Reacties

Vloerverwarming duurzaam? En hoe zit het met elektrische vloerverwarming? — 51 reacties

  • Ja, ik denk ook dat je zoiets het beste meteen kunt doen. Als het later nog moet wordt het een enorm gedoe. Als wij het doen, dan in combinatie met een nieuwe keukenvloer.

 1. Oh dat valt inderdaad heel erg mee, al zullen de aanlegkosten wel prijzig zijn aangezien het natuurlijk best wat werk is.

  Wij hebben zelf geen vloerverwarming. Ik moet bekennen dat het niet eens in ons opgekomen is. Al lijkt het me wel heerlijk. Misschien als we onze nieuwe badkamers aan laten leggen!

  • Ik zou inderdaad eens moeten opzoeken hoeveel uur werk het is en dat vermenigvuldigen met arbeidsloon. Ben benieuwd waar ik dan op uitkom.

 2. Is dit elektrische vloerverwarming? Dan is h ook handig om uit te zoeken hoeveel het kost om op deze manier te verwarmen.
  Mijn vroegere overburen hebben Op hun benedenverdieping vloerverwarming laten installeren. Daar zijn in de betonnen vloer ruimtes gemaakt om de buizen aan te leggen. Was een enorme klus en kostte veel geld.
  Maar het is idd wel heel comfortabel zo'n warme vloer.

 3. Mijn ouders hebben vloerverwarming en dat vind ik echt heerlijk. Dat het beter was voor het milieu dat wist ik helemaal niet! Dacht dat het extra luxe was maar het heeft dus veel meer kanten.
  Trouwens wat een geweldig woord 'verhabbezakt', die moet ik ook even onthouden :p

 4. Wij gaan bij ons nieuwe huis waarschijnlijk de houten balken etc eruit halen en vervangen voor een comfortvloer. De kruipruimte word dan volgestort met cellenbeton/schuimbeton. Dit heeft een hoge isolatie waarde en je bent ook je koude kruipruimte kwijt en ook risicos op houtrot en worm vervallen. Dan de vloerverwarming wordt afgewerkt met anhydriet, dit geleid warmte beter dan zandcement als dekvloer. Vrijdag komen ze kijken ik ben erg benieuwd. Dit is wel een ernorme verbouwing. Maar bij ons is nu het moment. Vloerverwarming werkt ook goed met een warmtepomp. Dit is voor ons voor de lange termijn. Aandachtspunt is dan de slang diameter.

  • Dat klinkt goed Meent. Van een comfortvloer had ik nog niet eerder gehoord. Het klinkt als het soort investering waar je de rest van je leven veel plezier van hebt.

 5. Ik kan nergens vinden wat het feitelijke verbruik in m3 gas is per woonruimte. Kan er dus weinig mee. Vooral omdat ik mijn radiatoren niet warmer laat worden dan 50 graden. Heter heeft geen enkel nut en is pure verspilling. Gewoon goede isolerende pantaffols aantrekken is het goedkoopst en bespaart mogelijk meer. Voor mijn huis verbruik ik gemiddeld 800 m3/jaar aan gas (en ben vrijwel de gehele dag thuis). Wanden, vloeren en ramen zijn goed geisoleerd (zolder nog niet), in de keuken heb ik geen radiator en dat bespaart vooral op het elektisch verbuik van de koelkast die daar staat. Verder zou ik geen plavuizen of houten vloer willen hebben, dat is me veel te gehorig. Bij radiatoren is het meest domme dat ze vaak onder een te breed raampost staan en daar de warmte vastloopt. Ik heb maar 1 radiator die daar last van heeft en die laat ik gewoon minder meedoen. Iets anders is dat mensen een bank voor een radiator zetten, dan ben je doorgaans ook dom in de weer.

 6. Wij hebben ook vloerverwarming, wel al een behoorlijk oude. Het ligt ingefreesd onder de plavuizen en nu willen we eigenlijk laminaat of parket, dat blijkt dan toch net wat lastiger te worden, helaas.

 7. Wij hebben geen vloerverwarming. De radiatoren stoor ik me persoonlijk niet aan :). We verbruiken maar rond de 350-400 m3 op jaarbasis met ons 4-en en toch niet al te kleine tussenwoning (140 m2 ongeveer). Gewoon zuinig leven scheelt ons kapitalen.
  Als ik m'n vloer zou vervangen ga ik erover nadenken. We hebben het weleens bekeken, maar toen was het een stuk duurder. Ik zou het dan in de woonkamer en keuken willen, dus ongeveer dubbele oppervlakte. Geen idee meer wat toen de prijs was. Radiatoren zaten al in het huis, dus keuze was makkelijk: Geen extra kosten nemen :)...

 8. Mijn schoonouders hebben (al een hele tijd geleden) een serre aan laten leggen met vloerverwarming. Ik moet zeggen dat dat in de winter echt mijn favoriete plekje van het huis is ;) Ik had geen idee dat het ook goedkoper is.

 9. Ik wilde altijd al plavuizen, maar dan wel met vloerverwarming ter voorkoming van koude voeten. Sinds een jaar of 6 hebben we beide, maar nog steeds koude voeten omdat we voornamelijk met de houtkachel stoken ;) Zelf heb ik er geen last van maar mijn man klaagt weleens. Die zou liefst een vloekleed willen maar dat vind ik dan weer niks.

 10. Ik wil ook vloerverwarming, jammer genoeg hebben we een huurhuis op het moment..
  En met dit weer heb ik het gelukkig niet nodig, maar in de winter zou het wel heel fijn zijn.
  De kosten vallen mij ook reuze mee had verwacht dat dit veel duurder zou zijn.
  Fijne informatie, dit zijn dingen waar je niet zo snel over nadenkt maar handig is om te weten!

 11. Zo best vloerverwarming willen, vooral om die lelijke radiatoren weg te werken. Maar voorlopig staan er nog voldoende andere 'klussen' op de lijst (nieuwe slaapkamer, andere auto). Als we toch eens zo'n geldboompje hadden...

 12. Ik heb er weinig ervaring mee. Wij hebben geen vloerverwarming maar stoken ook weinig. Wij zitten op het zuiden, zelfs in de winter profiteren we van het zonnetje wat onze woonkamer iets warmer maakt.

 13. De prijs valt zeker mee had ik niet verwacht. Ook wist ik niet dat het duurzamer was en beter voor het milieu is. Wij hebben een huurwoning dus deze investering zal ik echt alleen doen in een koopwoning.

 14. Oow het lijkt me heerlijk, vloerverwarming! Wij hebben het niet en ik vind het ook echt teveel gedoe om het nu nog te doen, maar mochten we ooit nog een keer verhuizen dan komt het toch wel op mijn wensenlijstje hoor!

 15. Wij hebben nu 6 jaar vloerverwarming beneden onder de plavuizen vloer die net op een houten vloer lijkt en het is heerlijk. Je moet er alleen rekening mee houden dat het langer duurt voor het warm is, dus in de winter moet de kachel eerder aan, maar omdat de vloer lang warm blijft kan hij s'avonds ook eerder uit. Alles is geregeld via een klok. In de zomer blijft het lekker koel in huis doordat het koude water door de buizen stroomt. Ik vind het ideaal en het scheelt ons echt stookkosten. Wil nooit meer anders. Wij hebben het laten leggen door een professional tijdens een verbouwing. Het geeft namelijk een hoop stof en een heleboel herrie.

  • Bij ons was het een onderdeel van een totale verbouwing dus ik kan niet zeggen hoe lang ze er precies over gedaan hebben. Volgens mij waren ze met twee dagen klaar met de sleuven frezen en de leidingen aanleggen.

   De kosten waren iets duurder dan het aanschaffen van nieuwe radiatoren omdat we ook de pomp moesten kopen. Sowieso moesten we kosten maken omdat de oude radiatoren aan vervanging toe waren. Wij hebben er geen dag spijt van gehad. We wonen in een klein huis en doordat we nu geen radiatoren meer hebben kregen we ruimte. Zo hebben we bijvoorbeeld onder het raam naar de tuin een boekenkast op maat laten maken. De bovenkant van de kast is een extra brede vensterbank. We hadden lang voor die verbouwing gespaard dus konden we de vrijgekomen ruimte goed benutten.

   Je moet er wel rekening mee houden dat je bijvoorbeeld geen wijnrek meer op de grond kan zetten, want dan wordt de wijn te warm. Maar verder heerlijk. Nooit meer koude voeten in de winter.

  • Gelukkig hebben wij geen wijn Annemarie : ) Dus dat is alvast geen probleem.

   Het handigst lijkt mij ook om zoiets te combineren met een algemene verbouwing. Twee dagen is nog te overzien.

   Heerlijk dat je nu meer ruimte hebt. Dat lijkt mij ook een groot voordeel!

  • Dat lijkt me dan ook een heel geschikt moment voor zoiets. Al je spullen zijn toch ingepakt in dozen en het huis is dan leeg. Dan kun je zo'n klus goed aanpakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder