Toen roken nog gezond was…

025Cruijff

Een tijdje geleden haalde ik uit de bibliotheek het boek Toen roken nog gezond was Het is een nostalgisch fotoboek, vol met prachtige reclames uit de tijd dat roken nog algemeen aanvaard was en paste bij een gezond leven. Absurd vind ik nu.

Ik vond het leuk om door te kijken, omdat het meteen ook een tijdsbeeld geeft. Zo werden bepaalde sigarettenmerken echt gekoppeld aan een image dat je wilde uitstralen. Zelf herinner ik me met veel genoegen de Marlboro reclame, die stoer en cool was. Stiekem wilde ik ook wel Marlboro Man zijn, ook al was ik een vrouw.

Rokende ouders

Ik herinner me dat ik als kind genoot van de sigarenrook van mijn opa. Dat vond ik gezellig. Ik heb zelfs nog een tijdje sigarenbandjes verzameld. Mijn vader rookte een pijp, en mijn moeder sigaretten. Gelukkig zijn ze inmiddels allebei gestopt! Ik heb twee zussen, maar geen van allen zijn we gaan roken. Maar waarom niet, dat kan ik me niet herinneren. Ik neem aan dat mijn ouders inmiddels wisten dat het ongezond was, en dit aan ons door gaven.

Ondertussen is iedereen er zo langzamerhand wel van doordrongen dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar er zijn nog steeds mensen die worstelen met hun verlangen ‘er eentje op te steken,’ en voor hen is de EU onderstaande campagne gestart.

Heb jij ooit gerookt?
En rook je nu nog?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik ben in 1981 begonnen met roken en heb tot 2006 met twee onderbrekingen gerookt. Nu rook ik dus al meer dan 6 jaar niet meer, gelukkig! Ik mis de stank niet en ik ben niet zo snel buiten adem. Helaas rookt onze oudste van 18 jaar wel (buiten, in ons huis wordt niet meer gerookt) De middelste van 16 gelukkig niet, die vindt het vies :)
  Groetjes,
  Thara

 2. Ik heb er nooit de aantrekkingskracht van gezien, maar daarvoor ben ik denk ook net wat te jong. Ik weet wel dat in de tijd van mijn ouders zo’n beetje iedereen rookte. Toen was het toch meer normaal.

 3. Ik ben van 1952, in die tijd rookte vrijwel iedereen,ook op school, in de kantine en de leraren voor de klas rookten ook. Op mijn 20e ben ik gestopt omdat mijn toenmalige vriend het vreselijk vond. Hij had er echt last van. Gelukkig nooit meer mee begonnen, ook niet toen die vriend al lang weer verdwenen was.
  Mijn latere partners rookten niet en ook mijn dochters roken niet.

 4. Ja, die leuke creatieve “en tussendoor een Tivoli”-vrouw! Ik herinner me haar nog goed. Inmiddels wil ik nog steeds wel creatief zijn, maar ben ik zó blij dat ik niet meer rook: 13 jaar geleden definitief gestopt…. Nu alleen nog het extra gewicht eraf….

  1. O wat is dat extra gewicht vreselijk he! Ik ben in november gestopt en krijg de kilo’s er niet af. Dus het gaat ook niet meer gebeuren begrijp ik van jou?!? Maar inderdaad die gelukzaligheid over die onafhankelijkheid weegt wel zwaarder dan die 10 kilo!
   Groetje BrEkster

 5. Ja, ik heb heel veel Samson shaggies weggerookt en Malboro was idd heel stoer. PallMall werd door `de meisjes` gerookt en Belinda menthol was voor de tuttebellen op school. Dit is wat in mijn geheugen naar boven komt. Maar bij ons op de MAVO werd er door de leraren in de klas gerookt. Ik weet dat de leraar Duits behoorlijk pijp rookte en brave leerlingen mochten nog weleens een pakje pijptabak halen, bij de sigarenboer.

  Gelukkig heb ik 11 jaar geleden de shag aan de wilgen kunnen hangen, wat mij wel 25 kg extra heeft opgeleverd, maar inmiddels is dat weer weg.

  Onze kinderen zijn er nooit aan begonnen, zij hebben het altijd vies gevonden.

  1. Ook bij jullie dus het ‘verkeerde voorbeeld’ geven, en dat kinderen desondanks niet zijn gaan roken. Bij mijn ouders ging het ook zo. Het haalt ergens de druk van de ketel w.b. de opvoeding: blijkbaar is het gedrag van ouders echt niet doorslaggevend voor het gedrag van de kinderen!

   Ik herinner me de pakjes van Belinda: is dat niet zo’n blondje met kort haar? Grappig dat dit voor ‘tuttebellen’ was!

 6. Rare actie van de EU sponsoren … of het wel lekker gezond is om de zooi van een vliegtuig uitlaat op te snuiven …
  Marion

 7. Toen onze kinderen nog jong waren hebben we als ouders beloofd; geen brommer en niet roken? Dan betalen wij je autorijlessen. En dat is gelukt, niemand rookt in ons gezin.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Ik heb gerookt en hoe!
  Tot ik 14 jaar geleden van mijn toenmalige vriend het boek van Allen Carr kreeg. Oh, en een Viva erbij, ‘omdat ik ook iets leuks moest krijgen’. Het boek zette ik dan ook weg in de kast. Om een of andere reden begon ik het wat later te lezen en toen het boek uit was, betekende dat dus stoppen met roken. En dat heb ik toen maar gedaan.
  Nog steeds een van de beste beslissingen uit mijn leven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.