Zonneboiler of zonnepanelen: wat zijn de voors en tegens?

zonneboilerDeze post gaat over zonnepanelen versus een zonneboiler.

Wie Huisvlijt al langer leest, weet dat ik al vaker geschreven heb over zonnepanelen. Maar omdat ons huis nog enkel glas had, kozen we ervoor om eerst maar eens te zorgen voor een betere isolatie. Dus lieten we dubbel glas op de benedenverdieping installeren. Nu dat in orde is, komt het idee van zonne energie weer bovendrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van een zonneboiler of zonnepanelen. Ik vind het zo’n aansprekend idee: gebruik maken van de energie van de zon!

Overigens kun je ook zonder dat je zelf zonnepanelen of een zonneboiler hebt gebruik maken van zonne energie uit Nederland.

Zelf geen budget of ruimte voor zonnepanelen of boiler?

Als je zelf niet de ruimte hebt op je dak en/of je portemonnee kun je ook kiezen voor zonne energie uit Nederland via zogenoemde coöperaties van Greenchoice. Dat zijn lokale bronnen, die stroom opwekken met hun zonnepanelen. Hun stroom wordt aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. Op die manier kun je als consument mee profiteren van duurzame zonne-energie, ook als je zelf geen zonnepanelen of een zonneboiler hebt.

Is een zonneboiler voordeliger dan zonnepanelen?

Maar nu doet zich een nieuw vraagstuk voor. Omdat de overheid Nederland van het gas af wil, hebben ze de belasting op gas verhoogd. Tegelijkertijd stimuleert de overheid schone energie, oftewel de belasting op elektriciteit ging juist omlaag. Met andere woorden:

Is het financieel niet slimmer om te investeren in iets dat ons gasverbruik vermindert dan ons stroomverbruik? Oftewel: is een zonneboiler gunstiger dan zonnepanelen?

Hoewel beide werken op zonne energie, is het resultaat heel verschillend. Met zonnepanelen bespaar je op je elektriciteit, met een zonneboiler op je gasverbruik. Omdat op die laatste de belasting hoger is, vind ik een zonneboiler interessant.

Zie ook Gas besparen.

Wat doet een zonneboiler?

Op Milieucentraal schrijven ze dat een zonneboiler zorgt voor warm water. Ze noemen deze boiler, die werkt op zonne energie, een ‘milieuvriendelijk alternatief voor aardgas’. Helemaal goed dus! Zeker gezien het overheidsbeleid. Volgens Milieucentraal levert in de zomer een zonneboiler bijna al je warmte water. In de winter niet, maar dan kun je het combineren met een combiketel of warmtepomp.

Al met al bespaar je met een zonneboiler bijna de helft op je energieverbruik voor warm water, aldus Milieucentraal.

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboilers bestaan uit een zonnecollector, en een vat waarin het warme water wordt opgeslagen. In onderstaand filmpje leggen ze het heel duidelijk uit:

Kun je met een boiler je huis verwarmen met zonne energie?

Op zich leuk dat een zonneboiler voor warm water zorgt, maar ik wil vooral weten of ik met zo’n boiler ons huis kan verwarmen. We hebben weliswaar een houtkachel in de woonkamer, maar elders in huis zit centrale verwarming. Omdat ons huis niet perfect geïsoleerd is, schijnt een warmtepomp niet gunstig te zijn. Vandaar dat ik interesse heb in andere alternatieven om van het (dure) gas af te komen.

Huis verwarmen met zonne energie

Om je huis te verwarmen met zonne energie heb je een zogenoemde zonneboilercombi nodig, lees ik op Milieucentraal.

‘Met een zonneboilercombi bespaar je naast 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 200 m3 gas per jaar voor verwarming. In totaal bespaar je daarmee zo’n € 300 per jaar.’

Minpunt is helaas, dat dit het beste werkt bij vloerverwarming, en dat hebben wij dan weer niet. Bovendien komt ook hier weer de eis van ‘zeer goed geïsoleerde woning’ om de hoek kijken. Ondanks ons dubbele glas, vraag ik me af of ons huis daaraan voldoet.

Zonneboilers versus zonnepanelen

 1. Een zonneboiler neemt op het dak minder plek in. Als ik het goed begrijp heb je er maar 1 paneel voor nodig.
 2. Voor een zonneboiler krijg je subsidie van de overheid. Voor een zonneboiler van 3.000,- krijg je 650,- subsidie. Op zonnepanelen krijg je geen subsidie meer.
 3. Met een zonneboiler kun je op de kosten voor gas besparen in plaats van op de kosten voor elektriciteit. En omdat de belasting op gas hoger is geworden, en de belasting op elektriciteit juist lager, is dat interessant.

Is jouw huis geschikt voor een zonneboiler? Leuk, een test!

Op Milieucentraal vond ik een test die ik kon invullen om te kijken of ons huis geschikt is voor een zonneboiler. Het waren geloof ik wel een stuk of 11 vragen, maar de uitslag was positief. Kijk:

Screen Shot 2019 06 12 at 12.33.48

N.B. dit is voor een gewone zonneboiler. Ik heb meer interesse in zo’n combi-zonneboiler. Daarbij zou de subsidie zelfs 2000,- zijn volgens Milieucentraal.

Samenvattend

Tot slot: zowel zonnepanelen als zonneboilers zijn milieuvriendelijk. Bovendien zorgen ze allebei voor een lagere energierekening. In deze post schreef ik over de voordelen van een zonneboiler. Het liefst wil ik een zonneboilercombi. Maar door matige isolatie, en géén vloerverwarming in ons huis, is het niet zeker of dit een goede optie is voor ons.

Aan de pelletkachel dan maar?

Lees ook mijn post over onze groepenkast.

Ik weet dat diverse lezers van Huisvlijt zonnepanelen hebben. Maar zijn er ook mensen met een zonneboiler in de zaal? En hoe zijn jullie ervaringen daarmee?

Geraadpleegde bronnen: onder andere Milieucentraal, Rijksoverheid, Consumentenbond, Duurzaamthuis, Rivusol, Zonnepaneel-net.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Greenchoice.

Similar Posts

53 Comments

 1. Wij hebben een zonneboiler. Maar inderdaad wel met vloerverwarming. Ik vind het rendement en profijt erg goed en we besparen er best veel mee. Terugverdientijd is korter dan zonnepanelen. Overigens hebben wij geen paneel maar heatpipes, net wat anders maar met zelfde werking.

  1. Ah, leuk om te horen van een ervaringsdeskundige Mama Tinus. Hadden jullie al vloerverwarming toen jullie de zonneboiler kochten? Of hebben jullie dat toen gecombineerd?

 2. Wij plaatsten eind 2018 6 zonnepanelen op ons dak en kregen de btw terug. Wij wekken 2000 kw per jaar op. We hebben een plat dak dat de hele dag in de zon ligt. En ons verbruik wordt waarschijnlijk 1000 kw We koken elektrisch en hebben een elektrische boiler in de keuken. Omdat we zoveel opwekken en veel minder verbruiken dan we dachten, hebben we nu ook een 50 liter boiler gekocht voor het douchen. Warm water heb je dan 150 liter meer dan ruim voldoende voor 2 personen. Verbruik daarvan geschat 300 kw Als dat zo blijkt te zijn gaan we eens kijken of we een elektrische boiler kunnen aansluiten op onze radiatoren. In de badkamer hebben we al een elektrische radiator.. vorig jaar niet aangehad wegens niet koud in de badkamer.

 3. Van een zonneboiler had ik nog nooit gehoord. Ik heb zelf geen zonnepanelen, maar zou dat bij een volgend huis zeker overwegen. Ik vind het idee van je energie uit de zon halen namelijk heel erg mooi.

 4. Ik heb nog nooit gehoord van een zonneboiler, moet ik eerlijk zeggen. Over zonnepanelen ben ik nog niet zo enthousiast, ik heb me er in verdiept en nu zou het ons nog niets opleveren, gaat dit veranderen in de toekomst en ik neem aan dat dat gaat gebeuren, dan wil ik er zeker over na gaan denken.

 5. Ik heb alleen zonnepanelen. Die lagen al op mijn dak toen ik het huis kocht.

  Een zonneboiler lijkt me ook interessant, maar helaas heeft die test bij mij minder resultaat. Bij de eerste vraag werd ik er al uitgeknikkerd met een advies voor drie mogelijke situaties. Ik heb wel nog een gasfornuis en zou graag overstappen op inductie, maar daar is mijn meterkast niet op ingericht. Mijn huis is wel redelijk geisoleerd volgens mij, maar heeft geen vloerverwarming. Ik las laatst ook in zo’n folder dat op dit moment doorgaans het advies is om nog even te wachten met zonneboilers en warmtepompen en af te wachten wat de overheid/je gemeente van plan is. Ze raden inderdaad vooral aan om zo goed mogelijk te isoleren nu.

 6. Momenteel hebben wij alleen zonnepanelen. Over een zonneboiler wordt nog getwijfeld maar wij zitten er ook nog aan te denken om een mini windmolen aan te schaffen.

  Liefs,
  Elles

 7. De aanschafprijs voor zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. In mijn situatie is de prijs bij collectieve aanschaf in enkele jaren tijd gezakt van ruim € 6000,- naar € 3000,-. Acht panelen op een plat dak zouden mij op jaarbasis 2900 Kw opleveren, wat bijna mijn gehele jaarverbruik is. Ik weet eigenlijk niet of het nog zinvol is om deze panelen te laten installeren als je al 67 jaar oud bent. Als je jong bent wordt het een heel ander verhaal. Vandaar mijn twijfel. Mijn gasverbruik daarentegen is slechts 375 m3 per jaar. Dat is alleen om te douchen en te koken. Mijn verwarmingskosten zijn € 600,- per jaar. Daarvoor brandt mijn kolenkachel dan gemiddeld zes maanden lang en vierentwintig uur per dag.

 8. Ik had nog nooit specifiek gehoord van een zonneboiler. Klinkt best goed! Zonnepanelen lijken mij sowieso een goed idee.

 9. Wij hebben stadsverwarming en geen gas. Dachten wel na over zonnepanelen, maar het wordt zo’n groot bedrag. Ik weet niet of we hier genoeg jaren blijven wonen om de aanschaf ‘eruit’ te halen. Plus ik vind dat je dat alleen moet doen van geld wat je min of meer over hebt. Voor ons bedoel ik dat dus hè.

 10. Wellicht draagt dit bij tot keuzestress, maar er zijn ook hybride zonnepanelen waarbij de zonneboiler en de zonnepanelen gecombineerd zijn in 1 paneel. Of misschien hoef je dan de keuze niet te maken maar heb je ze in een keer allebei? Ik heb er overigens geen ervaring of kennis over.

 11. Voor mij wordt isolatie het eerste punt, maar daarna zou ik een zonneboiler wel wat vinden en ik heb vloerverwarming in huis, maar alleen beneden. Plannen genoeg, wel heel fijn om deze uitleg te lezen.

 12. Gelukkig hoef ik hier nog niet over na te denken; eerst wil ik mijn studie afronden, dan kijk ik verder naar een huis en eventueel zonnepanelen! Het idee spreekt mij wel aan. (:

 13. ik woon in een huurappartement, dus dit is op dit moment geen vraagstuk voor mij, maar mocht ik tzt een huis kopen dan zou ik wel graag zonnepanelen willen hebben. al is het maar om de energiekosten te drukken en het milieu te helpen

 14. In jullie geval zie ik een terugverdientijd van ca 14 jaar, dat is volgens mij de investering niet waard. Zonnepanelen leveren in dat opzicht een beter rendement op. wij komen met onzer panelen op ca 7 jaar uit. Ik verbruik jaarlijks maar 800 m3 gas. Het loont niet de moeite om daar een zonneboiler voor te plaatsen. In de wintermaanden levert zo’n boiler te weinig warmte op en in de zomermaanden heb je teveel.

 15. Ik vind het een heel mooi en duurzaam alternatief. De boerderij waar ik nu woon is een monumentaal pand en dan zijn zonnepanelen helaas geen optie. Wie weet later!

 16. Zo een zonneboiler vind ik best interessant. In zuiderse landen zie ik dat al jaren op de daken liggen. Is eigenlijk een heel simpel en goedkoop principe…

 17. Volgens mij hebben wij zo’n zonneboiler. Denk ik. We hebben een systeem wat warm water omzet in iets? Ik ben hier niet in thuis zoals je leest.

 18. Ik ga al een tijdje mee in de branche en heb zowel zonnepanelen als een zonneboiler op mijn woning.
  – de zonneboiler geeft veel warm water in de zomer maanden. Punt daarbij is wel dat je het ook moet kunnen afnemen (als je 3 weken op vakantie bent heb je er niets aan) Ook is de werkelijke besparing en dus de tijd dat je hem kan terugverdienen niet goed meetbaar.
  – zonnepanelen leveren direct rendement door de saldering op de energierekening en de teruggave van BTW. Terugverdienen doe je al snel binnen 6 jaar. Zonnepanelen worden in veel gemeenten gestimuleerd met een duurzaamheidsleining met een zeer lage rente. (www.svn.nl)
  – wil je op inductie gaan koken laat dan direct met zonnepanelen je meterkast aanpassen naar 3 fase. De BTW op de aanpassing is dan ook deels te verrekenen. Ook voor toekomstig elektrisch rijden biedt dit meer mogelijkheden in snel laden.
  – ga je voor nieuwbouw of renovatie kijk dan naar gecombineerde systemen waarbij zonneboilers en zonnepanelen gecombineerd zijn in combinatie met een warmtepomp.

 19. Handige blog. Wij willen graag binnen nu en een jaar of twee zonnepanelen. Ik heb me er nog totaal niet in verdiept en een zonneboiler kom ik überhaupt voor het eerst tegen. Nog maar eens goed kijken dus.

 20. Nee heb ik niet maar wij wonen in een huurwoning dus dan gaat het niet op. Wel een interessante optie!

 21. Erg interessant onderwerp en super goed dat je hier zoveel aandacht aan besteed. Als ik een huis ga kopen ga ik hier erg goed overnadenken. Tegenwoordig zijn er vele opties. Van die boiler had ik nog nirt gehoord.

 22. Interessant artikel en erg informatief! Toen wij een paar jaar geleden verhuisden naar een voormalige fabriek wisten we meteen dat we groot systeem zonnepanelen op het dak wilden plaatsen, maar wilden ook andere combinaties onderzoeken zoals combinatie met een zonneboiler. Dat was per saldo niet zo aantrekkelijk voor ons, omdat we maar met z’n tweeën zijn en het water constant op temperatuur moet blijven en daar dus in verhouding redelijk wat energie voor verbruikt moest worden. Wij zijn toen in contact gekomen met een Franse producent van zonnepanelen die een combisysteem hebben waarbij de overtollige warmte die ontstaat onder de panelen converteert naar warmte en deze via pijpen het huis in blaast. We moesten inderdaad eerst het een en ander verbeteren aan de huisisolatie, maar hebben er nu echt profijt van!

 23. Krijg je geen subsidie meer op zonnepanelen. Tjonge! Wat goed dat er dan nog wel subsidie te krijgen is op de zonneboiler, dat is toch wel een grote plus voor velen! Wij hebben het allebei (nog) niet.

 24. Handig om zo is alle voor en nadelen te zien. Momenteel woon ik nog bij mijn ouders, maar als ik straks zelf gesetteld ben is het zeker wat denk ik om over na te denken

 25. Interessant! Ik had nog niet eerder gehoord van een zonneboiler, maar gezien de gasprijzen lijkt me dat wel een goede om me eens in te verdiepen. Al hebben wij helaas ook geen vloerverwarming, maar goed, je weet maar nooit!

 26. He wat leuk; iets nieuws geleerd Had nog nooit van een zonneboiler gehoord. Wij hebben panelen, bevalt goed! Maar de boiler misschien een optie voor ons nieuwe huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.