Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is beter?

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel.

Wat is beter?

Als ik aan vloeibaar wasmiddel denk, dan komt altijd de gedachte aan vetluis ook wel wasluis genoemd, bij mij op. Toch gebruik ik meestal vloeibaar wasmiddel. Dat vind ik prettiger. Bovendien kun je die vetluis voorkomen door je wasmachine regelmatig op 90 graden te laten draaien. En dat combineer ik dan altijd even met de was van vieze vaatdoekjes en dergelijke.

De Consumentenbond testte maar liefst 32 wasmiddelen voor de bonte was. Hieruit kwamen een aantal interessante feiten over vloeibaar versus poeder wasmiddel.

Zie ook Beste wasmiddel witte was.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel

 • Waspoeder wordt vaak minder goed uit het wasgoed gespoeld dan vloeibaar wasmiddel! Dat vind ik beslist een minpunt van de poeders zeg. Als ik mijn haren was, wil ik daarna ook niet dat er nog shampoo in zit. En als ik kleren was, wil ik niet dat er daarna nog wasmiddel in zit.
 • Daarnaast blijkt waspoeder slechter voor het milieu! Door de korreltjes veroorzaakt het meer wrijving dan vloeibaar wasmiddel. En dat leidt er weer toe dat meer plastic vezels loslaten tijdens de was. Dezelfde vezels die ook loskomen bij microvezeldoekjes. En die zijn slecht voor het milieu en dragen bij aan de plastic soep. Je kunt kleding van microvezels dus beter wassen met vloeibaar wasmiddel als je het milieu goed gezind bent.

Maar waspoeder wint het in effectiviteit

Volgens de test van de Consumentenbond is poeder wasmiddel uiteindelijk toch het meest effectief. Op de eerste plaats staat Ariel Kleur & stijl met een testoordeel van 8,3. Maar dit waspoeder heeft één groot nadeel: het scoorde een 5,1 als het ging om het goed uitspoelen van wasmiddelresten. Formil, het Lidl wasmiddel, krijgt een 7,9 én scoorde een 9,2 als het ging om het uitspoelen van het wasmiddel. Beide zijn poeder wasmiddelen. Wil je liever vloeibaar wasmiddel gebruiken? Dan scoort Una van de Aldi het hoogst met 7,8. Het slechtst scoorden Robijn Color met een 4,9 en Sodasan met een 3,8. Allebei een flinke onvoldoende.

Wat kun je dus het beste kopen?

Kies je voor waspoeder? Dan ben je volgens de Consumentengids het beste af met Formil Ultra Plus Color van de Lidl of Ariel waspoeder. Wil je vloeibaar wasmiddel? Kies dan voor Una van de Aldi .

Winnaars poeder wasmiddel voor gekleurde was: wasmiddel Lidl en Ariel

Screen Shot 2019 01 16 at 15.54.51

Winnaars vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was

Una kleur van de Aldi

una wasmiddel color

Albert Heijn vloeibaar kleur

ah wasmiddel color

AH wasmiddel review + Formil wasmiddel review

In een recent onderzoek van de Consumentenbond in september 2022 werd het AH wasmiddel voor de witte was als de beste koop en het beste uit de test! Dit waspoeder kreeg een 8. In hetzelfde onderzoek kreeg ook het Formil wasmiddel een positieve review. Dit wasmiddel van de Lidl kreeg eveneens een 8.

Twee flessen Lidl Vloeibaar Wasmiddel: wat klopt er niet?

In 2011 kocht ik twee flessen met Lidl vloeibaar wasmiddel. Maar er was iets merkwaardigs aan de hand met de opening:

lidl vloeibaar wasmiddel

 

Leestips

Wat heeft jouw voorkeur: waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Vergelijkbare berichten

49 reacties

 1. Mijn voorkeur gaat uit naar vloeibaar wasmiddel. Ik draag graag zwarte kleding, maar met waspoeder bleek er vaak nog heel veel resten achter op mijn kleding. En ik vind het belangrijk dat het wasmiddel lekker ruikt. Vaak koop ik het wasmiddel in de aanbieding.

 2. Vloeibaar maar ik doseer altijd veel minder dan aangegeven op de fles dat scheelt ook in wasluis. Wasverzachter kan overigens ook wasluis veroorzaken. Ik gebruik daarom altijd (schoonmaak) azijn als spoelmiddel en nee daar ruik je niks van. Heb wel nog steeds een pak poeder staan maar dit maak ik nu op door af en toe een eetlepel op te zuigen....dan gaat de stofzuiger niet naar "natte hond" ruiken heel effectief:-)

 3. Zo. En ik altijd maar denken dat ik goed voor m'n wasmachine zorg door het kopen van dure wasmiddelen... Ik gebruik zowel poeder als vloeibaar, maar na het lezen hiervan ga ik geloof ik toch maar over op het huismerk van mijn favoriete supermarkt in plaats van de A-merken.

 4. Voor de bonte was gebruik ik vloeibaar wasmiddel van Lidl voor de witte was, waspoeder.
  Is het niet zo dat je om vetluis te voorkomen de wasmachine leeg op 90 graden moet draaien ipv met vieze vaatdoekjes erin?

 5. Ik gebruik meestal vloeibaar wasmiddel gewoon omdat ik nog een aantal flessen staan heb uit 100 % terugbetalingsacties......Voor de kookwas gebruik ik zowiezo waspoeder (dash) omdat ik eens gelezen heb dat waspoeder voor witte was optische witmiddelen bevat en dat dat niet het geval is met vloeibare wasmiddelen voor witte was. Eens per maand doe ik een was op 90° met schotelvodden, keukenhanddoeken, washandjes en witte ondergoed dat kan gewassen worden op 90°. Ik zie niet goed in waarom je een lege machine op 90° zou moeten laten wassen om vetluis te voorkomen zoals 'Marion' van mening is. Ik denk dat het gewoon de temperatuur van het water is die vetluis doet oplossen of de wasmachine nu leeg of geladen draait.
  Eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar waspoeder gewoon omdat, eens de verpakking leeg is, je die karton gewoon platstampt en kan meegeven met de papierophaling. Vloeibaar wasmiddel zit in plastieken flessen die dan weer minder goed zijn voor het milieu en in de pmd zak moeten. Er bestaan ook wel van die voorgevulde 'snottebelzakjes' die oplossen (of zouden moeten oplossen) in het waswater maar daarbij kun je de dosering wasproduct zelf niet aanpassen en dat vind ik een nadeel.
  Ik heb enkele maanden geleden eens een verpakking waspoeder voor kleurwas van lidl gekocht en was daar absoluut niet tevreden over omdat de waspoeder niet volledig oploste en deels in mijn wasmiddelbakje bleef hangen. Als ik de poeder in de machine zelf deed (in een washandje) was het waspoeder soms nog in brokken terug te vinden tussen het wasgoed.

  1. Gebruik je dan misschien teveel waspoeder? Ik was al jaren met Formil poeder en heb nooit poederresten in het wasgoed, maar gebruik dan ook bij lange na niet de aangegeven hoeveelheid.

 6. Vloeibaar voor de lichtbonte, gekleurde en bonte was en voor de witte was poeder (omdat dat luiers zijn en krachtiger middel nodig hebben). Werkt prima. Ik was dus 2x in de week heet, maar dan afwisselend op 60/75/95 graden, dus gemiddeld 2x per 3 weken op 95 graden.
  Ik koop altijd de goedkoopste en juist niet de dure middelen, omdat m'n ervaringen ook niet al te best waren. En ik doseer 15 ml wasmiddel ipv wat er op de verpakking staat (soms wel 75-100 ml!). Zodoende doe ik lang met wasmiddel en wordt de machine minder snel vet en ook geen last van wasluis.

  1. Ik word al benauwd als ik eraan denk. Die pods zijn verboden gemaakt op mijn werk omdat er meerdere astmapatiënten zijn afgevoerd met een aanval. Wasverzachter was al verboden.

   Ik koop eens per jaar twee pakken poeder in Duitsland, parfumvrij, gewoon kale zeep poeder. Mijn schone was ruikt naar niks.
   Na mijn volgende Duitsland bezoek gaan we op mijn werk ook over op dat poeder.

 7. Ik blijf het moeilijk vinden, wasmiddel. Ik heb nu pods en die ruiken ook erg lekker, maar inderdaad die plastic soep, en plastic opzich! Poeder is de verpakking van karton, wat weer voorkeur trekt. Dankje voor het overzicht, ik overweeg nog even verder!

 8. Ik heb een hekel aan luchtjes, en dan kun je beter op een iets hogere temperatuur wassen met een neutraal wasmiddel. Voor donkere was voeg ik daarnaast een scheutje azijn toe. We hebben op die manier zonder geparfumeerde wasmiddelen of wasverzachters te gebruiken een fijne schone was zonder wat mijn tante noemt "het dertig graden luchtje".

 9. Ik gebruik altijd vloeibaar, omdat mijn wasmachine poeder niet goed wegspoelt uit het bakje. Het is zo'n extreem zuinige machine, met een bescheiden waterdruk.

 10. Ik had dus echt nog nooooit van verluis gehoord. Bah! Gelukkig gebruik ik regelmatig de wasmachine-schoonmaak-stand en die is 90 graden. Zelf gebruik ik altijd vloeibaar wasmiddel. Poeder blijft vaak achter in het laatje en dat wordt zo’n smerige drab. ????

 11. Gek genoeg allebei. Het hangt van het merk af, maar van Robijn heb ik de voorkeur voor vloeibaar. Toch gebruik ik ook waspoeder. Voor de handdoeken, of de zwarte was (waar mijn sportkleding in zit) die vaak nog 'ruikt' na het wassen en ophangen. Dat van die vetluis of wasluis heb ik ooit gelezen en van gehoord. Sowieso draai ik (te weinig overigens) eens in de zoveel tijd op 90 graden. Vaak een lege trommel of met een oude handdoek erin. Dat is nodig om de resten van het vloeibare wasmiddel weg te spoelen heb ik weleens gehoord.
  interessant die uitkomsten! Ik was toevallig overgestapt op AH eigen merk wasmiddel. Ook van andere supermarkten trouwens. Een stuk goedkoper. Of het ook beter voor het milieu is weet ik dan weer niet.

 12. Team vloeibaar! Ik gebruik Fleuril, altijd voordeelflessen bij het Kruidvat. Wasluis ga ik zo eerst eens googlen, had er nog nooit van gehoord. Wist niet dat die van de Lidl en appie het best getest zijn. Ook maar eens uitproberen.

 13. Ik gebruik eigenlijk altijd vloeibaar wasmiddel, omdat ik ook vind dat die geur beter in je kleding blijft hangen en het met poeder minder fris ruikt op een of andere manier. Dat is natuurlijk puur persoonlijk :)

 14. Ik gebruik eigenlijk altijd waspoeder (die van de Lidl), maar ik had geen idee dat dit slechter was voor het milieu... Dan ga ik wellicht overwegen om vloeibare wasmiddel te gebruiken.

 15. Meestal hebben we die van AH (jouw prijs klopt trouwens niet helemaal, het is 10 cent duurder, niet veel maar toch...), die doet het in de test dus ook goed en ben ik best tevreden over. Het meeste was ik op lagere temperaturen en dan eens in de zoveel tijd even een schone trommel op 90 graden...

 16. Ik heb gekozen voor vloeibaar wasmiddel. Dit artikel heeft me goed laten kiezen tussen vloeibaar wasmiddel en poeder. Op wasmiddeltest.nl/beste-vloeibaar-wasmiddel heb ik gekozen voor de beste wasmiddel. Ik ben hier echt super tevreden over. Bedankt voor dit leuke artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.