Reacties

Azijn tegen onkruid verboden? Hoe zit dat? — 60 reacties

 1. Gewoon met de hand. Ben nu al een paar dagen bezig en het werkt best ontspannen. Iedere keer een stukje. De tuin knapt er écht van op zonder al dat groen tussen de tegels.
  Verstand op nul. Tijd voor mijmeringen/ of gewoon even niks aan je hoofd. Heerlijk! Zeker in de tijd dat alle kinderen thuis zitten. Even een momentje voor mezelf.
  Het is maar hoe je het benaderd...

  • Slim om het te gebruiken als een moment van rust Yvonne. En als je steeds een klein stukje doet, wordt het ook niet te overweldigend veel.

 2. Toch bijzonder dat onkruidbestrijdingsmiddelen wel mogen en azijn niet... De gevolgen van azijn gaan ze natuurlijk ook nooit onderzoeken, omdat azijn geen geld in het laatje brengt.

  Afijn... ik gebruikte het al niet, maar toch vind ik het verbod en de verwijzing naar bestrijdingsmiddelen bijzonder.

 3. Lekker wieden met de hand, ik vind het heerlijk rustgevend, vaak wied ik terwijl ik luister naar een luisterboek op mijn telefoon, voor je het weet is het weer klaar.

 4. Zodra ik wat zie hey eruit trekken. Of mijn kind aan het werk zetten, maar dan mag ik niet klagen dat dan ook de bloembollen getrokken worden.
  Fijn weekeinde alvast,
  Liefs

 5. Hm, er zijn ook allerlei andere middeltjes te krijgen bij het tuincentrum. Als ik dat alleen al ruik, kan het nooit goed zijn voor het milieu, dus ach, dat beetje azijn...

 6. Het onkruid in de borders doe ik gewoon met de hand, maar de tegels op het terras in de schaduw doen we al jaren met azijn (over die dure ontgroener van dat ene merk) en dat werkt prima. Wist niet dat het niet mocht! Die brander werkt ook trouwens, al is dat veel geweld. Zo ding voor tussen de tegels is echt waardeloos. Doet het niet en snel kapot. Overigens is onze wtadse tuin vast minder groot dan bij jou!

 7. Ik roep al jaren om niets te gebruiken tegen onkruid. Maar veel mensen zijn doof. Gelukkig zocht jij het op. Het hele ecologische systeem gaat eraan.

 8. Dit is een hele goede, ik gebruik het zelf nooit, maar ruik vaak genoeg dat mensen azijn gebruiken. Wij halen het met de hand weg. Rot werk, maar goed als je het een beetje bijhoudt.

  • Het is niet de bedoeling om een schutting of zelfs een huis in de fik te zetten, maar brand ontstaat heel snel als je met een onkruidbrander bezig bent op (te) droog onkruid. Het is ook niet de bedoeling om het onkruid te verbranden, want dan blijven de wortels zitten. Je moet het onkruid verhitten. Dan krijgt het een thermische shock die de hele plant doodt. Een emmer water achter de hand houden is hoe dan ook wel een goed idee.

 9. Of gewoon wat soepeler zijn met de definitie onkruid. Geef het groen een kans en probeer niet alle plantjes die niet gekocht zijn er meteen uit te rukken.

  • Altijd gedacht dat azijn geen kwaad kon. Je hoort er ook niets over en het wordt door veel mensen gepromoot, tot nu dan. Ik gebruik het ook voor te poetsen. En dan denk je goed bezig te zijn.

 10. ha Nicole,

  nee... ik wist niet eens dat mensen azijn gebruiken.
  Ik dus ook niet.
  Mijn enige remedie tegen onkruid (wat is onkruid??) is gewoon wieden.
  In het voorjaar beginnen en dan hoef je alleen maar elke dag 10 minuutjes te wieden. Ik doe het al jaren zo n het gaat prima.

  Groetjes!
  Marlou

 11. Oeps! Wij hebben vorig jaar nog azijn gebruikt tegen onkruid. Dit jaar dus niet meer. We hebben helaas een paardenbloemenplaag (met grote dank aan twee kleine peuters - destijds - die het fantastisch vonden om alle pluisjes uit te blazen). Moeten we toch op zoek naar iets anders.

 12. Wieden, bijhouden en elke dag een beetje. En accepteren dat wat wij onkruid noemen ook gewoon een plant is. Alleen niet op de juiste plek. Zie dat klaprooszaad tussen de tegels opkomt. Laat ik zitten, want mooi.

 13. op je tegels heb je er niks aan, maar in je borders is lavameel een heel goed en biologisch alternatief, vooral tegen planten met van die lange wortels zoals heermoes ( van die puntige pluimen )

 14. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, maar heb pas bij hardnekkig onkruid tussen tegels (met maar een hele kleine 'voeg', dus lastig uitkrabben) kokend water erop gegooid. Het is weggegaan, dus op een milieuvriendelijke manier opgelost. Onze tuin is erg groot, en het betegelde gedeelte nog groter, dus we redden het niet met elke dag 10 minuutjes onkruid trekken. Daar is minimaal een half uur per dag voor nodig denk ik, en dan nog loop je misschien wel achter de feiten aan ...

 15. Ik wist het allebei niet: dat je azijn kan gebruiken om onkruid te verwijderen én dat het slecht is voor het milieu. Dus ik vergeet dat gewoon weer en ga je andere tips ter harte nemen!

 16. Gewoon lekker laten zitten, zeker tussen de tegels. Ik zag gisteren nog een man, zeker 70-plus, op zijn knieën zitten om groen tussen tegels uit te krabben. Zijn knieën deden pijn, zag ik toen hij een klein stukje ging verzitten. Ik had wel willen schreeuwen: "Sta op en loop!" Nou ja, dat laatste niet natuurlijk, maar wel iets als: "Sta op en laat het lekker zitten, maak een wandelingetje en geniet van het groen. Als groen tussen de tegels u irriteert, kijk dan niet naar beneden, maar naar de bomen en de struiken."

 17. Dan vraag ik me af waarom er bij de ingang van de boeren winkels en de supermarkten zoveel 5 liter jerrycans met schoonmaakazijn staan. Waar worden die dan voor gebruikt vraag ik me af?

  • Dat is een hele goede vraag Marie. Bij de Action zie je in deze tijd van het jaar op de tuinafdeling ook heel veel flessen schoonmaakazijn.

 18. Waarom staan er zoveel jerrycans met schoonmaak azijn bij de ingang van de supermarkten en de boeren winkels vraag ik me af. Als je het toch niet mag gebruiken.

 19. Ik had als tip gekregen azijn te gebruiken op de tegels. Ook tegen de groene aanslag. Het met de hand schoon krijgen gaat me niet lukken. Een brander verpest de coating van je tegels en kun je beter niet gebruiken volgens mijn tuinman. Maar eens kijken of het met kokend water lukt. De middeltjes die in tuinwinkels verkocht worden zijn duur en ruiken chemisch en het resultaat was ook niet geweldig. In de tuinperken haal ik onkruid met de hand weg. Maar tussen de tegels is te veel en dat kan ik niet volhouden. Ben benieuwd naar het resultaat met kokend water.

  • In onze tuin liggen lichtgrijze tegels die aan het einde van de winter volledig groen zijn. Aan de voortuin doe ik niets, omdat die op het zuiden ligt en het groen er vanzelf door de zon af"bleekt". In de achtertuin ga ik aan de slag met warm water en groene zeep en dan pak ik direct de houten tuintafel mee. Ik zal niet beweren dat groene zeep volledig biologisch afbreekbaar is, maar het heeft de planten in de borders niet aangetast. Zeepwater ruim aanbrengen op een (licht) zonnige dag en dan na een uur of wat licht bezemen. De zon doet daarna zijn werk en zonder al te veel inspanning zien de terrassen er weer prima uit. Onkruid verwijderen doe ik met de hand of met een schoffel. Wel veel werk, maar dan zie ik meteen of er nog andere dingen in de tuin moeten gebeuren. En ik train m'n lijf en kan op zon dag de sportschool met een gerust hart links laten liggen ;-)

 20. We hebben een tuinterras en ja dat moet schoon, dus met schoffel aan de slag...eerst schuinrechts dan schuin links en je kan het erna gewoon uitplukken...gaat goed.
  Groetjes

 21. Mijn man is nogal van het azijn gebruik bij onkruid.
  Ik vind het maar niks. Alllereerst word het onkruid geel/bruin en gaat dus dood maar dan nog moet je het er uit trekken.
  En ten 2e die lucht, vind het echt smerig zurig ruiken.

 22. Ik had er geen idee van dat azijn niet mag tegen onkruid, maar ik was zelf wel al terughoudend om het ervoor te gebruiken, maar dan meer door de angst om de echte planten eromheen ook te doden. Gelukkig zijn er wel veel alternatieven.

  • Ik had er ook geen idee van. Als je een niet al te grote tuin hebt, lijkt mij het met de hand weghalen de beste en meest rustgevende optie. 😅 Of meest frustrerende optie... 😋

 23. Wel, azijn wordt veel, gebruikt als zijnde ecologisch, maar het is inderdaad net zo goed een chemisch product.... daar wordt weinig bij stil gestaan (ik begrijp nog steeds evenmin dat mensen het ook op hun voedsel kappen :p )

 24. Ik ben inderdaad geen fan van producten die niet goed zijn voor de natuur. Wij gebruiken thuis een brander en gewoon met de hand alles verwijderen. Wel zo fijn voor de beplanting die we wel mooi willen houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder