Reacties

Zonneboiler of zonnepanelen: wat zijn de voors en tegens? — 53 reacties

 1. Wij hebben een zonneboiler. Maar inderdaad wel met vloerverwarming. Ik vind het rendement en profijt erg goed en we besparen er best veel mee. Terugverdientijd is korter dan zonnepanelen. Overigens hebben wij geen paneel maar heatpipes, net wat anders maar met zelfde werking.

  • Ah, leuk om te horen van een ervaringsdeskundige Mama Tinus. Hadden jullie al vloerverwarming toen jullie de zonneboiler kochten? Of hebben jullie dat toen gecombineerd?

 2. Wij plaatsten eind 2018 6 zonnepanelen op ons dak en kregen de btw terug. Wij wekken 2000 kw per jaar op. We hebben een plat dak dat de hele dag in de zon ligt. En ons verbruik wordt waarschijnlijk 1000 kw We koken elektrisch en hebben een elektrische boiler in de keuken. Omdat we zoveel opwekken en veel minder verbruiken dan we dachten, hebben we nu ook een 50 liter boiler gekocht voor het douchen. Warm water heb je dan 150 liter meer dan ruim voldoende voor 2 personen. Verbruik daarvan geschat 300 kw Als dat zo blijkt te zijn gaan we eens kijken of we een elektrische boiler kunnen aansluiten op onze radiatoren. In de badkamer hebben we al een elektrische radiator.. vorig jaar niet aangehad wegens niet koud in de badkamer.

 3. Van een zonneboiler had ik nog nooit gehoord. Ik heb zelf geen zonnepanelen, maar zou dat bij een volgend huis zeker overwegen. Ik vind het idee van je energie uit de zon halen namelijk heel erg mooi.

 4. Ik heb nog nooit gehoord van een zonneboiler, moet ik eerlijk zeggen. Over zonnepanelen ben ik nog niet zo enthousiast, ik heb me er in verdiept en nu zou het ons nog niets opleveren, gaat dit veranderen in de toekomst en ik neem aan dat dat gaat gebeuren, dan wil ik er zeker over na gaan denken.

 5. Ik heb alleen zonnepanelen. Die lagen al op mijn dak toen ik het huis kocht.

  Een zonneboiler lijkt me ook interessant, maar helaas heeft die test bij mij minder resultaat. Bij de eerste vraag werd ik er al uitgeknikkerd met een advies voor drie mogelijke situaties. Ik heb wel nog een gasfornuis en zou graag overstappen op inductie, maar daar is mijn meterkast niet op ingericht. Mijn huis is wel redelijk geisoleerd volgens mij, maar heeft geen vloerverwarming. Ik las laatst ook in zo'n folder dat op dit moment doorgaans het advies is om nog even te wachten met zonneboilers en warmtepompen en af te wachten wat de overheid/je gemeente van plan is. Ze raden inderdaad vooral aan om zo goed mogelijk te isoleren nu.

 6. Momenteel hebben wij alleen zonnepanelen. Over een zonneboiler wordt nog getwijfeld maar wij zitten er ook nog aan te denken om een mini windmolen aan te schaffen.

  Liefs,
  Elles

 7. De aanschafprijs voor zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. In mijn situatie is de prijs bij collectieve aanschaf in enkele jaren tijd gezakt van ruim € 6000,- naar € 3000,-. Acht panelen op een plat dak zouden mij op jaarbasis 2900 Kw opleveren, wat bijna mijn gehele jaarverbruik is. Ik weet eigenlijk niet of het nog zinvol is om deze panelen te laten installeren als je al 67 jaar oud bent. Als je jong bent wordt het een heel ander verhaal. Vandaar mijn twijfel. Mijn gasverbruik daarentegen is slechts 375 m3 per jaar. Dat is alleen om te douchen en te koken. Mijn verwarmingskosten zijn € 600,- per jaar. Daarvoor brandt mijn kolenkachel dan gemiddeld zes maanden lang en vierentwintig uur per dag.

 8. Wij hebben stadsverwarming en geen gas. Dachten wel na over zonnepanelen, maar het wordt zo'n groot bedrag. Ik weet niet of we hier genoeg jaren blijven wonen om de aanschaf 'eruit' te halen. Plus ik vind dat je dat alleen moet doen van geld wat je min of meer over hebt. Voor ons bedoel ik dat dus hè.

 9. Wellicht draagt dit bij tot keuzestress, maar er zijn ook hybride zonnepanelen waarbij de zonneboiler en de zonnepanelen gecombineerd zijn in 1 paneel. Of misschien hoef je dan de keuze niet te maken maar heb je ze in een keer allebei? Ik heb er overigens geen ervaring of kennis over.

 10. Voor mij wordt isolatie het eerste punt, maar daarna zou ik een zonneboiler wel wat vinden en ik heb vloerverwarming in huis, maar alleen beneden. Plannen genoeg, wel heel fijn om deze uitleg te lezen.

 11. ik woon in een huurappartement, dus dit is op dit moment geen vraagstuk voor mij, maar mocht ik tzt een huis kopen dan zou ik wel graag zonnepanelen willen hebben. al is het maar om de energiekosten te drukken en het milieu te helpen

 12. In jullie geval zie ik een terugverdientijd van ca 14 jaar, dat is volgens mij de investering niet waard. Zonnepanelen leveren in dat opzicht een beter rendement op. wij komen met onzer panelen op ca 7 jaar uit. Ik verbruik jaarlijks maar 800 m3 gas. Het loont niet de moeite om daar een zonneboiler voor te plaatsen. In de wintermaanden levert zo'n boiler te weinig warmte op en in de zomermaanden heb je teveel.

 13. Ik vind het een heel mooi en duurzaam alternatief. De boerderij waar ik nu woon is een monumentaal pand en dan zijn zonnepanelen helaas geen optie. Wie weet later!

 14. Ik ga al een tijdje mee in de branche en heb zowel zonnepanelen als een zonneboiler op mijn woning.
  - de zonneboiler geeft veel warm water in de zomer maanden. Punt daarbij is wel dat je het ook moet kunnen afnemen (als je 3 weken op vakantie bent heb je er niets aan) Ook is de werkelijke besparing en dus de tijd dat je hem kan terugverdienen niet goed meetbaar.
  - zonnepanelen leveren direct rendement door de saldering op de energierekening en de teruggave van BTW. Terugverdienen doe je al snel binnen 6 jaar. Zonnepanelen worden in veel gemeenten gestimuleerd met een duurzaamheidsleining met een zeer lage rente. (www.svn.nl)
  - wil je op inductie gaan koken laat dan direct met zonnepanelen je meterkast aanpassen naar 3 fase. De BTW op de aanpassing is dan ook deels te verrekenen. Ook voor toekomstig elektrisch rijden biedt dit meer mogelijkheden in snel laden.
  - ga je voor nieuwbouw of renovatie kijk dan naar gecombineerde systemen waarbij zonneboilers en zonnepanelen gecombineerd zijn in combinatie met een warmtepomp.

 15. Handige blog. Wij willen graag binnen nu en een jaar of twee zonnepanelen. Ik heb me er nog totaal niet in verdiept en een zonneboiler kom ik überhaupt voor het eerst tegen. Nog maar eens goed kijken dus.

 16. Erg interessant onderwerp en super goed dat je hier zoveel aandacht aan besteed. Als ik een huis ga kopen ga ik hier erg goed overnadenken. Tegenwoordig zijn er vele opties. Van die boiler had ik nog nirt gehoord.

 17. Interessant artikel en erg informatief! Toen wij een paar jaar geleden verhuisden naar een voormalige fabriek wisten we meteen dat we groot systeem zonnepanelen op het dak wilden plaatsen, maar wilden ook andere combinaties onderzoeken zoals combinatie met een zonneboiler. Dat was per saldo niet zo aantrekkelijk voor ons, omdat we maar met z'n tweeën zijn en het water constant op temperatuur moet blijven en daar dus in verhouding redelijk wat energie voor verbruikt moest worden. Wij zijn toen in contact gekomen met een Franse producent van zonnepanelen die een combisysteem hebben waarbij de overtollige warmte die ontstaat onder de panelen converteert naar warmte en deze via pijpen het huis in blaast. We moesten inderdaad eerst het een en ander verbeteren aan de huisisolatie, maar hebben er nu echt profijt van!

  • Dat klinkt als een vernuftig systeem Zarina. En wat bijzonder dat je in een voormalige fabriek woont zeg. Hebben jullie die helemaal zelf opgeknapt?

  • Wij hebben recent ook dubbel glas laten installeren op de benedenverdieping. Ik ben benieuwd wat dit in de winter voor onze energierekening gaat doen.

 18. Krijg je geen subsidie meer op zonnepanelen. Tjonge! Wat goed dat er dan nog wel subsidie te krijgen is op de zonneboiler, dat is toch wel een grote plus voor velen! Wij hebben het allebei (nog) niet.

 19. Handig om zo is alle voor en nadelen te zien. Momenteel woon ik nog bij mijn ouders, maar als ik straks zelf gesetteld ben is het zeker wat denk ik om over na te denken

 20. Interessant! Ik had nog niet eerder gehoord van een zonneboiler, maar gezien de gasprijzen lijkt me dat wel een goede om me eens in te verdiepen. Al hebben wij helaas ook geen vloerverwarming, maar goed, je weet maar nooit!

 21. He wat leuk; iets nieuws geleerd Had nog nooit van een zonneboiler gehoord. Wij hebben panelen, bevalt goed! Maar de boiler misschien een optie voor ons nieuwe huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>