Reacties

9 x Hoe krijg je je energierekening omlaag? — 30 reacties

  • Dat kan ik me goed voorstellen. Dat is ook mijn neiging. Liever eerst teveel betalen, dan later een hele hoge rekening. Maar ik lees ook in het nieuws dat dit voor veel mensen geen optie is.

 1. Het idee van verwarmen met een airco spreekt mij ook wel aan, maar tegelijkertijd merk ik dat ik voor mijn huis (waar ik alleen de huiskamer verwarm) zo weinig gas verbruik dat ik denk dat het niet loont om te investeren in iets anders.

 2. Je kunt op een airco unit meerdere aansluitingen maken. Wij hebben er vier wandunits op aangesloten en een buitenunit. Op de badkamer gaan we binnenkort een IR paneel ophangen. Deze zijn helaas moeilijk te krijgen op het moment.

 3. Wij hebben nu een energierekening van €15,00. Dat was €35,00.
  Vorig jaar hebben airco geïnstalleerd in de huiskamer en die voornamelijk voor verwarming gebruikt. Om te koelen is hij maar 1keer aan geweest.
  In de badkamer hebben we een infrarood paneel op het plafond en dat is ruim voldoende.
  Om ergens anders te verwarmen als dat nodig is hebben we een verplaatsbare electrische convectorradiator.
  De stroom die we gebruiken is voornamelijk dakstroom. We hebben al 7 jaar 12 zonnepanelen.
  Er is dus veel wat je zelf kunt doen.

 4. Aangezien mijn hoofdverwarming bestaat uit een kolenkachel is mijn maandelijks voorschot € 21,-. Helaas is er geen brandstof meer leverbaar. Mijn reservekolen voor twee winters bewaar ik voor noodsituaties omdat ik enkele jaren geleden een voordelig energiecontract heb afgesloten zodat ik nog twee winters "voordelig" op gas kan stoken. Mijn keuken wordt mijn leefruimte waar ik met een 3Kw gaskacheltje samen met mijn honden goed kan leven.
  Indien de situatie verder verslechtert, geen stroom en geen gas, dan moet ik mijn voorraad petroleum aanspreken en zullen de petroleumlampen en petroleumstellen hun werk moeten doen. Brood bakken zal ik dan noodgedwongen in een Dutch oven, buiten op houtskool moeten doen. Hopelijk is de huidige situatie van korte duur, want leuk is anders.

 5. Mijn verbruik is al laag. Betaal nu 83 e/mnd voor 400/12 kWh elektra en 720/12 m3 gas t/m maart 2023. Als ik alles op elektrisch zou doen dan gaat me dat met mijn huidige tarief 207 e/mnd kosten. Dat kan 182 e/mnd worden als ik het gas laat afsluiten. Maar dat afsluiten is bij Liander niet goedkoop. Verder zullen er dan kosten bijkomen voor de aanleg van vloerverwarming en een warmtepomp.

  Punt is dat ik geen dak heb als benedenbewoner. Elektriciteit in de zomer opgewekt kan ik ook niet bewaren tot de winter, wanneer het nodig is. Het is de salderingsregeling die mensen met zonnepanelen helpt. Als die regeling vervalt (wat al een beetje de bedoeling was) dan gaat de financiele opbrengst behoorlijk tegenvallen.

  Zelf stook ik niet warmer dan 18,5 graden en ben altijd thuis. Ik zou een baantje buitenshuis kunnen zoeken, dan kan bij mij de kachel overdag lager. ;-)

  Met de huidige energiekosten is het voor ouderen rendabel om in Spanje te overwinteren. Heb al eens een docu gezien over Noren die dat doen, ook al omdat verzorgingspersoneel in Spanje een stuk goedkoper is.

  • Ik heb ook gelezen dat Griekenland mensen oproept om bij hen te komen overwinteren inderdaad. Wel apart eigenlijk dat dit voor sommige mensen financieel voordeliger is dan de winter in Nederland door te brengen.

 6. Wij, (onze straat) krijgen volgend jaar zonnepanelen.(huurhuis)
  Daarvoor wordt natuurlijk een bijdrage in de servicekosten gevraagd.
  Logisch,
  Onderhoud is voor de wbv en de opbrengst is voor ons.
  En we zijn aan het kijken voor inductie.

 7. Ik heb een goed geisoleerd huis met centrale verwarming en ik kook op gas. Ik heb mijn maandbedrag nog op twee personen staan, terwijl ik alleen woon. Ik hoop dat het meevalt als mijn contract afloopt.

 8. een interessant overzicht, maar veel hangt af van je woning

  isolatie en het gebruik van zonnepanelen, verdienen zich na een tijd terug

  maar voor wie huurt, blijft het een probleem

  infraroodverwarming voor kleine ruimtes, die je weinig gebruikt kan een oplossing zijn

  maar elk systeem dat veel elektriciteit verbruikt is weinig betaalbaar

  zelf heb ik gelukkig nog een vast contract dat nog 2 jaar loopt

  iets wat indertijd werd afgeraden

  groeten

 9. Ik woon samen met een buurman 3 huizen verder op nog als enige in een sociale huurwoning van een woningbouw vereniging. De andere huizen in het rijtje zijn jaren geleden toen bewoners gingen verhuizen koopwoningen geworden. Mijn huis is uit de jaren 80 en niet bepaald energiezuinig op enkele plaatsen in huis heb ik zelfs nog enkelglas . In de loop der jaren zelf wat aan isolatie gedaan door gordijnen op te hangen voor de voor en achterdeur en de open trap en in strenge winters hang ik daar zelfs bubbeltjes plastic op en k heb radiator folie achter mijn verwarmingen. Verder heb ik mij zelf aangewend om mijn verwarming elke winter een halve graad lager te zetten waardoor ik het nu bij een graad of 17 al behaaglijk vind wel in combinatie met warme kleding . Verder verwarm ik alleen ruimtes waar ik ook echt ben. Maar verdere investeringen in het huis verduurzamen zijn voor mij niet rendabel aangezien het een huurwoning betreft. Nu maar hopen dat de woningbouwvereniging de komende jaren ook voor onze woningen inzet op verduurzaming al zal dat zich wel weer vertalen in hogere huren.

 10. Alle elektrische energie verslinders de deur uit.
  Zie ook mens op tv klagen over de energierekening, is het overdag zit men met al het licht aan in huis.
  Er zit een knopje op, zeg ik dan maar. Hans

 11. Je energie/gasrekening verlagen begint natuurlijk allereerst bij je verbruik: daar zit vaak nog veel ruimte om te besparen. Zorg dat je inzicht krijgt in je verbruik (zijn diverse apps voor), regel je cv juist in, verlaag je aanvoertemperatuur, etc etc. Draai je gas eens uit onder je pannen: als het kort is aangekookt deksel dicht en zonder verder gasverbruik gaart het in de normale kooktijd. Gebruik niet meer de korte programma’s op wasmachine of vaatwasser: ze verwarmen sneller en verbruiken dan meer. En zo zijn er nog tig dingen waar eenvoudig te besparen valt….
  Er wordt nog zoveel verspild!

 12. Er is een snelle manier om flink op gas te besparen en meteen iets aan eenzaamheid te doen. 90% van het gasverbruik gaat op aan verwarming van een te grote ruimtes. Daar valt dus veel meer op te besparen dan een minuutje minder douchen. Punt is dat je niet zomaar je huis kleiner kan maken. Je kan wel een stuk of 10 buren uitnodigen. Je kent het wel met verjaardagen dat zelfs in de winter de ramen open moeten omdat de aanwezigen teveel warmte afgeven. Met 10 hoeven die ramen niet open, maar zal de verwarming ook niet meer aanslaan. Dus geen gasverbruik. In de huizen van de aanwezigen kan de temperatuur naar de nachtstand aangezien ze toch niet thuis zijn.

 13. Bij mij in huis is het vaak zo overdreven warm. De leidingen lopen door mijn kamer heen. Die geven ook warmte af. Daardoor hoef ik de verwarming (bijna) nooit aan te zetten. Maar er wordt wel een prijsstijging van 93% verwacht op de energiekosten.

 14. Wij zetten in de winter haast geen kachel aan. Temperatuur is dan hoger. Als we koud hebben dan trekken extra trui aan. Of deken. Stoom hebben heel weinig. Omdat dan allemaal zo laag led lampen hebben. Gasfornuis hebben al verleden jaar veranderd. Wij hebben elektrische kookplaat genomen. Gaat heel goed. En heel kort douchen. Mooie dag gewenst. Groetjes,

 15. Even een vraagje over een ander onderwerp: is alles goed met je? En met deze website? Ik zie geen nieuwe blogs meer sinds 11 augustus en dat ben ik anders gewend...
  Ik mis je... en ben een beetje bezorgd...

  groetjes, Alice K.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder