Vloerverwarming duurzaam? En hoe zit het met elektrische vloerverwarming?
Last updated on May 13th, 2024 at 10:28 am
- Vloerverwarming omdat de plavuizen anders zo koud zijn
- Nieuwe keukenvloer combineren met vloerverwarming?
- Mijn mini onderzoekje naar vloerverwarming
- Vloerverwarming elektrisch of gas?
- Vloerverwarming elektrisch of gas: elektrisch is duurder
- Zoneregeling vloerwarming
- Mijn conclusie
- Leestips
Wist jij dat vloerverwarming duurzamer is dan een ‘gewone’ verwarming?
Tenminste, als je een zogenoemd ‘watervoerende’ vloerverwarming neemt. Die pompt warm water door buizen in de vloer. Er is ook elektrische vloerverwarming maar die is niet duurzamer dan gewone verwarming.
Vloerverwarming omdat de plavuizen anders zo koud zijn
Mijn ouders hebben al sinds de jaren tachtig plavuizen met daaronder vloerverwarming. Maar eerlijk gezegd dacht ik altijd dat dit was om geen koude voeten te krijgen. Nou blijkt dit type verwarming via de vloer dus ook nog eens beter voor het milieu te zijn en voor een duurzaam leven. Een ander groot voordeel van deze vorm van verwarming vind ik dat je mooi af bent van die stomme radiatoren, die kostbare ruimte innemen.
Nieuwe keukenvloer combineren met vloerverwarming?
Nou wil het geval dat onze laminaat keukenvloer er erg verhabbezakt uitziet. Dat komt onder andere door een lekkage van mijn vaatwasser, waardoor diverse planken krom zijn getrokken. Dus stel nou dat we tóch een nieuwe vloer laten leggen… Zou het dan een optie zijn om meteen ook voor vloerverwarming te kiezen?
Maar het lijkt me zo’n gedoe om te (laten) installeren. Om maar te zwijgen over de kosten.
Of zou het meevallen?
Mijn mini onderzoekje naar vloerverwarming
Ik besloot eens op onderzoek te gaan en belde onder andere naar cvkoopjes.nl. Daar verkopen ze complete sets voor vloerverwarming. De meneer aan de telefoon legde me uit dat je kunt kiezen uit:
- Complete verwarming voor de vloer: geen radiatoren meer nodig
- Set voor bijverwarming: voor warme voeten. Maar je hebt nog wel radiatoren nodig.
Als wij dan toch voor warming via de vloer zouden gaan, kies ik meteen maar voor zo’n complete set. Onze keuken is ongeveer 20 vierkante meter, en dat zou betekenen dat een complete set voor ons € 697,46 zou kosten.
Dat valt me echt enorm mee. Ik dacht dat dergelijke verwarming veel en veel duurder was.
Wel moet je het nog even zelf installeren… Dat kunnen mijn man en ik beslist niet, dus we zouden extra kosten moeten maken om een monteur te betalen. Ook zullen er vast nog wel andere extra kosten bij komen.
Maar een dit soort verwarming lijkt vooralsnog veel haalbaarder dan ik had verwacht.
Zo gauw we eindelijk zo ver zijn dat we de keukenvloer gaan vervangen, lijkt het me een goede zet om meteen ook verwarming via de vloer te nemen. En dan natuurlijk wel de duurzame variant.
Vloerverwarming elektrisch of gas?
Vloerwarming kan zowel elektrisch als op gas. Een vloerwarming op gas wordt ook wel een watergedragen vloerverwarming genoemd. Een elektrische vloerverwarming werkt op basis van matten! Op die matten zijn verwarmingsdraden gemonteerd. Zeker als je zonnepanelen hebt is dit een fijne optie. Oorspronkelijk werd elektrische vloerverwarming vooral gebruikt in badkamers, maar nu zie je het ook steeds vaker in de woonkamer.
Vloerverwarming elektrisch of gas: elektrisch is duurder
Maar let op: hoewel de aanleg van elektrische vloerwarming dus veel makkelijker is dan ‘gewone’ vloerverwarming waarschuwt Milieucentraal dat het veel duurder is:
‘Maar het grote nadeel is dat het géén efficiënte manier van verwarmen is: elektrische vloerverwarming gebruikt veel stroom en dat is niet duurzaam.’
Zoneregeling vloerwarming
Zoneregeling van de vloerverwarming betekent eigenlijk dat je verschillende delen van je huis onafhankelijk kunt verwarmen. Je kunt het vergelijken met de verschillende schakelaars voor lampen in verschillende kamers, maar dan voor de warmte in je vloer. Stel je voor dat je vloerverwarming door je hele huis hebt, maar je wilt niet alle kamers tegelijkertijd verwarmen.
Met zoneregeling kun je bepalen welke delen van je huis warm moeten zijn en welke niet.
Het is alsof je een thermostaat hebt voor elke kamer. Dus als je de slaapkamer wilt verwarmen, zet je de thermostaat daar omhoog, maar als de woonkamer al warm genoeg is, kun je die lager zetten om energie te besparen.Dit helpt niet alleen om comfortabeler te wonen door de temperatuur aan te passen aan je behoeften, maar het kan ook helpen om energie te besparen omdat je niet onnodig de hele vloer hoeft te verwarmen als je maar een deel van je huis gebruikt.
Mijn conclusie
Vloerverwarming heeft heel lang een reputatie gehad van ‘duur’. Maar tegenwoordig valt dat erg mee. Bovendien is het een duurzame manier van verwarmen als je kiest voor verwarming via water. En als je dat water dan ook nog eens verwarmt met behulp van een zonneboiler ben je helemaal milieuvriendelijk bezig.
Op de website van Milieucentraal vind je meer informatie over de duurzame aspecten van deze vorm van verwarming.
Leestips
Heb jij ervaring met verwarming via de vloer? En wat vind je er van?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
In onze huidige woning gaan we geen vloerverwarming meer doen, maar als we ooit gaan verhuizen dan komt het er wel x
Dat lijkt me dan ook een heel geschikt moment voor zoiets. Al je spullen zijn toch ingepakt in dozen en het huis is dan leeg. Dan kun je zo’n klus goed aanpakken.
Heb er geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het heerlijk is in de winter!
Ja, fijn warme voeten!
Wij hebben ook vloerverwarming, ik zou echt niet meer zonder kunnen!
Ik denk ook dat als je eenmaal een behaaglijke vloer gewend bent, het niet makkelijk is terug te gaan naar koude voeten!
Wij hebben zelf geen vloerverwarming, zou het best wel willen. Mn ouders hebben het namelijk wel en het is zo lekker warm aan je voeten haha