Neem eens wat vaker een plant mee!

plant

Heb jij planten in huis? Of een eenzame plant?

Mijn oma was een groot voorstander van plastic bloemen. Eén keer per jaar haalde ze die even door een sopje, en voila, ze had weer een fris boeketje. Lange tijd vond ik mijn oma geweldig slim met haar plastic bloemen, en toen ik op kamers woonde investeerde ik hevig in plastic gebladerte.

Behoefte aan echte natuur in huis

Maar toen werd ik moeder, en langzaam maar zeker kreeg ik behoefte aan èchte natuur in huis. Helaas ging die behoefte niet gepaard met groene vingers, en menige plant kwam jammerlijk aan haar einde in mijn huis. Als ik een bloemenwinkel betrad zag ik de planten sidderen in hun bloempot, en in mijn verbeelding hoorde ik de ongelukkige die ik aanschafte jammeren. En thuis klonk nog het hoongelach van de achterblijvers in mijn oren.

Boeketten

Daarom beperk ik mij al enige tijd tot boeketten. Als die dood gaan, dan kan ik tenminste zeggen dat ze een natuurlijke dood stierven. Maar toen ik afgelopen dinsdag bij mijn vriendin op bezoek was prijkte daar een sierlijke, elegante witte plant. Hij deed me erg aan mezelf denken.

'Van Ikea! Voor maar vijf euro!' riep mijn vriendin.

Maar voor ik naar de Ikea kon rennen kwam ik die avond bij de Aldi, en laat daar nou precies zo'n plan bij de kassa staan! Dat moest wel een teken zijn, en snel laadde ik haar in mijn karretje en nam haar mee naar huis voor maar 2,95.

Phalaenopsis

Ze heet Phalaenopsis, maar ik noem haar Orchidee, en 's avonds zing ik op tedere toon voor haar:

'Je bent als een wilde orchidee,
die niets dan de zonzijde ziet.
Toch komen de tijden dat men je gaat mijden.
Weet dan dat één van je houdt.'

En dan wijs ik veelbetekenend op mezelf.

Ze ziet alleen wel een beetje pips...

Dus als iemand tips heeft voor de verzorging van een Phaeleonpsis, dan houd ik mij aanbevolen.

Oma planten

Hieronder een overzicht van zogenoemde oma planten:

Plastic orchidee Ikea

Als ik mijn orchidee niet in leven kan houden, kan ik altijd nog investeren in een plastic orchidee van Ikea! Moet je kijken wat een schoonheid:

plastic orchidee ikea

Ik geef het niet graag toe, maar ik vind de orchidee van Ikea mooier dan mijn echte orchidee.

Orchidee dood

orchidee dood
Augustus 2010: Orchidee dood

Mijn orchidee is dood, concludeerde ik in 2010.

Tenminste, dat leek mij wel.

Kijk maar naar bovenstaande foto.

Orchidee uitgebloeid

Gelukkig wisten de Huisvlijt bezoekers raad:

 • Koop een potje orchidee mest…spectaculair verschil. En zoek eens op waar orchideën in de natuur groeien en dan weet je perfect hoe ze verzorgd moeten worden.Beetje lauwe dauw s’ morgens, af en toe een tropische regenbui die ook meteen opdroogt. Succes.
 • Een hele dankbare plant:) weinig water nodig, ik geef ze water met een likeurglaasje, ook water op kamertemperatuur geven en inderdaad niet verhuizen, ik heb er vier, en meestal bloeien er twee tegelijk. (Vergreetmenietje)
 • Je zei het zelf al: ZINGEN! Als je dat nou eerder had gedaan bij al die andere planten, hadden ze vast nog geleefd. Maar bij deze ben je er nog op tijd bij: aria’s, wiegeliedjes, alles wat je maar kent…. (Jolanda)
 • Een keer per week weinig water geven en niet verplaatsen. Ria
 • Er is maar 1 plant met wie ik het in huis goed kan vinden en dat is de orchidee. Ze bloeien hier al voor de 4e keer!!! Mijn vensterbank staat vol bloeiende orchideeën in de meest fantastische kleuren. En hoe krijg ik dat nu voor elkaar: Ik vergeet ze te verzorgen. Na 2 maandenenk ik..oeps, wat water. En ze bloeien inderdaad heel lang, geweldige plant! (Tineke)
 • Ik heb erper ongeluk eens eentje voor mijnn raam gezet, s middags knetter-vette-zon erop. 1x in de week een klein beetje water gegeven en verder nix(NIX!) aan gedaan…De kanjer heeft minstens(!) een half jaar gebloeid. Arme schat is genekt door de verhuizing… (Tikje Wit)
 • Wat je vooral niet moet doen is ze steeds weer verhuizen naar een ander plekje. Gewoon rust gunnen die mooie orchidee, af en toe benevelen met wat water, en een lichte plaats, geen volle zon. Meid wat ga jij genieten van je nieuwe aankoop met zoveel tips van iedereen hahaha. Straks zie je door de tips de plant niet meer haha, prettig weekend! (Roos)
 • De meeste orchideeën houden van licht, maar niet van volle zon. Ik geef ze geen water, maar eens in de zoveel tijd (twee weken of zo), hou ik het plastic potje onder de lopende kraan zodat de houtbrokjes of wat het ook is waarin het staat goed nat kunnen worden. Goed laten uitlekken en ze kan er weer tegen. En ze houden niet van verhuizen. Uit tocht houden en dan vooral zichzelf laten wezen, ermee rond zeulen is nefast. (Meyser)
 • En vooral in een plastic pot zetten en als je hem een hele tijd hebt groeit hij de pot bijna uit. Dan haal je hem uit de pot en snijdt er onder een deel af en weer opnieuw in de aarde zetten. Er is speciale aarde voor orchideeen. Ik had de mijne al jaren, vorig jaar zijn we 9 weken naar Spanje geweest en was het te koud voor de planten toen zijn al mijn orchideeen dood gegaan. Inmiddels pot ik weer 1 op van iemand die hem weg wou doen. (Johanna)
 • :-) de ideale plant, na plastic. De orchidee MOET je verwaarlozen, en slechts een keer per 10-14 dagen max water geven( het liefst beetje sproeien met een plantenspuitertje op de plant en niet op de wortels die in het bakje zitten) dan blijft ze eeuwig bloeien…( ik hou ze wel 2 jaar continue in bloei) mocht ze toch bloemloos worden koud wegzetten en minder wateren… (Sillie)
 • Liefde, water, zo nu en dan wat P.okon…maar vooral heul veuls liefde… Ik hoop dat ze het overleefd…. (Diana)
 • Hij is niet dood, maar heeft tijd nodig om opnieuw te bloeien. Hier gaan soms maanden overheen, soms enkele weken.
 • Geen water geven ( misschien 1 keer in de maand ), niet aan gaan knippen/snoeien ( Rutte heeft geen gelijk ), maar zodra je een nieuwe groene tak ziet begint het feest van voren af aan. Bij mij blijven ze bloeien en geloof me, ik kan niet overweg met binnenplanten.
 • Hij is niet dood, alleen uitgebloeid. Ik zou de knoppen eruit halen, koel wegzetten en bijna geen water geven. Het duurt een tijd maar dan komt er wel weer een nieuwe knop hoor. (Marjorie)
 • Ach wat zonde… Daarom begin ik er ook maar niet aan!
 • Ik heb wat van die treurigerds gehad…. en gewacht…Tot het groen bruin werd. Ik hoop ze niet meer te krijgen van wie dan ook…. ik koop ze echt niet zelf! Kan er niet aan denken! (Zena)
 • Ik heb er eentje die al drie jaar op sterven ligt (als in: alleen groen, geen bloem). Maar ik houd moed, weggooien kan altijd nog! (Ik ben overigens verschrikkelijk slecht met bloemen, dus het ligt echt niet aan die orchidee) (Lekker leven met minder)
 • Opnieuw oppotten, is de enige oplossing. Niet weggooien. Ze zijn zo mooi als ze bloeien. (Johanna)

Planten weggooien: is dat oké?

planten weggooien

Ik ben dol op Country and Western liedjes! Ik moest erg lachen om dit liedje. Het gaat over een zwaar verlepte plant. Die zingt dat het oké is om hem weg te gooien!

'It's okay, just throw me away!' zingt hij zonder enige wrok.

Afgezien van het leuke liedje, ben ik sowieso blij met die boodschap. Want planten gaan bij mij altijd dood. Ik vind de plant dus erg herkenbaar.

Hieronder kun je dit grappige liedje horen!

Mooiwatplantendoen.nl

Op de website Mooiwatplantendoen.nl vind je allemaal handige en leuke informatie over planten. Zoals een tool om te bepalen welke plant geschikt is voor jou. Je kunt aangeven of je groene vingers hebt, en wat je levensstijl is. En vervolgens krijg je een bijpassend plant advies. Maar ze hebben bijvoorbeeld ook een gratis printout om een bloempot op te fleuren! Er is zelfs een plantenwijzer. Per plant wordt aangegeven hoe je die het beste kunt verzorgen.

Planten zijn gezond

Ik weet dat planten goed zijn voor je gezondheid. En voor het milieu in je huis. Planten zuiveren namelijk de lucht. Sommige planten maken zelfs chemische stoffen onschadelijk. Toch moet ik bekennen dat ik helemaal geen planten meer heb. Ik heb het een paar keer geprobeerd. Maar ze gaan echt allemaal dood. Mijn laatste plant was een orchidee die ik bij de Aldi kocht. Eerlijk is eerlijk, die heeft het nog best lang volgehouden. Maar uiteindelijk bleek ook hij niet bestand tegen mijn liefdeloze behandeling.

Hoe je met planten omgaat weerspiegelt hoe je met jezelf omgaat...

Ik heb ooit eens ergens gelezen, dat hoe je met je planten omgaat een weerspiegeling is van de manier waarop je met jezelf om gaat. Dat is in mijn geval niet zo best. Dat zou betekenen dat ik mezelf structureel verwaarloos, en niet genoeg te drinken of te eten geef. Ook toon ik nauwelijks belangstelling voor mezelf.

N.B. Lees ook mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven!

Gooi jij planten makkelijk weg? En geloof jij in de 'weerspiegeling theorie'?

3 Leestips

 1. Bloomon boeketten
 2. Kneusjes
 3. Snijbloemen mooi houden

Similar Posts

12 Comments

 1. :-) de ideale plant,na plastik; de orchidee MOET je verwaarlozen...en slechts een keer per 10-14 dagen max water geven( het liefst beetje sproeien met een plantenspuitertje op de plant en niet op de wortels die in het bakje zitten) dan blijft ze eeuwig bloeien...( ik hou ze wel 2 jaar continue in bloei) mocht ze toch bloemloos worden koud wegzetten en minder wateren...

 2. En vooral in een plastic pot zetten en als je hem een hele tijd hebt groeit hij de pot bijna uit. Dan haal je hem uit de pot en snijdt er onder een deel af en weer opnieuw in de aarde zetten. Er is speciale aarde voor orchideeen. Ik had de mijne al jaren, vorig jaar zijn we 9 weken naar Spanje geweest en was het te koud voor de planten toen zijn al mijn orchideeen dood gegaan. Inmiddels pot ik weer 1 op van iemand die hem weg wou doen.

 3. de meeste orchideeën houden van licht, maar niet van volle zon. Ik geef ze geen water, maar eens in de zoveel tijd (twee weken of zo), hou ik het plastic potje onder de lopende kraan zodat de houtbrokjes of wat het ook is waarin het staat goed nat kunnen worden. Goed laten uitlekken en ze kan er weer tegen. En ze houden niet van verhuizen. Uit tocht houden en dan vooral zichzelf laten wezen, ermee rond zeulen is nefast.

 4. Wat je vooral niet moet doen is ze steeds weer verhuizen naar een ander plekje.
  Gewoon rust gunnen die mooie orchidee, af en toe benevelen met wat water, en een lichte plaats, geen volle zon.
  Meid wat ga jij genieten van je nieuwe aankoop met zoveel tips van iedereen hahaha.
  Straks zie je door de tips de plant niet meer haha, prettig weekend!

 5. 'k Heb r perron-geluk ns 1 voor mn raam gezet, s middags knetter-vette-zon erop. 1x in de week een klein beetje water gegeven en verder nix(NIX!) aan gedaan...De kanjer heeft minstens(!) een half jaar gebloeid. Arme schat is genekt door de verhuizing...

 6. Er is maar 1 plant met wie ik het in huis goed kan vinden en dat is de orchidee. Ze bloeien hier al voor de 4e keer!!! Mijn vensterbank staat vol bloeiende orchideeën in de meest fantastische kleuren. En hoe krijg ik dat nu voor elkaar: Ik vergeet ze te verzorgen. Na 2 maandenenk ik..oeps, wat water. En ze bloeien inderdaad heel lang, geweldige plant!

 7. Je zei het zelf al: ZINGEN!
  Als je dat nou eerder had gedaan bij al die andere planten, hadden ze vast nog geleefd. Maar bij deze ben je er nog op tijd bij: aria's, wiegeliedjes, alles wat je maar kent....

 8. Een hele dankbare plant:)
  weinig water nodig, ik geef
  ze water met een likeurglaasje,
  ook water op kamertemperatuur
  geven en inderdaad niet verhuizen,
  ik heb er vier, en meestal bloeien
  er twee tegelijk.

 9. Koop een potje orchideemest...spectaculair verschil.
  En zoek eens op waar orchideën in de natuur groeien en dan weet je perfect hoe ze verzorgd moeten worden.
  Beetje lauwe dauw s' morgens, af en toe een tropische regenbui die ook meteen opdroogt.
  Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.