Microvezeldoekjes wassen: veilig en milieuvriendelijk

Last updated on February 8th, 2024 at 12:11 pm

Microvezeldoekjes wassen

Microvezeldoekjes zijn fijn. Maar wist je dat je microvezeldoekjes wassen slecht voor het milieu kan zijn?

Mijn keukenla ligt vol met van die handige microvezel doekjes. Microvezel doekjes maken schoonmaken makkelijker, en ze beloven schoonmaakmiddelen overbodig te maken. Daarnaast draag ik graag hardloopkleding van microvezel materiaal dat vocht van mijn lichaam wegtransporeert.

Klinkt goed toch?

Maar helaas hebben microvezel doekje, en kleding met microvezels een grote schaduwzijde. En dat is dat ze slecht voor het milieu zijn. Daarom deze post over hoe je microvezel doekjes en kleding veiliger en milieuvriendelijker kunt wassen. Zo kun je duurzamer de was doen.

De schaduwzijde van microvezel handdoeken

Als je microvezel (hand)doeken of sportkleding wast, kunnen er miljoenen piepkleine plastic deeltjes vrijkomen die in de oceanen belanden. Als een katoenen trui vezels verliest bij het wassen is dat minder erg, omdat die vergaan. Maar plastic deeltjes natuurlijk niet.

Wil je van de microvezel doekjes af? Denk dan eens aan zelf doekjes breien.

Microvezeldoekjes wassen: milieuvriendelijke methodes

Betekent dit dat je al je microvezel doekjes moet wegdoen? Dat microvezeldoekjes wassen taboe is? Nee, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het verlies van die plastic deeltjes te verminderen:

  1. Was microvezel (hand)doeken en kleding minder vaak.
  2. Gebruik thuis vooral katoenen handdoeken, en zo min mogelijk microvezel handdoeken.
  3. Pak je wasmachine goed vol met vieze kleding: hoe voller de trommel van je wasmachine hoe minder wrijving, hoe minder plastic deeltjes er vrijkomen bij het microvezeldoekjes wassen
  4. Gebruik liever vloeibaar wasmiddel om microvezel doeken te wassen dan poeder. Poeder ‘schuurt’ als het ware meer plastic deeltjes los.
  5. Ga je microvezeldoekjes wassen, kies dan voor een korter wasprogramma, en lagere temperaturen. Dat is overigens een lastig advies vind ik, want om hygiënische redenen was ik de schoonmaakdoekjes juist graag op minstens 60 graden.
  6. Er zijn diverse producten op de markt gebracht die beloven de kwalijke plastic deeltjes die vrijkomen tijdens het wassen op te vangen. Zoals de zogenoemde Guppyfriend waszak die belooft maar liefst 99% van de microvezels die vrijkomen tijdens het wassen op te vangen.  Deze producten maken microvezeldoekjes wassen minder schadelijk. ‘Nanodeeltjes’ die van goedkope synthetische kleding afkomt, houdt de Guppyfriend niet tegen.
    Microvezeldoekjes wassen met Guppyfriend washing bag
    29,95 bij ecomondo.nl

    Een ander product is de Cora ball. Die is nog wat duurder met 34,50. De Cora ball belooft net als de Guppyfriend kunststof microvezels die vrij komen bij het microvezeldoekjes wassen op te vangen.

    Cora ball
    34,50 bij ecomondo.nl

Microvezeldoekjes wassen: Guppyriend versus de Cora ball

De Cora ball lijkt mij persoonlijk iets handiger. Die kun je gewoon bij iedere was laten meedraaien bij het microvezeldoeken wassen. De Guppyfriend is een waszak: daar kan maar een beperkte hoeveelheid was in.

Conclusie over microvezeldoeken wassen

Hoewel microvezel doekjes handig zijn, en microvezel sportkleding prettig draagt, zijn ze helaas slecht voor het milieu. Want elke keer dat je ze wast komen er kleine plastic deeltjes uit vrij die in het milieu belanden. De makkelijkste en snelste oplossing zou zijn als wasmachinefabrikanten een speciaal filter ontwikkelen dat die deeltjes tegenhoudt. Maar zo ver is het nog niet. Op dit moment zijn de twee belangrijke hulpmiddelen om microvezeldoekjes wassen duurzamer te maken: de Guppyfriend en de Cora ball. Daarnaast helpt het om microvezel stoffen minder vaak te wassen en op lagere temperaturen.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan geen kleding of doeken meer met microvezels erin. Lees daarvoor goed het etiket met daarop de samenstelling. Vermijd spullen met woorden als acrylic, polyester, nylon, spandex.

Wat ga ik nou doen met mijn microvezel doekjes?

Ik ga mijn microvezel doekjes niet weggooien. Dat lijkt me ook niet al te milieuvriendelijk. Ik blijf ze dus gebruiken tot ze ‘op’ zijn. Maar ik ga géén nieuwe meer kopen. Voortaan koop ik dan toch liever gewone katoenen doekjes. Wat betreft mijn hardloopkleding: dat is een lastige. Ik ga me eerst maar eens verdiepen in goede alternatieven. Bamboe schijnt een goed, natuurlijk alternatief te zijn voor microvezel kleding.

En ik overweeg zo’n Cora ball. Maar ik schrik nog een beetje terug voor de kosten. Ik vind ‘m best duur. Maar het zou microvezeldoekjes wassen wel minder schadelijk maken.

Leestips

Heb jij veel microvezel kleding en/of doeken in huis?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

18 Comments

  1. Ik wist niet wat ik las. Slecht voor het milieu. Wel een leermomentje dus. Misschien denk je over sommige dingen gewoon niet na. Maar ik ga nu wel anders tegen al die microvezeldoekjes aankijken. Dank je voor de informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.