2 Voordelen van een warmtepomp

warmtepomp

Mijn man en ik hebben het er regelmatig over: moeten we overstappen naar zo’n warmtepomp?

En zo ja, wat is dan een goed moment?

Als onze huidige ketel stuk zou gaan, zou dat zeker een aanleiding zijn om eens flink knopen door te hakken.

Maar zo lang die het nog doet, blijven we een beetje hangen in het idee van zo’n pomp.

Het kostte ons ook ruim 15 jaar om actie te ondernemen en zonnepanelen te kopen…

Wat dat betreft zijn we niet bepaald impulsief ; )

Maar het is toch een hele aanschaf.

Van Nine kreeg ik onderstaand artikel over de voordelen van zo’n pomp.

Voordelen van een warmtepomp

Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame oplossingen voor het verwarmen van hun woning.

De stijgende energieprijzen hebben deze ontwikkeling nog eens in stroomversnelling gebracht.

Maar welke mogelijkheden zijn er?

Hybride warmtepompen worden de norm vanaf 2026

Het kabinet heeft vorig jaar aangegeven dat zij het gebruik van hybride warmtepompen als norm gaan beschouwen bij het verwarmen van woningen. Vanaf 2026 is dan ook iedereen bij het vervangen van de cv-ketel verplicht om deze te combineren met een warmtepomp. Mits dit mogelijk is voor jouw woning.

Toch is het ook al aantrekkelijk om voor die tijd de overstap te wagen. Een warmtepomp biedt namelijk tal van voordelen. Voordelen waar je nu al veel profijt van kunt hebben.

In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je alles wat je moet weten. Want wat levert een warmtepomp kopen precies op?

Voordelen van een warmtepomp

1. Zuiniger in verbruik: je bespaart op gas

De grootste kostenpost is momenteel het gasverbruik. Het gebruik van aardgas kost ongelooflijk veel. Dit komt doordat er schaarste heerst. Mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dit nog eens verergerd. De prijzen liggen daardoor momenteel nog hoger en in de winter kunnen deze opnieuw stijgen door een grotere vraag.

Dankzij een warmtepomp ben je veel minder afhankelijk van aardgas.

Hierdoor is een warmtepomp aanzienlijk goedkoper in verbruik. Dat merk je direct in je portemonnee. Je kunt honderden euro’s per jaar besparen door enkel het gebruik van een warmtepomp.

Dit betekent dus ook dat een warmtepomp een investering is. Uiteindelijk zul je de kosten voor het apparaat vanzelf terugverdienen. Gemiddeld staat hier acht jaar voor. In die tijd geniet je van een veel lagere energierekening.

Houd er wel rekening mee dat je bij het gebruik van een warmtepomp wel beduidend meer elektriciteit zal gebruiken. Ondanks de hogere energieprijzen zal dit gelukkig alsnog tot een flinke besparing kunnen leiden. Ook nu is een warmtepomp dan ook nog altijd rendabel.

2. Milieuvriendelijk

Daarnaast mogen we ook het milieu niet vergeten. Verwarmen met een warmtepomp betekent dat de CO2-uitstoot van jouw woning veel minder hoog komt te liggen. Dit heeft ook gevolgen voor het milieulabel van je huis. Daarnaast beschikken warmtepompen over een zeer lange levensduur.

Een warmtepomp gaat gemiddeld zo’n twintig jaar mee.

Met een terugverdientijd van circa acht jaar, betekent dit dat je over een groot financieel voordeel beschikt. Om over de duurzaamheid nog maar te zwijgen.

Kom in aanmerking voor een subsidie

Vanaf 2026 komt er een verplichting voor het verwarmen met een hybride warmtepomp. Dit betekent echter niet dat iedereen dit jaar massaal over moet stappen. Het betekent enkel dat wanneer je cv-ketel op of na die periode aan vervanging toe is, je verplicht bent om deze te combineren met een warmtepomp.

Mits dit uiteraard mogelijk is.

Maar wanneer jouw cv-ketel het in 2025 begeeft en je hem vervolgens vervangt, betekent dit dat je misschien pas in 2040 naar een warmtepomp gaat kijken. De overheid verstrekt echter maar subsidies tot 2030. Deze subsidies betekenen dat je circa dertig procent van de totale aanschafkosten terug kunt krijgen.

Zeker de moeite waard om hier voor die tijd dus nog van te profiteren.

Warmtepomp ervaring

Hieronder een filmpje van ‘Vriendje Stokvis’ die verslag doet van zijn warmtepomp ervaring. Hij heeft hem 1 maand op dat moment. Zijn energieverbruik steeg van 8,9 naar 29 kWh per dag. Maar zijn gasverbruik zakte van 8,7 kuub naar 1 kuub.

Hij concludeert dat hij zo’n 175,60 bespaard heeft.

Nawoord

Dankjewel Nina voor dit interessante artikel. Het belangrijkste punt voor mij is de terugverdientijd van een warmtepomp: die is dus blijkbaar 8 jaar. Omdat wij zonnepanelen hebben, maak ik me niet zoveel zorgen over meer elektriciteit gebruiken. Ik ga ervan uit dat dit wordt opgevangen door de zonnepanelen.

In die zin staat niks de aanschaf van zo’n pomp in de weg.

Alleen de kosten en het gedoe van de installatie.

Wat kost zo’n pomp?

In het artikel miste ik nog informatie over wat zo’n pomp kost. Op Milieucentraal noemen ze een bedrag van € 13.000. Daarvoor heb je dan een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit. Daar kunnen dan nog extra kosten bijkomen voor eventueel nieuwe radiatoren (€ 3.500), nieuwe radiatorknoppen ( € 100) en een zwaardere stroomaansluiting (± € 200).

Dan kom je op een investering van ± 16.800,- euro.

Daar gaat een eventuele subsidie vanaf. Volgens Milieucentraal is dat een bedrag tussen de 1.950 en 3.750 euro.

De complicatie van de stroomaansluiting

Recent las ik in de krant het treurige verhaal van ene Jeroen Ooijevaar en zijn vrouw. Hij investeerde in een pomp en zonnepanelen. Maar ze doen niets voor Jeroen en zijn vrouw, omdat er een nieuwe stroomaansluiting nodig is.

Deze stroomaansluiting moet geregeld worden door netwerkbedrijf Liander, maar die heeft een tekort aan monteurs.

Volgens de Autoriteit Consument en Markt mag een het aansluiten van een stroomaansluiting niet langer duren dan 18 weken. Maar Jeroen en zijn vrouw wachten inmiddels al ruim 33 weken.

En inmiddels is bekend dat ze nog 12 weken moeten wachten voor een afspraak, en daarna nog eens 12 weken voordat de stroom er ook echt is.

Als mijn man en ik overstappen naar een pomp dan is een belangrijke vraag voor mij: kan dat gewoon op onze huidige stroomaansluiting? Want het lijkt me heel zuur dat je zo’n duur apparaat koopt en dat hij vervolgens niet gebruikt kan worden.

Eigenaren zonnepanelen hogere kosten

Recent kwam er in het nieuws dat Energiebedrijf Vandebron mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen extra kosten gaan laten betalen als hun zonnepanelen ‘teveel’ stroom aan het net leveren. Het gaat dan om zo’n 10 tot 20 euro per maand.

Het net kan al die stroom niet aan, en de overtollige elektriciteit is een kostenpost.

Die wordt door Vandebron voortaan doorberekend aan eigenaren van zonnepanelen. Ik weet niet of ik het goed begrijp, maar moet je dan als zonnepanelen eigenaar flink energie gaan verspillen?

Wat bijzonder.

In dit verband zijn warmtepompen dan misschien extra slim? Dan kun je daarmee flink wat van de energie opgebruiken van je zonnepanelen, en zo voorkomen dat je daar extra kosten voor krijgt?

Ervaringen met warmtepompen zijn erg welkom! Vertel ze in de comments!

20 Comments

 1. Lois
  • Marrie
 2. Thea
 3. Claire
 4. izerina
 5. petra1945
 6. M
 7. Linda schrijft 't op
 8. VeggieMo
 9. Jessie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh