Luxaflex schoonmaken met Dasty? Is dat een goed plan?

Luxaflex schoonmaken met Dasty

Je luxaflex schoonmaken met Dasty?

Hans (niet van logbankje.nl) mailde mij met de vraag of dat een goed idee is.

Voor de mensen die Dasty niet kennen, hieronder eerst even een korte uitleg wat het is!

Wat is Dasty?

Dasty is het populaire schoonmaakmiddel van de Wibra. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen van het merk Dasty te koop bij de Wibra, maar het is de gifgele ontvetter die zo populair is dat hij zelfs zijn eigen fanclub heeft. Deze Dasty heeft een pH van ± 11.  Dus als mensen het over Dasty hebben, dan bedoelen ze doorgaans de gele ontvetter. Dus waarschijnlijk ook bij de vraag over je luxaflex schoonmaken met Dasty.

N.B. Er is ook een Dasty van Zeeman en de Action!

Je luxaflex schoonmaken met Dasty

Dasty is dus een ontvetter en niet geschikt voor alle materialen. Het kan lelijke beschadigingen achterlaten. Om die reden zou ik het in ieder geval niet gebruiken op houten luxaflex. Dat materiaal kan echt niet tegen zo’n krachtpatser als Dasty. Ook kun je je afvragen of ‘vet’ het probleem is van je luxaflex. Vaak zit er alleen laag stof op. Daar heb je echt geen Dasty voor nodig.

Maar! Heb je luxaflex in de keuken hangen? Dan is het wel degelijk mogelijk dat ze vettig zijn. In de keuken wordt immers gekookt. Ik weet niet of je wel eens bovenop je keukenkastjes hebt gekeken, maar daar kan het een vettige boel worden! Zie ook mijn post over de bovenkant van je keukenkastjes schoonmaken. Met voor en na foto’s!

Vettige luxaflex schoonmaken met Dasty: stappenplan

Afhankelijk van het materiaal van je vettige luxaflex, kun je inderdaad je luxaflex schoonmaken met Dasty. Maar spuit eerst voorzichtig op een onzichtbaar plekje, en wacht vervolgens een paar uur om te zien wat het effect is. Zo voorkom je dat je luxaflex verpest wordt. Als de Dasty geen beschadigingen veroorzaakt, kun je de luxaflex schoonmaken met Dasty.

 1. Doe je luxaflex dicht, en spuit er Dasty op.
 2. Laat het een paar minuten inwerken, en het vet losweken.
 3. Neem vervolgens je luxaflex met een schone vochtige doek af.
 4. Doe je luxaflex nu de andere kant op dicht, en herhaal stap 2 en 3.

Luxaflex schoonnamen: andere methodes

Ben jij geen fan van Dasty? En wil je je luxaflex schoonmaken op een andere manier? Hieronder een aantal methodes regelrecht uit de praktijk

 • Doe aan elke hand een washandje, maak dat vochtig, en ga daarmee één voor één over elke ‘verdieping’ van de luxaflex
 • Met een speciale luxaflex reiniger. Daarmee pak je maar liefst 6 lamellen in 1 keer!

Wil je weten wat er in Dasty zit? Dat lees je hier.

Leestips

Similar Posts

17 Comments

 1. Dat is wel een ding ja, dat het vlekken kan geven. En inderdaad zijn luxaflex vaak vooral stoffig, dus dan heb je geen ontvetter nodig.

 2. Wat super goed werkt is Dreft Lavendel afwasmiddel, ontvet zeer goed en is nog biologisch ook. Nul schade op je luxaflex.

  Ik ben denk ik 1 van de weinigen die anti dasty is, waar er zoveel middelen zijn die ook goed werken, ik snap het wel, het werkt sneller, mensen nemen de tijd niet meer om iets even in te laten weken bijv. Soms voldoet alleen water dan al het meeste werk.

  X

 3. Dag Nicole,

  ja… ik hoorde laatst pas voor het eerst van Dasty.
  Lijkt me giftig spul.
  Ik gebruik het allerliefst iets eco-vriendelijks.
  dan maar iets meer werk…

  Groetjes!

 4. Ik zal je er niet over mailen, hij is leuk.
  Maar ik kende Dasty ook niet, toch maar even gelezen.
  Komt dat er in Amersfoort maar twee Wibra’s zijn.
  Heb nu geen lamellen meer in huis, vroeger wel die hingen verticaal. Hans

 5. Ook ik gebruik nooit Dasty. Ik vind het een veel te agressief product.
  Alleen al van het inademen er van word ik heel benauwd.

 6. In een ruimte waar gerookt wordt kan overal een vettige aanslag komen. Nicotine aanslag is een teer achtig taai vettig goedje, dat niet alleen in je longen blijft plakken, maar ook op alles en iedereen in de omgeving. Daar heb je een agressieve reiniger voor nodig.

 7. Ik gebruik eigenlijk nooit meer Dasty. Ik had altijd het idee dat het een soort laagje achterliet dat vuil juist aantrok. Dus moet je goed naspoelen. En luxaflex schoonmaken is al zo’n prutklus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.