Reacties

CV-ketels werken op gas. We moeten van het gas af. Dus: wat nu? — 42 reacties

 1. Vergeet niet dat de warmtepomp maar zo’n 10 jaar mee gaat en dan heb je weer een hoge kostenpost.
  Ik ben het niet eens met het CO2 verhaal en het klimaat verandert altijd. Zo is er een reele kans op een komende mini ijstijd als je kijkt naar de zonnecycli. We gaan een zonneminimum die lang gaat duren.
  Je huis beter isoleren is natuurlijk een prima stap om minder te gaan verbruiken en een hoger comfort. Ik moet het nog zien dat ‘we allemaal van het gas af moeten’. Ik zie het meer als een verdienmodel voor de overheid en de energie branche. Diezelfde overheid die eraan verdient om de gasrotonde van Europa te zijn. Andere landen lachen ons vierkant uit en gaan juist over op gas omdat dit een schonere energievorm is. Elektriciteit moet ergens vandaan komen en er zullen juist centrales bij moeten komen vanwege een veel hoger elektra verbruik.
  Het lijkt mij beter als er meer onderzoek komt naar thorium, waterstof, verbeterde technieken. Met de techniek van nu zorgen die warmtepompen vaak voor een onvoldoende warm resultaat wanneer ze zijn geplaatst bij bestaande, al wat oudere huizen. Dus van voor 2000.
  Nederland staat al jarenlang aan top in Europa (en dus waarschijnlijk ook in de rest van de wereld) als je kijkt naar energiebelasting.
  Ik vind het ook zo’n vreemde redenering om gas duurder te maken zodat er meer geld overblijft om al die dure investeringen te doen.

  • Het is allemaal paniek voetbal.
   Las vandaag dat ze extra subsidie wellen geven op de aanschaf van elektrische auto's. Dat moet dan betaald worden door de benzine ,diesel en wegenbelasting duurder te maken.
   En wie maakt gebruik van deze subsidieregelingen?....de welgestelde Nederlander....en de minder bedeelden ????zullen dit moeten betalen. Tijd voor gele hesjes?

 2. Ik woon in België en ook ons huis beantwoordt niet aan de strenge huidige vereisten. Het is een huis van 1937 en we hebben het zo goed als mogelijk geïsoleerd maar we zullen nooit never de norm halen. We hebben CV en warm water op gas, stoken 's avonds een lekker vuurtje in de houthaard wat ook al niet meer mag vanwege fijn stof. Als ze zo verder gaan, dan is ons huis over twintig jaar geen euro meer waard.

  • Ja maar als ze in Nederland pas in 2050 van het gas afgaan, mag je daar voor ons landje gerust nog eens 20 jaar bijdoen hoor. Wij hinken altijd wat achterop en weet je wat ik dan zo grappig vind? Dat 1 of andere minister dan met zo'n voorstel afkomt, precies of hij/zij heeft het warm water uitgevonden. Terwijl het in de buurlanden al jaren zo was. Slimme verkeerslichten, toen de max toegelaten snelheid van 60 naar 50 km/u ging en zo kan ik er nog wel enkele verzinnen????. Het zal met dat gas niet anders zijn.

  • Als het gas wordt afgesloten, ga ik de hout kachel/ open haard lekker op moeten stoken.
   Kolen moesten weg, allemaal op het schone aardgas. Infrastructuur aangelegd. Nu ben je een crimineel als je gas gebruikt.
   Doe niet mee met de klimaat maffia.
   Er is gas genoeg: zet Slochteren op een zacht nationaal pitje, samen met aan vulling met ándere gas putten en aan vullen met vloeibaar gas wat we per schip invoeren, kunnen we nog 100 jaar voort.
   Stink er niet in, bij de linkse kliek hier zo.
   M vr gr

 3. Neem volgdjaar een paletkachel en laat een electrische ketel plaatsen.
  Daarbij twee zonnecollectoren.

  Maar probleem hier In Nederland is !ze maken de bevolking steeds armer

 4. Nicole, over zo’n vijftien jaar naar Duitsland verhuizen is voor jou wellicht een idee. Daar koop je een stuk voordeliger een huis en heb je niet die enorme investeringen. Het scheelt dat je er al zo dichtbij woont.
  Wij hebben trouwens die plannen. Het is nog vaag, maar de komende jaren gaan we naar Duitsland op vakantie en ik ben de taal aan het leren/bijspijkeren. Ik heb jaren geleden Duits in mijn vakkenpakket gehad.

  • We moeten uitkijken want wij hEbben ook die plannen, mijn schoonbroer woont er al en wil nooit meer terug, wij hebben ook gelukkig het geluk gehad dat we vogelvlucht 2 km van de grens wonen, en de taal net zo goed beheersen als Nederlandse. Maar ik hoor steeds meer geluiden dat dit steeds meer mensen van plan zijn, dus ik denk zelf niet meer te lang wachten, want hier is toch einde oefening.
   Trouwens ze investeren daar vol op in aardgas want dat is volgens hun een milieu vriendelijk alternatief in plaats va stookolie en bruinkool wat daar nu nog vollop gebruikt word.
   Dus wees niet gek laat Nederland varen, de industrie hier heeft al gewaarschuwd met vertrek uit Nederland. Dit land maakt zich zelf kapot.

  • Hé, wat een leuk idee VeggieMo. Voor mij zou het inderdaad niet zo ver zijn: het is ongeveer 30 minuten rijden en dan zit je in Duitsland. Maar ik ben nogal honkvast.

 5. Vergeet bij alle kosten ook niet te vermelden dat afsluiten van het gas ook geld kost. Bij Liander €650,00. Dit dus meenemen in het overzicht.
  Ik heb alles kortgeleden op een rijtje gezet omdat de CV ketel aan vervanging toe was. Zeer goed geïsoleerd Zweeds houten huis, 3 laatst glas in de ramen en voor mij was de keuze duidelijk. Voor minder dan € 1500,00 had ik een nieuwe CV ketel met alles erop en eraan, geïnstalleerd en al. Ik zit goed voor de komende 15 jaar. We zien dan wel eens weer want de techniek gaat door en er zullen dan ongetwijfeld beter alternatieven zijn. Ik vindt de chaos en paniek momenteel te groot en veel verhalen en oplossingen worden incompleet verteld.

 6. Wij zijn net een paar jaar geleden overgestapt op gas, hadden een verwarmingsketel op stookolie en het warme water kwam van een electrische boiler (en koken op flessegas). Ook hier in België wordt er wel over gesproken, nog niet heel hard over van het gas gaan maar zeker wel over beter isoleren.

 7. Mooi informatief blog

  Mijn woonwijk wordt waarschijnlijk op een warmtenet aangesloten.
  De restwarmte van een verbrandings centrale moet benut worden.

  Nu heb ik een zonneboiler, gasgestookte cv en een winddeel.

  Een electrische cv, zonnepanelen en meer winddelen zijn mijn wens.
  Ook zou ik graag de kruipruimte inder mijn huis willen isoleren.

  In ieder geval wil ik graag gaslos gaan wonen.

  Duurzame groet,

 8. Van het gas af, kan heel duur zijn, dat klopt. Maar dat in deze tijd iemand nog een huis heeft dat slecht geisoleerd is, vind ik vreemd. Je huis isoleren is niet iets wat gisteren is bedacht: je kan het prima stap voor stap doen, je verdient het altijd op korte termijn terug... Ik woon in een zeventiger jaren woning: gebouwd voor de oliecrisis, zo tochtig als een biezen mandje. Wij hebben de afgelopen 20 jaar stap voor stap lopen isoleren Twee jaar terug hebben we het dak vol zonnepanlen geplaatst. De verwachting was dat we in 7 jaar quite zouden spelen, dat wordt waarschijnlijk eerder

  • Wij hebben beneden nog enkel glas, maar ons dak en de muren zijn wel geïsoleerd toen we hier kwamen wonen. Maar volgens een check heeft ons huis dus het etiket G....

 9. Koop een cv ketel op elektra in omringende landen is dat gemeengoed en heb je niet zo duren warmtepomp voor nodig en neem minder ruimte in beslag maar je moet wel een krachtstroom nodig

 10. Allemaal propaganda,het is niet eens echt bewezen dat co2 de aarde opwarmt, het is een hypothese, en een dure! Trouwens zonder co2 is er geen leven mogelijk. Mensen we worden op grote schaal besodemieterert, het draait om de poen en om een stelletje wetenschappers die menen dat hun hypothese klopt met hun eigen geprogrammeerde software. Trouwens als het werkelijk zo zou zijn moet de hele wereld mee doen, en niet zo een paar kleine landjes als hier. Op wereld schaal te verwaarlozen.

  Het word tijd dat de burger een vuist maakt, want ze gaan ons met deze maatregelen systematisch armer maken, ons laten leiden, en de rijke voeren dan nog meer de septer.
  Denk nog maar eens aan mijn worden! Er zijn andere manieren om het klimaat te redden, en pallet kachels vreten bomen.

 11. Als het gas wordt afgesloten, ga ik de hout kachel/ open haard lekker op moeten stoken.
  Kolen moesten weg, allemaal op het schone aardgas. Infrastructuur aangelegd. Nu ben je een crimineel als je gas gebruikt.
  Doe niet mee met de klimaat maffia.
  Er is gas genoeg: zet Slochteren op een zacht nationaal pitje, samen met aan vulling met ándere gesputter, aan vullen met vloeibaar gas wat we per schip invoeren, kunnen we nog 100 jaar voort.
  Stonk er niet in, bij de linkse kliek hier zo.
  M vr gr

 12. Het is niet altijd nodig om de radiatoren te vervangen bij een warmtepomp, het hangt af van de radiatoren die je nu hebt en van het soort warmtepomp. Dit kun je o.m. lezen bij milieucentraal.
  Overigens is 2050 nog heel ver weg, woon je dan nog in je huidige woning en is het de moeite waard om zo veel te investeren? De overheid en bedrijven zijn eerst aan zet, dat levert veel meer op aan gas besparing dan dat alle huishoudens het gas loslaten. Ik denk ook dat er veel meer CO2 wordt bespaard wanneer er een accijns op kerosine wordt geheven in combinatie met een vliegtax.

 13. Wij hebben echt sinds 2 jaar een nieuwe CV-ketel, dus ik hoop dat deze nog wel een aantal jaren prima zijn werk blijft doen. Ik wil graag meedoen aan dingen die goed voor het milieu zijn, maar dit soort dure uitgaven zijn toch wel even wat anders. Gelukkig hebben we nog tot 2050 dan ... dat duurt nog even ;)

  • Wij wonen in Culemborg en aangezien dit een groene, linkse gemeente is, willen ze het hier al in 2040 van het gas af hebben. Zoals het bij Rob Alberts gaat, dan is het niet zo’n punt.
   Ik las vandaag een artikel in het AD. Oud artikel en volgens mij kan ik hier geen link posten. Maar er is een Nederlandse uitvinding voor een rendabele cv ketel op elektra. Het apparaat heet ‘Ecoliner’. Dat zou wellicht wat kunnen zijn.
   Nav een bovenstaanse reactie ben ik gaan zoeken op ketels op elektra. Ik vond het opvallend hoe de warmtepomp werd gepromoot en een ketel op elektra werd afgeraden. Nadelen die genoemd werden waren hoger elektraverbruik en kosten voor extra isoleren van het huis. Wel hilarisch aangezien je die isolatie bij de warmtepomp ook moet doen en het elektraverbruik met een warmtepomp ook skyhigh gaat.

 14. Beste mensen, we worden door linkse politiek en milieu freaks al jaren besodemieterd, CO2 is niet gevaarlijk en ook geen probleem, maar een verdienmiddel voor de overheid.
  Als we iets aan het echte probleem willen doen, fijnstof en plastics en ontbossing, zullen we de bevolking enorm moeten gaan reduceren tot max 7 miljoen in Nederland en max 3 miljard wereldwijd, dus geboortebeperking wereldwijd iedereen max 2 kinderen daarna verplicht steriliseren misschien...

  Lees dit artikel eens tab CO2 en wordt wakker allemaal!

  https://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/co2-als-vervuiler-volledig-ontkracht/

  Mvg Rob

 15. Mijn huis met een speksteen houtkachel (stook op storm hout (afgevallen takken omgevallen bomen. 1jaar laten sterven en 1jaar binnen schuur drogen in gaas kratten) mijn hout is dus goed droog en stook bij extreem koud max 2 boodschappen kratjes per dag.
  Werkplaats aan huis waar ik met infrarood twee plekken (kan) verwarmen daar waar ik sta. Ik heb een huis van 350 m3 inhoud en kan door luchtverplaatsing alles verwarmen. Heb beneden wel vloerverwarming maar probeer geen gas te verbruiken. Douche en kook alleen nog op gas (vlg stap) panelen staan op verlanglijstje.

 16. Na veel wikken en wegen maar weer een nieuwe cv ketel besteld. En besloten geld te investeren in isolatie (voor mij als aannemer natuurlijk goedkoper dan voor particulieren). Alle warmte die je niet verliest hoef je ook niet bij te stoken.
  De overheid weet helemaal noch niet hoe de Co2 reductie te realiseren en roept, soms tot beschamend toe, de vreemdste dingen.
  Mijn advies als bouwkundige kijk eerst of de isolatie op orde is. Een voor de duidelijkheid 5cm ps (tempex) is niet op orde.

 17. Van het gas af is een belachelijk rampenplan. A) Het is niet milieuvriendelijk
  B) Co2 uitstoot door CV ketels van huishoudens is een fractie van het totaal.
  C) Nederland moet van het echte vlees af. Zorg dat mensen kweekvlees of andere vleesvervangers gaan eten. Dat helpt pas echt.
  D) De echte probleemveroorzaker is de regering die gedupeerden van de gaswinning in Groningen niet of slecht compenseerd. Compenseer direct en royaal. Dan klaagt er niemand meer over de gaswinning.

 18. Men kan ook overgaan op waterstof, leidingen liggen er al. Toen Nederland van stadsgas op aardgas ging werd het stadsgas deel voor deel omgebouwd naar aardgas.. Hier schijnt en filmpje van bestaan... Geen dikke kabels opnieuw ingraven want met een warmtepomp heb je meer vermogen nodig minstens 50amp of 3x25A aansluiting.. Koken, pannen die op gas zijn geweest passen niet op de vlakke plaat van de elec. of inductie kookplaat. Al die dingen zijn niet nodig als we op waterstof gaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder