Zand, zeep en soda

Vanochtend ging ik op de koffie bij mijn ouders, en die hadden tijdens één van hun vele fietstochten een boerderij gevonden waar ze in een grote schuur van alles verkochten. Mijn moeder kocht daar een rekje voor schoonmaakmiddelen, dat nu in hun keuken hangt.

Hoewel we zeep en soda ook anno 2010 nog gebruiken, zal ik niet snel naar zand grijpen om schoon te maken! Vroeger werd het gebruikt om het vet van je handen te wassen en als schuurmiddel! Dat is nog eens wat anders dan bijvoorbeeld de felgele Dasty.

 

5 Responses to Zand, zeep en soda

 1. Hij hangt nog bij mijn ouders aan de muur en werd vroeger gebruikt.
  Zand is een uitstekend schuurmiddel, maar of dat nog kan worden gebruikt in de moderne keuken…ik zou het niet durven proberen.
  Maar het is een prachtig stukje aan de muur!

 2. Deze winter was het wel handig geweest: zand!
  Dat had misschien wat uitglijders op gladde stoepjes kunnen voorkomen. Maar verder zou ik ook geen bestemming weten voor in het huishouden.
  Wel mooi, zo’n rek!

 3. Het zand werd vroeger als schuurmiddel gebruikt. Aan de buitenkant van pannen die boven open vuur hingen en natuurlijk niet te vergeten het boenen van melkbussen. Het was wel een héél fijne zandsoort. De echte groen zeep is vlgs. mij niet meer te koop, alleen de soda, dat gebruik ik nog dagelijks.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 4. ik ga zeker met zand proberen voorzichtig te schuren.
  is soda niet slecht voor de rioolbuizen of pijpen. ?
  met vriendelijke groet alex

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.