9 x Hoe krijg je je energierekening omlaag?

energierekening

Om mij heen hoor ik diverse mensen klagen over hun energierekening.

Een vriendin vertelde dat haar energiekosten van 140 euro per maand naar 420 euro per maand gaan als haar contract afloopt. En zij is niet de enige. Dit komt door de stijging van de gasprijs per m3.

Wij hebben inmiddels helaas ook geen vast contract meer.

Maar het bleek dat we dermate (te) veel betaalden, dat het maandbedrag voor nu hetzelfde blijft gelukkig.

Hoe krijg je je energierekening omlaag?

Niettemin wil ik wel degelijk zoveel mogelijk besparen op onze energierekening. Zowel voor onze portemonnee, als het milieu als in verband met de gascrisis vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat kun je grofweg doen op drie manieren:

 • Je gedrag aanpassen. Korter douche, lampen overal uit etc.
 • Energie vergelijken
 • Je huis aanpassen door isoleren, en door alternatieven voor gas te zoeken.

Ik besloot de alternatieven voor gas op een rijtje te zetten.

Energierekening omlaag met deze 9 alternatieven voor gas

1. Warmwaterpomp

De eerste waar ik aan dacht was de warmwaterpomp. Op Milieucentraal schrijven ze:

‘Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van.’

Om het allemaal wat ingewikkelder te maken zijn er diverse soorten warmwaterpompen.

 • Hybride waterpomp: deze pomp gebruik je in combinatie met je cv-ketel. De cv-ketel komt in actie als de hybride waterpomp het huis niet warm krijgt.
 • Ventilatie waterpomp: dit is een kleine waterpomp voor huizen met ‘mechanische ventilatie’. Hij gebruikte de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.
 • Volledig elektrische waterpomp
  • Elektrische waterpomp die warmte uit de lucht haalt
  • Elektrische waterpomp die de warmte uit de grond/bodem haalt.

2. Airconditioning als vervanging van gas

In de krant las ik een artikel over een meneer die zijn huis verwarmt met zijn… airconditioner! En inderdaad, ik herinner me dat de installateur van onze airco ei dat we hem ook konden gebruiken als verwarming. Maar daar heb ik geen aandacht aan geschonken, want dat vond ik ‘onzin’ en ‘overdreven luxe’ voor onze slaapkamer. Nog steeds trouwens.

Maar stel nou dat je een airco heb in je woonkamer of keuken. Dan zou je die dus ook kunnen gebruiken als verwarming. Op Duurzaam Thuis schrijven ze dat een airco qua werking eigenlijk weinig verschilt van een warmwaterpomp.

In onderstaand filmpje vertelt Bart van Duurzaam Thuis over airco als verwarming. En ook hoe raar hij dat idee in eerste instantie vond. Uiteindelijk bleek dat hij 1000 euro per jaar bespaarde op zijn energierekening door het huis te verwarmen met een airco.

Maar hoe zit het dan met al die onheilspellende krantenberichten dat een airco zorgt voor hoge stroomkosten en dus een hoge energierekening?  Een ‘normale’ airco gebruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Volgens Milieu Centraal kost een mobiele airco 9 euro per week, als je hem 40 uur per week hebt aanstaan. Je kunt de energiekosten van een airco compenseren met zonnepanelen.

N.B. Ik las ook ergens de suggestie om je huis te koelen met een warmwaterpomp!

3. Een zonneboiler om gasverbruik te verminderen

Volgens Milieucentraal kun je de helft van je gasverbruik verminderen met een zonneboiler! De zonneboiler verwarmt water met behulp van de zon.

4. Infraroodpanelen in plaats van gas

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Ze verwarmen dus niet de hele ruimte. Daarom zijn ze minder geschikt om je hele huis te verwarmen, tenzij je huis enorm goed geïsoleerd is. Maar voor een kantoorruimte kunnen ze bijvoorbeeld prima zijn. Mijn man klaagt wel eens dat zijn kantoortje koud is in de winter. Dan zet hij nu de verwarming vaak wat hoger. Maar om te besparen op gas, zou een infraroodpaneel dus een optie kunnen zijn.

5. Hout in plaats van gas stoken

Ja, nu komen we op glad ijs… Want hout en houtkachels liggen onder vuur. Ze zouden slecht zijn voor het milieu. En mensen met ademhalingsklachten hebben er veel last van. Toch is er sinds de stijgende gasprijzen een heuse run op houtkachels en op kachelhout…

De verkopers van houtkachels zeggen dat als je maar op de juiste manier stookt, de Zwitserse methode, een houtkachel heus niet zo slecht is. Er zijn zelfs speciale cursussen waarin je leert hoe je duurzaam een houtkachel kunt stoken. Zij willen graag in gesprek met de stichting HoutRookVrij om samen te komen tot een goede oplossing.

Maar de stichting HoutRookVrij wil niet in gesprek met de houtkachelverkopers. Zij vinden dat houtkachels hoe dan ook slecht zijn, en dat je het niet gezonder kunt maken. Ik geloof dat ze het vergelijken met een sigaret roken. Dat kun je ook niet op een gezonde manier doen.

6. Pelletkachel

In plaats van met gas verwarm je je huis met pellets. Pellets zijn ‘korrels van hout’. Helaas levert dit ook meteen dezelfde kritiekpunten op als houtkachels. Een pelletkachel verwarmt de ruimte waarin hij staat. Kies je voor een pelletkachel-cv dan kun je het hele huis ermee verwarmen.

7. Biomassakachel

In een biomassakachel kun je houtpellets houtsnippers (chips) of hele houtblokken verbranden. In plaats van met gas stook je je huis dan warm met houtpellets etc. Met zo’n biomassaketel verwarm je je hele huis.

Ik weet nog dat Teunie van het blog Eenvoudig Leven in 2014 investeerde in een ‘houtgestookte cv-haard’ en hoe ik haar daar een beetje om benijdde. Teunie schreef destijds op haar blog:

‘De kachel moest niet alleen onze cv voeden, zodat ons hele huis warm zou zijn. Ik wilde er óók graag een oven in hebben. Uiteindelijk vonden we een kachel, helemaal naar ons zin. We hebben er nu één waar ik op kan koken, waar ik in kan bakken én die ons (grote) huis verwarmt.’

Sindsdien is Teunie verhuisd, en nu heeft ze een zogenoemde speksteenkachel.

8. Een windmolen in je tuin om zelf energie op te wekken

Een windmolen voor particulieren is 2 tot maximaal 15 meter hoog. Je kunt ze in je tuin zetten of op je dak. De windmolen wekt energie op uit wind, en zet die om in elektriciteit voor je huis. Maar let op: je hebt voor een eigen windmolen een omgevingsvergunning nodig. Maar je moet dan wel op een winderige plek wonen. Voor ons in de Achterhoek, waait het waarschijnlijk niet hard genoeg om het geld uit zo’n windmolen terug te verdienen.

9. Een CV ketel op waterstof om energie te besparen

Dit is iets voor de toekomst. Op dit moment kun je nog geen cv ketels op waterstof kopen. Maar Duitse wetenschappers hebben inmiddels al gezegd dat huizen verwarmen met cv ketels op waterstof in plaats van op gas geen goed idee is. We hebben namelijk helemaal niet genoeg waterstof!

Energierekening tot slot

Tsja, er zijn dus heel wat alternatieven voor gas. Maar die kosten wel allemaal geld. Dat moet je maar op je rekening hebben staan. Als ik kijk naar wat mijn man en ik kunnen doen voor onze energierekening dan overweeg ik:

 • Zonneboiler kopen
 • Infrarood paneel in zijn kantoortje
 • Airco in de keuken?

Het idee van verwarmen met een airco spreekt mij erg aan, maar wij hebben allemaal aparte ruimtes. Onze woonkamer is echt een andere ruimte dan bijvoorbeeld de keuken. Dan zou je dus meerdere airco units moeten kopen, en ik weet niet of dat een goed idee is.

Bovendien hebben we in de woonkamer al een houtkachel staan. Daarnaast heb ik overdag in de keuken de verwarming zelden tot nooit aan. Alleen tijdens mijn koffietijd en als ik ga koken even.

Leestips

Hoe verwarm jij jouw huis? En wat zou jij graag willen als alternatief voor gas?

Similar Posts

30 Comments

  1. Dat kan ik me goed voorstellen. Dat is ook mijn neiging. Liever eerst teveel betalen, dan later een hele hoge rekening. Maar ik lees ook in het nieuws dat dit voor veel mensen geen optie is.

 1. Het idee van verwarmen met een airco spreekt mij ook wel aan, maar tegelijkertijd merk ik dat ik voor mijn huis (waar ik alleen de huiskamer verwarm) zo weinig gas verbruik dat ik denk dat het niet loont om te investeren in iets anders.

 2. Je kunt op een airco unit meerdere aansluitingen maken. Wij hebben er vier wandunits op aangesloten en een buitenunit. Op de badkamer gaan we binnenkort een IR paneel ophangen. Deze zijn helaas moeilijk te krijgen op het moment.

 3. Wij hebben nu een energierekening van €15,00. Dat was €35,00.
  Vorig jaar hebben airco geïnstalleerd in de huiskamer en die voornamelijk voor verwarming gebruikt. Om te koelen is hij maar 1keer aan geweest.
  In de badkamer hebben we een infrarood paneel op het plafond en dat is ruim voldoende.
  Om ergens anders te verwarmen als dat nodig is hebben we een verplaatsbare electrische convectorradiator.
  De stroom die we gebruiken is voornamelijk dakstroom. We hebben al 7 jaar 12 zonnepanelen.
  Er is dus veel wat je zelf kunt doen.

 4. Toch een tikkeltje jaloers van die rekening van Trude!
  ‘k Verwarm (weinig 17°)met gas, maar ‘k trek een tuitje meer aan.
  Lie(f)s.

 5. Aangezien mijn hoofdverwarming bestaat uit een kolenkachel is mijn maandelijks voorschot € 21,-. Helaas is er geen brandstof meer leverbaar. Mijn reservekolen voor twee winters bewaar ik voor noodsituaties omdat ik enkele jaren geleden een voordelig energiecontract heb afgesloten zodat ik nog twee winters “voordelig” op gas kan stoken. Mijn keuken wordt mijn leefruimte waar ik met een 3Kw gaskacheltje samen met mijn honden goed kan leven.
  Indien de situatie verder verslechtert, geen stroom en geen gas, dan moet ik mijn voorraad petroleum aanspreken en zullen de petroleumlampen en petroleumstellen hun werk moeten doen. Brood bakken zal ik dan noodgedwongen in een Dutch oven, buiten op houtskool moeten doen. Hopelijk is de huidige situatie van korte duur, want leuk is anders.

 6. Mijn verbruik is al laag. Betaal nu 83 e/mnd voor 400/12 kWh elektra en 720/12 m3 gas t/m maart 2023. Als ik alles op elektrisch zou doen dan gaat me dat met mijn huidige tarief 207 e/mnd kosten. Dat kan 182 e/mnd worden als ik het gas laat afsluiten. Maar dat afsluiten is bij Liander niet goedkoop. Verder zullen er dan kosten bijkomen voor de aanleg van vloerverwarming en een warmtepomp.

  Punt is dat ik geen dak heb als benedenbewoner. Elektriciteit in de zomer opgewekt kan ik ook niet bewaren tot de winter, wanneer het nodig is. Het is de salderingsregeling die mensen met zonnepanelen helpt. Als die regeling vervalt (wat al een beetje de bedoeling was) dan gaat de financiele opbrengst behoorlijk tegenvallen.

  Zelf stook ik niet warmer dan 18,5 graden en ben altijd thuis. Ik zou een baantje buitenshuis kunnen zoeken, dan kan bij mij de kachel overdag lager. ;-)

  Met de huidige energiekosten is het voor ouderen rendabel om in Spanje te overwinteren. Heb al eens een docu gezien over Noren die dat doen, ook al omdat verzorgingspersoneel in Spanje een stuk goedkoper is.

  1. Ik heb ook gelezen dat Griekenland mensen oproept om bij hen te komen overwinteren inderdaad. Wel apart eigenlijk dat dit voor sommige mensen financieel voordeliger is dan de winter in Nederland door te brengen.

 7. Wij, (onze straat) krijgen volgend jaar zonnepanelen.(huurhuis)
  Daarvoor wordt natuurlijk een bijdrage in de servicekosten gevraagd.
  Logisch,
  Onderhoud is voor de wbv en de opbrengst is voor ons.
  En we zijn aan het kijken voor inductie.

 8. Ik heb een goed geisoleerd huis met centrale verwarming en ik kook op gas. Ik heb mijn maandbedrag nog op twee personen staan, terwijl ik alleen woon. Ik hoop dat het meevalt als mijn contract afloopt.

 9. een interessant overzicht, maar veel hangt af van je woning

  isolatie en het gebruik van zonnepanelen, verdienen zich na een tijd terug

  maar voor wie huurt, blijft het een probleem

  infraroodverwarming voor kleine ruimtes, die je weinig gebruikt kan een oplossing zijn

  maar elk systeem dat veel elektriciteit verbruikt is weinig betaalbaar

  zelf heb ik gelukkig nog een vast contract dat nog 2 jaar loopt

  iets wat indertijd werd afgeraden

  groeten

 10. Ik woon samen met een buurman 3 huizen verder op nog als enige in een sociale huurwoning van een woningbouw vereniging. De andere huizen in het rijtje zijn jaren geleden toen bewoners gingen verhuizen koopwoningen geworden. Mijn huis is uit de jaren 80 en niet bepaald energiezuinig op enkele plaatsen in huis heb ik zelfs nog enkelglas . In de loop der jaren zelf wat aan isolatie gedaan door gordijnen op te hangen voor de voor en achterdeur en de open trap en in strenge winters hang ik daar zelfs bubbeltjes plastic op en k heb radiator folie achter mijn verwarmingen. Verder heb ik mij zelf aangewend om mijn verwarming elke winter een halve graad lager te zetten waardoor ik het nu bij een graad of 17 al behaaglijk vind wel in combinatie met warme kleding . Verder verwarm ik alleen ruimtes waar ik ook echt ben. Maar verdere investeringen in het huis verduurzamen zijn voor mij niet rendabel aangezien het een huurwoning betreft. Nu maar hopen dat de woningbouwvereniging de komende jaren ook voor onze woningen inzet op verduurzaming al zal dat zich wel weer vertalen in hogere huren.

 11. Alle elektrische energie verslinders de deur uit.
  Zie ook mens op tv klagen over de energierekening, is het overdag zit men met al het licht aan in huis.
  Er zit een knopje op, zeg ik dan maar. Hans

 12. Je energie/gasrekening verlagen begint natuurlijk allereerst bij je verbruik: daar zit vaak nog veel ruimte om te besparen. Zorg dat je inzicht krijgt in je verbruik (zijn diverse apps voor), regel je cv juist in, verlaag je aanvoertemperatuur, etc etc. Draai je gas eens uit onder je pannen: als het kort is aangekookt deksel dicht en zonder verder gasverbruik gaart het in de normale kooktijd. Gebruik niet meer de korte programma’s op wasmachine of vaatwasser: ze verwarmen sneller en verbruiken dan meer. En zo zijn er nog tig dingen waar eenvoudig te besparen valt….
  Er wordt nog zoveel verspild!

 13. Er is een snelle manier om flink op gas te besparen en meteen iets aan eenzaamheid te doen. 90% van het gasverbruik gaat op aan verwarming van een te grote ruimtes. Daar valt dus veel meer op te besparen dan een minuutje minder douchen. Punt is dat je niet zomaar je huis kleiner kan maken. Je kan wel een stuk of 10 buren uitnodigen. Je kent het wel met verjaardagen dat zelfs in de winter de ramen open moeten omdat de aanwezigen teveel warmte afgeven. Met 10 hoeven die ramen niet open, maar zal de verwarming ook niet meer aanslaan. Dus geen gasverbruik. In de huizen van de aanwezigen kan de temperatuur naar de nachtstand aangezien ze toch niet thuis zijn.

 14. Bij mij in huis is het vaak zo overdreven warm. De leidingen lopen door mijn kamer heen. Die geven ook warmte af. Daardoor hoef ik de verwarming (bijna) nooit aan te zetten. Maar er wordt wel een prijsstijging van 93% verwacht op de energiekosten.

 15. Wij zetten in de winter haast geen kachel aan. Temperatuur is dan hoger. Als we koud hebben dan trekken extra trui aan. Of deken. Stoom hebben heel weinig. Omdat dan allemaal zo laag led lampen hebben. Gasfornuis hebben al verleden jaar veranderd. Wij hebben elektrische kookplaat genomen. Gaat heel goed. En heel kort douchen. Mooie dag gewenst. Groetjes,

 16. Even een vraagje over een ander onderwerp: is alles goed met je? En met deze website? Ik zie geen nieuwe blogs meer sinds 11 augustus en dat ben ik anders gewend…
  Ik mis je… en ben een beetje bezorgd…

  groetjes, Alice K.

  1. Hoi, net als Alice, bovenstaande reaktie, hoop ik dat het goed gaat met jou! Ik mis je bblogjes ook!

   Groetjes, Akke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.