CV-ketels werken op gas. We moeten van het gas af. Dus: wat nu?
Last updated on October 14th, 2024 at 09:04 am
Wij hebben een contract waarmee elk jaar een monteur komt die onze cv-ketel controleert. De rest van het jaar kijkt eigenlijk niemand naar het ding om. Voor veel mensen is de cv-ketel een apparaat waarvoor je pas aandacht krijgt als er problemen mee zijn. En als je cv-ketel stuk gaat dan zijn die problemen beslist onaangenaam. Want een cv-ketel voorziet je huis van warmte en warm water. Hij is dus erg belangrijk.
Wat is een cv-ketel?
Laten we bij de basis beginnen: ‘Wat is een cv-ketel?‘ CV-ketel staat voor centrale verwarmingsketel. De ketel is onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie. Er zijn twee soorten cv-ketels: solo ketels en combiketels. Een solo ketel regelt alleen de warmte in huis. Een combiketel verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Wij hebben een combiketel!
Een cv-ketel werkt op gas. Maar we moeten van het gas af.
Een cv-ketel werkt op gas. Dat is interessant, want het kabinet wil dat in 2050 alle Nederlandse huizen van het gas áf zijn. Dat heeft te maken met de huidige klimaatdiscussie en duurzaam leven. Het is de bedoeling dat in de toekomst zo min mogelijk met gas gedaan wordt in Nederlandse huishoudens. Als het gaat om koken is de oplossing heel simpel: vervang je gasfornuis met een inductiefornuis. Maar hoe zit dat met verwarming? En wat betekent het feit dat we van het gas af moeten voor bijvoorbeeld jóúw cv-ketel?
Alternatieven voor je cv-ketel
Stel je wilt best van het gas af, of minder gas gebruiken. Wat zijn dan zoal je opties? Zie ook mijn post Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?
1. Warmtepomp: elektrisch alternatief voor een cv-ketel.
Zo’n warmtepomp klinkt goed, maar vraagt veel van de isolatie* van je huis en is bovendien duur. De kosten variëren van 4.000 euro tot 12.000 euro. En dan hebben we het nog niet eens over de montage gehad. Daarom worden ze vooral gebruikt in nieuwbouwwoningen. Een hybride warmtepomp is een goedkoper alternatief. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Hiermee bespaar je volgens de Consumentenbond 75% op je gasverbruik.
*Je huis moet minimaal een energielabel B hebben.
2. Warmtenet/stadsverwarming.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren. Wij wonen op het platteland, en we hebben niet eens kabel. Dus ik denk niet dat dit voor ons een optie gaat worden.
3. Zonneboiler
Op je dak laat je een zonnecollector plaatsen. De opgevangen energie van de zon wordt gebruikt om water te verwarmen, in plaats van gas. Volgens de Consumentenbond bespaar je met een zonneboiler ongeveer 150,- per jaar op je gasrekening. Je kunt een zonneboiler prima combineren met je cv-ketel.
N.B. Zonnepanelen zijn in dit verband alleen handig als je huidige verwarming op een elektrisch systeem werkt.
4. Pelletketel of pelletkachel
Een pelletkachel lijkt op een houtkachel met dit verschil: je gooit er geen hout in, maar pellets. Pellets zijn geperste korrels van hout. Over houtkachels wordt nog wel eens geklaagd, omdat ze zorgen voor fijnstof en luchtvervuiling. Zeker in woonwijken hebben mensen met astma last van stokende buren. Pellets zijn in ieder geval minder vervuilend dan gewoon hout. Met een pelletkachel verwarm je alleen de ruimte waar hij instaat.Maar je kunt ook kiezen voor een pelletkétel! Die neemt dan de rol van je cv-ketel over. Dit wordt ook wel een biomassaketel genoemd.
5. Optimaliseer je cv-ketel
CV-ketels hebben energielabels, net als bijvoorbeeld koelkasten. Hieronder een voorbeeld:
Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger je cv-ketel. Een andere manier om je cv-ketel te optimaliseren is door hem goed te onderhouden. De ketels van Nefit staan bekend als goede en duurzame CV/HR ketels. Deze ketels zijn bovendien ook geschikt voor andere vormen van gas, zoals biogas!
Filmpje waarin alles op een rijtje wordt gezet
In onderstaand filmpje worden de verschillende opties van verwarmen + prijskaartje heel prettig op een rijtje gezet. Het duurt maar 4 minuten en is echt de moeite van het kijken waard. Zo leerde ik dat als je een warmtepomp of zonneboiler neemt, je ook hele nieuwe radiatoren moet kopen! Kijk, dat wist ik dus niet.
Tips van RTL Z
In het filmpje geven ze 3 tips.
- Ga nu alvast sparen voor de transitie naar een huishouden zonder gas, want de kosten zijn hoog. In het filmpje zeggen ze dat de kosten kunnen oplopen tot maar liefst 50.000,-**
- Stel isolatie van je woning centraal.
- Stel de investering zo lang mogelijk uit. Er is nog veel onduidelijkheid.
Casus: laten we deze informatie nu eens praktisch toepassen!
Ik gebruik even mezelf als voorbeeld : )
- Wij wonen op het platteland.
- Het energielabel van ons huis is een bedroevende G. Dat betekent dat het niet goed geïsoleerd is.
- We zwemmen niet in het geld.
De slechte isolatie betekent dat een warmtepomp in plaats van een cv-ketel geen optie is. Ook financieel gezien zou dit niet kunnen. Omdat we op het platteland wonen schat ik onze kansen op aansluiting op een warmtenet slecht in. Een zonneboiler zou wel een optie kunnen zijn in combinatie met onze cv-ketel, maar heeft als nadeel dat we dan ook nieuwe radiatoren moeten kopen. Een andere optie is onze houtkachel vervangen met een pelletkachel. Maar nu nog niet, want de garage ligt nog tjokvol met hout; dat moet eerst op.
CV-ketel: conclusie
Cv-ketels werken op gas. En Nederland moet van het gas af. Dus wat betekent dat in de praktijk?
Wie veel geld heeft en een fantastisch geïsoleerd huis koopt een warmtepomp. Wie minder geld heeft, kan zijn of haar cv-ketel combineren met een hybride warmtepomp of zonneboiler. Wie in een wijk woont, kan zich mogelijk laten aansluiten op een zogenoemd warmtenet.
Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn cv-ketels op gas gemiddeld € 1.700 goedkoper dan een duurzaam systeem. Financieel gezien zijn cv-ketels op gas dus de voordeligste keuze…
**Op de site Business Insider vind je een overzicht per woontype met mogeliljk kostenplaatje om van het gas af te gaan. Voor ons huis zou dat neerkomen op zo’n 31.000,-
Hoe verwarm jij je huis?
Lees tips
Deze post schreef ik in samenwerking met Nefit
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Na veel wikken en wegen maar weer een nieuwe cv ketel besteld. En besloten geld te investeren in isolatie (voor mij als aannemer natuurlijk goedkoper dan voor particulieren). Alle warmte die je niet verliest hoef je ook niet bij te stoken.
De overheid weet helemaal noch niet hoe de Co2 reductie te realiseren en roept, soms tot beschamend toe, de vreemdste dingen.
Mijn advies als bouwkundige kijk eerst of de isolatie op orde is. Een voor de duidelijkheid 5cm ps (tempex) is niet op orde.
Mijn man is op dat gebied heel principieel!
We hebben al zonnepanelen en er komt ook ooit een zonneboiler zegt hij!
Maar eerst nog wat sparen!
Dat gas… ja… Need I say more? Ik wil er best wat aan doen, als iemand mij even de centjes ervoor over maakt ;)
Van het gas af is een belachelijk rampenplan. A) Het is niet milieuvriendelijk
B) Co2 uitstoot door CV ketels van huishoudens is een fractie van het totaal.
C) Nederland moet van het echte vlees af. Zorg dat mensen kweekvlees of andere vleesvervangers gaan eten. Dat helpt pas echt.
D) De echte probleemveroorzaker is de regering die gedupeerden van de gaswinning in Groningen niet of slecht compenseerd. Compenseer direct en royaal. Dan klaagt er niemand meer over de gaswinning.
Wij wonen sinds kort in een huis zonder gas en met warmtepomp. Toch even wennen!
Ja? Wat is er precies anders Daphne? Ik ben wel benieuwd!
Men kan ook overgaan op waterstof, leidingen liggen er al. Toen Nederland van stadsgas op aardgas ging werd het stadsgas deel voor deel omgebouwd naar aardgas.. Hier schijnt en filmpje van bestaan… Geen dikke kabels opnieuw ingraven want met een warmtepomp heb je meer vermogen nodig minstens 50amp of 3x25A aansluiting.. Koken, pannen die op gas zijn geweest passen niet op de vlakke plaat van de elec. of inductie kookplaat. Al die dingen zijn niet nodig als we op waterstof gaan
En het moet goed werken, ze zeggen dat we een horror winter krijgen.
Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb net een huis gekocht en wij gaan wel kijken naar een nieuwe CV-ketel. Vind dat nu nog het meest efficiënt.
Waar blijft het waterstof gas
Wat fijn dat je hier aandacht aan besteed, is iets goeds om over na te denken. Wij hebben ons er eerlijk gezegd nog neit mee bezig gehouden… hebben een cv