Schoonmaakdoekjes: het ultieme overzicht!

schoonmaakdoekjes

Schoonmaakdoekjes Jumbo huismerk,’ had ik op het boodschappenlijstje geschreven. Ik bedoelde daarmee van die vochtige wegwerpdoekjes, maar mijn man kwam thuis met Sponsdoekjes.

Ze zagen er erg vrolijk uit, dat wel.

Maar wat zijn eigenlijk precies sponsdoekjes, en wat is het verschil met vaatdoekjes? En wat onderscheidt vaatdoekjes van microvezeldoekjes? In deze post een overzicht van de verschillende soorten schoonmaakdoekjes. En natuurlijk een antwoord op de vraag:

‘Wat zijn goede schoonmaakdoekjes?’

Schoonmaakdoekjes: het ultieme overzicht

Het klassieke vaatdoekje

Laten we beginnen met het klassieke vaatdoekje. Dit vaatdoekje lag bij mijn moeder op het aanrecht, en was in ieder huishouden te vinden. Het microvezeldoekje bestond toen nog niet. Dit klassieke vaatdoekje is nog steeds populair en is van 100% katoen. Hieronder een voorbeeld:

schoonmaakdoekjes

Microvezel schoonmaakdoekjes

En toen kwamen de microvezel schoonmaakdoekjes! En menigeen ruilde het klassieke vaatdoekje in voor een microvezeldoekje. Het microvezeldoekje doet namelijk grote beloftes! Een microvezeldoekje is gemaakt van speciaal materiaal, en heeft niet voor niets microvezeldoekje.

Anders dan het klassieke vaatdoekje is het niet van katoen maar van polyester en en polyamide. Door de holle vezels in het doekje, belooft het supergoed schoon te maken, en heb je zelfs geen schoonmaakmiddel meer nodig! Door de bijzondere structuur van de vezels hecht het vuil aan het doekje.

microvezel doekjes

Maar het ene microvezeldoekje is het andere niet, en er is veel verschil in kwaliteit. Veel mensen gebruiken het microvezeldoekje als vaatdoekje. #ikook

Maar eigenlijk moet dat helemaal niet volgens Schoonmaakexperts van van Facilitaire Diensten in Weesp. Zij geven de volgende informatie en tips over het juiste gebruik van een microvezeldoekje.

 1. Een professioneel schoonmaakbedrijf gebruikt gemiddeld 1 microvezeldoekje om 15 tot 20 bureaus schoon te maken. Daarna wordt het doekje op 90 graden gewassen en vervolgens in de droger gedaan.
 2. Gebruik een microvezeldoekje droog! Dan laadt het schoonmaakdoekje namelijk statische elektriciteit op en trekt vuildeeltjes aan.
 3. Vouw het doekje een aantal keer zodat je 8 tot 16 vlakken hebt om mee schoon te maken.
 4. Gebruik geen schoonmaakmiddel.
 5. Microvezeldoekjes kun je niet goed met de hand uitspoelen, omdat het vuil zich aan het doekje blijft hechten. Je kunt een gebruikt microvezeldoekje dus het beste in de wasmachine doen.

Kuch.

Ik schaam me om te moeten zeggen dat ik zo ongeveer alles fout doe! Ik gebruik mijn microvezeldoekjes inderdaad als vaatdoek. Ik maak ze nat, en ik gebruik vaak ook nog wat schoonmaakmiddel omdat me dat een fris en schoon gevoel geeft….

N.B. Inmiddels is er kritiek op microvezeldoekjes: bij het wassen zouden er namelijk plastic deeltjes in het milieu terecht komen. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om microvezeldoekjes milieuvriendelijk te wassen.

Sponsdoekjes

Sponsdoekjes zijn zoals de naam al zegt, sponsachtige doekjes. De sponsdoekjes van Jumbo die ik in huis hebt zijn vrij stug van structuur. Ze voelen veel minder soepel dan een vaatdoekje of microvezeldoekje. Sponsdoekjes absorberen heel goed, en zijn dus erg handig als ergens veel water ligt vind ik. Op de site hulpmiddelenwijzer.nl worden ze aanbevolen voor mensen die weinig kracht in hun handen hebben. Je hoeft het namelijk niet uit te wringen, maar je kunt het water eruit knijpen.

sponsdoekjes jumbo

Vochtige schoonmaakdoekjes

En dan heb je natuurlijk ook nog de vochtige schoonmaakdoekjes. Het grote nadeel van deze doekjes is dat je ze na gebruik weggooit, en dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Maar ik gebruik ze heel graag voor de dagelijkse schoonmaakbeurt van onze wc. Voordat de Action dicht ging kocht ik mijn vochtige schoonmaakdoekjes meestal daar. Ik nam daar ook een keer een pak Blue Wonder schoonmaakdoekjes mee, die echt waardeloos blijken te zijn. Die dingen schuimen veel te veel.

Hieronder een filmpje van De Consumentenbond waarin ze diverse vochtige schoonmaakdoekjes gebruiken. Hun conclusie: ze zijn allemaal prima. Maar een paar jaar eerder, kwamen in een andere test de vochtige doekjes van de Aldi als beste uit de test.

Stofdoeken

Je kunt microvezeldoekjes droog als stofdoek gebruiken, maar je hebt ook officiële stofdoeken! De bekendste is geel met een rood randje. Kijk, hieronder zie je deze klassieker:

schoonmaakdoekjes

Hij is ook nog eens van katoen, dus geen zorgen over microvezels die in het milieu lekken. Vroeger gebruikten mensen ook wel een oude trui, laken, kussensloop of handdoek als stofdoek. Hoewel het Groot Margriet Huishoudboek zegt:

‘Stofdoeken moeten zacht zijn, het liefst van een flanelachtige, iets geruwde stof. Oude lappen voldoen in het gebruik niet, omdat ze pluisjes en witte stofjes achterlaten.’

Dat je het maar even weet ; )

Schoonmaakdoekjes van hydrofiel luiers en oude handdoeken

Veel mensen gebruiken oude handdoeken als schoonmaakdoekjes, en ook hydrofiel luiers zijn wat dat betreft populair. Het is een budgetvriendelijke oplossing voor schoonmaakdoekjes, en milieuvriendelijk.

Wonderdoekjes en glasdoeken

En hoe zit het met wonderdoekjes en glasdoeken? Dit zijn zijn eigenlijk gewoon microvezeldoekjes, alleen dan met een leukere naam. En van glasdoeken wordt gezegd dat ze speciaal geschikt zijn voor… glas.

Dweil

Een dweil is een hele grote schoonmaakdoek die je gebruik om vloeren mee schoon te maken. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een handig dweilsysteem, met een dweil aan een stok. Maar er zijn nog wel degelijk mensen die hun huis ouderwets dweilen met een dweil! Hieronder een voorbeeld van een microvezel dweil van de Hema:

schoonmaakdoekjes
3,- bij de Hema

Bij Dumpcompany verkopen ze ‘de echte van vroeger, katoenen dweil zoals oma hem had’:

dweil
3 voor een tientje

Schoonmaakdoekjes op een rol: extra sterk keukenpapier

En dan heb je natuurlijk ook de klassieke keukenrol. Veel mensen gebruiken een stuk keukenrol voor kleine en snelle schoonmaakklusjes. Er is zelfs speciaal extra sterk keukenpapier dat je nat kunt maken en uitwringen.

schoonmaakdoekjes

Hoeveel schoonmaakdoekjes heb je nodig?

Uitgaande van het advies dat je een vaatdoekje dagelijks moet vervangen, is het handig om er minimaal 7 te hebben. Eén voor elke dag van de week. Wat betreft stofdoeken, heb je aan 1 wel genoeg.

Wat zegt het Groot Margriet Huishoudboek?

Ik heb een aantal boeken uit de tijd dat huishouden nog een vak was. Laten we eens kijken wat het Groot Margriet Huishoudboek zegt over het aantal schoonmaakdoekjes dat je nodig hebt!

 • 6 droogdoeken
 • 4 glazendoeken
 • 6 keukenhanddoeken
 • 6 werkdoekjes (dit zijn onze schoonmaakdoekjes)
 • 2 stofdoeken
 • 1 Zeem
 • 1 Spons
 • 1 pannespons
 • 2 Wrijfdoeken (geen idee wat dat zijn)

Moderne schoonmaakgoeroe’s als het gaat over het huishouden zijn erg vaag als het gaat over het aantal doekjes dat je nodig hebt. Noch bij Huishoudcoach Els Jacobs, noch bij Diet Groothuis van Het Grote Poetsboek kon ik een duidelijk antwoord vinden op de vraag: ‘Hoeveel schoonmaakdoekjes heb je nodig?’

Wat zijn goede schoonmaakdoekjes?

De ene vaatdoek is de andere niet qua kwaliteit. Hetzelfde geld voor microvezeldoekjes.

Als je kiest voor een gewone vaatdoek, en je wilt zeker weten dat je een goede koopt, kies dan voor een DDDDD schoonmaakdoek.

De vijf D’s staan voor De Doek Die Direct Droogt. Dit merk staat garant voor goede kwaliteit. Je vindt ze bij speciaalzaken, maar ook gewoon bij de Wibra. Bij de Hema kon ik ze niet vinden tot mijn verbazing.

De beste microvezeldoekjes

Wat betreft de beste microvezeldoekjes: De Consumentenbond heeft helaas geen test gedaan. Wel vond ik een Duitse test die concludeert dat Amazon Basics Microvezeldoekjes goed zijn.
schoonmaakdoekjes

Maar als het gaat om de beste microvezeldoekjes heb ik een hele interessante tip. Mijn buurman runt een succesvol schoonmaakbedrijf, en werkt hele dagen met microvezeldoekjes. En weet je wat volgens hem de beste microvezeldoekjes zijn?

Dat zijn grote blauwe microvezeldoeken van de Action!

Als ze op voorraad zijn, koopt hij er meteen een heleboel. Dus niet die kleine, maar de grote!

Goede schoonmaakdoekjes volgens bezoekers Huisvlijt

Er zijn ook een aantal merken schoonmaakdoekjes waarover jullie, de bezoekers van Huisvlijt erg enthousiast zijn!

 • Walra
 • Elias
 • Hara
 • Groene Beer
 • Jemako

Schoonmaakdoekjes

In een Facebookgroep over Huishouden inventariseerde ik welke schoonmaakdoekjes iedereen gebruikt. Er waren honderd reacties. Het populairst zijn toch de microvezeldoekjes

 1. Microvezeldoekjes
 2. Badstof vaatdoekjes
 3. Super shine doekjes
 4. Baby spuugdoekjes
 5. Een oude handdoek in stukjes knippen, even zigzaggen en je hebt schoonmaakdoekjes
 6. Katoenen doekjes van Zeeman
 7. Gele schoonmaakdoekjes van AH
 8. Zelfgebreide of gehaakte katoenen schoonmaakdoekjes
 9. Dettol spray in combinatie met een stuk keukenrol
 10. Ikea badstof vaatdoekjes
 11. Vileda topdoekjes
 12. New Eco microvezeldoekjes
 13. Vochtige wegwerpdoekjes van Aldi of Lidl. Ook doekjes van Ciff en Dettol worden genoemd.
 14. Sponsjes
 15. Tupperware doekjes

Samenvattend

Als je gaat schoonmaken in huis kun je kiezen uit allerlei soorten schoonmaakdoekjes. Microvezeldoekjes zijn heel efficiënt, mits je ze op de juiste manier gebruikt en je een goede kwaliteit microvezeldoek hebt. Helaas is dat vaak niet het geval, en bovendien zouden ze slecht zijn voor het milieu.

Ben jij iemand die microvezeldoekjes net zo gebruikt als het klassieke vaatdoekje? Namelijk dat je het nat maakt en schoonmaakmiddel gebruikt? Dan kun je beter ook echt een klassiek vaatdoekje gebruiken.

Heb je een klein budget en/of weinig ruimte? Dan zou je in principe heel ver kunnen komen met 1 microvezeldoek van goede kwaliteit. Mits je hem goed gebruikt.

Leestip

Wat is jouw favoriete schoonmaakdoek? En hoeveel heb je er?

Gebruikte bronnen o.a.: Green and Genius, Action, Plastic Minimalism, SuperShine, Libelle, Schoonmaakexperts van van Facilitaire Diensten in Weesp, De Consumentenbond, Hema, Groot Margriet Huishoudboek, Huishouden op rolletjes – Baedeker voor de vrouw.

Similar Posts

17 Comments

 1. Er zijn zoveel verschillende schoonmaak doekjes. En je kunt tegenwoordig overal kopen. Zelf bij supermarkt ook. Handig tips van jou blog. Fijne dag. 🌺🌺

 2. Geen idee, het enige wat ik weet is dat we hier blue wonder hygiënische doekje hebben een aantal microvezeldoekjes, waarvan naam en herkomst me niet bekend zijn.

 3. Microdoekjes. Sinds ze daarmee begonnen zijn in de schoonmaakbedrijven is de reinheid ver te zoeken. Je kunt niet schoonmaken met een droog doekje! Je kunt afstoffen, maar je verplaatst het vuil van het een naar het andere bureau bijvoorbeeld. Weg ermee!

 4. Ha Nicole,

  ja… die dweilo, zo’n grijze, van vroeger!
  Die hadden wij ook.

  Ik doe nu bijna alles met een swiffer en met vochtiger schoonmaakdoekjes van de Aldi.
  Lekker schoon!

  groetjes, Marlou

 5. Nee hoor, hier gewoon klassiek en natuurlijk nat. Want met droge doeken verplaats je stof en daar kan mijn allergie niet zo goed tegen.

  Love As always
  Dimario

 6. Hier ook microvezeldoekjes als vaatdoek. Iedere dag een schone en de vorige in de was.
  Klaar! Ik gebruik liever zo min mogelijk wegwerpmaterialen.

 7. Och, de gele stofdoek… Die had ik al lang niet gezien. Geeft me een heerlijk nostalgisch gevoel. En ik kom er dus nu achter dat ik ook zo ongeveer alles fout doe met mijn microvezeldoeken. Jammer dan; ik vind mijn huis er nog altijd schoon genoeg mee worden;).

 8. Ik koop al enkele maanden mijn schoonmaakdoeken bij microvezelstore en ben daar zeer tevreden over. Goed geschreven blog, interessant om te lezen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.