Tegelvloer: koud en kil?

tegelvloeren

Stiekem heb ik tegelvloeren altijd verguisd. Ik vond ze truttig, lelijk en koud en kil.

Witte keukentegels en seventies bruine tegels

Toen we nog in Arnhem woonden hadden we in de keuken grote witte tegels. Die hebben we toen wel laten liggen, omdat ze zo praktisch waren. Maar mooi vond ik ze niet. Toen we verhuisden van Arnhem naar Doetinchem kwamen we in een huis met donkerbruine tegels. Ook die lieten we in eerste instantie liggen, omdat we ze weliswaar lelijk vonden, maar ze makkelijk waren.

Bruine plavuizen bedekt met laminaat… Tsja.

Na ongeveer vijf jaar legden we er een goedkope laminaat vloer over heen. Daar heb ik nu gemengde gevoelens over. Die bruine tegels waren een stuk authentieker en natuurlijker dan dat laminaat. Maar het hele huis werd er wel een stuk lichter van. En ik houd van licht.

Ik ben niet de enige met vooroordelen over tegelvloeren. Hier onder zet ik er een paar op een rijtje.

Vooroordelen over tegel vloeren

 • Ze zijn koud.
 • Ze zijn truttig.
 • Ze zijn ouderwets.
 • Als je ooit een probleem hebt moet je halve vloer er uit om 1 tegel te vervangen.
 • Tegelvloeren werken als een soort klankbord: het geluid wordt weerkaatst, en het is dus heel gehorig.
 • De voegen zijn heel gevoelig voor vlekken.

Ik zie nu de goede kanten van tegel vloeren

Inmiddels heb ik mijn vooroordelen over tegel vloeren losgelaten. En dat komt door het aanbod. Want tegels zijn er allang niet meer alleen maar in de kleur bruin. Je kunt ze in alle mogelijke kleuren kopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit mozaïek tegels, houtlook tegels van bijvoorbeeld Mazarri, gekleurde geglazuurde egels, en Italiaanse en Portugese tegels. Kijk alleen maar eens naar de prachtige vloer in het plaatje bovenin deze post! Die vloer zou ik echt zo willen hebben. Doe me trouwens meteen maar de hele keuken ook : )

Alleen die houttegels snap ik dan weer niet. Want dat vind ik weer nepperig. Dan zou ik toch eerder voor echt hout gaan, of laminaat dan voor tegels die doen alsof ze hout zijn.

Aan de andere kant, als ik dan een voorbeeld zie van zo’n hout tegel vind ik dat toch wel weer erg mooi:

tegelvloer

En koud en kil zijn tegels ook niet meer, want ze zijn heel geschikt voor een vloerverwarming.

Dus als we ooit geld over houden, dan gooi ik onze laminaat vloeren er uit, en kies ik voor mooie tegels. Dat past ook best heel goed in een huis op het platteland.

Conclusie over vloer tegels

Ooit waren tegels koud en kil. Maar inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten en mogelijkheden dat dit idee helemaal achterhaald is. Tegels zijn nu een uitstekende vorm van vloerbedekking, die ook nog eens goed schoon te houden is.

En het schijnt dat een natuurstenen vloer zelfs meerwaarde geeft aan je huis.

Lees ook: Bijzondere vloeren.

Wat vind jij van tegels op de vloer? Heb je ook last van vooroordelen?

35 Comments

 1. Siny
 2. VeggieMo
 3. Lot
 4. Marrian
 5. Janneke
 6. marrian
 7. Jacqueline
 8. Lot
 9. Thea
 10. Alie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh