Mieren in huis?! Net als ik? Zo kom je er vanaf!

Last updated on June 18th, 2024 at 04:23 pm

mieren in huisNou ja zeg! We hebben mieren in huis.

Met grote hordes bevolken ze mijn keukenkastje.

Ik snap werkelijk niet waar ze vandaan komen, en wat ze zo massaal naar onze keuken heeft gelokt. Maar één ding weet ik wel:

ze zijn hier niet welkom.

En dus moeten ze weg.

Heb jij ook last van mieren in huis? Lees dan hieronder hoe je van dat mierenvolk afkomt en hoe je mieren in huis bestrijdt!

Mieren in huis bestrijden: waarom?!

Een bekende oorzaak van mieren in huis is etenswaren. Als je bijvoorbeeld je organische afval in een keukenkastje bewaart, dan kan dat mieren lokken. Voor hen is dat een soort McDonald’s namelijk.

Mierenplaag in huis

Toen ik vanochtend mijn keukenkastje opende, en de mieren feest zag vieren, zag ik zeker mijn eigen aandeel in de mierenplaag in huis.

Want iemand had een afgekloven appel naast het bakje voor organisch afval laten liggen, en er was ook geknoeid met sinaasappelschillen. Als ik een mier was, zou ik daar ook naartoe gaan! In zo’n geval is stap 1 grondig schoonmaken en je omgeving mieronvriendelijk maken.

Schoon huis, toch mierenplaag in huis?

Maar je kunt ook mieren in huis krijgen terwijl je huis keurig fris en schoon is! Dat roept de vraag op: ‘Waarom?!’ en het gevoel: ‘Het is niet eerlijk!’ Waarom komen mieren ook in schone huizen? Behalve om eten te zoeken, hebben mieren diverse redenen om je huis binnen te komen.

Mieren in huis oorzaak

  • Het weer staat ze niet aan. Wat dat betreft zijn mieren net mensen. Als het buiten niet fijn is, wat doe je dan? Juist, dan ga je naar binnen. Mieren dus ook…
  • Het is buiten erg droog, en de mieren zoeken water. Dan komen ze dat soms in jouw huis zoeken.
  • Je buren hebben mieren, en sommige mieren komen simpelweg uit het huis van de buren.

Mieren in huis: voorkomen is altijd het beste

Nu we weten waarom mieren in huis komen, kunnen we maatregelen nemen om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Hieronder 7 dingen die je kunt doen om mieren in huis te voorkomen.

  1. Doe organisch afval het liefst meteen in de groene container buiten. Zo voorkom je dat je binnen een fijne picknickplaats/McDonald’s creëert voor mieren.
  2. Bewaar zoete etenswaren in luchtdichte bakjes/potten/dozen.
  3. Voorkom vocht in huis. Omdat mieren je huis ook inkomen op zoek naar water, moet je zorgen dat er nergens water te vinden is voor ze. Dus heb je een lekkende kraan of pijp in je aanrechtkastje? Repareer die dan zo snel mogelijk. Veeg vocht op het aanrecht meteen weg.
  4. Houd je aanrecht goed schoon. Zie ook aanrecht opruimen.. Veeg kruimels, en bijvoorbeeld geknoeide jam onmiddellijk weg. Zo verwijder je ook meteen geursporen die de mieren anders achterlaten.
  5. Bewaar rijp fruit in de koelkast, zodat de geur de mieren niet lokt.
  6. Zorg dat mieren niet naar binnen kunnen komen. Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want mieren zijn heel klein en wurmen zich overal tussendoor. Maar je kunt het ze op z’n minst moeilijk maken. Mieren komen vaak binnen via kieren rondom deuren en ramen. Maak dit goed dicht.
  7. Heb je huisdieren? Check dan of er nog voedselresten in hun eetbakjes zit, en maak ze regelmatig schoon.

Mieren in huis: hoe krijg je ze weg?

Goed, misschien heb je alle bovenstaande dingen gedaan, en toch heb je nog mieren in huis. Dan is het nu tijd voor de maatregelen waarmee je ze kunt verjagen.

1. Volg de werkmieren naar huis, en vergiftig hun koningin!

Speel detective-je en volg de ‘werkmieren’! Pak een stoel en bekijk je mierenplaag eens goed. Kun je zien waar ze vandaan komen? Waar gaan ze naar toe? Volg ze naar huis en vermoord ze daar.

Mieren zoeken eten en water. Als ze dat gevonden hebben gaan ze weer naar ‘huis’. Daarbij laten ze een geurspoor achter voor de andere mieren.

Deze werkmieren zijn dus jouw middel om de bron van alle mieren te vinden!

mieren bestrijden
Pak de konigin!

En dat is de koningin. Die zit lekker in het mierennest, en laat zich alles aandragen. Als je de werkmieren dood maakt, dan stuurt de koning gewoon nieuwe. Dat is ook waarom veel anti mieren sprays uiteindelijk niet helpen. Je hebt dan wel een boel werkmieren naar de andere wereld geholpen, maar dan worden er gewoon nieuwe opgeleid.

De truc is dus om het mierennest zelf aan te pakken. Dat doe je door langs het spoor van de werkmieren anti mieren snacks neer te zetten. De mieren nemen dat mee naar het nest, en vergiftigen zo per ongeluk de koningin. Dat klinkt gemeen, maar dat willen we!

N.B. Het doet me sterk denken aan de historische Kdrama’s die ik heb gezien! Daarin wordt de koning/koningin ook altijd vergiftigd!

2. Huis, tuin en keuken middeltjes tegen mieren in huis

Hoewel onderstaande tips wat meer van de categorie symptoombestrijding zijn, wil ik ze toch ook delen. Maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het dus het beste is om het mierenprobleem bij de bron aan te pakken.

  • Maak een ‘gracht’ van schilderstape rondom het gebied waar ze rondlopen. Dat doe je door de tap met de plakkant naar boven om de plek waar de mieren zijn heen te leggen. Zo lopen de mieren zich letterlijk vast!
  • Zet met krijt dikke strepen op de plekken waar je weet dat de mieren binnenkomen. Mieren houden namelijk niet van de bestanddelen van krijt.
  • Leg schillen van citroenen op de plekken waar de mieren zijn. Zo maak je ze letterlijk het leven zuur.
  • Cayennepeper is ook een goede manier om de mieren in huis te laten weten dat ze niet welkom zijn. Ze kwamen voor zoetigheid, en krijgen iets gepeperds!
  • Maak een spray van schoonmaakazijn met water, en sproei dat op de plekken waar de mieren zitten.
  • Leg stuivers neer waar de mieren rondlopen. Daar houden ze ook niet van.
  • Plant goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid en bieslook op de plekken waar je mieren ziet. Mieren houden daar niet van. (Bron van deze tip: Oma weet Raad)
  • Strooi kaneel waar je mieren ziet.
  • Meng gist met stroop. De mieren eten dat op, maar ik vind het wel een nare dood….
  • Vim (ouderwets schuurmiddel) strooien

planten tegen mieren

3. Mieren bestrijden: middeltjes die te koop zijn

Er is natuurlijk ook van alles te koop om mieren in huis te bestrijden. Maar helaas is veel daarvan dus symptoombestrijding. Zoals je hierboven kon lezen: de mieren die je ziet rondlopen in je huis zijn de werkmieren. Je kunt ze doodmaken, maar de koningin stuurt gewoon nieuwe.

Het beste middeltje tegen mieren is dus iets dat de mieren mee naar huis nemen en daar aan de koningin geven. Hieronder een voorbeeld van een antimieren middel van HG. Dit is dus inderdaad zo’n middel dat de werkmieren mee terug nemen naar het nest:

mieren in huis
14,95 bij bol.com

Dit staat er op de productomschrijving:

‘De HG Mierenpoeder is een zeer effectief strooipoeder wat door de mieren tot in het nest wordt meegenomen, met als gevolg dat het gehele nest snel uitsterft. Strooi de aangegeven dosering mierenpoeder in de nestingangen en in de naden en kieren waar de mieren lopen.’

Hiermee pak je het mieren in huis probleem dus bij de bron aan. Onderstaande mierenlokdoos werkt ook volgens dit principe:

mieren in huis
7,20 bij bol.com

Dit belooft Bayer Garden:

‘Pirion mierenmiddel gaat zeer effectief het hele nesten te lijf. De korrels zijn voorzien van een onweerstaanbare lokstof voor mieren. De werkmieren worden door de korrels niet meteen gedood, maar stelt ze in staat de korrels mee te nemen naar het nest. De lokstof in het middel is gebaseerd op suiker. De mieren eten hiervan en geven het middel door binnen de gehele mierenkolonie. De meeste mieren zullen vervolgens dood gaan binnen in het nest.’

Mierenlokdoos Kruidvat

Een mierenlokdoos van Kruidvat is niet duur als je voor het huismerk kiest: 2 lokdozen voor nog geen 5 euro.mierenlokdoos kruidvat

Kruidvat verkoopt ook een Roxasect mierenloktoren.

Mierenlokdoosjes maken

Je kunt ook zelf een mierenlokdoos maken. Dit is zeker handig als je bezorgd bent of mierenlokdoosjes wel veilig zijn voor eventuele huisdieren.

In onderstaand filmpje maakt iemand een soort mierenlokdoosje.

  • Dekseltje
  • Suiker
  • Maizena
  • Cevitam of ranja

Je mengt de suiker en de maizena in het dekseltje, en voegt daarna cevitam of ranja toe. De mieren zullen het lekker vinden, en door de maizena ‘ontploffen’ volgens de maker van de mierenlokdoosjes.

Mieren in huis: samenvatting!

Mieren in huis zijn een vervelend probleem. Het beste is om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen. Zorg daarom voor een schoon huis, en maak eventuele kieren en gaten goed dicht. Maar helaas kun je zelfs dan nog mieren in huis krijgen.

Veel van de middeltjes tegen mieren in huis zijn niet meer dan symptoombestrijding. Ze doden de mieren wel, maar dan komen er gewoon nieuwe. De middeltjes tegen mieren in huis die wél werken, zijn de middeltjes die de (werk)mieren mee terugnemen naar het mierennest. Zo vergiftigen ze namelijk per ongeluk hun baas: de koningin.

Dus heb je mieren in huis? Kies dan voor antimierenspul dat de werkmieren mee naar huis nemen!

Dus:

  1. Voorkomen, voorkomen, voorkomen! (kieren en gaten dicht, geen zoetigheid, voerbakje huisdier goed schoonmaken, aanrecht schoonhouden, fruit bewaren in de koelkast)
  2. Vergiftig de koningin van de mieren met middeltjes die de werkmieren mee naar hun nest nemen.

Lees ook hoe je van motten en meelmotten afkomt! En heb je muizen in huis? Daar heb ik helaas ook ervaring mee.

mieren in de auto

Mieren in de auto?

Wat hebben mieren in de auto te zoeken?!

Heb jij mieren in de auto?

Dan is de kans groot dat je in de auto hebt gegeten of gesnoept.

Waarom mieren in de auto?

Voor mieren in de auto geldt hetzelfde als voor mieren in huis: ze worden aangetrokken door voedselresten en kruimels die in je auto zijn achtergebleven.

Zelfs kleine hoeveelheden voedsel kunnen voldoende zijn om mieren aan te trekken.

Dus heb je misschien lekker gesnoept van een ijsje, en lekte er een beetje op de stoel? Of op je handen? En kan er toen misschien wat op de handrem of het stuur terecht zijn gekomen? Dat kan allemaal leiden tot mieren in de auto.

Gelukkig is de oplossing dus ook helder: je auto grondig schoonmaken. Zorg dat je auto onaantrekkelijk wordt voor mieren. En dat betekent dat er geen zoetigheid of resten voedsel in moeten zitten.

Twee uitzonderingen voor mieren in de auto zijn deze:

  • Is het extreem warm?Soms trekt de warmte in een geparkeerde auto mieren aan, vooral als er voedselbronnen aanwezig zijn.
  • Heb je je auto geparkeerd in de buurt van een mierennest of in een gebied waar veel mieren voorkomen? Dan kunnen ze gemakkelijk je auto binnendringen.

Mieren nest in huis onvindbaar?

Mieren nest in huis onvindbaar?

Het probleem bij de bron aanpakken is natuurlijk het beste. Maar wat als je het mieren nest in huis onvindbaar is? Mieren kunnen hun nesten bouwen in verborgen en moeilijk bereikbare plaatsen, zoals achter wandplinten, onder vloeren, in spouwmuren, tussen stenen of onder de fundering.

Zie ze daar maar eens te vinden!

Afgezien daarvan hebben mieren soms ook meerdere mierennesten in huis. Dan denk je dat je het nest gevonden hebt, en dan heb je nog steeds mieren. In zo’n geval kan er dus sprake zijn van nog een ander mierennest.

Het mieren nest in huis vinden

Ik schreef het hierboven ook al, maar de beste manier om een mierennest in huis te vinden is door de mieren te volgen. Reserveer een uurtje van je tijd, en ga er goed voor zitten. Zo gauw je mieren ziet scharrelen let je goed op wat ze doen, én waar ze naartoe gaan!

Lukt het echt niet, dan zit er niets anders op: deskundigen inschakelen.

Hoe kom je ervan af?

Zoals ik al zei: maak je auto grondig schoon, inclusief alle matten uitkloppen en alles stofzuigen. Controleer of er ergens kieren of openingen in de auto zitten waar mieren kunnen binnenkomen. Is dat het geval? Maak dit dan dicht.

En tot slot kun je nog werken met geurtjes om mieren af te schrikken. Week wat natte wattenbolletjes in pepermuntolie, azijn, citroensap of kaneel en leg die op verschillende plekken in je auto.

mieren in huis
Heb jij nog tips tegen mieren in huis? Deel ze dan vooral in hieronder!


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

53 Comments

  1. Hier liggen altijd stuivers bij de voor en achterdeur in de hoekjes en houd idd de mieren buiten. Al jaren
    Moet alleen opletten met de kleinkinderen want die vinden dat geld op de grond reuze interressant hihi

  2. Op dit moment zie ik wel eens een verdwaalde miet en die heb ik zo naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Maar áls ze eenmaal de loop naar ons huis hebben brengt een mierenlokdoosje van welk merk dan ook ( ze doen allemaal hetzelfde) uitkomst.

  3. In huis geen last (wonen 9- hoog) maar in de caravan tijdens vakantie des te meer. Op de plekken waar de mieren binnenkomen,normale talk- of babypoeder strooien en binnen de kortste keren zijn ze verdwenen, het blijft een probaat middel. de huis van de mier droogt uit en ze komen ook niet terug!!

  4. Een probaat middel om in je tuin bij mierennesten , deze te bestrooien met VIM schuurpoeder met citroen. Om de mieren in het nest gaan dood. Weg mierennest.
    Je kan ook een mierenspoor bestrooien met VIM

  5. Koffiedik strooien in de nesten en kokend heet water met chloor in de gaten gieten. Hielp wel wat vooral het koffiedik, want je ziet ze bijna niet meer Alleen komen ze hier nu via het lint van de rolluik binnen. Dus ze zijn uit hun nest gejaagd en lopen nu tegen de muur op! Eindeloos gevecht elk jaar weer. Ik ga jullie tips opvolgen bedankt daarvoor!

  6. Wat een handige tips! Ik heb net een nieuw huis, en kwam er pas vlak na de koop achter dat het in de keukenkastjes krioelt van de mieren, die zijn dus gewoon expres niet open gedaan door de makelaar tijdens de bezichtiging… Dus heb de tips zoveel mogelijk gebruikt, extra schoongemaakt, mierendoosjes neer gezet maar was helaas nog niet genoeg. Dus extra tipje zeker als voorkomen niet meer kan, beter gewoon iemand laten komen om die mieren weg te halen, had geen zin om mieren in mijn gloednieuwe meubels te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.