Auto schoonmaken en opruimen: stappenplan

auto wassen

Onze auto ziet er uit als een beest. Ik geef het eerlijk toe. Maar in mijn verdediging: we wonen aan een zandweg! Dus als het geregend heeft zit de hele auto onmiddellijk onder de modder. Het enige voordeel is dat ik onze auto altijd makkelijk terug kan vinden op parkeerplaatsen: het is ‘die vieze’. Toch is het belangrijk om de auto regelmatig schoon te maken. Niet alleen staat het netter, de auto gaat er ook langer van mee. En dus heb ik onze auto eens grondig opgeruimd!

Hieronder lees je hoe ik dat heb gedaan, met handige opruimtips.

Stap 1: opruimen

Om te kunnen schoonmaken moet je wel overal bij kunnen. Eerst moet je dus opruimen. Ik weet niet hoe het met jullie auto zit, maar in die van ons slingert nogal wat rond. Neem daarom twee lege plastic tassen, of twee lege vuilniszakken, en ga daarmee in je auto. Raap alles wat rondslingert op. Doe troep en vuilnis in de ene zak, en dingen die je nog wilt bewaren in de andere zak.

Stap 2: Haal de matten er uit

Nadat alles wat niet in de auto hoort er uit is gehaald, is het tijd voor de auto zelf! Begin met de matten. Haal ze er uit en sla ze flink uit. Stofzuig ze vervolgens ook nog een keertje. Zijn ze van rubber? Neem ze dan af met een sopje allesreiniger. Stofzuig voordat je de matten terug legt ook de vloer van de auto. Dit kan ook met een kruimeldief! Wat ben ik toch dol op mijn kruimeldief : )

Stap 3: Veeg de binnenkant van de auto schoon

Neem met een vochtige doek de binnenkant van de auto af. Denk aan dashboard, stuurknuppel, versnellingspook, richtaanwijzer etc. Denk aan ook aan de binnenkant van de ramen. Zie ook Ramen lappen.

Stap 4: Spoel de auto af met een tuinslang of emmer water.

Net zoals in het huishouden geldt: werk van boven naar beneden! Je wilt niet dat het vuil bovenop de auto op het schone autoportier druppelt bijvoorbeeld. Gebruik een zachte doek om de eerste laag vuil weg te vegen.

Stap 5: Was de auto.

Gebruik handwarm water. Dus niet superheet, maar ook niet koud. Heet water kan de lak beschadigen, en met koud water is schoonmaken lastiger. De meningen zijn verdeeld over de vraag of je de auto mag wassen met allesreiniger of afwasmiddel. Ook dat kan blijkbaar weer schadelijk zijn voor de lak… Wil je op safe spelen, gebruik dan een speciale autoshampoo.

Stap 6: ruimte boven de wielen

Voor de ruimte boven de wielen pak je een andere doek. Dit is een vies werkje! Want boven de wielen zit veel viezigheid. Als je toch bij de wielen bezig bent: vergeet de velgen niet.

Stap 7: Verwen je auto met was

Dit heb ik niet gedaan. Ik vond dat onze auto al genoeg verwend was. Maar om de lak te beschermen wordt geadviseerd je auto twee keer per jaar in de was te zetten.

Stap 8: Hoe zit het met je autoverzekering?

Nu je auto weer piekfijn in orde en schoon is, is het een goed moment om je af te vragen hoe het zit met je autoverzekering. Is die nog goed op orde? Zijn er misschien mogelijkheden om te bezuinigen op de verzekering van je auto? Premies en dekkingen van autoverzekeringen veranderen namelijk regelmatig. Ook speelt de leeftijd van je auto een rol, of een verhuizing. Vrijwel iedereen geeft de voorkeur aan een goedkope autoverzekering boven een dure verzekering. Maar soms is goedkoop, duurkoop. Lees dus altijd zorgvuldig de kleine lettertjes, en controleer of de goedkoopste autoverzekering voor jou ook de best mogelijke verzekering is.

Is de auto wassen sexy?

In films en reclames wordt auto wassen nog wel eens gepresenteerd als sexy. Je ziet dan langbenige, slanke vrouwen met mooie lange haren een auto wassen. In de grappige serie According to Jim is een leuke scène waarmee ze hiermee spotten. Kijk maar:

Alternatief voor zelf je auto wassen: wasstraat

Mijn ouders gingen vroeger met de auto door de wasstraat. Ik vond dat altijd best spannend. Eerst sponste een man in overal de auto helemaal af. En vervolgens moest mijn vader heel voorzichtig de wasstraat inrijden. En dan voelde je als je op de band stond, en de auto vanzelf verder ging. Dan kwamen vervolgens enorme langwerpige borstels tot leven. En terwijl de auto langzaam door de wasstraat schoof, maakten die borstels hem schoon. Aan het eind werd de auto drooggeblazen. En dat alles in een paar minuten!

En nou schijnt een wasstraat ook nog beter te zijn voor het milieu! Want van al het gebruikte water wordt 70 tot 80% gerecycled.

De prijzen van een wasbeurt in de wasstraat voor je auto variëren van liggen ongeveer tussen de 8 en 14 euro.

Conclusie over auto wassen en schoonmaken

Eerlijk gezegd vond ik het erg veel werk! Onze auto is meer in de watten gelegd dan ik! En het vervelende is: als ik door de zandweg ga rijden is hij zo weer vies… Maar één ding doe ik wel: ik heb nu standaard altijd een plastic tasje in de auto liggen. Als ik dan voor een rood stoplicht sta, ruim ik ondertussen even de troep op. Als je goed voor wilt zijn voor het milieu, kun je beter met de auto door de wasstraat gaan. Wil je bezuinigen? Tsja, dan ben je goedkoper uit als je het zelf doet.

Kun je wel wat tips gebruiken voor het huishouden? Lees dan mijn post over De Huishoudcoach!

Hoe ga jij met je auto om?

Lees ook mijn post over zilveren sieraden schoonmaken.

Similar Posts

15 Comments

 1. Auto schoonmaken, een verschrikkelijke bezigheid ;). Helaas “moet” ik nu de nieuwe auto schoon gaan houden, ik rijd er het meeste in en Dennis heeft zijn bedrijfsauto op bij te houden… Misschien kan ik het nog weleens afschuiven…

 2. Mijn auto ziet er ook niet erg schoon uit. Ik moet hem nodig eens schoonmaken en opruimen. De tips komen voor mij dus goed van pas. Ik zal niet snel naar de wasstraat gaan, ik vind dat altijd wat spannend. Mijn man doet dit meestal, wij maken hem meestal niet schoon aan de weg. Mijn man gaat ook nog wel eens naar een wasbox, daar kun je ook zelf je auto wassen.

 3. Wij wonen ook in het buitengebied. Mijn auto zit onder de vogelpoep…na het autowassen, direct weer onder de vogelpoep. Zo rij ik altijd met een vieze auto…mijn excuus…ik woon in het buitengebied…en met de regen van de afgelopen dagen ook geen schone auto…

 4. Jij hebt niet veel eer van je werk als je auto direct na het wassen alweer onder het zand zit. Zoiets had ik in mijn vorige woonplaats ook, als ik over een dijk – vol klei, vooral in het bietenseizoen – naar m’n werk reed.

  Mijn auto is afgelopen zaterdag ‘verwend’ met een grondige opruim- en poetsbeurt. Niet door mij, maar door mijn man, want die vindt dat leuk werk! (een paar keer per jaar). Zelf zuig ik hem tussendoor wel eens grondig uit en ga ik zo nu en dan naar een wasstraat voor de buitenkant. In de winter een keertje vaker dan zomers.
  Ik vind mijn auto soms best vies, maar niet zó vies dat ik hem vaker poets. Rommel gooi ik er trouwens niet zo veel meer in, ik heb altijd een kleine plastic zak in de auto waarin ik papiertjes, schillen e.d. gooi.

 5. Voor de buitenkant ga ik naar een wasbox, de binnenkant doe ik thuis.
  De auto is meestal iets omdat het moet, niet omdat ik er zin in heb. Achteraf natuurlijk wel blij met een propere wagen.
  Wat het afval betreft heb ik een klein vuilzakje aan de versnellingsbak hangen. Dat spaart tijd uit tijdens het opruimen.

 6. Ik ben er ook niet dol op! Onze oudste heeft op vrijdagavond en zaterdag als bijbaantje vrachtwagens wassen. Hij doet dan vaak op zaterdagmiddag onze auto even van de buitenkant omdat hij dan toch al vies en nat is weer gekomen van zijn werk. Binnenkant gebeurt niet zo vaak hoor… Jammer dan , maar als de buitenkant schoon is kun je er in ieder geval zondags netjes mee naar de kerk.

 7. Hilarisch filmpje!
  Wij hebben een traditionele rolverdeling: ik doe de binnenkant van de auto en mijn man de buitenkant. De binnenkant is al heel lang niet gedaan en dat zie ik aan de ‘beslagen’ voorruit en het stof op het dashboard. Alle rommel gaat elke keer per omgaande de auto uit. De buitenkant wordt gedaan in de wasstraat (en ook niet zo vaak).

 8. Ik heb net vanochtend de binnenkant van de auto eens gied schoongemaakt. Er lag veel stof en het eea aan kruimels enzo. Verder was het niet een zooi.
  Manlief gaat af en toe met de auto door de wasstraat. Zelf wassen vinden we teveel werk. Nu manlief niet meer zo ver hoeft te rijden naar zijn werk wordt de auto ook stukken minder vies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.