Zonneboiler of zonnepanelen: wat zijn de voors en tegens?

zonneboilerDeze post gaat over zonnepanelen versus een zonneboiler.

Wie Huisvlijt al langer leest, weet dat ik al vaker geschreven heb over zonnepanelen. Maar omdat ons huis nog enkel glas had, kozen we ervoor om eerst maar eens te zorgen voor een betere isolatie. Dus lieten we dubbel glas op de benedenverdieping installeren. Nu dat in orde is, komt het idee van zonne energie weer bovendrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van een zonneboiler of zonnepanelen. Ik vind het zo’n aansprekend idee: gebruik maken van de energie van de zon!

Overigens kun je ook zonder dat je zelf zonnepanelen of een zonneboiler hebt gebruik maken van zonne energie uit Nederland.

Zelf geen budget of ruimte voor zonnepanelen of boiler?

Als je zelf niet de ruimte hebt op je dak en/of je portemonnee kun je ook kiezen voor zonne energie uit Nederland via zogenoemde coöperaties van Greenchoice. Dat zijn lokale bronnen, die stroom opwekken met hun zonnepanelen. Hun stroom wordt aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. Op die manier kun je als consument mee profiteren van duurzame zonne-energie, ook als je zelf geen zonnepanelen of een zonneboiler hebt.

Is een zonneboiler voordeliger dan zonnepanelen?

Maar nu doet zich een nieuw vraagstuk voor. Omdat de overheid Nederland van het gas af wil, hebben ze de belasting op gas verhoogd. Tegelijkertijd stimuleert de overheid schone energie, oftewel de belasting op elektriciteit ging juist omlaag. Met andere woorden:

Is het financieel niet slimmer om te investeren in iets dat ons gasverbruik vermindert dan ons stroomverbruik? Oftewel: is een zonneboiler gunstiger dan zonnepanelen?

Hoewel beide werken op zonne energie, is het resultaat heel verschillend. Met zonnepanelen bespaar je op je elektriciteit, met een zonneboiler op je gasverbruik. Omdat op die laatste de belasting hoger is, vind ik een zonneboiler interessant.

Zie ook Gas besparen.

Wat doet een zonneboiler?

Op Milieucentraal schrijven ze dat een zonneboiler zorgt voor warm water. Ze noemen deze boiler, die werkt op zonne energie, een ‘milieuvriendelijk alternatief voor aardgas’. Helemaal goed dus! Zeker gezien het overheidsbeleid. Volgens Milieucentraal levert in de zomer een zonneboiler bijna al je warmte water. In de winter niet, maar dan kun je het combineren met een combiketel of warmtepomp.

Al met al bespaar je met een zonneboiler bijna de helft op je energieverbruik voor warm water, aldus Milieucentraal.

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboilers bestaan uit een zonnecollector, en een vat waarin het warme water wordt opgeslagen. In onderstaand filmpje leggen ze het heel duidelijk uit:

Kun je met een boiler je huis verwarmen met zonne energie?

Op zich leuk dat een zonneboiler voor warm water zorgt, maar ik wil vooral weten of ik met zo’n boiler ons huis kan verwarmen. We hebben weliswaar een houtkachel in de woonkamer, maar elders in huis zit centrale verwarming. Omdat ons huis niet perfect geïsoleerd is, schijnt een warmtepomp niet gunstig te zijn. Vandaar dat ik interesse heb in andere alternatieven om van het (dure) gas af te komen.

Huis verwarmen met zonne energie

Om je huis te verwarmen met zonne energie heb je een zogenoemde zonneboilercombi nodig, lees ik op Milieucentraal.

Met een zonneboilercombi bespaar je naast 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 200 m3 gas per jaar voor verwarming. In totaal bespaar je daarmee zo’n € 300 per jaar.’

Minpunt is helaas, dat dit het beste werkt bij vloerverwarming, en dat hebben wij dan weer niet. Bovendien komt ook hier weer de eis van ‘zeer goed geïsoleerde woning’ om de hoek kijken. Ondanks ons dubbele glas, vraag ik me af of ons huis daaraan voldoet.

Zonneboilers versus zonnepanelen

 1. Een zonneboiler neemt op het dak minder plek in. Als ik het goed begrijp heb je er maar 1 paneel voor nodig.
 2. Voor een zonneboiler krijg je subsidie van de overheid. Voor een zonneboiler van 3.000,- krijg je 650,- subsidie. Op zonnepanelen krijg je geen subsidie meer.
 3. Met een zonneboiler kun je op de kosten voor gas besparen in plaats van op de kosten voor elektriciteit. En omdat de belasting op gas hoger is geworden, en de belasting op elektriciteit juist lager, is dat interessant.

Is jouw huis geschikt voor een zonneboiler? Leuk, een test!

Op Milieucentraal vond ik een test die ik kon invullen om te kijken of ons huis geschikt is voor een zonneboiler. Het waren geloof ik wel een stuk of 11 vragen, maar de uitslag was positief. Kijk:

Screen Shot 2019 06 12 at 12.33.48

N.B. dit is voor een gewone zonneboiler. Ik heb meer interesse in zo’n combi-zonneboiler. Daarbij zou de subsidie zelfs 2000,- zijn volgens Milieucentraal.

Samenvattend

Tot slot: zowel zonnepanelen als zonneboilers zijn milieuvriendelijk. Bovendien zorgen ze allebei voor een lagere energierekening. In deze post schreef ik over de voordelen van een zonneboiler. Het liefst wil ik een zonneboilercombi. Maar door matige isolatie, en géén vloerverwarming in ons huis, is het niet zeker of dit een goede optie is voor ons.

Aan de pelletkachel dan maar?

Lees ook mijn post over onze groepenkast en over zonnepanelen schoonmaken.

Ik weet dat diverse lezers van Huisvlijt zonnepanelen hebben. Maar zijn er ook mensen met een zonneboiler in de zaal? En hoe zijn jullie ervaringen daarmee?

Geraadpleegde bronnen: onder andere Milieucentraal, Rijksoverheid, Consumentenbond, Duurzaamthuis, Rivusol, Zonnepaneel-net.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Greenchoice.

53 Comments

 1. Mandy
 2. Mama Tinus
 3. Bieke
 4. Joannes
 5. Joanne
 6. Marina van der Loo
 7. Jouvence.nl
 8. Tom
 9. Frederique
 10. ingrid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh