Microvezeldoekjes wassen: veilig en milieuvriendelijk
Last updated on februari 8th, 2024 at 12:11 pm
- De schaduwzijde van microvezel handdoeken
- Microvezeldoekjes wassen: milieuvriendelijke methodes
- Microvezeldoekjes wassen: Guppyriend versus de Cora ball
- Conclusie over microvezeldoeken wassen
- Wat ga ik nou doen met mijn microvezel doekjes?
- Leestips
Microvezeldoekjes zijn fijn. Maar wist je dat je microvezeldoekjes wassen slecht voor het milieu kan zijn?
Mijn keukenla ligt vol met van die handige microvezel doekjes. Microvezel doekjes maken schoonmaken makkelijker, en ze beloven schoonmaakmiddelen overbodig te maken. Daarnaast draag ik graag hardloopkleding van microvezel materiaal dat vocht van mijn lichaam wegtransporeert.
Klinkt goed toch?
Maar helaas hebben microvezel doekje, en kleding met microvezels een grote schaduwzijde. En dat is dat ze slecht voor het milieu zijn. Daarom deze post over hoe je microvezel doekjes en kleding veiliger en milieuvriendelijker kunt wassen. Zo kun je duurzamer de was doen.
De schaduwzijde van microvezel handdoeken
Als je microvezel (hand)doeken of sportkleding wast, kunnen er miljoenen piepkleine plastic deeltjes vrijkomen die in de oceanen belanden. Als een katoenen trui vezels verliest bij het wassen is dat minder erg, omdat die vergaan. Maar plastic deeltjes natuurlijk niet.
Wil je van de microvezel doekjes af? Denk dan eens aan zelf doekjes breien.
Microvezeldoekjes wassen: milieuvriendelijke methodes
Betekent dit dat je al je microvezel doekjes moet wegdoen? Dat microvezeldoekjes wassen taboe is? Nee, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het verlies van die plastic deeltjes te verminderen:
- Was microvezel (hand)doeken en kleding minder vaak.
- Gebruik thuis vooral katoenen handdoeken, en zo min mogelijk microvezel handdoeken.
- Pak je wasmachine goed vol met vieze kleding: hoe voller de trommel van je wasmachine hoe minder wrijving, hoe minder plastic deeltjes er vrijkomen bij het microvezeldoekjes wassen
- Gebruik liever vloeibaar wasmiddel om microvezel doeken te wassen dan poeder. Poeder ‘schuurt’ als het ware meer plastic deeltjes los.
- Ga je microvezeldoekjes wassen, kies dan voor een korter wasprogramma, en lagere temperaturen. Dat is overigens een lastig advies vind ik, want om hygiënische redenen was ik de schoonmaakdoekjes juist graag op minstens 60 graden.
- Er zijn diverse producten op de markt gebracht die beloven de kwalijke plastic deeltjes die vrijkomen tijdens het wassen op te vangen. Zoals de zogenoemde Guppyfriend waszak die belooft maar liefst 99% van de microvezels die vrijkomen tijdens het wassen op te vangen. Deze producten maken microvezeldoekjes wassen minder schadelijk. ‘Nanodeeltjes’ die van goedkope synthetische kleding afkomt, houdt de Guppyfriend niet tegen.
Een ander product is de Cora ball. Die is nog wat duurder met 34,50. De Cora ball belooft net als de Guppyfriend kunststof microvezels die vrij komen bij het microvezeldoekjes wassen op te vangen.
Microvezeldoekjes wassen: Guppyriend versus de Cora ball
De Cora ball lijkt mij persoonlijk iets handiger. Die kun je gewoon bij iedere was laten meedraaien bij het microvezeldoeken wassen. De Guppyfriend is een waszak: daar kan maar een beperkte hoeveelheid was in.
Conclusie over microvezeldoeken wassen
Hoewel microvezel doekjes handig zijn, en microvezel sportkleding prettig draagt, zijn ze helaas slecht voor het milieu. Want elke keer dat je ze wast komen er kleine plastic deeltjes uit vrij die in het milieu belanden. De makkelijkste en snelste oplossing zou zijn als wasmachinefabrikanten een speciaal filter ontwikkelen dat die deeltjes tegenhoudt. Maar zo ver is het nog niet. Op dit moment zijn de twee belangrijke hulpmiddelen om microvezeldoekjes wassen duurzamer te maken: de Guppyfriend en de Cora ball. Daarnaast helpt het om microvezel stoffen minder vaak te wassen en op lagere temperaturen.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan geen kleding of doeken meer met microvezels erin. Lees daarvoor goed het etiket met daarop de samenstelling. Vermijd spullen met woorden als acrylic, polyester, nylon, spandex.
Wat ga ik nou doen met mijn microvezel doekjes?
Ik ga mijn microvezel doekjes niet weggooien. Dat lijkt me ook niet al te milieuvriendelijk. Ik blijf ze dus gebruiken tot ze ‘op’ zijn. Maar ik ga géén nieuwe meer kopen. Voortaan koop ik dan toch liever gewone katoenen doekjes. Wat betreft mijn hardloopkleding: dat is een lastige. Ik ga me eerst maar eens verdiepen in goede alternatieven. Bamboe schijnt een goed, natuurlijk alternatief te zijn voor microvezel kleding.
En ik overweeg zo’n Cora ball. Maar ik schrik nog een beetje terug voor de kosten. Ik vind ‘m best duur. Maar het zou microvezeldoekjes wassen wel minder schadelijk maken.
Leestips
- Lees ook mijn post over waar je je vaatdoekje kunt bewaren!
- De beste microvezeldoekjes
Heb jij veel microvezel kleding en/of doeken in huis?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Als ik het goed begrijp komen die vezels altijd in de natuur terecht. Of in het water of bij het restafval.
Ik gebruik die doekjes heel weinig. Ik heb gewone katoenen aanrechtdoekjes. Met een beetje afwaswater lukt het ook prima om schoon te maken. En ik heb een fles dure reiniger dat ik gebruik in een sprayfles. Die vul ik eerst met water en dan een klein kneepje van dat spul erin. Maakt prima schoon en er zit geen sterk luchtje aan. Als die reiniger op is, ga ik die zeker kopen. Ik had hem gekregen van een vriendin die het spul verkoopt.
Jouw topic staat trouwens wel bij ZuinigAan maar nog niet op je blog.
Goed dat je gewone katoenen doekjes hebt VeggieMo. Voortaan ga ik ook alleen nog maar katoenen kopen. Wat wonderlijk dat deze post niet op Huisvlijt stond…. Stomme WordPress.
Ik heb een paar jaar geleden (in Duitsland) 3 Guppyfriend waszakken aangeschaft (veel sportkleding en stretch-spijkerbroeken en t-shirts met stretch) en het bevalt prima. Ik heb ergens in een onderzoek gelezen (kan het jammer genoeg niet terug vinden) dat de Guppyfriend beter is.
Goed om te weten dat er dus toch best veel in kan Thea!
Heb ook een guppyfriend voor pluizige truien e.d. Er kan echt behoorlijk veel in in een zo’n zak. In elk geval alle microvezeldoeken die ik in een week gebruik. Had van mijn moeder doekjes van waschbaer enzo gekregen, maar ik vond het ze erg snel vies….
Ik vind het bijna ondoenlijk om voor iedereen volledig wol of katoen of zulks te kopen, bijna alles is een samenstelling met kunstvezels. Of baggerkwaliteit, zoals H&M biokatoen. Wasverzachter zou ook helpen om vezels minder af te laten breken, net als wassen met een volle trommel.
Wasverzachter bij microvezeldoekjes is geen goed idee, het zorgt dat het doekje van structuur verandert en daardoor minder goed absorbeert.
Wat hardloopkleding betreft ben ik van de merinowol.Voert vochtgoed af, is koel in de zomer en warm in de winter.
En kriebelt dat niet Greet?
Heb ook z’on guppyfriend aangeschaft. Het voordeel van microvezeldoekjes is dan weer dat je maar heel weinig schoonmaakmiddel nodig hebt (1 druppel). Heb ook zakjes voor groente- en fruit gekocht zodat je ook plastic uitspaart maar dan zijn de kiwi’s in de aanbieding en zitten die weer in een plastic bak met plastic cellofaan. Ik weet dat je dit soort dingen in Marqt en Ekoplaza kunt vermijden maar daar zijn de meeste producten mij echt te duur. Blijft dus lastig. Ik heb ook gelezen dat de productie van bamboe ook slecht voor het milieu is. Qua kleding draag ik ook veel merinowol (peperduur) maar gaat best lang mee (Icebreaker) maar nu schijnt daar weer dierenleed aan te pas te komen…
Het valt ook niet mee om het allemaal goed te doen Ilona.
Dank je wel voor de tips. En wat betreft de kosten: een coraball lijkt me minder duur dan een hele nieuwe sportoutfit. En het scheelt ook het maken, transporten etc van nieuwe kleding. Misschien toch het overwegen waard?
Nou, ik heb al een hardlooptight voor zo’n 15,- : )
Bedankt voor de tip! :)
Ik heb geen goede relatie met microvezel doekjes gebruik liever een sopje met een vaatdoekje
Toen ik ging samenwonen, 34 jaar geleden, was al bekend dat wasverzachter erg slecht is voor het milieu. Dat heb ik nooit gebruikt. Maar ik loop verder ook gewoon achter de feiten aan. We hebben jarenlang zuinig gestookt en iedereen heeft een eigen vest, een fleece vest. En zo is er meer waardoor ik vind dat het moeilijk is om het goed te doen!
Sommige dingen ontdek je ook past later. Er komen steeds nieuwe inzichten en informatie bij.
Nooit geweten zeg! Ik was ze zelfs op 90 graden…
Ik wist niet wat ik las. Slecht voor het milieu. Wel een leermomentje dus. Misschien denk je over sommige dingen gewoon niet na. Maar ik ga nu wel anders tegen al die microvezeldoekjes aankijken. Dank je voor de informatie.
Graag gedaan Herma!