Badmat wassen 1 x per week?!

badmat wassenJe badmat wassen.

Hoe vaak doe jij dat?

Wist je dat de badmat wassen in principe elke week moet gebeuren?!

Badmat wassen: 1 x per week!

Toen ik dat hoorde vond ik dat best vaak! Want een badmat is doorgaans best dik, en dus niet altijd makkelijk mee te wassen met de rest van de was. Toch is het belangrijk om een heel simpele reden:

De badmat kan een broeiplek van bacteriën, schimmels en micro-organismen zijn!

Eerlijk gezegd doet hij me denken aan het vaatdoekje op het aanrecht. Dat is om dezelfde reden berucht, en moet je zelfs elke dag vervangen.

Waarom wordt een badmat zo onfris?

 • Hij ligt in een vochtige, broeierige ruimte.
 • Mensen gaan er met natte voeten opstaan want als je uit bad of de douche stapt, wil je niet op een koude tegelvloer stappen. Bovendien: daar is de badmat ook voor!
 • En die voeten zijn weliswaar hopelijk schoon, maar kunnen toch huidschilfers, shampoo en andere stoffen op de badmat bezorgen.

Badmat wassen: combineer het met je beddengoed!

Vanwege de ‘broeiplek’ van bacteriën en schimmels kun je een badmat het beste op 60 graden wassen. Net zoals beddengoed pas echt goed schoon wordt bij 60 graden. Je kunt de badmat dan ook mooi bij het beddengoed mee wassen.

N.B. Check altijd het waslabel van je badmat voor instructies.

Badmat wassen met een sopje

Stel dat jouw badmat niet in de wasmachine mag volgens het waslabel. Of alleen op maximaal 30 graden. Dat is dan knap balen. Eerlijk gezegd zou dat voor mij aanleiding zijn om een nieuwe badmat te kopen. Want ik wil zo’n mat wel hygiënisch schoon kunnen krijgen.

Maar je kunt een dergelijke badmat ook op de hand wassen. Doe hem in een grote bak water en voeg een mild wasmiddel toe. Een andere optie is water met een kop witte azijn. Laat de badmat daar een tijd in weken en spoel hem daarna grondig uit.

Als je een stoomreiniger hebt, kun je die gebruiken!

Hoe vies is jouw badmat?

Hoe vaak je jouw badmat moet wassen hangt trouwens wel af van het aantal personen in huis, en hoe intensief de badmat gebruikt wordt. Als je alleen woont, is 1 x per maand je badmat wassen misschien ook wel genoeg.

Hoe vaak moet je een badmat vervangen?

Gemiddeld gaat een badmat 1 tot 3 jaar mee.

Badmat Action

Een Action badmat kost tussen de 2,99 en de 5,95. Hieronder zie je een exemplaar met een antislip laag dat 5,95 kost. Hij is lekker pluizig en fluffy en dus aangenaam aan je voeten:

action badmat

Hema badmat

Bij de Hema ben je meteen een stuk duurder uit! Daar kost een badmat rond de 15 euro. Onderstaande Hema badmat van hotel kwaliteit kost 17,50. Nadeel vind ik dat je hem mag wassen op maximaal 40 graden.

hema badmat

Voordeel van deze (saaie) kleur is natuurlijk wel dat je er niet alles op ziet.

Badmat Bonprix

De badmatten van de Action en Hema vond ik best saai. Bij Bonprix hebben ze dit vrolijke exemplaar:

bonprix badmat

Alternatieven voor een badmat

Wie dit allemaal maar gedoe vindt, kan ook gewoon een dikke handdoek gebruiken als badmat. Je hoeft dan ook niet op een koude tegelvloer te staan, en je wast de handdoek gewoon mee met de rest.

Een badmat wassen is ook niet nodig als je gaat voor een houten of bamboe badmat! Hieronder zie je een bamboe exemplaar:

bamboe badmat

Bamboe heeft van nature antimicrobiële eigenschappen. Daardoor is het minder vatbaar voor de groei van schimmels, bacteriën en andere micro-organismen dan sommige andere materialen. #stoffenbadmatten

Deze hoeft niet in de was, want je kunt hem gewoon goed droogvegen.

Badmat wassen met groene zeep

Er zijn veel groene zeep toepassingen. Je kunt het ook gebruiken voor je badmat wassen! Dit heb je nodig:

 • Groene zeep (vloeibaar of in pastavorm)
 • Emmer of wasmachine
 • Borstel of spons
 • Water

Stappenplan

 1. Klop of schud de badmat buiten uit om los vuil en stof te verwijderen. Heeft de mat een rubberen achterkant? Let er dan op dat je de mat niet te hard buigt om schade te voorkomen.
 2. Inspecteer de badmat op eventuele vlekken of vuile plekken. Breng een kleine hoeveelheid groene zeep direct aan op de vlekken en wrijf voorzichtig met een borstel of spons om de zeep in de vezels van de mat te laten dringen.
 3. Vul een emmer met warm water en voeg een kleine hoeveelheid groene zeep toe. Roer het water en de zeep goed door totdat het sopje goed gemengd is.
 4. Plaats de badmat in het sopje en laat deze weken. Dit zal helpen bij het losweken van vuil en vlekken. Laat de mat ongeveer 15-30 minuten weken.
 5. Gebruik een borstel of spons om de badmat grondig te schrobben. Concentreer je op de vlekken en de meest vervuilde gebieden. Spoel de mat vervolgens grondig af met schoon water om de groene zeep en vuil te verwijderen.
 6. Hang de badmat op of leg deze plat neer om volledig te drogen. Zorg ervoor dat de mat volledig droog is voordat je deze weer in de badkamer plaatst om schimmelvorming te voorkomen.

Let op: controleer altijd eerst het wasetiket van de badmat voor specifieke instructies en beperkingen. Sommige badmatten zijn niet geschikt voor machinewas, dus je moet ze met de hand wassen zoals hierboven beschreven.

Badmat wassen samenvattend

Een badmat in de badkamer is bedoeld om niet met je voeten op een koude badkamervloer te hoeven staan. Bovendien hebben ze vaak een antislip onderkant: ze zijn dus ook bedoeld om uitglijden in de badkamer te voorkomen.

Heb jij een badmat in je badkamer?

Dan is het belangrijk om die minimaal 1 x per maand te wassen. Bij intensief gebruik zelfs 1 x per week.

Leestip

Badkamerreiniger versus schoonmaakazijn

Wat heb jij op jouw badkamervloer liggen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ben ik even blij dat ik geen badmat heb. Scheelt me weer wat was;). Ik gebruik altijd de handdoek van een dag eerder om op te gaan staan. Werkt ook prima tegen koude voeten.

 2. De badmat van de HEMA is een soort dikke handdoek. Ik heb er twee en was ze elke week met de handdoeken mee. Dat gaat prima.

 3. Wij hebben dezelfde als jij :)
  En ja, hier worden ze elke week gewassen, want ik ben nogal smetvrezerig waar het de badkamer betreft!

 4. Vanwege ‘her gedoe’ met schoonhouden hebben we hier geen badmat.
  En het voelt rustiger aan.

  We hebben net een nieuwe badkamer en ben nog steeds blij dat we geen ligbad hebben genomen. Het voelt zo veel ruimer en rustiger. En ik kan mijn wasmand beter kwijt.

 5. Hier gebruiken we deze wel.
  Maar dan wel uit katoen om beter te wassen, die gaat dan ook elke poetsbeurt van de badkamer in de was en dan neem ik gewoon een andere verse.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.