Azijn tegen onkruid verboden? Hoe zit dat?

azijn tegen onkruid

Naar aanleiding van mijn post over schoonmaakazijn tegen onkruid kreeg ik een aantal reacties van mensen die mij erop wezen dat azijn tegen onkruid niet mag. Ik besloot het eens grondig uit te zoeken!

Azijn tegen onkruid verboden?

Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende te lezen over azijn tegen onkruid:

‘U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.’

Tsja, of het kwaad kan of niet is blijkbaar nog niet bekend. Het is ‘nog niet beoordeeld’. Maar er staat inderdaad dat je geen azijn tegen onkruid mag gebruiken.

via GIPHY

Wat is het probleem met azijn tegen onkruid?

Sites als Milieucentraal en Onkruid vergaat sommen de volgende problemen op als het gaat om azijn tegen onkruid:

 • Azijn verontreinigt bodem en grondwater,
 • Azijn onttrekt zuurstof uit zijn omgeving.
 • Azijn verspreidt zich met het water over een groter oppervlakte.
 • Het is moeilijk voor waterdrinkbedrijven om organische zuren als azijn uit het water te filteren.
 • Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept, maar het werkt niet preventief. Dat betekent dat je het steeds opnieuw moet gebruiken.
 • Allerlei nuttige dieren, zoals bijen, hebben last van azijn.

Hoe krijg je onkruid dán weg?

Alles goed en wel, maar hoe kom je dan van het onkruid in je tuin af? En van wat er tussen de tegels en dergelijke kruipt en groeit? Milieucentraal en de site Onkruid vergaat geven onderstaande tips.

 • Richt je tuin zo in dat onkruid zo min mogelijk kans heeft. Graaf hardnekkig onkruid als zevenblad of paardenbloem met wortel en al uit. Anders blijven ze in je tuin opduiken. Door zogenoemde bodembedekkers te planten kun je veel onkruid voorkomen. Je kunt ook cacaodoppen of boomschors gebruiken hiervoor.cacaodoppen
 • Wees er snel bij! Voorkom dat het onkruid de kans krijgt om wortel te schieten en zich te verspreiden. Hoe sneller je het weghaalt, hoe minder het kans krijgt om wortel te schieten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schoffel. Mijn favoriet is deze schoffel, omdat hij Hendrik Jan heet. Ik hoor het mezelf al zeggen: ‘Dankzij mijn Hendrik Jan heb ik mijn tuintje keurig op orde!’

  schoffel
  27,49 bij bol.com
 • Ga met een aardappelschilmesje of handkrabber in de weer, en probeer zo het onkruid weghalen tussen tegels. Ik weet uit ervaring dat dit een rotklus is, maar milieuvriendelijk is het wel. Alleen niet zo mensvriendelijk.

  Azijn tegen onkruid
  8,34 bij bol.com
 • Probeer het onkruid weg te halen met een speciale onkruidborstel, harde bezem of onkruidsteker. Hieronder een onkruidborstel van dat leuke merk Hendrik Jan:

  Azijn tegen onkruid
  16,99 bij bol.com
 • Investeer in een elektrische onkruidborstel.

  onkruidborstel
  45,99 bij bol.com
 • Met een zogenoemde onkruidbrander verhit je de plant tot de dood van het onkruid erop volgt.Voordeel hiervan is dat je niet op je knieën hoeft te liggen zwoegen.

  Azijn tegen onkruid
  Deze meneer is in de weer met zo’n onkruidbrander.
 • Heb je geen brander, dan kun je het ook proberen met kokend heet water of met een stoomreiniger.

  Stoomreiniger
  34,95 bij bol.com

Ja maar, ik heb daar echt geen tijd voor!

Maar stel nou dat je zegt: ‘Ik heb echt geen tijd om onkruid op deze manier te verwijderen.’ Of dat je lichamelijke conditie het niet toelaat. Het is natuurlijk niet voor niets dat veel mensen naar azijn tegen onkruid grijpen. Het is makkelijker dan met een mesje in het onkruid wroeten. En omdat het een huis, tuin en keukenmiddeltje is, denk je al gauw dat het geen kwaad kan.

Milieucentraal is duidelijk: chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig.

‘Maar als je het dan toch wilt gebruiken, koop dan in ieder geval alleen middelen met een toelating van het Ctgb en volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet,’ aldus Milieucentraal. En gebruik middelen met azijn tegen onkruid alleen op het onkruid. Spuit dus heel precies, en pas op dat het niet op andere planten komt, want die lijden daaronder.

Milieucentraal: milieuvriendelijke tips voor schone tuintegels zonder onkruid

Wetenschappelijk onderzoek naar azijn tegen onkruid

De University of Maryland heeft onderzoek gedaan naar azijn tegen onkruid. Zij testten speciale middelen met minstens 20% zuur erin, dus sterker dan keuken- of schoonmaakazijn.

De onderzoekers concluderen onder andere dat het onkruid snel dood maakt, binnen 24 uur. Dat is het goede nieuws. Máár ze zeggen ook dat alleen het zichtbare deel van de plant sterft: de wortels blijven intact. Dit verklaart waarom zoveel mensen enthousiast zijn over azijn tegen onkruid: het líjkt net alsof het werkt. Een ander nadeel dat zij noemen is dat het ook ‘goede’ planten beschadigt.

Azijn tegen onkruid samenvattend

‘Azijn tegen onkruid mag niet,’ staat op de site van de Rijksoverheid. Ook Milieucentraal en Onkruid vergaat niet zeggen dat je geen azijn tegen onkruid moet gebruiken. Ik heb ook nog even gekeken wat ze in het buitenland zeggen over azijn tegen onkruid, en ook daar wordt gewaarschuwd tegen azijn om onkruid te bestrijden.

|

Waar het uiteindelijk op neer komt is dit:

 1. Voorkomen is beter dan genezen. Richt je tuin zo in dat onkruid geen of weinig kans krijgt.
 2. Verwijder het onkruid dat toch opduikt zo snel mogelijk, zodat het zich niet kan verspreiden. Als je het bijhoudt is het niet zo’n grote klus.
 3. Schoonmaakazijn is niet goed voor je tuin en het milieu.

Dat neemt niet weg dat toch veel mensen enthousiast zijn over azijn tegen onkruid. Als je op Youtube kijkt, dan zie je talrijke filmpjes waarin mensen laten zien hoe goed azijn tegen onkruid helpt. Volgens de tegenstanders komt dit omdat het inderdaad lijkt alsof de azijn het onkruid doodt. Met de nadruk op ‘lijkt’.

|

Gratis downloads van Onkruid vergaat

Handige leestips

Wil je meer informatie over onkruid verwijderen uit je tuin, op een milieuvriendelijke manier? Dan zijn deze boeken wellicht wat voor jou:

Zie ook Afrikaantjes in de moestuin.

Gebruikte bronnen voor deze post: Rijksoverheid, Milieucentraal, Onkruid vergaat, Directplant, bol.com, Startpagina, Margriet, Empress of Dirt,University of Maryland, Good Housekeeping.

Hoe denk jij over het vraagstuk azijn tegen onkruid?

Similar Posts

58 Comments

 1. Gewoon met de hand. Ben nu al een paar dagen bezig en het werkt best ontspannen. Iedere keer een stukje. De tuin knapt er écht van op zonder al dat groen tussen de tegels.
  Verstand op nul. Tijd voor mijmeringen/ of gewoon even niks aan je hoofd. Heerlijk! Zeker in de tijd dat alle kinderen thuis zitten. Even een momentje voor mezelf.
  Het is maar hoe je het benaderd…

 2. Toch bijzonder dat onkruidbestrijdingsmiddelen wel mogen en azijn niet… De gevolgen van azijn gaan ze natuurlijk ook nooit onderzoeken, omdat azijn geen geld in het laatje brengt.

  Afijn… ik gebruikte het al niet, maar toch vind ik het verbod en de verwijzing naar bestrijdingsmiddelen bijzonder.

 3. Lekker wieden met de hand, ik vind het heerlijk rustgevend, vaak wied ik terwijl ik luister naar een luisterboek op mijn telefoon, voor je het weet is het weer klaar.

 4. Zodra ik wat zie hey eruit trekken. Of mijn kind aan het werk zetten, maar dan mag ik niet klagen dat dan ook de bloembollen getrokken worden.
  Fijn weekeinde alvast,
  Liefs

 5. Hm, er zijn ook allerlei andere middeltjes te krijgen bij het tuincentrum. Als ik dat alleen al ruik, kan het nooit goed zijn voor het milieu, dus ach, dat beetje azijn…

 6. Het onkruid in de borders doe ik gewoon met de hand, maar de tegels op het terras in de schaduw doen we al jaren met azijn (over die dure ontgroener van dat ene merk) en dat werkt prima. Wist niet dat het niet mocht! Die brander werkt ook trouwens, al is dat veel geweld. Zo ding voor tussen de tegels is echt waardeloos. Doet het niet en snel kapot. Overigens is onze wtadse tuin vast minder groot dan bij jou!

 7. Ik roep al jaren om niets te gebruiken tegen onkruid. Maar veel mensen zijn doof. Gelukkig zocht jij het op. Het hele ecologische systeem gaat eraan.

 8. Dit is een hele goede, ik gebruik het zelf nooit, maar ruik vaak genoeg dat mensen azijn gebruiken. Wij halen het met de hand weg. Rot werk, maar goed als je het een beetje bijhoudt.

  1. Het is niet de bedoeling om een schutting of zelfs een huis in de fik te zetten, maar brand ontstaat heel snel als je met een onkruidbrander bezig bent op (te) droog onkruid. Het is ook niet de bedoeling om het onkruid te verbranden, want dan blijven de wortels zitten. Je moet het onkruid verhitten. Dan krijgt het een thermische shock die de hele plant doodt. Een emmer water achter de hand houden is hoe dan ook wel een goed idee.

 9. Wij gingen altijd met een mesje door de tegels om het onkruid weg te halen. Azijn is echt gek spul als je het zo leest

 10. Of gewoon wat soepeler zijn met de definitie onkruid. Geef het groen een kans en probeer niet alle plantjes die niet gekocht zijn er meteen uit te rukken.

 11. hier geen middeltjes tegen het onkruid maar gewoon zelf weg halen ;) met onze koi vijver in de tuin willen wij geen middeltjes gebruiken

  1. Altijd gedacht dat azijn geen kwaad kon. Je hoort er ook niets over en het wordt door veel mensen gepromoot, tot nu dan. Ik gebruik het ook voor te poetsen. En dan denk je goed bezig te zijn.

 12. ha Nicole,

  nee… ik wist niet eens dat mensen azijn gebruiken.
  Ik dus ook niet.
  Mijn enige remedie tegen onkruid (wat is onkruid??) is gewoon wieden.
  In het voorjaar beginnen en dan hoef je alleen maar elke dag 10 minuutjes te wieden. Ik doe het al jaren zo n het gaat prima.

  Groetjes!
  Marlou

 13. Oeps! Wij hebben vorig jaar nog azijn gebruikt tegen onkruid. Dit jaar dus niet meer. We hebben helaas een paardenbloemenplaag (met grote dank aan twee kleine peuters – destijds – die het fantastisch vonden om alle pluisjes uit te blazen). Moeten we toch op zoek naar iets anders.

 14. Wieden, bijhouden en elke dag een beetje. En accepteren dat wat wij onkruid noemen ook gewoon een plant is. Alleen niet op de juiste plek. Zie dat klaprooszaad tussen de tegels opkomt. Laat ik zitten, want mooi.

 15. op je tegels heb je er niks aan, maar in je borders is lavameel een heel goed en biologisch alternatief, vooral tegen planten met van die lange wortels zoals heermoes ( van die puntige pluimen )

 16. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, maar heb pas bij hardnekkig onkruid tussen tegels (met maar een hele kleine ‘voeg’, dus lastig uitkrabben) kokend water erop gegooid. Het is weggegaan, dus op een milieuvriendelijke manier opgelost. Onze tuin is erg groot, en het betegelde gedeelte nog groter, dus we redden het niet met elke dag 10 minuutjes onkruid trekken. Daar is minimaal een half uur per dag voor nodig denk ik, en dan nog loop je misschien wel achter de feiten aan …

 17. Ik wist het allebei niet: dat je azijn kan gebruiken om onkruid te verwijderen én dat het slecht is voor het milieu. Dus ik vergeet dat gewoon weer en ga je andere tips ter harte nemen!

 18. Gewoon lekker laten zitten, zeker tussen de tegels. Ik zag gisteren nog een man, zeker 70-plus, op zijn knieën zitten om groen tussen tegels uit te krabben. Zijn knieën deden pijn, zag ik toen hij een klein stukje ging verzitten. Ik had wel willen schreeuwen: “Sta op en loop!” Nou ja, dat laatste niet natuurlijk, maar wel iets als: “Sta op en laat het lekker zitten, maak een wandelingetje en geniet van het groen. Als groen tussen de tegels u irriteert, kijk dan niet naar beneden, maar naar de bomen en de struiken.”

 19. Dan vraag ik me af waarom er bij de ingang van de boeren winkels en de supermarkten zoveel 5 liter jerrycans met schoonmaakazijn staan. Waar worden die dan voor gebruikt vraag ik me af?

 20. Waarom staan er zoveel jerrycans met schoonmaak azijn bij de ingang van de supermarkten en de boeren winkels vraag ik me af. Als je het toch niet mag gebruiken.

 21. Ik had als tip gekregen azijn te gebruiken op de tegels. Ook tegen de groene aanslag. Het met de hand schoon krijgen gaat me niet lukken. Een brander verpest de coating van je tegels en kun je beter niet gebruiken volgens mijn tuinman. Maar eens kijken of het met kokend water lukt. De middeltjes die in tuinwinkels verkocht worden zijn duur en ruiken chemisch en het resultaat was ook niet geweldig. In de tuinperken haal ik onkruid met de hand weg. Maar tussen de tegels is te veel en dat kan ik niet volhouden. Ben benieuwd naar het resultaat met kokend water.

 22. We hebben een tuinterras en ja dat moet schoon, dus met schoffel aan de slag…eerst schuinrechts dan schuin links en je kan het erna gewoon uitplukken…gaat goed.
  Groetjes

 23. Mijn man is nogal van het azijn gebruik bij onkruid.
  Ik vind het maar niks. Alllereerst word het onkruid geel/bruin en gaat dus dood maar dan nog moet je het er uit trekken.
  En ten 2e die lucht, vind het echt smerig zurig ruiken.

 24. Ik had er geen idee van dat azijn niet mag tegen onkruid, maar ik was zelf wel al terughoudend om het ervoor te gebruiken, maar dan meer door de angst om de echte planten eromheen ook te doden. Gelukkig zijn er wel veel alternatieven.

 25. Ik wist ook helemaal niet dat het niet mocht. Ik heb zo’n speciale krabber maar ik vind het echt een crime.

 26. Ik kan er best tegen aan zien maar vind het ook wel weer fijn als het gedaan is, dus gewoon lekker met handen en schoffel het onkruid weghalen.

 27. Oh. Dat wist ik niet. Mijn moeder gooit ook altijd azijn op haar onkruid. En ik ga niks zeggen; ze is 88 en heeft een enorme tuin.

 28. Het is veel werk maar ik doe het ook met de hand. Wat goed dat je het toch nog eens goed hebt onderzocht.

 29. Wel, azijn wordt veel, gebruikt als zijnde ecologisch, maar het is inderdaad net zo goed een chemisch product…. daar wordt weinig bij stil gestaan (ik begrijp nog steeds evenmin dat mensen het ook op hun voedsel kappen :p )

 30. Ik ben inderdaad geen fan van producten die niet goed zijn voor de natuur. Wij gebruiken thuis een brander en gewoon met de hand alles verwijderen. Wel zo fijn voor de beplanting die we wel mooi willen houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.