Reacties

Nat of droog stof afnemen? 8 voors en tegens — 39 reacties

 1. Soms nat soms droog. Als het goed moet gebeuren dan nat een vlugge tussendoor stofbeurt met een handzaam plumo achtig ding, het stofdingetje kan ik iedere keer uitwassen, is wel prettig. En inderdaad dat stof wat ronddwarrelt je stoft, een paar uur later kijk je en......weer stof (of nog steeds?)

 2. Het verschilt, als het heel erg stoffig is, doe ik het eerst droog, anders krijg je van die smerige stofverzamelingen. Als het vrij schoon is, dan liever nat, want dan ruikt het vaak ook weer schoner :O

  En die doek die sla ik na elke paar vegen goed buiten uit.

  • Zo doe ik het ook! Ik heb een hulp gehad die mijn houten piano, die altijd in de boenwas zit, tot mijn grote schrik met een nat doekje aan het stoffen was! Gelakt hout kun je nat afnemen, maar mijn piano is niet gelakt.

 3. Meestal nat. Maar soms ook gewoon een simpele stofdoek ( zie laatste blogje) en heeeeel soms met boenwas ( al is het maar dat het dan zo lekker gaat ruiken naar vroeger).
  Die boenwas, dat doe ik zelden meer, vooral omdat mijn arm dan moeilijk gaat doen door de inspanning.

 4. De stofdoeken dateren van voor de uitvinding van de microvezeldoeken - die bestaan pas relatief kort - minder dan 20 jaar(?). Enne - ik stof (haast) nooit - DAt doet iemand voor mij (die ik daar graag voor betaal......)

 5. Hier ook altijd nat. In een grijs verleden heb ik in de thuiszorg gewerkt en daar wilden regelmatig oudjes dat je me een doek afstofte. Echt, je blíjft afstoffen! Het stof dwarrelt rond en komt dan gewoon weer terugliggen.
  Daar komt bij dat ik het ook zeer onprettig afstoffen vond want dat stof dwarrelt natuurlijk ook in je neus.

  Microfiber is wel een heerlijke uitvinding, want anders is het zo lastig om spiegels en piano's ed. streepvrij te krijgen!

  Nu klink ik als een domestic goddess, dit is niet zo, haha, het gebeurt veel te weinig, en soms stoft mijn moeder af bij mij thuis!!

  • Ik had vroeger een buurvrouw die, als haar moeder kwam, gauw het hele huis ging schoonmaken!

   Wat apart dat oudere mensen juist willen dat je droog afstoft. Zou daar een bepaalde gedachte achter zitten, die wij niet kennen?

  • oudere mensen willen vertrouwd en zijn niet meer zo in voor nieuwigheden.
   Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de term nat afstoffen gehoord.
   Dat noem ik dweilen.

   Ik doe allebij wel eens ;-)
   en soms haal ik gewoon de stofzuiger over alles heen.

  • Ik denk het ook, wat Marlien zegt. Ze hebben het zo geleerd en blijven het altijd zo doen. Ze stonden er ook vaak bij om precies aan te geven in welke volgorde gestofzuigd moest worden enzo! Ik respecteerde altijd wat zij graag wilden.

   Ik heb overigens wel écht leren schoonmaken in die tijd want ik was pas 16 toen ik begon.

  • Overigens, was het vroeger niet zo dat de schoonmoeder langs kwam om haar vinger over alle hoge richels te halen en te checken dat er daar geen stof lag, ofwel dat haar schoondochter een goede huisvrouw was?

   Haha, het is maar goed dat dat nu anders ligt :)

  • hihi moet even lachen.
   Geen schoonmoeder in mijn geval.
   Maar dat deed mijn vader dus.
   Had je alles opgeruimd voor zijn komst.
   Bukte hij zich bij binnenkomst om zn vinger langs de plint te halen en afkeurend te zeggen: "Je bent nog wat vergeten"

 6. Oudere mensen, waaronder ook mijn moeder en ikzelf vinden dat alles sneller slijt door altijd nat af te stoffen, vooral gelakte houten en eiken meubels.
  Na een paar jaar krijg je echt kale plekken, vooral donker eiken of teak meubels!

  • Ik heb dat nooit gemerkt, van die slijtplekken, maar los daarvan zou ik dan liever een keertje extra lakken na jaren dan altijd droog af te moeten stoffen ;)

 7. Ooit stofte ik nat, omdat dat beter zou zijn. Omdat dat best wat werk is deed ik het echter nooit en zat ik op die paar dagen per jaar na met een stoffig huis. Tegenwoordig sjees ik wekelijks met een veren plumeaux even door het hele huis heen. Tijdsspanne? Ongeveer 10 minuten voor het hele huis.

  Best fijn die tijdsspanne naast een volle werk week. Daarnaast is ons huis misschien niet stofvrij (wat ik ook onzin vind en niet haalbaar is met 3 poezen en genoeg te doen), maar dwarrelen er hier ook bepaald geen stofwolken rond.

  Groot voorstander van de plumeau dus, met af en toe een veeg van een nat doekje over tafel of vensterbank.

  • Ik woon hier nu 7 jaar en stof al 7 jaar op die manier. Als het niet zou werken, dan zou ik hier toch met een dikke laag stof moeten zitten? ;-) En die ligt er dus juist niet.

   Zou nat stoffen het droog stoffen van de ouderen kunnen zijn? Iets waar je aan vast houd omdat je het altijd zo gedaan hebt en je het idee hebt dat een andere methode dus niet goed kan zijn?

   Wekelijks stoffen met een plumeau levert hier in ieder geval een beter resultaat dan eens in de 8 weken nat stoffen...

 8. Tegenwoordig ben ik ook "fan" van s.wifferdoekjes, de nepversie bij de A.ction zijn echt goed en wat een prijsverschil: 0,69 ct tov: bijna 5 euro 1 doosje.

 9. Ik stof altijd nat af en droog daarbij elk meubelstuk direct na met een droge doek. Zo doe ik het al jaren en mijn meubels zijn nog altijd mooi. In de boenwas zetten van een paar oude meubeltjes doe ik buiten met mooi weer op het balkon. Dat scheelt veel stank in huis.

 10. Ik gebruik met veel voldoening een soort tussen methode.
  Je legt een droog microfiberdoekje neer, daar bovenop een nat, iets uitgeknepen doekje neer, en daar bovenop weer een droog doekje. De drie doekjes op elkaar wring je uit, daardoor hebben alledrie de doekjes de juiste vochtigheid.
  Ieder doekje vouw je in drieen in de lengte en daarna in de drieen in de breedte. Hoop dat jullie snappen wat ik bedoel :)
  Met het gevouwen doekje neem je een opp af en daarna vouw je het om. Zo kun je 18 werkvlakjes per doekje gebruiken. Het is handzaam, je kunt goed zien waar het doekje vuil is. Je hebt nauwelijks water nodig en geen schoonmaakmiddel en maakt super schoon. Spiegels, rond de deurkrukken en zelfs vetvlekken verwijderen gemakkelijk. Nadat ik dit hoorde heb ik het nooit meer anders gedaan. Voor het toilet en de badkamer gebruik ik wel een sopje. Het is een methode van grote vakantieparken. Het scheelt heel wat tijd en je verspreidt geen stof en de je meubels worden niet nat.
  Succes!

  • Wat ik hier handig aan vindt klinken is dat je niet steeds je doekje schoon hoeft te spoelen! En als het in grote vakantieparken wordt gebruikt, vind ik dat ook een aanbeveling, want die moeten zoveel schoonmaken die zullen wel weten hoe dat het beste kan!

 11. Met mijn dyson stofzuiger met borsteltje/vegertje verdwijnt alle stof zonder rond te dwarrelen.
  Alleen voor het vettige vuil bovenop het keukenkastje gebruik ik een vochtig microvezeldoekje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder