke manier? Dan zijn deze boeken wellicht wat voor jou:





Zie ook Afrikaantjes in de moestuin.

Gebruikte bronnen voor deze post: Rijksoverheid, Milieucentraal, Onkruid vergaat, Directplant, bol.com, Startpagina, Margriet, Empress of Dirt,University of Maryland, Good Housekeeping.

Hoe denk jij over het vraagstuk azijn tegen onkruid?

60 Comments

  1. Yvonne
  2. Adriana
  3. Nathalie
  4. izerina
  5. Gea
    • Iefje
  6. Jasmina
  7. Jasmina
  8. Felice Veenman
  9. Sophie77
  10. Marie
  11. Marie
    • Mathilde van de Ven
  12. Anita te Gussinklo
  13. Frederique
  14. Beautyn0te
  15. Caroline
  16. Sherry

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh