Reacties

Schoonmaakazijn en onkruid onverwijderen: 4 methodes — 80 reacties

 1. Ik heb geen tuin, maar wij hebben een pleintje voor ons appartement. 2 x per jaar halen we met alle bewoners het onkruid weg en tussendoor spuiten we met schoonmaakazijn. Ideaal. Ik gebruik schoonmaakazijn ook regelmatig voor in huis of om bijvoorbeeld de waterkoker te ontkalken.

  • Beetje mosterd na de maaltijd maar wát is dit een leuk artikel zeg. Niet alleen de handige tips en tricks maken dit zo maar vooral ook het lezen en de fijne (positieve) energie die ik opmerk in dit bericht. Alsof ik het je hoorde vertellen. Erg gaaf resultaat btw. En nu anno 2020 nog last gehad van ongewenst groen?

   Gr!.

 2. dit werkt perfect..
  alleen zout trouwens ook....
  Wat is paardenstaart?? ik heb iets in de tuin (1 hele hoek vol tussen de tegels door, wat mijn moeder kattenstaart noemt

  • paardenstaat, kattenstaart, heermoes.....moeilijk te verdelgen onkruid dat eruit ziet als kleine kerstboompjes en zich ondergronds via worteltakken verderzet. Wij hebben er in onze bloemboorden staan en die verwijder ik zoveel mogelijk met wortel en al. In ons gazon staan er ook en 't vervelende is dat ze zich platleggen in het gras en ze heel moeilijk te zien zijn om te verwijderen

 3. Wij hebben een grote spuit, een soort vernevelaar met een slangetje er aan. Werkt prima, maar hij moet na gebruik goed nagespoeld worden. We hebben die spuit daar nog niet vaak voor gebruikt, meer voor luizen in de fruitbomen. Ik ben meestal zo gek om op mijn hurken, het onkruid tussen de stenen te halen. Maar bij dit huis is dat onbegonnen werk.
  Ik gebruik azijn vooral als wasmiddel en wasverzacher voor donkere kleding. Zo krijg ik de minste strepen en blijven de kleuren langer mooi. En het kost ook nog eens heel weinig :-)

  • In het begin deed ik dat ook: op handen en knieën ploeteren om het onkruid overal tussenuit de peuteren. Maar dat is echt geen doen. Dit werkt veel beter gelukkig.

 4. Ik vind het een geweldige tip. Ik weet alleen niet of ik het ga durven proberen, want wij hebben al veel last van 'paardenstaart' in onze tuin. (Wij noemen het in België 'kattenstaart'). Ik vind paardenstaart of heermoes één van de lastigste onkruiden die ik ken. Het is werkelijk niet kapot te krijgen, en elk jaar komt het weer weelderiger terug...
  Schoonmaakazijn is blijkbaar wel een heel veelzijdig goedje, om te poetsen vind ik het ook geweldig, en inderdaad spotgoedkoop.

 5. Bij de Aldi verkopen ze het ook, volgens mij nog geen 2 euro voor 5 liter. Dat kostte het vorig jaar. Volgens mij is het nu rond de 1,50. Hier is jaren niets aan de tuin gedaan en groeit al een heleboel 'paardenstaart. Echt, je krijgt het niet weg. Misschien heeft iemand nog een tip?

  • Ik las er vanochtend wat over. Iedere keer als er een scheut opkomt, deze eraf snijden. Op den duur overleeft de plant dat niet.

  • Wat ook helpt (naast azijn) is kalk strooien en proberen je tuin zo droog mogelijk te houden.

   Paardenstaart/Heermoes/Akkerpest houdt van zure grond en kalk strooien compenseert dat.
   De tuin droog houden is lastiger, maar zorgen dat er volop planten/gras/etc. groeit, helpt wel.

   Wekelijks Paardenstaart bestrijden met azijn (bovengronds) en meerdere keren per jaar kalk dus.

   Als iemand nog meer of betere tips heeft, dan lees ik dat graag!

 6. Hik gebruik de dop van de azijnfles als broeskop
  Ik prik er met een naald gaatjes in en spuiten maar. Ik maak dus niet eerst de dop los van de fles.scheelt een hoop geknoei en je kunt nu perfect sproeien waar nodig

 7. Hoewel ik midden in de stad woon, heb ik toch een klein achtertuintje. Ik kan er niet zo veel mee omdat er nauwelijks zon komt, maar toch piept het onkruid er weelderig tussen de tuintegels door. En als ik daar niks aan doe, is mijn tuintje binnen de kortste keren volledig overwoekerd. Dat was dus onlangs gebeurd. En toen kreeg ik van een vriend dezelfde tip: verwijder alles en giet dan schoonmaakazijn op de naden tussen de tegels. Die azijn houdt niet alles tegen, maar het scheelt al heel veel!

  • Kun je daar op zich wel zitten in je achtertuintje? Bijvoorbeeld als het tropisch warm is? Dan is het misschien juist wel fijn dat er geen zon komt?

  • Het komt zelden voor, want ik kan heel goed tegen de warmte, maar wanneer die zelfs mij teveel wordt, dan is dat achtertuintje inderdaad een goed toevluchtsoord.

 8. Ik hoor er vaker over en heb het ooit eens geprobeerd. Zonder resultaat moet ik helaas zeggen. Wat ook schijnt te helpen, is puur zout tussen de aangedane voegen te strooien. Onkruid brand weg en komt minder snel terug!

 9. Ik heb altijd schoonmaakazijn in huis het is overal handig voor en kost geen drol! Zeker handig voor het onkruid in de tuin en stukken goedkoper dan het speciale spul wat je kan kopen om je onkruid te verdelgen.

  • Ja, en het speciale spul dat je kunt kopen tegen onkruid heeft de naam heel slecht te zijn voor het milieu. Daarom gebruik ik dan ook liever schoonmaakazijn.

  • Zevenblad is echt te hardnekkig dat krijg je alleen weg met forse middelen waarmee een hovenier mag spuiten. Of je bedekt vanaf het voorjaar voor maanden het stuk met landbouwplastic, dan lukt het ook vaak wel.

  • Zevenblad pluk ik altijd braaf. Dat heb ik nog nooit geprobeerd met azijn. Maar dat is ook omdat het vaak tussen de bloemen staat. En daar durf ik dus niet met schoonmaakazijn te spuiten.

 10. Heermoes/ kattenstaart/ paardenstaart schijn het oudste onkruid ter wereld te zijn.
  Ten oude van de Vietnam oorlog ( 70) overleefde het zelfs de "agent orange" wat de Anerikanen daar sproeiden ( chemische oorlog) .
  Maw niet uit te roeien , proberen zoveel mogelijk met wortel en al er uit te krijgen

 11. Dat het een natuurlijk middel is, wil niet zeggen dat het milieuvriendelijk is. Datzelfde geldt voor zout. Mensen uit Zeeland weten het wel, daar waar brak(zout) grondwater is groeit amper wat...datzelfde geldt voor azijn. Het duurt heel lang voor de grond het zout en azijn weer kwijt is en hersteld is.
  Echt milieuvriendelijk is het met een gasbrandertje of een elektrische brander, daarmee schroei je het onkruid weg.

 12. Dat is een fijne tip!
  Als ik de groene aanslag op de tegels weg wil halen en ik ga onze tuin met onverdunde azijn te lijf heb ik heel wat flessen nodig. Werkt het ook als je het verdund?

  • Er zijn twee kampen Grietje: het ene kamp gebruikt het verdunt het andere onderdund. Ik zou anders gewoon eens beginnen met verdund en kijken wat het doet. Dan kun je altijd nog op de pure versie overgaan.

 13. Paardestaart = Heermoes. Als je dat dan wel hebt kun je er uitstekend thee van zetten en zo als onkruidverdelger voor ander onkruid gebruiken.
  Deze tip werd jaren geleden al regelmatig gegeven in een programma van Sjors Froligh Cappuccion op zaterdagmorgen door tuinman Krijn.

  Op dit moment heb ik heermoes in een blokvormig vaasje als decoratie staat, het hangt artistiek verantwoord over de vaas.

 14. Hier ook schoonmaak azijn, alleen moet het dan wel een paar dagen droog blijven en goed de zon er op laten schijnen,dan brand het goed weg.
  Ik heb zo pomp in een emmer, stond al van de vorige bewoonster, handig met die grote tuin nu!
  In het oude huis hadden we een hele kleine tuin en deed mijn buurman het altijd, die is hovenier, reuze makkelijk;)

 15. Als spoelglansmiddel in de vaatwasser, als wasverzachter voor wasmachine, zeer goede ontkalker en badkamerreiniger, ook de schutting wordt hier jaarlijks mee ontgroent :)

 16. Wij gebruiken het ook vaker. Het werkt zeker. Alhoewel als het echt hardnekkig is je toch nog wel zelf aan de slag moet met aardappelschilmesjes en zo. Maar het ergste leed is geschied. Schoonmaakazijn is zo wie zo erg fijn om in huis te hebben. En het scheelt enorm als de zon flink schijnt dan verbrand het min of meer maar dan moet de zon wel schijnen ;)

 17. Ik wilde al schrijven. AH 32 cent, maar je wist het al.
  Weet je dat schoonmaakazijn ook nadelige effecten heeft? Ik heb dit jaar ook voor het eerst gebruik gemaakt van de azijn. Mijn hele buxushaag is kapot gegaan. Ik moet overal nieuwe buxus plaatsen langs het paadje waar ik schoonmaakazijn gegoten heb. Niet leuk. Volgend jaar zal ik zeer zeker beter oppassen, maar helpen doet het wel.

  • Je moet inderdaad wel opletten waar je het spuit. Ik gebruik het bijvoorbeeld niet in de buurt van mooie planten. Maar op ons tuinpad? Geen probleem! Daar hoeft echt niets te groeien van mij.

 18. Ja deze azijn heb ik ook al ontdekt .

  Weet niet of de zuurgraad bij allen hetzelfde is .
  Hoop niet dat ze aangelengt wordt met water.

  Lekker padje nu bij jou

 19. Na dieper onderzoek ben ik er op uit gekomen dat schoonmaakazijn en zelfs gewone azijn zeer schadelijk is voor in het water levende organismen en zelfs voor de bijen!!!
  Wat je vaak leest dat dit een goed alternatief is blijkt niet te kloppen. Dus let er mee op!

 20. Ik gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter en op de tegels tegen onkruid, vooral gele klaver. Maar hierbij wacht ik altijd op mooi weer zodat de tegels heet zijn. Als toetje gaat er dan nog kokend water overheen.

 21. Zevenblad krijg je echt goed weg (van een kenner gehoord) als je de hele plant wegsnijdt, vlak boven de grond. Hij heeft dan geen bladeren meer en de wortel verdort onder de grond. En sterft zodoende. - Dus even werk en dan... helemaal verdwenen, die woekeraar!

 22. Een scheut schoonmaakazijn in de porti-pot van de camper of caravan.
  Werk perfect en is vele malen beter dan het andere dure milieuonvriendelijke.

 23. Beste fatsoensrakker Frank heel veel boter op het hoofd.
  De overheid staat roundup toe (en verplicht) boeren om hele weilanden te vergiftigen omdat het direct landbouwgrond moet worden.
  Vervolgens wordt dat land een jaar later gebruikt om voedsel te verbouwen
  zoals mais en aardappelen met als gevolg dat zelfs bij babies en kleuters al Glyfosaat is geconstateerd.

  Weet je eigelijk wel hoeveel duizenden bomen er gekapt worden door de overheid
  ten behoeve van het nieuwe zeer schadelijke 5g netwerk?

  En zo kan ik nog wel uren doorgaan met hoe goed onze overheid het wel niet met ons en ons milieu voorheeft.

 24. Azijn breekt al het bodemleven af. Dat staat vast. Probleem is vooral dat onwetenden van alles roepen op social media en dat als waarheid de wereld inslingeren.
  Kuddes volgen en roepen het gewoon na. Dan lijkt het al snel de waarheid te zijn.
  Eeen ding staat voor mij vast, als je altijd maar achter de kudde aanloopt weet je zeker dat je in de shit van anderen trapt.

 25. Dat verklaart een hoop wat ik nu gelezen heb. En ik geloof het meteen, dat van die paardenstaart. Toevallig zei ik een paar weken geleden nog tegen mijn schoonzus: "Ik weet het niet hoor, maar volgens mij vind die paardenstaart de azijn lekker... Ze lijkt wel harder te groeien"..
  Volgens Rob Verlinden is er ook maar één remedie tegen paardestaart en dat is verhuizen. Want dat bocht is echt niet dood te knuppelen. Tja.... Als het zelfs al ancient orange overleeft, wat wil dan een onkruidverdelger dan?
  Nog zo'n overbodige tip voor paardestaart verdelging is de tuin afdekken met landbouwplastic. Schijnt wel te werken, maar dan moet ik dus heel mijn tuin afdekken met dat plastic en zeker 2 jaar laten liggen. Dan is het onkruid verstikt.
  En dan haal ik het weg...... Blijkt dat de buren paardestaart hebben... En in no time is mijn tuin weer vol.
  Wat ik ook gelezen heb is dat Heermoes lekkere en gezonde thee geeft.
  Had misschien een idee geweest... Mits ik niet langs een doorgaande weg woon,met een boel aan uitlaatgassen hier. Dus dat wordt hem ook niet.
  Al met al is schoonmaakazijn overschat. Ik heb nu mijn halve tuin gedaan... Ben al dik 20 liter aan azijn kwijt. Puur gestrooid. Ik maak mijn tuin een paradijs voor de paardestaart en de rest van het onkruid groeit ook gestaag door.
  Dus onnodig bodem verzieking en geldverspilling.
  Gewoon maar plantjes blijven trekken. Dat is denk ik het beste. En het milieuvriendelijkste ook nog.
  Spijt van dat ik zo met die azijn heb lopen gooien.

  • Ik moet wel glimlachen om het advies van Rob Verlinden: verhuizen. Dat is wel een drastische oplossing : )

   Vervelend dat je zo'n last hebt van paardenstaart!

 26. Jammer dat je pas op het laatst aangeeft dat het niet meer gebruikt mag worden ivm milieu. Beter zou zijn om het al bovenaan je post te zetten
  Het is nl echt heeeeeel slecht!!

 27. Twijfelachtig advies om azijn te gebruiken als onkruid verdelger het is namelijk bij wet verboden! Je verzuurd de grond compleet en vernietigd al het bodem leven. Niet alleen je onkruid maar ook alle insecten gaan er aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder