Vaste telefoon kopen

vaste telefoon kopen

We moesten een nieuwe vaste telefoon kopen.

Maar ik heb het al wel vaker gezegd: ik ben geen fan van de telefoon.

We hebben zo’n simpele zwarte draadloze telefoon, met twee extra stations. Het basisstation staat in mijn kantoortje. En daarnaast staat er een telefoon in de woonkamer, en eentje in onze slaapkamer. Maar niet één deed het meer. En dat vond ik helemaal niet erg.

Sterker nog, ik rook mijn kans om mijn mooie roze telefoon met bontje te gebruiken. Maar in de praktijk blijkt dat helaas niet handig. Want onze telefoonaansluiting zit op mijn kantoortje. Dus als iemand wil bellen, moeten ze in mijn kantoortje gaan zitten.

Dus na één dag zag ik in: ‘We moeten toch een nieuwe vastetelefoon kopen.’

Nieuwe vaste telefoon kopen

Het liefst wilde ik zo’n ouderwetse zwarte telefoon die er uit ziet alsof hij van bakeliet is. En die kun je ook wel kopen, maar helaas niet met extra stations. Ik bedoel de Profoon D-sign Graham. Hij kost 43,99. Is hij niet prachtig?!

vintage telefoon

Helaas heeft deze telefoon hetzelfde probleem als mijn roze telefoon: hij moet op een vaste plek staan, en er zijn niet meer stations. Terwijl ik naar nieuwe telefoons zocht kwam ik ook nog deze beauty tegen:

mustard telefoon

Dit is de English Mustard Retro Telefoon. Hij kost 74,95 en hij zou van mij. als verstokt telefoonhater, een liefhebber maken! Maar ja, ook deze is niet draadloos…

En dit is het geworden…

Dus het eind van het liedje was dat ik dezelfde oersaaie telefoon die kapot was gegaan opnieuw kocht : (

En dat zijn deze:

profoon

Dit is de Profoon PDX-trio Dect telefoon. Hij kostte maar 35,-. Vergeleken met die leuke retro telefoons vind ik er echt niks aan. Maar eerlijk is eerlijk: wat wel heel handig is, is de nummermelding. Dus dat je kunt zien wie je belt. Dat kan met die mooie telefoons namelijk niet.

Waarom nog vaste telefoon kopen?

Toch vraag ik me soms wel af: waarom nog een vaste telefoon kopen? Wij gebruiken het toestel zelf eigenlijk amper. De meeste mensen bellen ons inmiddels op onze smartphone. Bovendien kun je gratis bellen via whatsapp.

Een vaste telefoon kopen is dan eigenlijk zonde van het geld. Volgens de Consumentenbond kun je zo’n 60 euro per jaar besparen als je je vaste telefoon wegdoet en belt met je smartphone. Voor de voicemail hoef je het ook niet te doen: die kun je ook prima instellen op je smartphone.

Voor de meeste mensen is de reden om hun vaste telefoon te houden het idee om altijd goed bereikbaar te zijn. Een vaste telefoon staat immers altijd ‘aan’.

Waarom ik een vaste telefoon fijner vindvaste telefoon

Na jaren heeft mijn zusje eindelijk weer een ‘vaste telefoon’. Tot die tijd kon ik haar alleen mobiel bereiken. Dat werkte ook prima, maar nu ik haar op een vaste lijn kan bellen merk ik dat het heel anders voelt: veel solider en degelijker! Het is net alsof bellen naar een mobieltje vluchtiger is. Je weet ook nooit waar je iemand dan aantreft en of het wel uitkomt. Bij vaste telefonie weet je in ieder geval dat die persoon thuis is.

Telefonie psychologie

En toen ik mij eenmaal bewust werd van deze telefonie psychologie bedacht ik mij, dat iemand bellen op een telefoon-met-draad nóg fijner is. Want dan weet ik dat die persoon waarschijnlijk ergens zit, en niet kan rondlopen met de telefoon, terwijl hij of zij met mij converseert.

Het voelt alsof ik dan meer de volle aandacht heb.

Wij hebben thuis twee telefoons: een draagbare telefoon, waarmee ik dus kan rondlopen tijdens het bellen, en een roze pluche telefoon met snoer die op mijn bureau staat. Met vijf kinderen grijp ik eerder naar de draagbare telefoon, omdat ik dan bij noodgevallen even kan ingrijpen. Zou ik bellen met mijn roze pluche telefoon, dan zou ik moeten ophangen om even wat koppen tegen elkaar te slaan. Als ik dat zo opschrijf lijkt mij dat feitelijk veel gezonder en meer ‘mindful’.

De psychologie van de telefonie is een wonderlijk iets!

Huisvlijt bezoekers over een vaste telefoon

 • Ik snap jullie niet. Ik kan best 2 dingen tegelijk doen. De was ophangen of strijken en tegelijk een intens telefoongesprek voeren. Ik kan niet 2 intense dingen tegelijk doen. (Joy)
 • Bellen is dus NIET mijn hobby. Ik heb wel een GSM, maar bellen doe ik daar niet mee. Ik stuur wel eens een SMS naar vriendinnen; dan kunnen ze dat lezen als het hén uitkomt. De vaste lijn is idd zo een draagbaar toestel en ja, ik ontvlucht de kinderen ;-) (Chocho)
 • Ik heb alleen een mobieltje dat ook nog eens 75% van de tijd uit staat. Ben niet zo’n beller. Gelukkig hebben ook maar weinig mensen het nummer :) Ik vind het wel heel irritant dat mensen altijd hun mobiel opnemen. Zit je te praten, staan ze opeens op hun kop in de tas om dat rotding op te nemen. Pff als ze naar je huis belden had je het nooit geweten, ook niets aan de hand. Trouwens, jouw telefoon <333 Briljant :) (Valhalla)
 • Ik vind het wel een interessante vraag die je opwerpt. Zelf heb ik zowel een mobieltje als een draadloze ‘vaste’ telefoon. Het is reuze handig om de telefoon mee te kunnen nemen naar zolder (was in de machine doen, ophangen enz.) of naar de tuin als ik daar lekker koffie zit te drinken.
 • Ik vind het minder geslaagd dat je tegenwoordig altijd bereikbaar ‘moet’ zijn. En ik heb er inderdaad ook een hekel aan als ik merk dat mijn gesprekspartner onderwijl allerlei andere dingen doet (en dus maar half naar mij luistert). Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het zelf soms ook wel handig vind dat ik tijdens een gesprek even de plantjes water kan geven, om maar iets te noemen.
 • Ja, ja, het lukt lang niet altijd om consequent te zijn. (Joyce)
 • Hier wordt heel weinig gebeld maar meer geskyped. (Johanna)
 • Ik ben zowiezo niet van de telefoneerderige maar voor een huistelefoon vind ik een snoerloos toestel wel fijn zodat ik me ergens kan terugtrekken om mij volledig op een telefoongesprek te richten.
  Groetjes Kniepertje
 • Wij hebben draadloze toestellen en ik bel eigenlijk bijna nooit. Om eerlijk te zijn vind ik het ontzettend vervelend. Zowel bellen als gebeld worden. Je wordt helemaal ergens uit geplukt, negeren is vaak geen optie, tegenwoordig let men helemaal niet op of het wel of geen etenstijd is. Over het puntje ‘aandacht’ kan ik niet veel zeggen: ik vind het inderdaad vervelend als ik niet de volle aandacht krijg, maar als ik bv ergens mee bezig ben op het moment dat ik gebeld word, dan ga ik daar ook (zo goed en kwaad als het kan) gewoon mee door… (Lekker leven met minder)
 • Eigenlijk heb ik mijn mobiel alleen voor mijn kinderen aangeschaft ( Mam, ik heb een lekke band! ), om bereikbaar te zijn, maar als ik er goed over nadenk is dat ook overbodig.
  Ik bel veel liever met de ‘gewone’ telefoon en dan liefst met een prachtige bakelieten telefoon.
  Ik neem ook niet altijd mijn mobiel mee, ik wil niet altijd ‘bereikbaar’ zijn, het geeft me ook een onvrij gevoel.
  Als ik iemand bel, of het nu naar een 06-nummer is of naar een gewoon nummer, merk ik altijd direct of iemand er helemaal bij is ( computer getik, was ophangen, eten koken, iets aan het opzoeken of lezen, dat soort geluiden) en dat kan dus ook met een draadloze telefoon. Prettig is het niet, maar het is echt iets van deze tijd, vrees ik. (Tineke)
 • Ik vind het wel altijd vervelend om een mobiel nummer te bellen. Ik ben altijd bang dat ik iemand vreselijk stoor ofzo. (Huize Steen)

Conclusie over vaste telefoon kopen

Bij de aanschaf van onze nieuwe telefoon heb ik helaas niet kunnen kiezen wat ik mooi vind. Ik heb gekozen voor wat praktisch is. En ik merk dat ik daar niet veel aan vind! Veel liever ga ik voor iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Maar dit was echt een veel verstandiger keuze. En nog goedkoper ook.

Hoe koop jij? Op gevoel of met verstand? En heb je wel eens je gevoel laten overheersen terwijl je verstand zei: ‘Dit is niet de verstandigste keuze!’

Similar Posts

6 Comments

 1. Natuurlijk laat ik mijn gevoel wel eens spreken, anders zou er nooit iets leuks komen en zouden de muren wit blijven…. Maar over het algemeen blijft het verstand wel overheersen. Om te voorkomen dat ik een gat in mijn hand zou krijgen.

 2. Die nostalgische toestellen zijn wel leuker om te zien, dat ben ik volkomen met je eens. Maar dat trio is wel praktischer en daarom hebben wij ook een dergelijke set in huis.
  Vaak kies ik voor mooi en dus met mijn gevoel maar vaak ook met het verstand.

 3. Tja, verstand of gevoel? Qua telefoonsben ik er wel uit, het moet goede kwaliteit zijn voor een redelijke prijs.
  Maar mijn gevoel (en dus ikzelf) ben altijd het meest blij als iets “naar behoren functioneert” en niet teveel geld heeft gekost.

  Voor de telefoons ben ik absoluut voor de (vroeger heel dure) Siemens Gigasets, ik zal maar zeggen ik had 15 jaar geleden nog een telefoon met een draad (wel met druktoetsen!) en zag toen een draadloze telefoon, met nummermelder en adressenboekje….. die dingen waren toen rond de 200 gulden! En later 200 euro. Dus dat was een hele uitgaaf. Maar ik heb later gemerkt, dat het super handige van die Gigaset telefoons is dat je ze allemaal met elkaar kunt verbinden, wat voor serie/hoe oud/hoe simpel/hoe luxe…. de telefoon ook is (zo’n handset). En ik heb al heel wat verschillende handsets die mensen overhadden aan elkaar geknoopt (electronisch, want: draadloos) en daarweer iemand anders mee gelukkig gemaakt. Dus voor mij niets
  anders dan Siemens. Wij hebben 5 toestellen in huis, beneden, mijn werkkamer, mijn slaapkamer, de zolder en mijn dochters kamer.

  Verder meer algemeen over verstand/gevoel: je hebt beide nodig. Ik ben dit jaar met de Challenge bezig om 1 jaar lang géén nieuwe kleren te kopen. Het lukt me wel, en ik loop ook niet in een vuilniszak over straat, en ik heb het al volgehouden vanaf het begin (1 januari) tot nu (2 augustus minus één jurkje voor de diploma-uitreiking van Kind 2) maar zo langzamerhand begin ik dat “lekkere gevoel” van “iets nieuws te hebben” toch wel erg te missen. En merk ik dat je, als je iets koopt voor jezelf, behalve s t r i k t noodzakelijke dingen, het ook wel eens erg leuk is om iets voor jezelf te kopen.

  Niemand houdt me tegen en ik krijg geen straf als ik het wel doe, maar soms…….heb ik zo’n zin om even de Hema binnen te stappen met al die leuke (afgeprijsde) zomerjurkjes! Het begint me toch aardig tegen te vallen, eerlijk is eerlijk! Dus gevoel gaat toch ook echt een rol spelen.
  Het is een experiment om te kijken of ik mezelf tegen kom, en waar en hoe, maar dat merk ik dus nu wel (de jurk voor de diploma uitreiking was dan ook een toppunt van blijheid dit jaar, ook omdat hij superleuk is en 75% afgeprijsd was, dat wel).

 4. Ik denk een beetje van beide, in mijn geval omdat er al heel weinig is, doe ik ook vooral research en dus praktisch, ik kan het mij niet veroorloven om zomaar even.. dus zo ie zo goedkoop en goed, dat wel, het moet wel goed zijn. Iets met duurkoop en zo.

  X

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.