Hoe hou je eenvoudig je badkamer schoon?

badkamer schoonmakenSchrik niet, maar de plek waar je naar toe gaat om schoon te worden, is in menig huis de vieste plek! Namelijk de badkamer.

Er even van uitgaande dat je niet het type bent dat urenlang met een tandenborstel de voegen tussen de tegels in de badkamer gaat zitten poetsen, een post over hoe je je badkamer eenvoudig schoon houdt.

1. Leg eerst een goede basis wat betreft je badkamer inrichting

Voordat je kunt beginnen met badkamer schoonmaken moet je wel overal goed bij kunnen. Dat betekent dat je het beste eerst flink kunt gaan opruimen. Ontdoe je badkamer daarbij van zoveel mogelijk spullen. Hoeveel shampoo’s heeft een mens nu helemaal nodig? Volgens sommige mensen niet één : ) Die gaan voor de no-poo methode, waarbij je nooit je haar wast.

Zorg voor goede badkamer meubels

De spullen die je echt nodig hebt berg je vervolgens op in goede, efficiënte badkamer meubels. Bijvoorbeeld badkamer meubels die zwevend aan de muur hangen, zodat je er onder goed kunt schoonmaken. Een badkamer meubel met een deurtje zorgt voor een opgeruimd effect.

Met een goede basis in je badkamer maak je het schoonmaken makkelijker.

2. Verzamel je schoonmaakartikelen

Nu je badkamer opgeruimd en efficiënt ingericht is, pak je je schoonmaakartikelen. Zorg in ieder geval voor een emmer, schoonmaakazijn, microvezeldoekjes en groene zeep. Voor vieze werkjes zijn een paar huishoudhandschoenen prettig. Zoals haren uit het afvoerputje vissen. Maar daarnaast beschermen handschoenen ook je handen. Zie ook mijn post over badkamerreiniger The Pink Stuff!

Zo houd je je badkamer eenvoudig schoon

 1. Heb je een badmat? Klop die dan uit, of doe hem in de was.
 2. Haal haren uit het afvoerputje.
 3. Verzamel vieze was, en doe die in de wasmachine. Controleer ook eventueel je douchegordijn als je dat hebt, en doe dit indien nodig ook in de was.
 4. Wc schoonmaken: doe schoonmaakmiddel in de wc en maak hem schoon.
 5. Spuit met een spuitfles schoonmaakmiddel op de tegels van je badkamer. Neem vervolgens grondig af met een spons of borstel.
 6. Maak glazen douchedeuren schoon met een doek, en gebruik daarna een trekker om ze streeploos droog te maken.
 7. Maak de badkuip grondig schoon met een zacht schoonmaakmiddel en maak daarna de badkuip droog.
 8. Vergeet een eventuele spiegel niet: maak die schoon met een mengsel van heet water en schoonmaakazijn.
 9. Maak de wastafel schoon. Verwijder eventuele tandpasta resten etc.
 10. Dweil de badkamer vloer.

2 speciale aandachtspunten in de badkamer

Kalk zit in water, en in de badkamer komt veel water voor. Dat betekent dat badkamers vaak veel last hebben van kalk. Een verkalkte douchekop wordt weer schoon door hem een uurtje in een plastic zak met schoonmaakazijn te laten weken. Een glazen douchedeur houd je zoveel mogelijk kalkvrij door die na elke douchebeurt droog te maken.

Ik noemde ze in het begin van deze post al: vieze voegen. Het staat goor, en het is ook niet zo fris. Dus als je een keer de tijd én de moed hebt, neem dan een tandenborstel en groene zeep en maak de voegen schoon.

Conclusie

Een schone badkamer begint met zo min mogelijk zooi en een efficiënte inrichting.  Vervolgens is het een kwestie van bij houden en één keer per week goed schoonhouden. Zet hier gerust gezinsleden voor in!

Zie ook Schoonmaakazijn Action en azijn tegen onkruid.

Hoe houd jij jouw badkamer schoon? Wat is jouw gouden tip?

Similar Posts

40 Comments

 1. Veel goede tips, maar ik zou zooo blij zijn met de gouden tip hoe je die kalkvlekken van een glazen douchecabine kan verwijderen. Ik veeg de douche na gebruik steeds netjes droog, maar mijn pubers dreigen dit wel eens te ‘vergeten’… Dus weet iemand raad? Ik zou eeuwig dankbaar zijn!

  1. Wat een goede tip Jacq! Zo pak je het probleem bij de wortel aan!

   Of je kinderen voortaan 1 keer in de maand alle kalkvlekken laten verwijderen: dan wordt het meer in hun belang om de douche na elke douchebeurt droog achter te laten, omdat ze dan zelf de gevolgen gaan voelen.

 2. Toevallig heeft de badkamer gisteren een goeie beurt gekregen bij ons, en niet door mij…
  Tip voor de voegen: wij hebben daar een stoomapparaat voor. Die was in dit huis achtergelaten door de vorige bewoners! Daarmee krijg je de voegen goed schoon, zonder al te hard te moeten schrobben. Daarna dweilen en klaar.
  Dat ding is ook handig voor dieptereiniging van kleden e.d.

 3. Gewoon goed bijhouden,ik poets elke week grondig en af en toe doe ik de betegelde muren ,de wastafel en toilet daar ga ik dagelijks eens over en omdat alles ik de kasten zit is de klus snel klaar.

 4. Ik heb een hekel aan de badkamer schoonmaken. Ik weet dat ik het iedere week goed zou moeten bijhouden, zodat ik uiteindelijk minder werk heb, maar ik stel het altijd veel te lang uit. Mijn producten staan wel in mandjes en dat vind ik al erg handig.

  1. Dat is ook een goede tip inderdaad: door spullen in mandjes te bewaren blijft het netjes bij elkaar en je tilt zo even het hele mandje er uit om er onder schoon te maken.

 5. Ik ben het niet eens met die douchekop in de schoonmaakazijn! (En ook niet met tips die vaak genoemd worden met azijn, zoals een in azijn gedrenkt doekje of papiertje om je kan leggen zodat het kan intrekken.) Je kunt van een mooi glimmende kraan naar een vies gele gaan, dat metaal verkleurt door de azijn. Ik ben blij dat ik het op een kraan heb geprobeerd die op de nominatie stond om te worden vervangen. Anders had ik dat daarna zeker ook gewild! En dat zilver kleurtje op de bovenkant van je douchekop zelfde verhaal, er was zelfs en stukje weg en werd wit. Weet wat je doet… Op de onderhoudslijst bij onze nieuwe kranen (Hans Grohe) stond geen microvezel doeken gebruiken, geen azijn, en bij eventuele kalk een middel op basis van citroen.

  Afz. PK

  1. Wat ik altijd als eerste doe is de badkamer stofzuigen want zo krijjg je niet alle stof en haren (want die zijn er nu eenmaal in een badkamer) in je sponzen, doekjes en dweilen .

 6. Ik heb weinig spullen in de badkamer.Op het plankje bij de spiegel tandenborstel en tube tandpasta,en de zeep en shampoo zit in een dispencer bij de douche. Dan de wc,wasbak,wasmachine,wasmand en weegschaal.Verder is het leeg.
  Dat maakt makkelijk schoon!(en stofzuigen doe ik inderdaad ook regelmatig)

  1. Ik kocht het bij de bouwmarkt op de badkamerafdeling. Ik heb hier een muurdispencer met drie vullingen, voor zeep, shampoo en conditioner.
   Het was de oplossing voor heel veel losse flessen shampoo die de zes kinderen in de badkamer neerzetten. Wie toch eigen shampoo wilde gebruiken mocht die op haar kamer bewaren in de eigen toilettas.

 7. Regelmatig stifzuigen en verder na gebruik onderdelen drogen
  Een x per week schoonmaken met blue wonder en dweilen

  1. Misschien kun je tegen je kinderen zeggen dat het leuk is om voegen schoon te maken met een tandenborstel? Met een beetje geluk denk ze dat het echt zo is.

 8. Die kalk in de voegen is echt vervelend, zelfs met een tandenborstel moeilijk schoon te krijgen! Het is een van de minst leuke werkjes in huis, maar wel een die ik echt belangrijk vind met een kruipende baby. Gelukkig wel een makkelijke badkamer met zwevende meubels en weinig spullen. Goeie tips!!

 9. Weinig spullen, ik hou van een beetje strak en leeg. Echter ons vrijstaande bad dat op de grond staat is mijn favoriete plek van het huis zou ik bijna zeggen, alleen keek ik toevallig gister weer eens achter het bad en schrok ik toch wel.. Ik voel van het weekend een grote poetsbeurt aankomen om de boel weer wat op te frissen op de plekken die je niet ziet, haha!

 10. Er begint me te dagen waarom het wekelijkse schoonmaken bij anderen altijd zoveel langer duurt. Ten eerste zijn we met z’n tweetjes (dus minder rommel en viezigheid, ondanks drie huisdieren). En ten tweede, wij maken blijkbaar al veel ‘tussendoor’ schoon.
  Zoals de douche deur, de wasbak, het toilet. Als je je huisgenoten instrueert (nee: niet vragen. Vertellen.) dat ze zelf even de tandpasta resten netjes wegspoelen en ook van de badkamerglazen spoelen, dat ze de douche deur zelf even droogtrekken als ze de laatste zijn die douchen, dat je zelf de wc pot netjes achterlaat … dan scheelt dat al een hoop.
  Dan hoef je eens per week eens een lapje ergens over heen te halen, en de vloer te stofzuigen en dweilen, maar dan ben je veel minder tijd kwijt dan als je het laat opbouwen.
  … Ik heb nog nooit voegen echt hoeven schoonboenen met een tandenborstel :S Behalve de eerste keer na het verhuizen, voor de troep van de oude bewoners.
  En nee, ik ben echt geen schoonmaakfreak hoor :P
  Weet je wat wel altijd erg stoffig wordt bij ons? het dekseltje van ons glimmende pedaalemmertje in de badkamer. Misschien kan ik de regel invoeren dat je ook even de deksel stofvrij maakt als je wat weggooit XD

 11. Toevallig heb ik ook deze week de badkamer kastjes uitgemest!

  Het waren van die taakjes waaraan ik niet toekwam de laatste maanden voor de zomer.
  Maar ik heb nu hulp in het huishouden en dat geeft me extra tijd om alles eens goed onder handen te nemen en dat voelt goed!

  1. Dat lijkt me zeker een verborgen voordeel van een huishoudelijke hulp Ilse: de hulp doet het gewone werk, en zo heb je zelf tijd voor die extra klusjes.

 12. Wat een positieve reacties, zonder vreemde opmerkingen.
  Een verademing succes allemaal.
  Het douche putje is goed te ontstoppen met backing soda gemengd met azijn en doorgespoeld met kokend water.

 13. Ik poets mijn badkamer altijd met een wonderdoekje dat werkt echt super. Heb het nu sinds 2 jaar en ik wil niets anders meer. Voor diegene die intersse heeft, het is van Ferry shiny world!

  Gr. Jenny

 14. Ik spuit na elke douchebeurt voorgekookt water op de tegels en deur. Ik kook het water en laat het afkoelen en doet, als het water koud is, in een plantenspuit.

  Dit helpt echt goed. Dit hebben wij geleer in Schotland toen wij in een bed en braekfast logeerden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.