Houten jaloezieën schoonmaken: nuttige tips en tricks

houten jaloezieën schoonmaken

Ellie Louise mailde mij met een vraag over houten jaloezieën schoonmaken.

Ellie Louise heeft witte houten jaloezieën die 5 centimeter breed zijn met een ladderband. Elke week stoft Ellie Louse ze af, maar ze wil ze graag een keer echt goed schoonmaken. Ook vindt ze dat het witte ladderband na bijna 2,5 jaar een beetje smoezelig wordt!

Ik ging voor Ellie Louise op zoek naar antwoorden op haar vraag: ‘Hoe maak je houten jaloezieën schoon?’

Houten jaloezieën schoonmaken

Bij dit soort schoonmaak klusjes moet ik altijd denken aan een conference van Wim Sonneveld. Daarin loopt de verteller door de straat, en ziet daar iemand hoog op een ladder de ramen lappen.

Hij schreeuwt naar boven: ‘Hé, dat doe je verkeerd!’  Omdat de man hem niet verstaat, klimt hij helemaal omlaag en vraagt: ‘Wat zeg je?’ Waarop de verteller antwoord:

‘Dat doe je verkeerd! Dat moet je een ander laten doen.’

Maar goed, dit terzijde. Ellie Louise wil dit klusje zelf aanpakken!

Hieronder tips en tricks voor houten jaloezieën schoonmaken!

 1. De belangrijkste tip is om dit klusje maandelijks te doen. Daarmee voorkom je dat het een heleboel werk wordt, en zo’n vreselijk klusje dat je probeert te vermijden.
 2. De tweede belangrijke tip is om vooral geen water te gebruiken voor houten jaloezieën want dan kunnen ze gaan ‘werken’ oftewel vervormen. Gebruik daarom hoogstens een vochtige doek.
 3. Houten jaloezieën schoonmaken doe je altijd vóórdat je gaat ramen lappen! Niets zo zuur als dat je ramen lekker schoon zijn, en dat je daarna de jaloezieën nog moet schoonmaken. Want de kans is groot dat je ramen dan weer vies worden.
 4. Doe de jaloezieën dicht voordat je ze schoonmaakt. Je kunt er dan namelijk makkelijker bij. Je zet ze dus in de ‘sluitstand’ en maakt ze schoon. Vervolgens zet je ze de andere kant op in de sluitstand, en herhaalt het schoonmaken.
 5. Of pak elke houten lamel tussen duim en wijsvinger en ga er met je vochtige doek overheen zodat hij schoon wordt. Eén voor één is doorgaans de beste methode bij houten jaloezieën schoonmaken.
 6. Begin altijd met afstoffen bij houten jaloezieën schoonmaken. Dat kan met een plumeau, swiffer, microvezeldoek of speciale stofdoek! Sommige mensen gebruiken een stofzuiger met opzetborstel of kruimeldief. Hiermee haal je de eerste viezigheid weg. Soms is dat al genoeg.
 7. Zie je na het afstoffen van de jaloezieën toch nog viezigheid? Dan is het tijd voor een licht vochtige doek. Omdat het hier gaat over het schoonmaken van houten jaloezieën, wordt allesreiniger afgeraden omdat die het hout kan beschadigen.
 8. Gebruik een oude tandenborstel om de plekken waar je niet bij kunt schoon te maken.
 9. Droog elke lamel na met een droge doek.
 10. Vergeet de ‘ophangbak’ waarmee de jaloezieën in het raam hangen niet! Daar verzamelt zich vaak een heleboel stof.

Hoe maak je het ladderband van jaloezieën schoon?

Goed, dan heb je schone houten jaloezieën, maar zit je wellicht nog steeds met dat smoezelige ladderband. Hieronder een voorbeeld van een smoezelige ladderband:

houten jaloezieën schoonmaken
Smoezelig ladderband Bron: omroep Max

Ladderband is een brede band die verticaal over de jaloezieën loopt. Als je dit niet mooi vindt, kun je ook kiezen voor een ladderkoord. Dat is veel minder zichtbaar.

Ook het ladderband moet je om te beginnen goed afstoffen met een droge doek. Gebruik eventueel een kruimeldief of je stofzuiger met opzetborstel. Daarna spuit je wat ontvetter op een doekje, en maakt daarmee het ladderband schoon.

Let op: bij ‘gewone’ jaloezieën kun je dit op het ladderband sprayen. Maar bij houten jaloezieën schoonmaken is het risico groot dat je dan ook per ongeluk op het hout sprayt en dat dit beschadigt.

In onderstaand filmpje zie je hoe een ladderband wordt schoongemaakt!

In het uiterste geval kun je ladderband ook compleet vervangen.

Houten jaloezieën schoonmaken life hacks

Ben je op zoek naar een snelle en makkelijke methode om je houten jaloezieën schoon te maken? Eentje waarbij je ze niet één voor éen hoeft schoon te maken? Op diverse fora delen mensen hun ervaringen.

 • Ene Snuggle’s had goedkope jaloezieën van Kwantum. Haar tactiek als ze vies waren? Elk jaar nieuwe jaloezieën kopen.
 • Magdav adviseert om een paar goedkope katoenen handschoentjes te kopen. Maak ze vochtig, doe ze aan, en gebruikt ze om één voor één de lamellen van de houten jaloezieën schoon te maken.
 • Sommige mensen kiezen voor luxaflex schoonmaken met Dasty.
 • Inge geeft de tip om pantykousjes te gebruiken om het stof van de houten jaloezieën te verwijderen.
 • Er zijn speciale jaloezieën reinigers te koop.Hieronder een voorbeeld:Houten jaloezieën schoonmaken

Lees ook: Waarom het belangrijk is om je gordijnen schoon te houden.

Heb jij nog extra tips voor jaloezieën schoonmaken? Vertel het in de comments!

Similar Posts

13 Comments

 1. Gelukkig heb ik die dingen niet meer, net als lamellen, oef… pffff ik had ze wel ooit dus, maar nu gewoon gordijnen die met grote regelmaat gewoon de machine in kunnen, wassen, uithalen en meteen ophangen en lekker laten drogen voor de ramen, dan ruikt het ook nog meteen even heerlijk in huis :D

  X

 2. Handig tips. Wij hebben hele smalle luxaflex hangen.Bij twee lange ramen. Van ijzer hebben wij. Makkelijk schoon te houden. Fijne dag.

 3. Wat een goed idee om ze te sluiten! Ik heb op mijn werk soms staan tobben met luxaflex, maar daar werkt dat natuurlijk ook zo mee. Ga ik nooit meer vergeten.

 4. Ik vind dit een rotklus. De handschoenen is een goede tip! Maar maandelijks ga ik dit echt niet doen hoor. ;-)

 5. De beste tip: koop ze niet! Voor ik iets in huis haal, bedenkt ik me eerst of iets een stofnest is. In dit geval: ja! Ze komen er hier niet in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.