Schoonmaakazijn en onkruid

schoonmaakazijn onkruidToen ik een paar weken geleden bij de Action kwam viel me iets op: Op de afdeling tuinspullen stonden een heleboel flessen schoonmaakazijn. Normaliter staan die gewoon bij de schoonmaakspullen. En daar stonden ze nu ook nog wel. Maar nu hadden ze dus een extra plekje. En dat is niet zo raar want schoonmaakazijn kun je prima in de tuin gebruiken.

Schoonmaakazijn en onkruid zijn een geweldige combinatie.

Nou ja, niet voor het onkruid, maar wel voor ons : )

Update april 2019

De Rijksoverheid vermeldt op hun website dat je geen azijn, zout of chloor mag gebruiken in de tuin omdat de gevolgen voor het milieu niet bekend zijn. Met dank aan Frank die me hierop attendeerde.

Zie ook mijn post over Azijn en onkruid.

Wat is schoonmaakazijn?

Op Wikipedia omschrijven ze schoonmaakazijn als volgt:

‘Schoonmaakazijn is een reinigingsmiddel op basis van ongeveer 8 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is twee tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Het kan ook methanol bevatten. Het middel is niet voor consumptie geschikt. Schoonmaakazijn wordt gebruikt om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen. Ook worden nare luchtjes ermee gecamoufleerd en wordt het als ontstoppingsmiddel van sanitair toegepast.’

Schoonmaakazijn is dus duidelijk anders dan de azijn die je gebruikt bij het koken.

Schoonmaakazijn tegen onkruid

Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood. En het fijnste is: het is niet schadelijk voor het milieu. Want zelfs al komt de schoonmaakazijn in het grondwater terecht, dan wordt het daar verdunt en daardoor onschadelijk. Maar het onkruid is dan al bruin en geel uitgeslagen. Net goed.

Hoe gebruik je schoonmaakzijn tegen onkruid?

Er zijn twee visies:

 1. Vermeng de schoonmaakzijn met water om het onkruid te verdelgen. Doe er eventueel ook nog zout bij in.
 2. Gebruik pure schoonmaakazijn, oftewel: ken geen enkele genade!

De makkelijkste manier om de schoonmaakazijn tegen onkruid te gebruiken vind ik met een grote gieter. Daarmee begiet je alle onkruid. Maar je kunt natuurlijk ook een kleine plantengieter gebruiken of zo’n sproeifles. Een emmer is niet handig, omdat je daarmee niet zo goed kunt mikken. En je wilt natuurlijk niet mooie bloemen en planten per ongeluk ook raken met de schoonmaakazijn.

Tegenstanders van schoonmaakazijn tegen onkruid

Uiteraard zijn er ook mensen die vinden dat je geen schoonmaakazijn tegen onkruid mag gebruiken. Zij zeggen dat de grond er door verzuurt waardoor je het risico loopt dat er ‘paardestaart‘ gaat groeien. Bovendien vinden zij het risico voor de gewenste planten te groot. Ik persoonlijk waag de gok wel. Mocht ik paardenstaart in de tuin krijgen dan zie ik dat dan wel weer.

Schoonmaakazijn in de tuin: 5 toepassingen!

 1. Het doodt onkruid.
 2. Het doodt gras dat groeit op tuinpaden en opritten. Kortom waar je het niet wilt hebben!
 3. Schoonmaakazijn helpt tegen groene aanslag en mos op tegels en klinkers.
 4. Mieren houden niet van schoonmaakazijn. Dus zie je mieren door je tuin struinen, spuit daar dan schoonmaakazijn. Lees ook mijn tips tegen mieren in huis!
 5. Komt de kat van de buren graag zijn behoefte doen in je tuin? Ook daar helpt schoonmaakazijn tegen.
 6. Je kunt het ook gebruiken tegen de buxusmot! Maak hiervoor een mengsel van plant besproeien met een mengsel van 1 liter water (1 liter) met twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Herhaal dit regelmatig

Het effect van schoonmaakazijn in onze tuin in beeld

Mijn man werd helemaal niet goed van het onkruid op ons pittoreske tuinpaadje. Het werd ook inderdaad alsmaar smaller… Dus toen hij hoorde van de wonderlijke effecten van schoonmaakazijn op onkruid sloeg hij groot in bij de Action. En het hielp! Kijk maar:

schoonmaakazijn onkruid

Alleen stap 2: het dode onkruid en gras weghalen heeft hij nog niet gedaan. ‘Dat doe ik een andere keer,’ zei hij…

Schoonmaakazijn waar te koop?

Het goede nieuws is dat schoonmaakazijn werkelijk spotgoedkoop is. Bij de Action kost een fles schoonmaakazijn 52 cent! Maar het kan nog goedkoper! Bij de Kruidvat koop je schoonmaakazijn voor maar 39 cent!

schoonmaakazijn onkruid
39 cent

Zelfs bij bol.com kun je schoonmaakazijn kopen! Voor een doos met 12 flessen betaal je 18,75. Dat is maar liefst 1,55 per fles! Hartstikke duur dus. Je kunt hier flink op besparen door naar de Action of supermarkt te gaan.

schoonmaakazijn onkruid
1,55 bij bol.com

Nog goedkoper dan bij de Kruidvat kun je bij de Albert Heijn schoonmaakazijn kopen! Het kost daar zelfs maar 32 cent. Ik kan me niet voorstellen dat ze bij bol.com ooit nog schoonmaakazijn verkopen : )

schoonmaakazijn in de tuin
Slechts 32 cent bij de Albert Heijn!

Schoonmaakazijn waar te koop: 12 adressen

 1. Albert Heijn
 2. Kruidvat
 3. Hema
 4. Action (gedurende de zomerperiode hebben ze het zelfs op de tuinafdeling ook staan bij de Action!)
 5. Wibra (niet altijd)
 6. Jumbo
 7. Blokker
 8. Op = op voordeelshop
 9. Karwei
 10. Tuinland
 11. Hornbach
 12. Aldi

Schoonmaakazijn met een geurtje

Als je een hekel hebt aan de zure geur van schoonmaakazijn, dan kun je tegenwoordig ook schoonmaakazijn kopen met een lavendel geurtje. Of eucalyptus of citroen. Maar persoonlijk vind ik de azijngeur wel overheersen!

Conclusie schoonmaakazijn onkruid

Schoonmaakazijn is de meest milieuvriendelijke onkruidverdelger. En het is nog eens spotgoedkoop ook. De goedkoopste versie vond ik bij de Albert Heijn voor maar 32 cent. Maar er zijn nog veel meer plekken waar je schoonmaakzijn kunt kopen.

Zie ook mijn post Schoonmaakazijn Action en Afrikaantjes in de moestuin.

Gebruik jij schoonmaakazijn in de tuin? Of in huis?

Similar Posts

76 Comments

 1. Ik heb geen tuin, maar wij hebben een pleintje voor ons appartement. 2 x per jaar halen we met alle bewoners het onkruid weg en tussendoor spuiten we met schoonmaakazijn. Ideaal. Ik gebruik schoonmaakazijn ook regelmatig voor in huis of om bijvoorbeeld de waterkoker te ontkalken.

  1. Beetje mosterd na de maaltijd maar wát is dit een leuk artikel zeg. Niet alleen de handige tips en tricks maken dit zo maar vooral ook het lezen en de fijne (positieve) energie die ik opmerk in dit bericht. Alsof ik het je hoorde vertellen. Erg gaaf resultaat btw. En nu anno 2020 nog last gehad van ongewenst groen?

   Gr!.

 2. dit werkt perfect..
  alleen zout trouwens ook….
  Wat is paardenstaart?? ik heb iets in de tuin (1 hele hoek vol tussen de tegels door, wat mijn moeder kattenstaart noemt

  1. paardenstaat, kattenstaart, heermoes…..moeilijk te verdelgen onkruid dat eruit ziet als kleine kerstboompjes en zich ondergronds via worteltakken verderzet. Wij hebben er in onze bloemboorden staan en die verwijder ik zoveel mogelijk met wortel en al. In ons gazon staan er ook en ‘t vervelende is dat ze zich platleggen in het gras en ze heel moeilijk te zien zijn om te verwijderen

 3. Wij hebben een grote spuit, een soort vernevelaar met een slangetje er aan. Werkt prima, maar hij moet na gebruik goed nagespoeld worden. We hebben die spuit daar nog niet vaak voor gebruikt, meer voor luizen in de fruitbomen. Ik ben meestal zo gek om op mijn hurken, het onkruid tussen de stenen te halen. Maar bij dit huis is dat onbegonnen werk.
  Ik gebruik azijn vooral als wasmiddel en wasverzacher voor donkere kleding. Zo krijg ik de minste strepen en blijven de kleuren langer mooi. En het kost ook nog eens heel weinig :-)

  1. In het begin deed ik dat ook: op handen en knieën ploeteren om het onkruid overal tussenuit de peuteren. Maar dat is echt geen doen. Dit werkt veel beter gelukkig.

 4. Ik vind het een geweldige tip. Ik weet alleen niet of ik het ga durven proberen, want wij hebben al veel last van ‘paardenstaart’ in onze tuin. (Wij noemen het in België ‘kattenstaart’). Ik vind paardenstaart of heermoes één van de lastigste onkruiden die ik ken. Het is werkelijk niet kapot te krijgen, en elk jaar komt het weer weelderiger terug…
  Schoonmaakazijn is blijkbaar wel een heel veelzijdig goedje, om te poetsen vind ik het ook geweldig, en inderdaad spotgoedkoop.

 5. Bij de Aldi verkopen ze het ook, volgens mij nog geen 2 euro voor 5 liter. Dat kostte het vorig jaar. Volgens mij is het nu rond de 1,50. Hier is jaren niets aan de tuin gedaan en groeit al een heleboel ‘paardenstaart. Echt, je krijgt het niet weg. Misschien heeft iemand nog een tip?

  1. Ik las er vanochtend wat over. Iedere keer als er een scheut opkomt, deze eraf snijden. Op den duur overleeft de plant dat niet.

   1. Wat ook helpt (naast azijn) is kalk strooien en proberen je tuin zo droog mogelijk te houden.

    Paardenstaart/Heermoes/Akkerpest houdt van zure grond en kalk strooien compenseert dat.
    De tuin droog houden is lastiger, maar zorgen dat er volop planten/gras/etc. groeit, helpt wel.

    Wekelijks Paardenstaart bestrijden met azijn (bovengronds) en meerdere keren per jaar kalk dus.

    Als iemand nog meer of betere tips heeft, dan lees ik dat graag!

 6. Hik gebruik de dop van de azijnfles als broeskop
  Ik prik er met een naald gaatjes in en spuiten maar. Ik maak dus niet eerst de dop los van de fles.scheelt een hoop geknoei en je kunt nu perfect sproeien waar nodig

 7. Hoewel ik midden in de stad woon, heb ik toch een klein achtertuintje. Ik kan er niet zo veel mee omdat er nauwelijks zon komt, maar toch piept het onkruid er weelderig tussen de tuintegels door. En als ik daar niks aan doe, is mijn tuintje binnen de kortste keren volledig overwoekerd. Dat was dus onlangs gebeurd. En toen kreeg ik van een vriend dezelfde tip: verwijder alles en giet dan schoonmaakazijn op de naden tussen de tegels. Die azijn houdt niet alles tegen, maar het scheelt al heel veel!

   1. Het komt zelden voor, want ik kan heel goed tegen de warmte, maar wanneer die zelfs mij teveel wordt, dan is dat achtertuintje inderdaad een goed toevluchtsoord.

 8. Ik hoor er vaker over en heb het ooit eens geprobeerd. Zonder resultaat moet ik helaas zeggen. Wat ook schijnt te helpen, is puur zout tussen de aangedane voegen te strooien. Onkruid brand weg en komt minder snel terug!

 9. Ik heb altijd schoonmaakazijn in huis het is overal handig voor en kost geen drol! Zeker handig voor het onkruid in de tuin en stukken goedkoper dan het speciale spul wat je kan kopen om je onkruid te verdelgen.

  1. Zevenblad is echt te hardnekkig dat krijg je alleen weg met forse middelen waarmee een hovenier mag spuiten. Of je bedekt vanaf het voorjaar voor maanden het stuk met landbouwplastic, dan lukt het ook vaak wel.

   1. Zevenblad pluk ik altijd braaf. Dat heb ik nog nooit geprobeerd met azijn. Maar dat is ook omdat het vaak tussen de bloemen staat. En daar durf ik dus niet met schoonmaakazijn te spuiten.

 10. Heermoes/ kattenstaart/ paardenstaart schijn het oudste onkruid ter wereld te zijn.
  Ten oude van de Vietnam oorlog ( 70) overleefde het zelfs de “agent orange” wat de Anerikanen daar sproeiden ( chemische oorlog) .
  Maw niet uit te roeien , proberen zoveel mogelijk met wortel en al er uit te krijgen

 11. Ja, het helpt. Maar de zure azijn tast ook kalkhoudend gesteente aan (beton, marmer, hardsteen). beetje oppassen dus!

  1. In schoonmaakazijn zit een stuk meer azijnzuur dan in gewone tafelazijn. Het is dus sterker en effectiever bij het schoonmaken.

 12. Dat het een natuurlijk middel is, wil niet zeggen dat het milieuvriendelijk is. Datzelfde geldt voor zout. Mensen uit Zeeland weten het wel, daar waar brak(zout) grondwater is groeit amper wat…datzelfde geldt voor azijn. Het duurt heel lang voor de grond het zout en azijn weer kwijt is en hersteld is.
  Echt milieuvriendelijk is het met een gasbrandertje of een elektrische brander, daarmee schroei je het onkruid weg.

 13. Dat is een fijne tip!
  Als ik de groene aanslag op de tegels weg wil halen en ik ga onze tuin met onverdunde azijn te lijf heb ik heel wat flessen nodig. Werkt het ook als je het verdund?

  1. Er zijn twee kampen Grietje: het ene kamp gebruikt het verdunt het andere onderdund. Ik zou anders gewoon eens beginnen met verdund en kijken wat het doet. Dan kun je altijd nog op de pure versie overgaan.

 14. Paardestaart = Heermoes. Als je dat dan wel hebt kun je er uitstekend thee van zetten en zo als onkruidverdelger voor ander onkruid gebruiken.
  Deze tip werd jaren geleden al regelmatig gegeven in een programma van Sjors Froligh Cappuccion op zaterdagmorgen door tuinman Krijn.

  Op dit moment heb ik heermoes in een blokvormig vaasje als decoratie staat, het hangt artistiek verantwoord over de vaas.

 15. Hier ook schoonmaak azijn, alleen moet het dan wel een paar dagen droog blijven en goed de zon er op laten schijnen,dan brand het goed weg.
  Ik heb zo pomp in een emmer, stond al van de vorige bewoonster, handig met die grote tuin nu!
  In het oude huis hadden we een hele kleine tuin en deed mijn buurman het altijd, die is hovenier, reuze makkelijk;)

 16. Als spoelglansmiddel in de vaatwasser, als wasverzachter voor wasmachine, zeer goede ontkalker en badkamerreiniger, ook de schutting wordt hier jaarlijks mee ontgroent :)

 17. Het ontgroenen van de tegels deden we eerst met van die enorm dure flessen Bayer van het tuincetnrum. Inmiddels met schoonmaakazijn van een goedkope winkel. Heerlijk!

 18. Wij gebruiken het ook vaker. Het werkt zeker. Alhoewel als het echt hardnekkig is je toch nog wel zelf aan de slag moet met aardappelschilmesjes en zo. Maar het ergste leed is geschied. Schoonmaakazijn is zo wie zo erg fijn om in huis te hebben. En het scheelt enorm als de zon flink schijnt dan verbrand het min of meer maar dan moet de zon wel schijnen ;)

 19. Ik wilde al schrijven. AH 32 cent, maar je wist het al.
  Weet je dat schoonmaakazijn ook nadelige effecten heeft? Ik heb dit jaar ook voor het eerst gebruik gemaakt van de azijn. Mijn hele buxushaag is kapot gegaan. Ik moet overal nieuwe buxus plaatsen langs het paadje waar ik schoonmaakazijn gegoten heb. Niet leuk. Volgend jaar zal ik zeer zeker beter oppassen, maar helpen doet het wel.

  1. Je moet inderdaad wel opletten waar je het spuit. Ik gebruik het bijvoorbeeld niet in de buurt van mooie planten. Maar op ons tuinpad? Geen probleem! Daar hoeft echt niets te groeien van mij.

 20. Ja deze azijn heb ik ook al ontdekt .

  Weet niet of de zuurgraad bij allen hetzelfde is .
  Hoop niet dat ze aangelengt wordt met water.

  Lekker padje nu bij jou

 21. Na dieper onderzoek ben ik er op uit gekomen dat schoonmaakazijn en zelfs gewone azijn zeer schadelijk is voor in het water levende organismen en zelfs voor de bijen!!!
  Wat je vaak leest dat dit een goed alternatief is blijkt niet te kloppen. Dus let er mee op!

 22. Ik gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter en op de tegels tegen onkruid, vooral gele klaver. Maar hierbij wacht ik altijd op mooi weer zodat de tegels heet zijn. Als toetje gaat er dan nog kokend water overheen.

 23. Zevenblad krijg je echt goed weg (van een kenner gehoord) als je de hele plant wegsnijdt, vlak boven de grond. Hij heeft dan geen bladeren meer en de wortel verdort onder de grond. En sterft zodoende. – Dus even werk en dan… helemaal verdwenen, die woekeraar!

 24. Zelf heb ik geen tuin maar kende deze tip wel. Zag mijn beneden buurman er mee aan de gang en vroeg er naar. Werkt heel goed dus een prima tip voor die het nog niet wist.

 25. Een scheut schoonmaakazijn in de porti-pot van de camper of caravan.
  Werk perfect en is vele malen beter dan het andere dure milieuonvriendelijke.

 26. Beste fatsoensrakker Frank heel veel boter op het hoofd.
  De overheid staat roundup toe (en verplicht) boeren om hele weilanden te vergiftigen omdat het direct landbouwgrond moet worden.
  Vervolgens wordt dat land een jaar later gebruikt om voedsel te verbouwen
  zoals mais en aardappelen met als gevolg dat zelfs bij babies en kleuters al Glyfosaat is geconstateerd.

  Weet je eigelijk wel hoeveel duizenden bomen er gekapt worden door de overheid
  ten behoeve van het nieuwe zeer schadelijke 5g netwerk?

  En zo kan ik nog wel uren doorgaan met hoe goed onze overheid het wel niet met ons en ons milieu voorheeft.

 27. Azijn breekt al het bodemleven af. Dat staat vast. Probleem is vooral dat onwetenden van alles roepen op social media en dat als waarheid de wereld inslingeren.
  Kuddes volgen en roepen het gewoon na. Dan lijkt het al snel de waarheid te zijn.
  Eeen ding staat voor mij vast, als je altijd maar achter de kudde aanloopt weet je zeker dat je in de shit van anderen trapt.

 28. Dat verklaart een hoop wat ik nu gelezen heb. En ik geloof het meteen, dat van die paardenstaart. Toevallig zei ik een paar weken geleden nog tegen mijn schoonzus: “Ik weet het niet hoor, maar volgens mij vind die paardenstaart de azijn lekker… Ze lijkt wel harder te groeien”..
  Volgens Rob Verlinden is er ook maar één remedie tegen paardestaart en dat is verhuizen. Want dat bocht is echt niet dood te knuppelen. Tja…. Als het zelfs al ancient orange overleeft, wat wil dan een onkruidverdelger dan?
  Nog zo’n overbodige tip voor paardestaart verdelging is de tuin afdekken met landbouwplastic. Schijnt wel te werken, maar dan moet ik dus heel mijn tuin afdekken met dat plastic en zeker 2 jaar laten liggen. Dan is het onkruid verstikt.
  En dan haal ik het weg…… Blijkt dat de buren paardestaart hebben… En in no time is mijn tuin weer vol.
  Wat ik ook gelezen heb is dat Heermoes lekkere en gezonde thee geeft.
  Had misschien een idee geweest… Mits ik niet langs een doorgaande weg woon,met een boel aan uitlaatgassen hier. Dus dat wordt hem ook niet.
  Al met al is schoonmaakazijn overschat. Ik heb nu mijn halve tuin gedaan… Ben al dik 20 liter aan azijn kwijt. Puur gestrooid. Ik maak mijn tuin een paradijs voor de paardestaart en de rest van het onkruid groeit ook gestaag door.
  Dus onnodig bodem verzieking en geldverspilling.
  Gewoon maar plantjes blijven trekken. Dat is denk ik het beste. En het milieuvriendelijkste ook nog.
  Spijt van dat ik zo met die azijn heb lopen gooien.

  1. Ik moet wel glimlachen om het advies van Rob Verlinden: verhuizen. Dat is wel een drastische oplossing : )

   Vervelend dat je zo’n last hebt van paardenstaart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.