Schoonmaakazijn en onkruid onverwijderen: 4 methodes

schoonmaakazijn onkruid

Schoonmaakazijn tegen onkruid.

Het was jarenlang een populaire methode van onkruid bestrijden.

Maar sinds2019 mag je officieel geen schoonmaakazijn tegen onkruid meer gebruiken van het RIVM.

Niettemin zie ik, net als in 2016, grote flessen schoonmaakazijn in de Action op de afdeling tuinspullen.

Schoonmaakazijn op de afdeling tuinspullen

Ik schreef daar toen over: 'Normaliter staan die gewoon bij de schoonmaakspullen. En daar stonden ze nu ook nog wel. Maar nu hadden ze dus een extra plekje. En dat is niet zo raar want schoonmaakazijn kun je prima in de tuin gebruiken.'

Schoonmaakazijn en onkruid zijn een geweldige combinatie.

Nou ja, niet voor het onkruid, maar wel voor ons : )

Voordat mensen boze dingen gaan schrijven: dit schreef ik dus in 2016. Inmiddels is er dus veel veranderd als het gaat om schoonmaakazijn tegen onkruid.

Schoonmaakazijn onkruid: Update 2023

De Rijksoverheid vermeldt op hun website dat je geen azijn, zout of chloor mag gebruiken in de tuin omdat de gevolgen voor het milieu niet bekend zijn.

Maar op Milieucentraal staat nu dat je gewone huishoudazijn wel mag gebruiken tegen onkruid. Alleen niet tegen groene aanslag.

schoonmaakazijn onkruid

Zie ook mijn post over Azijn en onkruid.

Onkruid azijn boete?

Het RIVM schrijft weliswaar dat schoonmaakazijn tegen onkruid verboden is, maar het is niet duidelijk hoe ze hierop gaan handhaven. Ik vermoed dat ze vooral een beroep doen op ons geweten!

Een boete zul je niet gauw krijgen als je schoonmaakazijn gebruikt in de tuin, maar het is dus wel slecht voor het milieu. Met andere woorden: Moeder Aarde betaalt als het ware jouw boete...

Wat is schoonmaakazijn?

Op Wikipedia omschrijven ze schoonmaakazijn als volgt:

'Schoonmaakazijn is een reinigingsmiddel op basis van ongeveer 8 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is twee tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Het kan ook methanol bevatten. Het middel is niet voor consumptie geschikt. Schoonmaakazijn wordt gebruikt om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen. Ook worden nare luchtjes ermee gecamoufleerd en wordt het als ontstoppingsmiddel van sanitair toegepast.'

Schoonmaakazijn is dus duidelijk anders dan de azijn die je gebruikt bij het koken.

Schoonmaakazijn tegen onkruid

Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over.

Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood. En het fijnste is: het is niet schadelijk voor het milieu. Want zelfs al komt de schoonmaakazijn in het grondwater terecht, dan wordt het daar verdunt en daardoor onschadelijk. Maar het onkruid is dan al bruin en geel uitgeslagen. Net goed.

Hoe gebruik je schoonmaakzijn tegen onkruid?

Er zijn twee visies:

  1. Vermeng de schoonmaakzijn met water om het onkruid te verdelgen. Doe er eventueel ook nog zout bij in.
  2. Gebruik pure schoonmaakazijn, oftewel: ken geen enkele genade!

De makkelijkste manier om de schoonmaakazijn tegen onkruid te gebruiken vind ik met een grote gieter. Daarmee begiet je alle onkruid. Maar je kunt natuurlijk ook een kleine plantengieter gebruiken of zo'n sproeifles. Een emmer is niet handig, omdat je daarmee niet zo goed kunt mikken. En je wilt natuurlijk niet mooie bloemen en planten per ongeluk ook raken met de schoonmaakazijn.

Tegenstanders van schoonmaakazijn tegen onkruid

Uiteraard zijn er ook mensen die vinden dat je geen schoonmaakazijn mag gebruiken voor onkruid verwijderen. Zij zeggen dat de grond er door verzuurt waardoor je het risico loopt dat er 'paardestaart' gaat groeien. Bovendien vinden zij het risico voor de gewenste planten te groot. Ik persoonlijk waag de gok wel. Mocht ik paardenstaart in de tuin krijgen dan zie ik dat dan wel weer.

Schoonmaakazijn onkruid in de tuin: 5 toepassingen!

  1. Het doodt onkruid.
  2. Het doodt gras dat groeit op tuinpaden en opritten. Kortom waar je het niet wilt hebben!
  3. Schoonmaakazijn helpt tegen groene aanslag en mos op tegels en klinkers.
  4. Mieren houden niet van schoonmaakazijn. Dus zie je mieren door je tuin struinen, spuit daar dan schoonmaakazijn. Lees ook mijn tips tegen mieren in huis!
  5. Komt de kat van de buren graag zijn behoefte doen in je tuin? Ook daar helpt schoonmaakazijn tegen.
  6. Je kunt het ook gebruiken tegen de buxusmot! Maak hiervoor een mengsel van plant besproeien met een mengsel van 1 liter water (1 liter) met twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Herhaal dit regelmatig

Het effect van schoonmaakazijn in onze tuin in beeld

Mijn man werd helemaal niet goed van het onkruid op ons pittoreske tuinpaadje. Het werd ook inderdaad alsmaar smaller... Dus toen hij hoorde van de wonderlijke effecten van schoonmaakazijn op onkruid sloeg hij groot in bij de Action. En het hielp! Kijk maar:

schoonmaakazijn onkruid

Alleen stap 2: het dode onkruid verwijderen en gras weghalen heeft hij nog niet gedaan. 'Dat doe ik een andere keer,' zei hij...

Schoonmaakazijn waar te koop?

Het goede nieuws is dat schoonmaakazijn werkelijk spotgoedkoop is. Bij de Action kost een fles schoonmaakazijn 52 cent! Maar het kan nog goedkoper! Bij de Kruidvat koop je schoonmaakazijn voor maar 39 cent!

schoonmaakazijn onkruid
39 cent

Zelfs bij bol.com kun je schoonmaakazijn kopen! Voor een doos met 12 flessen betaal je 18,75. Dat is maar liefst 1,55 per fles! Hartstikke duur dus. Je kunt hier flink op besparen door naar de Action of supermarkt te gaan.

schoonmaakazijn onkruid
1,55 bij bol.com

Nog goedkoper dan bij de Kruidvat kun je bij de Albert Heijn schoonmaakazijn kopen! Het kost daar zelfs maar 32 cent. Ik kan me niet voorstellen dat ze bij bol.com ooit nog schoonmaakazijn verkopen : )

schoonmaakazijn in de tuin
Slechts 32 cent bij de Albert Heijn!

Schoonmaakazijn kopen: 12 adressen

  1. Albert Heijn
  2. Kruidvat
  3. Hema
  4. Action (gedurende de zomerperiode hebben ze het zelfs op de tuinafdeling ook staan bij de Action!)
  5. Wibra (niet altijd)
  6. Jumbo
  7. Blokker
  8. Op = op voordeelshop
  9. Karwei
  10. Tuinland
  11. Hornbach
  12. Aldi

Schoonmaakazijn met een geurtje

Als je een hekel hebt aan de zure geur van schoonmaakazijn, dan kun je tegenwoordig ook schoonmaakazijn kopen met een lavendel geurtje. Of eucalyptus of citroen. Maar persoonlijk vind ik de azijngeur wel overheersen!

Lees ook mijn post over schoonmaakazijn mengen met allesreiniger.

Groen aanslag verwijderen Action

Als je braaf geen schoonmaakazijn gebruikt, denk je wellicht: 'Misschien kan ik groen aanslag verwijderen met spul van de Action.'

De Action verkoopt hiervoor namelijk een speciaal product: Green Boots groene aanslagreiniger. Voor slechts 1,99 heb je 1 liter voor het verwijderen van groene aanslag.

Groen aanslag verwijderen Action

In de Facebookgroep met fans van de Action is iedereen heel blij met dit middel. Het schijnt heel goed te werken tegen groene aanslag.

Groen aanslag verwijderen met Action Green Boots is geen goed idee!

Maar let op: er zijn alarmerende berichten over Green Boots groene aanslagreiniger van de Action. Diverse katten kregen er brandwonden van in hun bek omdat ze eraan hadden gelikt.

Hoogleraar veterinaire farmacologie Ronette Gehring waarschuwt bovendien dat Geen Boots van de Action ook gevaarlijk is voor mensen:

'Het stof in de flessen is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt.' De hoogleraar adviseert gebruikers direct te spoelen met water als ze het middel op hun huid krijgen.'

In onderstaand filmpje kun je de uitzending bekijken en luisteren over Action Green Boots:

Zout tegen onkruid

Net als schoonmaakazijn 'voelt' zout als een milieuvriendelijke manier om onkruid weg te krijgen. Onkruid houdt niet van een zoute omgeving. Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn.

Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid.

Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond. Het is uiteindelijk een vorm van bodemvervuiling. Ook kan het gevaarlijk zijn voor vogels die er van drinken. Wil je toch zout tegen onkruid gebruiken?

Dan kun je kiezen uit zout uit je keukenkastje, strooizout of speciaal onkruidzout.

Maar het mag officieel dus niet.

Onkruid verwijderen 4 methodes

onkruid verwijderen

Het is op jammer dat schoonmaakazijn tegen onkruid slecht is voor het milieu. Want waar het op neerkomt is dat het een relatief makkelijke methode van onkruid verwijderen was. Nu dit dus niet langer een optie is: hoe kun je met zo min mogelijk inspanning effectief onkruid verwijderen?

  1. Zoals altijd geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Richt daarom je tuin zo in, dat onkruid zo min mogelijk kans krijgt. Dat kun je doen met zogenoemde bodembedekkers. Dat zijn planten die, de naam zegt het al, de bodem bedekken. Onkruid krijgt hierdoor geen ruimte. Een andere optie is mulch. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, stro of gras.
  2. Wees voorzichtig met planten die je cadeau krijgt. Een kennis van mij gaf haar schoonmoeder mooie planten cadeau uit haar eigen tuin. Maar achteraf bleek daar ook zevenblad tussen te zitten. Zo gaf ze haar schoonmoeder per ongeluk ook onkruid cadeau....
  3. Schoffelen! Voor onkruid verwijderen is een schoffel onmisbaar. Door te schoffelen verwijder je met name eenjarig onkruid. Dat heeft doorgaans geen diepe wortels. Laat het na het schoffelen niet liggen, maar verwijder het uit je tuin.
  4. Helaas is er ook onkruid dat zich lekker diep wortelt in je tuin. Met schoffelen verwijder je dan wel het onkruid, maar doordat de wortels blijven zitten ben je er nog niet definitief vanaf. In zo'n geval komt ouderwets onkruid wieden om de hoek kijken. Ga op de knieën de tuin in, en verwijder onkruid met wortel en al. Met de hand trekken is een effectieve manier om kleine onkruiden te verwijderen. Zorg ervoor dat je het onkruid bij de wortels vastpakt en voorzichtig trekt om de wortel helemaal uit de grond te halen! Je wilt niet dat er een stukje achterblijft dat weer kan gaan groeien!

Het is belangrijk om onkruid zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen. Door regelmatig onkruid te verwijderen, kan je de groei onder controle houden en je tuin gezond en netjes houden.

Onkruid verwijderen gereedschap

Hoewel je in theorie niet meer nodig hebt dan een paar handschoenen om je handen te beschermen en je eigen kracht en inspanning, zijn er allerlei gereedschappen te koop voor onkruid verwijderen. Welke handig wordt onder andere bepaald door de grootte van je tuin, de locatie en het type onkruid.

Hieronder een overzicht van populaire gereedschappen voor onkruidverwijdering:

Onkruidsteker

Een onkruidsteker: Dit is een handgereedschap met een lange steel en een scherpe puntige metalen punt waarmee je het onkruid uit de grond kunt trekken. Dit is effectief voor kleinere onkruidsoorten en voor het verwijderen van individuele planten.

Screenshot 2023 03 29 at 11.31.43

Hark

Hark: Een hark kan worden gebruikt om grote oppervlakken te ontdoen van onkruid. De juiste hark voor onkruid heeft scherpe metalen tanden waarmee je het onkruid uit de grond kunt trekken, en kan ook worden gebruikt om de grond los te maken.

Screenshot 2023 03 29 at 11.33.14

Maak dus niet de fout van een verkeerde hark kopen! Aan een bladhark heb je bijvoorbeeld niks als het om onkruid verwijderen gaat:

Screenshot 2023 03 29 at 11.34.26
Deze moet je NIET hebben voor onkruid verwijderen. Hoogstens om het weg te harken als je het eerst hebt gewied.

Schoffel

Een schoffel heeft een platte, brede kop en kan worden gebruikt om onkruid te snijden en te verwijderen. Je kunt de schoffel ook gebruiken om de grond los te maken en onkruidwortels te verwijderen.

Screenshot 2023 03 29 at 11.36.32

Onkruidborstel

Een onkruidborstel is een gereedschap met metalen borstelharen waarmee je onkruid van harde oppervlakken zoals bestrating, opritten of trottoirs kunt verwijderen.

Onkruidverbrander

Met een onkruidbrander verbrand je het onkruid. Een onkruidbrander heeft zowel voordelen als nadelen hebben voor het milieu, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Een onkruidbrander werkt door het onkruid te verhitten tot het punt waarop het uitdroogt en sterft.

Het gebruik van een onkruidbrander kan een effectieve manier zijn om onkruid te bestrijden zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

Maar als je het op de verkeerde manier gebruikt kun je er alsnog het milieu mee beschadigen.

Bijvoorbeeld als de vlam te groot is. Dit kan leiden tot brandgevaar of schade aan de omringende planten en dieren. Daarnaast kan het gebruik van een onkruidbrander bijdragen aan luchtvervuiling, en kan het leiden tot broeikasgasemissies als het wordt gebruikt op fossiele brandstoffen zoals gas of olie.

Wil je toch een onkruidbrander gebruiken? Lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing!

Tot slot

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te kiezen voor de taak en om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van onkruid om te voorkomen dat je per ongeluk andere planten beschadigt of de bodem verstoort.

Conclusie schoonmaakazijn onkruid

Schoonmaakazijn werd lange tijd gezien als de meest milieuvriendelijke onkruidverdelger. En het is nog eens spotgoedkoop ook en heel makkelijk verkrijgbaar.

Anno 2023 mag je het echter niet meer in je tuin gebruiken tegen onkruid en groene aanslag. Maar gewone huishoudazijn, die je ook gebruikt voor je sladressing, mag nog wel tegen onkruid gebruikt worden.

Zie ook mijn post Schoonmaakazijn Action en Afrikaantjes in de moestuin.

Gebruik jij schoonmaakazijn in de tuin? Of in huis?

Deze post verscheen voor het eerst in 2016 maar sindsdien is er veel veranderd. Daarom is deze post helemaal geupdate met de nieuwste informatie.

Vergelijkbare berichten

80 reacties

  1. Ik heb geen tuin, maar wij hebben een pleintje voor ons appartement. 2 x per jaar halen we met alle bewoners het onkruid weg en tussendoor spuiten we met schoonmaakazijn. Ideaal. Ik gebruik schoonmaakazijn ook regelmatig voor in huis of om bijvoorbeeld de waterkoker te ontkalken.

    1. Beetje mosterd na de maaltijd maar wát is dit een leuk artikel zeg. Niet alleen de handige tips en tricks maken dit zo maar vooral ook het lezen en de fijne (positieve) energie die ik opmerk in dit bericht. Alsof ik het je hoorde vertellen. Erg gaaf resultaat btw. En nu anno 2020 nog last gehad van ongewenst groen?

      Gr!.

  2. dit werkt perfect..
    alleen zout trouwens ook....
    Wat is paardenstaart?? ik heb iets in de tuin (1 hele hoek vol tussen de tegels door, wat mijn moeder kattenstaart noemt

    1. paardenstaat, kattenstaart, heermoes.....moeilijk te verdelgen onkruid dat eruit ziet als kleine kerstboompjes en zich ondergronds via worteltakken verderzet. Wij hebben er in onze bloemboorden staan en die verwijder ik zoveel mogelijk met wortel en al. In ons gazon staan er ook en 't vervelende is dat ze zich platleggen in het gras en ze heel moeilijk te zien zijn om te verwijderen

  3. Wij hebben een grote spuit, een soort vernevelaar met een slangetje er aan. Werkt prima, maar hij moet na gebruik goed nagespoeld worden. We hebben die spuit daar nog niet vaak voor gebruikt, meer voor luizen in de fruitbomen. Ik ben meestal zo gek om op mijn hurken, het onkruid tussen de stenen te halen. Maar bij dit huis is dat onbegonnen werk.
    Ik gebruik azijn vooral als wasmiddel en wasverzacher voor donkere kleding. Zo krijg ik de minste strepen en blijven de kleuren langer mooi. En het kost ook nog eens heel weinig :-)

    1. In het begin deed ik dat ook: op handen en knieën ploeteren om het onkruid overal tussenuit de peuteren. Maar dat is echt geen doen. Dit werkt veel beter gelukkig.

  4. Ik vind het een geweldige tip. Ik weet alleen niet of ik het ga durven proberen, want wij hebben al veel last van 'paardenstaart' in onze tuin. (Wij noemen het in België 'kattenstaart'). Ik vind paardenstaart of heermoes één van de lastigste onkruiden die ik ken. Het is werkelijk niet kapot te krijgen, en elk jaar komt het weer weelderiger terug...
    Schoonmaakazijn is blijkbaar wel een heel veelzijdig goedje, om te poetsen vind ik het ook geweldig, en inderdaad spotgoedkoop.

  5. Bij de Aldi verkopen ze het ook, volgens mij nog geen 2 euro voor 5 liter. Dat kostte het vorig jaar. Volgens mij is het nu rond de 1,50. Hier is jaren niets aan de tuin gedaan en groeit al een heleboel 'paardenstaart. Echt, je krijgt het niet weg. Misschien heeft iemand nog een tip?

    1. Ik las er vanochtend wat over. Iedere keer als er een scheut opkomt, deze eraf snijden. Op den duur overleeft de plant dat niet.

    2. Wat ook helpt (naast azijn) is kalk strooien en proberen je tuin zo droog mogelijk te houden.

      Paardenstaart/Heermoes/Akkerpest houdt van zure grond en kalk strooien compenseert dat.
      De tuin droog houden is lastiger, maar zorgen dat er volop planten/gras/etc. groeit, helpt wel.

      Wekelijks Paardenstaart bestrijden met azijn (bovengronds) en meerdere keren per jaar kalk dus.

      Als iemand nog meer of betere tips heeft, dan lees ik dat graag!

  6. Hik gebruik de dop van de azijnfles als broeskop
    Ik prik er met een naald gaatjes in en spuiten maar. Ik maak dus niet eerst de dop los van de fles.scheelt een hoop geknoei en je kunt nu perfect sproeien waar nodig

  7. Hoewel ik midden in de stad woon, heb ik toch een klein achtertuintje. Ik kan er niet zo veel mee omdat er nauwelijks zon komt, maar toch piept het onkruid er weelderig tussen de tuintegels door. En als ik daar niks aan doe, is mijn tuintje binnen de kortste keren volledig overwoekerd. Dat was dus onlangs gebeurd. En toen kreeg ik van een vriend dezelfde tip: verwijder alles en giet dan schoonmaakazijn op de naden tussen de tegels. Die azijn houdt niet alles tegen, maar het scheelt al heel veel!

    1. Kun je daar op zich wel zitten in je achtertuintje? Bijvoorbeeld als het tropisch warm is? Dan is het misschien juist wel fijn dat er geen zon komt?

    2. Het komt zelden voor, want ik kan heel goed tegen de warmte, maar wanneer die zelfs mij teveel wordt, dan is dat achtertuintje inderdaad een goed toevluchtsoord.

  8. Ik hoor er vaker over en heb het ooit eens geprobeerd. Zonder resultaat moet ik helaas zeggen. Wat ook schijnt te helpen, is puur zout tussen de aangedane voegen te strooien. Onkruid brand weg en komt minder snel terug!

  9. Ik heb altijd schoonmaakazijn in huis het is overal handig voor en kost geen drol! Zeker handig voor het onkruid in de tuin en stukken goedkoper dan het speciale spul wat je kan kopen om je onkruid te verdelgen.

    1. Ja, en het speciale spul dat je kunt kopen tegen onkruid heeft de naam heel slecht te zijn voor het milieu. Daarom gebruik ik dan ook liever schoonmaakazijn.

    1. Zevenblad is echt te hardnekkig dat krijg je alleen weg met forse middelen waarmee een hovenier mag spuiten. Of je bedekt vanaf het voorjaar voor maanden het stuk met landbouwplastic, dan lukt het ook vaak wel.

    2. Zevenblad pluk ik altijd braaf. Dat heb ik nog nooit geprobeerd met azijn. Maar dat is ook omdat het vaak tussen de bloemen staat. En daar durf ik dus niet met schoonmaakazijn te spuiten.

  10. Heermoes/ kattenstaart/ paardenstaart schijn het oudste onkruid ter wereld te zijn.
    Ten oude van de Vietnam oorlog ( 70) overleefde het zelfs de "agent orange" wat de Anerikanen daar sproeiden ( chemische oorlog) .
    Maw niet uit te roeien , proberen zoveel mogelijk met wortel en al er uit te krijgen

    1. In schoonmaakazijn zit een stuk meer azijnzuur dan in gewone tafelazijn. Het is dus sterker en effectiever bij het schoonmaken.

  11. Dat het een natuurlijk middel is, wil niet zeggen dat het milieuvriendelijk is. Datzelfde geldt voor zout. Mensen uit Zeeland weten het wel, daar waar brak(zout) grondwater is groeit amper wat...datzelfde geldt voor azijn. Het duurt heel lang voor de grond het zout en azijn weer kwijt is en hersteld is.
    Echt milieuvriendelijk is het met een gasbrandertje of een elektrische brander, daarmee schroei je het onkruid weg.

  12. Dat is een fijne tip!
    Als ik de groene aanslag op de tegels weg wil halen en ik ga onze tuin met onverdunde azijn te lijf heb ik heel wat flessen nodig. Werkt het ook als je het verdund?

    1. Er zijn twee kampen Grietje: het ene kamp gebruikt het verdunt het andere onderdund. Ik zou anders gewoon eens beginnen met verdund en kijken wat het doet. Dan kun je altijd nog op de pure versie overgaan.

  13. Paardestaart = Heermoes. Als je dat dan wel hebt kun je er uitstekend thee van zetten en zo als onkruidverdelger voor ander onkruid gebruiken.
    Deze tip werd jaren geleden al regelmatig gegeven in een programma van Sjors Froligh Cappuccion op zaterdagmorgen door tuinman Krijn.

    Op dit moment heb ik heermoes in een blokvormig vaasje als decoratie staat, het hangt artistiek verantwoord over de vaas.

  14. Hier ook schoonmaak azijn, alleen moet het dan wel een paar dagen droog blijven en goed de zon er op laten schijnen,dan brand het goed weg.
    Ik heb zo pomp in een emmer, stond al van de vorige bewoonster, handig met die grote tuin nu!
    In het oude huis hadden we een hele kleine tuin en deed mijn buurman het altijd, die is hovenier, reuze makkelijk;)

    1. Heerlijk zo'n buurman die je tuin doet. Dat lijkt mij ook wel wat. Ik vind het soms best een gedoe dat dit werk er in de zomer ook nog bij komt...

  15. Als spoelglansmiddel in de vaatwasser, als wasverzachter voor wasmachine, zeer goede ontkalker en badkamerreiniger, ook de schutting wordt hier jaarlijks mee ontgroent :)

  16. Het ontgroenen van de tegels deden we eerst met van die enorm dure flessen Bayer van het tuincetnrum. Inmiddels met schoonmaakazijn van een goedkope winkel. Heerlijk!

  17. Wij gebruiken het ook vaker. Het werkt zeker. Alhoewel als het echt hardnekkig is je toch nog wel zelf aan de slag moet met aardappelschilmesjes en zo. Maar het ergste leed is geschied. Schoonmaakazijn is zo wie zo erg fijn om in huis te hebben. En het scheelt enorm als de zon flink schijnt dan verbrand het min of meer maar dan moet de zon wel schijnen ;)

  18. Ik wilde al schrijven. AH 32 cent, maar je wist het al.
    Weet je dat schoonmaakazijn ook nadelige effecten heeft? Ik heb dit jaar ook voor het eerst gebruik gemaakt van de azijn. Mijn hele buxushaag is kapot gegaan. Ik moet overal nieuwe buxus plaatsen langs het paadje waar ik schoonmaakazijn gegoten heb. Niet leuk. Volgend jaar zal ik zeer zeker beter oppassen, maar helpen doet het wel.

    1. Je moet inderdaad wel opletten waar je het spuit. Ik gebruik het bijvoorbeeld niet in de buurt van mooie planten. Maar op ons tuinpad? Geen probleem! Daar hoeft echt niets te groeien van mij.

  19. Ja deze azijn heb ik ook al ontdekt .

    Weet niet of de zuurgraad bij allen hetzelfde is .
    Hoop niet dat ze aangelengt wordt met water.

    Lekker padje nu bij jou

  20. Na dieper onderzoek ben ik er op uit gekomen dat schoonmaakazijn en zelfs gewone azijn zeer schadelijk is voor in het water levende organismen en zelfs voor de bijen!!!
    Wat je vaak leest dat dit een goed alternatief is blijkt niet te kloppen. Dus let er mee op!

  21. Ik gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter en op de tegels tegen onkruid, vooral gele klaver. Maar hierbij wacht ik altijd op mooi weer zodat de tegels heet zijn. Als toetje gaat er dan nog kokend water overheen.

  22. Zevenblad krijg je echt goed weg (van een kenner gehoord) als je de hele plant wegsnijdt, vlak boven de grond. Hij heeft dan geen bladeren meer en de wortel verdort onder de grond. En sterft zodoende. - Dus even werk en dan... helemaal verdwenen, die woekeraar!

  23. Een scheut schoonmaakazijn in de porti-pot van de camper of caravan.
    Werk perfect en is vele malen beter dan het andere dure milieuonvriendelijke.

  24. Beste fatsoensrakker Frank heel veel boter op het hoofd.
    De overheid staat roundup toe (en verplicht) boeren om hele weilanden te vergiftigen omdat het direct landbouwgrond moet worden.
    Vervolgens wordt dat land een jaar later gebruikt om voedsel te verbouwen
    zoals mais en aardappelen met als gevolg dat zelfs bij babies en kleuters al Glyfosaat is geconstateerd.

    Weet je eigelijk wel hoeveel duizenden bomen er gekapt worden door de overheid
    ten behoeve van het nieuwe zeer schadelijke 5g netwerk?

    En zo kan ik nog wel uren doorgaan met hoe goed onze overheid het wel niet met ons en ons milieu voorheeft.

  25. Azijn breekt al het bodemleven af. Dat staat vast. Probleem is vooral dat onwetenden van alles roepen op social media en dat als waarheid de wereld inslingeren.
    Kuddes volgen en roepen het gewoon na. Dan lijkt het al snel de waarheid te zijn.
    Eeen ding staat voor mij vast, als je altijd maar achter de kudde aanloopt weet je zeker dat je in de shit van anderen trapt.

  26. Dat verklaart een hoop wat ik nu gelezen heb. En ik geloof het meteen, dat van die paardenstaart. Toevallig zei ik een paar weken geleden nog tegen mijn schoonzus: "Ik weet het niet hoor, maar volgens mij vind die paardenstaart de azijn lekker... Ze lijkt wel harder te groeien"..
    Volgens Rob Verlinden is er ook maar één remedie tegen paardestaart en dat is verhuizen. Want dat bocht is echt niet dood te knuppelen. Tja.... Als het zelfs al ancient orange overleeft, wat wil dan een onkruidverdelger dan?
    Nog zo'n overbodige tip voor paardestaart verdelging is de tuin afdekken met landbouwplastic. Schijnt wel te werken, maar dan moet ik dus heel mijn tuin afdekken met dat plastic en zeker 2 jaar laten liggen. Dan is het onkruid verstikt.
    En dan haal ik het weg...... Blijkt dat de buren paardestaart hebben... En in no time is mijn tuin weer vol.
    Wat ik ook gelezen heb is dat Heermoes lekkere en gezonde thee geeft.
    Had misschien een idee geweest... Mits ik niet langs een doorgaande weg woon,met een boel aan uitlaatgassen hier. Dus dat wordt hem ook niet.
    Al met al is schoonmaakazijn overschat. Ik heb nu mijn halve tuin gedaan... Ben al dik 20 liter aan azijn kwijt. Puur gestrooid. Ik maak mijn tuin een paradijs voor de paardestaart en de rest van het onkruid groeit ook gestaag door.
    Dus onnodig bodem verzieking en geldverspilling.
    Gewoon maar plantjes blijven trekken. Dat is denk ik het beste. En het milieuvriendelijkste ook nog.
    Spijt van dat ik zo met die azijn heb lopen gooien.

    1. Ik moet wel glimlachen om het advies van Rob Verlinden: verhuizen. Dat is wel een drastische oplossing : )

      Vervelend dat je zo'n last hebt van paardenstaart!

  27. Jammer dat je pas op het laatst aangeeft dat het niet meer gebruikt mag worden ivm milieu. Beter zou zijn om het al bovenaan je post te zetten
    Het is nl echt heeeeeel slecht!!

  28. Twijfelachtig advies om azijn te gebruiken als onkruid verdelger het is namelijk bij wet verboden! Je verzuurd de grond compleet en vernietigd al het bodem leven. Niet alleen je onkruid maar ook alle insecten gaan er aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.