5 x Schuursponsjes versus… schuursponsjes!

schuursponsjes

Schuursponsjes!

Het ene schuursponsje is het andere niet.

Zo vertelde mijn tante Marietje dat mijn nieuwe schuurspons veel fijner is dan de goedkope sponsjes die ik normaal heb. Het stomme is dat ik de goedkope sponsjes meestal simpelweg koop vanwege de vrolijke kleurtjes.

Maar nu blijkt dus dat iets duurdere schuursponzen, door de vorm, fijner zijn. Volgens mijn tante Marietje zijn haar vingers beter beschermd.

Wat is een schuurspons?

Er zijn volgens Wikipedia maar liefst 5 soorten schuursponzen:

 1. Zachte schuursponzen
 2. Stalen schuursponzen. Nadeel is dat ze geen water opnemen, en krassen.
 3. Sponzen van fijn staalwol
 4. Koperen schuursponzen. Omdat koper een zacht materiaal is, krassen deze niet, aldus Wikipedia.
 5. Schuursponzen van kokosvezel, luffa of natuurvezels zoals sisal. Deze zijn milieuvriendelijk!

De sponsjes die ik meestal koop zijn de zachte schuursponzen. Deze bestaan uit een dikke laag spons, en een dun laagje, donkergroen schuurachtig materiaal.

Zachte schuursponsjes slecht voor het milieu!

Ik wist het niet, maar al in 2017 waarschuwde Het Voedingscentrum voor zachte schuursponzen. Ze laten van die microplastics los! Deze komen in het water en dragen zo bij aan de zogenoemde plastic soep.

Daarnaast zijn deze sponsjes volgens Het Voedingscentrum ook nog een bron van schimmels en bacteriën. Maar dat laatste is alleen zo als je het dagen lang op het aanrecht laat liggen volgens mij. Je kunt beter vaatdoeken gebruiken volgens Het Voedingscentrum. Nou gebruik ik schuursponzen toch al niet als vervanging van vaatdoeken. Ik gebruik ze meestal 1 keer per week om de oven goed schoon te maken, en de gootsteen met Cif te reinigen.

Milieuvriendelijke schuursponsjes/ eco schuursponsjes

Als de makkelijke schuursponsjes van de Action en supermarkt niet milieuvriendelijk zijn, wat zijn dan wél milieuvriendelijke schuursponzen? Het lastige vind ik dat de meeste informatie over eco schuursponsjes van winkels komt die ze verkopen.

Dat doet niet zoveel voor mijn vertrouwen. Milieucentraal biedt geen informatie over milieuvriendelijke schuursponzen helaas, en de Consumentenbond ook al niet.

Maar op de website van Libelle bevelen ze siliconen schuursponsjes aan. Er zijn amper reviews van te vinden op bol.com dus het is niet zo duidelijk hoe goed deze eco schuursponsjes werken.

Materialen van milieuvriendelijke schuursponsjes

 • Siliconen
 • Kokosnoot vezels
 • Luffa
 • Gerecyclede schuim van matrassen
 • Gerecyclede pet flessen
 • Plantaardige cellulose vezels
 • Schillen van walnoten
 • Sisalvezels
 • Gedroogd gras
 • Vlastouw: zelf hiervan een vaatdoekje haken, en je kunt het als schuursponsje gebruiken. (Bron:
 • CherryCharlie)

Eco schuursponsjes Xenos

Bij Xenos verkopen ze naast de ‘gewone’ ook eco schuursponsjes. Er staat helaas niet bij van welk materiaal ze zijn. Voor deze 2 betaal je 99 cent bij Xenos:

Screenshot 2022 02 10 at 13.44.51

Eco schuursponsjes Hema

Bij de Hema koop je onderstaande eco schuursponsjes: 3 voor 1,50. Deze is gemaakt van 90% gerecycled materiaal. Maar ik weet niet of er bij deze dan geen microplastics vrij komen.

Screenshot 2022 02 10 at 13.47.49

Eco schuursponsjes van de Action

Zelfs de Action heeft naast de standaard sponzen ook een eco versie, van ‘100% plantaardig materiaal’. Maar wat dat materiaal dan precies is, staat er niet bij.

Screenshot 2022 02 10 at 13.50.51

Hoe zit dat met Brillo schuursponsjes?

Een heel bekend merk als het om schuursponzen gaat is het Brillo schuursponsje. Deze bestaat uit fijn staalwol met zeep erin. Staalwol is een bosje heel fijn staaldraad. Deze sponzen worden gebruikt bij ‘hardnekkige vlekken’. Ik durf ze zelf niet goed te gebruiken uit angst voor krassen.

Brillo is zo’n merk dat een heel eigen leven is gaan leiden. Brillo is namelijk synoniem geworden voor staalwol sponsjes. Maar je kunt deze dus ook best van een ander merk kopen

Brillo schuursponsjes, oftewel staalwol sponsjes in het algemeen zijn te koop bij de supermarkt, Jumbo, Action, Hema etc maar ook bij doe het zelf zaken als de Gamma.

Action Brillo schuursponsje: Spargo Soap Sponges van staalwol

Hieronder zie je de versie van de Action van de bekende Brillo schuurspons:

action brillo schuurspons

Deze sponsjes van staalwol van de Action kosten maar 62 cent.

Schuursponsjes versus een schuurborstel?

Als schuursponzen dan zo’n gedoe zijn, en slecht voor het milieu, is het dan niet het simpelst om ze te vervangen met een schuurborstel? vroeg ik me af. En ik moest meteen denken aan zo’n leuke pittoreske houten schuurborstel. Zoals deze:

Screenshot 2022 02 10 at 13.25.30

Tot slot

Het valt niet te ontkennen: sponsjes met een schuurlaag zijn enorm handig in de keuken. Je maakt er snel en eenvoudig de gootsteen mee schoon, aangekoekt vuil in de oven, en veel mensen gebruiken hem om mee af te wassen. En ze zijn ook nog eens spotgoedkoop. Bij de Action koop je er 10 voor maar 55 cent!

Toch kun je ze beter niet kopen!

Ze zijn namelijk hartstikke slecht voor het milieu en bovendien een bron van bacteriën en schimmels.

Geef liever iets meer geld uit aan een milieuvriendelijker versie. Of kies voor een siliconen of kokosvariant.

Lees ook mijn review van de ScrubDaddy schuurspons!

Wat vind jij van schuursponsjes?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik vind een schuursponsje gewoon onmisbaar in de keuken. Ik gebruik niet de gekleurde omdat die te snel slijten. Ik gebruik deze die iets hoger zijn met de gleuf aan de zijkanten. Ik heb het gevoel dat ik er iets langer mee doe. Mijn sponsjes gooi ik regelmatig in de wasmachine samen met de poetsdoeken.

 2. Ik heb plantaardige gekocht samen met de cuploze waxinelichtjes en stalen herbruikbare houders bij Washbear. Juist vanwege de microplastics. Omdat ze best groot zijn en ook duurder knip ik ze ook in stukken zodat ik er langer mee doe want je gebruikt ze nooit helemaal. De randen zijn vaak nog prima terwijl het midden versleten is.

  Om ze hygiënisch te houden gaan ze in een bakje en gevuld met water in de magnetron en daar dan 2 minuten op vol vermogen in.

 3. Sinds een tijdje maak ik zelf schuursponsjes! Gehaakt met touw (tomaten-opbindtouw). Ik kwam ze vorig jaar een keer tegen in een winkeltje met ouderwetse en milieuvriendelijke spulletjes. Ze werken heel goed. Ik gebruik ze ook om aardappels en knollen af te boenen, als ik die met schil en al kook.

 4. Ik kende ze alleen maar in de gele versie met groene ‘schuurkant’. Maar er zijn er dus veel meer. Ik vind het prettige dingen, maar tegelijkertijd ben ik -net als jij dus af en toe- altijd bang voor krassen. Blijft toch een risico, vind ik.

 5. Ik moet bekennen ik kan niet zonder een schuursponsje in de keuken. Laatst had ik de Action sponsjes maar die werden in no time slap, dat doe ik dus niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.