Welk schoonmaakmiddel nodig?
Last updated on February 17th, 2024 at 11:12 am
- Welk schoonmaakmiddel nodig?
- Allesreinigers
- Chloor
- Middelen zoals WC-eend
- Middelen voor meubelen
- Afwasmiddelen/ontvetters
- Ammonia/ Spiritus
- Groene Zeep
- Schoonmaakazijn
- Kalkhoudende materialen
- Schuurmiddelen
- Speciale reinigers zoals badkamerreinigers
- Veilige, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
- Zelf allesreiniger maken
- Materialen
- Conclusie over schoonmaakmiddelen
- Basis schoonmaakmiddelen
- Een minimale set aan schoonmaakmiddelen is:
Welk schoonmaakmiddel heb je waarvoor nodig?
Er zijn namelijk enorm veel schoonmaakmiddelen op de markt.
Soms duizelt het me echt! En ze zijn vaak verpakt in mooie, vrolijke kleurtjes en beloven je een makkelijker leven. Denk maar aan een merk als Cillit Bang met de slogan: ‘Bang! En de vlek is weg!’ Ik kan niet ontkennen dat ik me regelmatig heb laten meeslepen door dit soort beloftes.
Samen met huishoudkundige Suus zet ik de verschillende schoonmaakproducten die er op de markt zijn op een rijtje. En we geven ook een recept om je eigen allesreiniger te maken, zonder enge stoffen er in!
Welk schoonmaakmiddel nodig?
Als het gaat om het kiezen van een schoonmaakproduct is de hoofdvraag die je jezelf moet stellen:
Wat voor soort materiaal ga ik schoonmaken?
Hout vereist nu eenmaal een ander schoonmaakproduct dan emaille.
Allesreinigers
Zoals de naam al zegt is allesreiniger geschikt voor alle materialen, mits de doek waarmee je werkt niet te nat is. Let hier vooral op bij het afnemen van hout en kunststofdeuren, in verband met kans op strepen. Sommige hardnekkige vlekken kun je verwijderen met pure allesreiniger, let er wel op dat je goed naspoelt!
Chloor
Alleen geschikt voor materialen die tegen blekende werking kunnen. Hierbij kun je denken aan wc potten, wastafels etc. Sommige douchecabines kunnen niet tegen chloor, als het goed is kun je dit navragen bij je badkamerhandelaar. Zie ook Badkamer schoonmaken. Chloor is zeer milieuonvriendelijk! Let bij gebruik van chloor erop dat je geen middelen gaat mengen, want dan kunnen er giftige chloorgassen vrijkomen.
Lees ook Vlekken uit aanrecht verwijderen: het Dasty ongeluk!
Middelen zoals WC-eend
Deze middelen zijn uitsluitend geschikt voor de wc schoonmaken namelijk wc potten. Het bevat naast een desinfectant een allesreiniger en vaak bepaalde stoffen die er voor zorgen dat het middel aan de pot blijft kleven en zo zijn werk goed kan doen.
Goed inlaten werken en doorspoelen. NOOIT LATEN STAAN! Je loopt anders de kans dat het middel de pot aantast en/of verkleurd!
Middelen voor meubelen
Er zijn duizendeneen middelen voor meubels. Lees eerst de gebruiksaanwijziging en let er goed op dat je het juiste product voor het juist materiaal gebruikt. Probeer het desnoods uit op een onzichtbaar plekje. Ventileer goed in de ruimte waar je werkt.
Afwasmiddelen/ontvetters
Afwasmiddelen en andere ontvetters zijn meestal geschikt voor alle materialen en bij uitstek voor metalen. Anders dan chloor tasten zij het metaal niet aan en geven het een mooie glans. Afwasmiddel kan ook goed gebruikt worden bij het ontvetten van bijvoorbeeld ramen, al moet je wel uitkijken met de dosering. Een drupje is al voldoende. Een bekende ontvetter is het schoonmaakmiddel Dasty. Dat heeft zelfs een heuse fanclub : ) Zie ook mijn post over je luxaflex schoonmaken met Dasty.
Ammonia/ Spiritus
Een giftig goedje met vervelende bijwerkingen voor mensen met ASTMA. Uitkijken dus bij gebruik. Voordeel is dat het goed ontvet en weinig strepen achterlaat. Vooral geschikt voor ramen, spiegels etc. Ventileer wel goed in de ruimtes waar je werkt met ammonia en spiritus. Deze producten mag je niet mengen!
Groene Zeep
Milieuvriendelijk, met dezelfde eigenschappen als een allesreiniger. Echter, groene zeep is zeer giftig bij inname via de mond! (niet dat het lekker smaakt…) Zie verder bij allesreiniger. Lees ook mijn post Kruidvat groene zeep voor de huismerkversie.
Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn lost kalk en vet op en is daarom een goede allesreiniger. En daarnaast kun je het ondere andere ook gebruiken om je snelkoker en koffiezetapparaat te ontkalken. Let op: Azijn lost kalk op en is daarom niet geschikt voor kalkhoudende materialen zoals natuursteen of kalkhoudende voegen! Lees ook Schoonmaakazijn waar kopen? en Schoonmaakazijn Action.
Kalkhoudende materialen
- Marmer
- Kalksteen
- Travertijn
- Leisteen
- Sommige keramische tegels
Schuurmiddelen
Schuurmiddelen zijn geschikt voor het verwijderen van vuil, vet en zeep resten op alle waterbestendige oppervlakken zoals roestvrijstaal, emaille, chroom en geglazuurd aardewerk. Het is niet geschikt voor het reinigen van kunststoffen omdat het kan krassen. Het is belangrijk dat je na gebruik het oppervlak goed afspoelt of nat afneemt omdat er anders een waas van het schuurmiddel achter kan blijven. (net alsof er kalk op zit). Lees ook mijn post over Vim schuurpoeder.
Speciale reinigers zoals badkamerreinigers
Op het moment zijn er veel middelen in de handel die speciaal bestemd zijn voor het reinigen van een of meerdere materialen. Ze zijn vaak niet geschikt voor andere bestemmingen. Hiervoor geldt nadrukkelijk dat je de gebruiksaanwijzing goed moet lezen en goed moet kijken of het materiaal dat je gebruikt het juiste is. Een goed voorbeeld hiervan is een badkamerreiniger. Deze is gericht op het verwijderen van kalk, en is dus niet geschikt voor een vettige keuken. Het gaat te ver om al deze middelen te apart te behandelen.
Veilige, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
Als je de stoffen die in schoonmaakmiddelen een beetje eng vindt, is de beste oplossing dat je ze zelf maakt. Of gebruik maakt van de schoonmaakmiddelen die onze oma’s ook gebruikten. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:
- Schoonmaakazijn
- Zuiveringszout ook bekend als baking soda. Dit is ook verwerkt in The Pink Stuff!
- Tea tree olie
- Citroen
- Zo’n handige sprayfles
- Een trechter om de ingrediënten makkelijker in de fles te krijgen
Zelf allesreiniger maken
Nu kun je je eigen allesreiniger maken! Hiervoor heb je nodig een halve kop schoonmaakazijn, anderhalve kop water en 10 druppels tea tree olie. Doe de ingrediënten in je spuitfles, en meng ze goed door elkaar. De tea tree olie doodt bacteriën en schimmels!
Materialen
In elk huishouden behoren voldoende en goede materialen en middelen aanwezig te zijn. Zijn deze er niet, dan kun je ook niet verwachten dat het geleverde werk optimaal is. Je mag er echter wel vanuit gaan dat met een basispakket materialen en middelen optimaal gewerkt geleverd kan en moet worden.
Mijn belangrijke schoonmaak materialen zijn:
-
- Schuursponsjes
- Vaatdoekjes
- Afwasmiddel
- Allesreiniger (vanwege het mooie kleurtje en geurtje…)
- Schoonmaakazijn
ook bekend als baking soda.
- Wc-eend (ook weer vanwege het geurtje)
Conclusie over schoonmaakmiddelen
Het mag duidelijk zijn: er is een hele hoos aan schoonmaakproducten op de markt.
Maar onze oma’s kregen hun huis blinkend schoon met schoonmaakazijn, groene zeep en soda!
Dat wil niet zeggen dat je die mooie gekleurde flessen met hun grote beloftes niet mag kopen.
Soms kan zo’n mooie fles helpen om je te motiveren. Maar echt nodig heb je ze eigenlijk niet, hoewel ze het leven wel wat makkelijker maken soms.
Basis schoonmaakmiddelen
Stel nou, je hebt echt bijna geen geld maar je wilt wel goed kunnen schoonmaken. Wat is dan het minimale aan schoonmaakmiddelen? Wat heb je dan minimaal nodig om je huis schoon te houden? In eerste instantie kun je dan dus denken aan onze oma’s: groene zeep, zand en soda.
Maar ik zie de moderne mens niet meer met zand in de weer gaan….
Een minimale set aan schoonmaakmiddelen is:
- Afwasmiddel: afwasmiddel is veelzijdig omdat het zowel vuil als vet verwijdert. Het werkt goed voor het reinigen van keukengerei, aanrechtbladen en zelfs vloeren. Je kunt er ook de ramen mee lappen!
- Witte azijn is een uitstekend natuurlijk schoonmaakmiddel. Het kan worden verdund met water (meestal in een verhouding van 1 deel azijn tot 1 deel water) om glas, spiegels, en vele andere oppervlakken schoon te maken.
- Baking Soda (zuiveringszout): Baking soda kan worden gebruikt als een mild schuurmiddel voor het schoonmaken van keuken- en badkameroppervlakken. Het kan ook worden gemengd met water om een pasta te maken voor hardnekkige vlekken.
Lees ook: vloeibaar versus poeder wasmiddel. en De Huishoudcoach.
Wat voor schoonmaakmiddelen gebruik jij? En heb je een favoriet schoonmaakmiddel?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Leuk stukje! Hoeveel zuiveringszout moet er in de allesreiniger? En ook citroen?
En weet je ook waar je gewone soda (in zo’n zak) voor hoort te gebruiken?
Daar komt binnenkort een aparte post over Nienke!
Hier in huis staan schoonmaakazijn, vloeibare groene zeep, soda en zuiveringszout ofwel baking soda.
Leerzaam artikel. Ik heb voor een paar jaar terug besloten me niet meer te laten verleiden door alle mooie beloftes van de (meestal prijzige) wondermiddeltjes in kekke flesjes.
Gebruik meestal groene zeep, soda ,azijn en Dasty ( van de W.ibra) vind ik heel fijn voor vlekken in kleding, vetvlekken etc. Zo is mijn kast met schoonmaakmiddel ook overzichtelijker! Waar kun je die tea tree olie kopen? dat is misschien wel handig om toe te voegen met WC schoonmaken…
Tea tree olie kun je onder andere kopen bij De Tuinen.
Allesreiniger en wc-eend, voor de geurtjes… Dat vind ik wel heel belangrijk! Schoonmaakazijn gebruik ik alleen maar om bijv. de waterkoker te ontkalken. Ik vind het stinken! Een schoon huis betekend voor mij ook dat een huis lekker ruikt! En het hoeft echt geen duur merk te zijn van de allesreiniger of een mooi kleurtje… Als het maar lekker ruikt. Ik wissel wel regelmatig van geur, anders ruik ik het niet meer, ben ik al helemaal aan de geur gewend.
Ik snap wat je bedoelt over de geurtjes. Ik heb dat bij de wc. Die maak ik soms schoon met schoonmaakazijn. Maar dan ruikt hij toch niet zo schoon als wanneer ik er bijvoorbeeld Glorix in gooi!
Ah, dank. Nuttige informatie!
Ik doe altijd maar wat. Ben dol op schuurmiddelen en chlorix (al dan niet met chloor er in). Mijn huishoudelijke hulp (ooit, lang geleden, nu doe ik het zelf) gebruikte liters allesreiniger. Sindsdien gebruik ik dat ook, zij het niet in de hoeveelheden die zij gebruikte.
Wat een leuk stukje. Ik heb eigenlijk alle producten die je hierboven beschrijft wel in huis. Ik gebruik ook vaak van die kant en klare allesreinigerdoekjes. Die vind ik erg handig om b.v. de tafels schoon te maken of vleeken van de vloer te verwijderen. Ik ga zeker het recept proberen om zelf allesreiniger te maken.
De kant en klare reinigingsdoekjes heb ik ook in huis. Bij mij liggen ze in de wc. Handig om de wc tussen door even snel schoon te maken.
Ons huis (en buiten) wordt grotendeels schoongemaakt met Jemako. Het kost wel wat, maar het werkt perfect. In het begin was ik ook wat sceptisch hierover, maar ik ben de schoonmaakkit steeds verder uit gaan breiden. Vooral het set voor de badkamer. In een handomdraai glimt de douchebak, kraan en de deur van de douchecabine.
Ja, de doeken van Jemako gebruik ik ook! Vooral om de ramen te wassen… zo gebeurt en streeploos!
Slim stukje dit, hier heeft iedereen wel wat aan…
Fijne dag,
Liefs,
Mirjam
Ik gebruik ecover voor de afwas ,en ook om te poetsen om te dweilen een klein beetje
groene zeep en in de living gewoon water want die kan geen zeep verdragen.in het toilet gebruik ik glorix
Eigenlijk een hele lijst he? Dreft voor de vaat, dan product voor de vaatwasser, allesreiniger, Cif, Cillit Bang, azijn (voor het ontkalken en voor de ramen), en dan hebben we het nog niet over de produkten voor de lederen zetels, kachelzwart, kachelruitjesreiniger, Chemico, Vim voor de blauwe steen, lampolie (om de dampkap en oven weer te doen blinken : moet je eens proberen!),…een mens heeft wat in huis!
Uhm, zoveel gebruik ik niet eens! Meestal allesreiniger in een fris geurtje. Nog iets voor de wc en dan houdt het bij mij al snel op.
Ik zorg dat mijn huis netjes en schoon is maar gebruik echt geen 10 verschillende producten.
ik werk in de schoonmaak en daar is de trend om met microvezeldoekjes schoon te maken en met minder schoonmaakmiddelen. het grappige is dat mensen denken dat het minder schoon is als je geen schoonmaakmiddel met een geurtje gebruikt. zelf werk ik thuis met een stoomreiniger en dus geen schoonmaakmiddel, als ik behoefte heb aan een geurtje gebruik ik wierook of soms parfum. in de spaarzame gevallen waarin ik thuis een schoonmaakmiddel gebruik is dat schoonmaakazijn en baking soda.
Bij ons komt wekelijks een schoonmaakbedrijf het huis schoonmaken. Met deze mensen heb ik de afspraak dat zij geen agressieve middelen gebruiken. Ook niet voor het toilet, liever baking soda en zuivere zeep. Curaçao heeft geen riolering, dus is het van belang dat je je beerput in balans houdt. De “kadootjes” van de kitten spoel ik daarom ook altijd door het toilet.
Als ik zelf schoonmaak, is dat voornamelijk met schoonmaakazijn, zuivere zeep of Marseille zeep. Lekkere geurtjes in huis, dan brand ik regelmatig een brandertje met etherisch olie op de slaapkamer. Wij hebben geen ramen, dus moet je er bijna met je neus opzitten :) Het huis is gebouwd op de wind,dus altijd fris met heel dike muren.
Dat lijkt me best fijn zeg, zo’n schoonmaakbedrijf elke week. Het lijkt me prettig thuiskomen in een brandschoon huis!
Ik ben (as you know – haha) veel aan het experimenteren met eigen schoonmaakmiddelen maar ben nog niet helemaal tevreden. Zo wordt de vaatwas wittig en wazig en soms de was net niet zo schoon als gewoon wasmiddel. Of ik ben misschien niet zo’n geweldige huisvrouw (dat klopt ook wel een beetje).
De allesreiniger (met azijn o.a.) is wel perfecto.
Dat zou ik wel een flinke afknapper vinden, dat het niet goed schoon werd. In zo’n geval zou ik weer grijpen naar een gekocht schoonmaakmiddel. Ook omdat ik niet nog meer tijd zou willen verliezen aan schoonmaak werk.