Dahlia’s: alles wat je weten moet voor een bloementuin!

Dahlia's

Het boek Liefde voor dahlia’s is zowel een ode aan de dahlia als een handige en praktische how-to gids voor als je dahlia’s in je tuin wilt hebben.

Voor mij zorgde dit boek ervoor dat ik acuut heb besloten dat ik deze zomer dahlia’s wil kopen en planten! En ik weet ook al precies waar. In het voortuintje bij onze keuken en rondom de boom die we gratis van de gemeente kregen.

Dahlia: wat is dat voor soort bloem?

De makers van het boek Liefde voor dahlia’s, Katja Staring, Linda  van der slot En Marlies Weijers omschrijven de dahlia als volgt:

‘De dahlia is een bloem die in het oog springt. Ze heeft duizenden gezichten en evenzovele gedaanten. Z e toont zich in talloze kleuren, in excentrieke vormen.’

En wie de foto’s in hun boek bekijkt, kan niet anders dan ze groot gelijk geven. Want er zijn oneindig veel soorten en kleuren en van deze bloem! De ene nog mooier dan de andere!

Kijk maar mee naar een kleine greep uit de enorme variëteit!

Dahlia

Dahlia

Dahlia

paarse bloem

Dahlia

Dahlia

Ik kijk mijn ogen uit, en kan amper beslissen welke ik het mooist vindt. Ik vind ze allemaal prachtig!

Omdat ik door dit boek geïnspireerd ben om mijn tuin van dahlia’s te voorzien, kreeg ik prompt allerlei vragen over hoe en wat. Gelukkig geven ze daar in dit boek uitgebreid antwoord op.

Hieronder de basisvragen en antwoorden van Katja, Linda en Marlies, voor iedereen die deze bloemen in zijn of haar tuin wil.

Wanneer dahlia bollen kopen?

In principe zijn de bollen leverbaar van januari tot en met mei. Als je ‘dahlia’ googlet dan vind je diverse online webshops waar je de bollen kunt kopen.

Wanneer dahlia planten en poten?Na half mei

Het boek Liefde voor Dahlia’s is heel duidelijk over wanneer je een dahlia mag planten. Ze kunnen niet tegen vorst. Dat betekent dus dat een dahlia planten pas na half mei kan. Tot die tijd kan het ‘s nachts namelijk nog vriezen. Maar is het half mei, controleer dan toch even het weerbericht! Als ze vorst voorspellen kun je beter nog even wachten.

Als je al eerdere bloeiende bloemen in je tuin wilt hebben, kun je ze ‘voortrekken’. Op directplant.nl schrijven ze dat je de dahlia in een pot plant in maart, en die op een warme plek zet. Dan heb je in mei al wat meer ‘bloem’ om in de tuin te zetten.

Hoe dahlia planten?

Goed, je hebt je bollen en het is de tweede helft van mei: hoe nu een dahlia planten? Het boek geeft de volgende aanwijzingen:

 • Kies een beschutte zonnige plaats
 • Liever geen heel vochtige plek.
 • Plant dahliaknollen ondiep.
 • Zet de dahlia’s ‘vrij dicht ‘ naast elkaar. Ze noemen 30 tot 50 cm afstand.

Groeiproces: mei – oktober

In mei plant je de dahlia bollen. Na vier tot zes weken komen ze boven de grond. Oude bloemhoofdjes moet je afknippen dan komen er namelijk weer nieuwe. Van juni tot en met juli bloeit de bloem.

Eind augustus adviseert het boek om hogere soorten te ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok. Als je veel bloemen hebt kun je hiervoor ook wielvormige ringen gebruiken.

Ergens eind oktober, begin november kan het gaan vriezen. Dat betekent het helaas het eind van de bloeiperiode van de dahlia.

Dit betekent dat je ze moet gaan ‘rooien’.

Hoe dahlia bollen bewaren?

In oktober/november ga je de bloemen klaar maken voor de winter. Dat doe je volgens het boek als volgt:

 • Knip de plant af tot 30 cm boven de grond.
 • Wip de knol van de uitgebloeide bloem op de aarde met een ‘spitvork’ die je ±30 cm van de plantsteel recht in de grond steekt.
 • Laat de knollen een paar uur rusten op een beschutte plek met de stengel naar beneden.
 • Maak de knol voorzichtig schoon.
 • Knip de stengel nu kort.
 • Berg de knollen op in een kartonnen doos, houten kist of krat met gaten. Er moet lucht bij kunnen maar het mag niet tochten. Je kunt ze als bescherming bijvoorbeeld oprollen in kranten.
 • Zet de bak met bollen op een  beschutte, koele, maar vorstvrije plek. De ideale bewaartemperatuur van een dahlia is volgens het boek tussen de 6 en 9 graden.

Kijkje in het boek

Met onderstaand filmpje krijg je een kijkje in het boek!

Over het boek

Het boek Liefde voor dahlia’s is een lust voor het oog, en een feestje om te bekijken en te lezen. Het combineert praktische informatie met prachtige foto’s van kleurrijke bloemen. Dus als je geen zin hebt in lezen, dan is dit een heerlijk kijkboek.

De indeling van van het boek is als volgt:

 • Voorwoord
 • Introductie
 • Historie
 • De kwekerij
 • Variatie
 • Tuinieren en versieren
 • Inspiratie
 • Bronnen en foto verantwoording.

Praktische informatie

Liefde voor dahlia’s is te koop bij bol.com en je lokale boekwinkel.

Katja Staring, Linda van der Slot

Lees ook mijn post over Bloomon boeketten en schoonmaakazijn tegen onkruid.

Wat zijn jouw ervaringen met dahlia’s?

Similar Posts

16 Comments

 1. Prachtige plant. Een buurman van een goeie vriend van me kwekt ze, en verkoopt de bloemen aan straat. Altijd en enorm mooi gezicht.

 2. Wij hebben altijd al van toen ik nog een kind was Dalia’s gehad en nu nog altijd samen met gladiolen en zo heb ik heel lang vazen vol in huis.

 3. Dahlia’s zijn zeker mooie bloemen om te zien. Hebben geweldig mooie kleuren. Ik heb ze toen ook op de balkon gehad in de potten. Later gingen ziek worden. Heel raar. Niet goed verzorgen? Te veel water? Mooi filmpje.

 4. Dahlia’s hebben met chrysanten lange tijd en oubollig karakter gehad denk ik en zijn nu weer helemaal hip. Maar dat rooien en bewaren… daar moeten ze nog wat voor verzinnen.

 5. Vroeger in de tuin van mijn opa en oma, en later mijn ouders, prachtig mooi, en bloeiden top jaar na jaar, net al alle andere planten, laat ik het zo zeggen, groene vinger familie.

  Na half mei, je kunt beter zeggen na IJsheiligen dus is mij geleerd, welke vaak op 13 mei is. Dan kan alles wat geen vorst kan hebben naar buiten.

  X

 6. Ik heb ze ook, de hoge variant. Heel mooi!
  Ik laat ze altijd in de grond, ze komen het volgende jaar gewoon weer omhoog!
  Wat mij alleen niet lukt is ze in een vaas houden. De bloem stopt altijd met bloeien, terwijl de stengel maanden doorgaat. De knoppen groeien, maar bloeien nooit. Heel raar. Iemand ideeen?

 7. Dahlia’s vond ik eerst vreselijk oubollig. M’n man was er verzot op maar zag (vrijwillig) van de aanschaf af om mij een plezier te doen. Totdat hij dacht toedeledoki, ik koop ze gewoon. En ik ging overstag. Nu vind ik ze een aanwinst in onze tuin. Komend jaar weer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.