Hoe duurzaam leven? Leef CO2 positief!
Last updated on September 30th, 2024 at 10:30 am
Hoe duurzaam leven?
Waar moet je beginnen?
Melissa Oosterbroek* geeft in haar boek Klimaat Positief zeer praktische tips en antwoorden op de vraag ‘Hoe duurzaam leven’. En haar uitgangspunt is CO2!
Hoe duurzaam leven aan de hand van je CO2 uitstoot!
Melissa Oosterbroek richt zich met haar tips voor een duurzaam leven op onze persoonlijke CO2-uitstoot. En hoe we die kunnen verminderen.
Ik voelde me prompt schuldig dat ik zat te ademen, want dan stoot je ook CO2 uit…
Hoe duurzaam leven? Leef CO2 positief!
Je kunt op 3 manieren bijdragen aan een duurzamer leven. Melissa laat dit zien met dit plaatje:
Hoe duurzaam leven? 17 tips in de vorm van CO2 opnemers
CO2 opnemers zijn dingen die je naar hartenlust kunt kopen en doen. Want ze nemen CO2 op en geven het een nieuwe bestemming. Hieronder 17 antwoorden op de vraag: ‘Hoe duurzaam leven?’
- Kamerplanten. Melissa kocht ze via de Kneusjesbox van Plantje.nl
- Olivijnzand. Dit is een mineraal. Je kunt het gebruiken in je tuin als vervanging van grind en/of zand. Maar ook voor het ophogen van de grond, als halverhardingspad en grondverbeteraar. Hoe meer olivijnzand je gebruikt hoe meer CO2 je compenseert. 1 kilo olivijn = 1 kilo CO2 compensatie. Melissa kocht zelf 5 kilogram olivijn + 3 zakjes tuinaarde. Hiermee compenseert ze 5600 gram CO2.
- Lokaal eten. Door lokaal eten te kopen laat je weten dat globalisering en lineaire groei niet is wat jij als consument wilt. Consumeer dus dicht bij huis. Volgens Melissa is ongeveer 80% van de producten in de supermarkt te ongezond om vaak te eten. Lekker dan! Ze verwijst hiervoor naar zogenoemde Pareto-efficiency. Een makkelijk begin voor duurzaam boodschappen doe is kopen op de markt, en kiezen voor seizoensproducten. Een andere goede methode is een biologische maaltijdbox. Bijvoorbeeld van De Krat.
- Een groen dak. Een groen dak wil zeggen dat je grond en planten op je dak hebt. Het bekendst is een sedumdak. Dit is ook het makkelijkst. Het vraag weinig onderhoud, en er is weinig aarde voor nodig. Je hebt wel een sterk dak nodig. Want als het regent neemt je sedumdak vocht op, en wordt dus zwaarder. Je kunt speciale kant en klare groendak cassettes en matten kopen.
- Hout en ander biobased materiaal. Ga je bijvoorbeeld een huis bouwen? Doe dat dan met hout! Melissa schrijft: ‘Hout bestaat voor bijna 50% uit CO2 en is daarmee een ideale buffer om die uitstoot voor langere tijd vast te houden.’ Bouw daarnaast met: hennep, vlas, olifantengras, bamboe, zeewier en kruislaagsverlijmd hout. Wil je je huis beter isoleren in verband met hoge energiekosten? Gebruik hiervoor dan hennep en vlas. Op opslagco2inhout.nl kun je kijken hoeveel CO2 er in een houtsoort zit. Denk bijvoorbeeld eens aan je kruipruimtes isoleren! Deze ruimtes worden nog weleens vergeten.
- Bomen beheren. Volgens Melissa zijn goede bomen om te planten en om veel CO2 mee vast te leggen de Linda, Haagbeuk, Esdoorn, Douglasspar en Zwarte den. Bij onder andere Intratuin kon je een kant en klaar minibos bestellen met maar liefst 9 inheemse bomen. Dit project heet Bosje hier Bosje daar. Ik ben nu extra blij met de boom die we van onze gemeente Doetinchem kregen, en die we succesvol hebben geplant! Volgens Melissa neemt een volwassen boom per jaar 22 CO2 per kilo op.
- Tweedehands kopen. Als ik lees wat Melissa schrijf doe je een goede daad door te kopen bij een kringloop winkel! Dit huisraad komt namelijk niet bij het milieuplein terecht. Bovendien vermijd je CO2 uitstoot die samenhangt met de aankoop van een nieuw product.
- Geveltuin. Melissa berekent dat ze met haar geveltuin 6,3 kilo CO2 per jaar compenseert.
- Volkstuin
- Stadstuin
- Moyee koffie. Melissa koopt heel bewust Moyee koffie. Per verkochte zak koffie geeft Moyee de boer een zaailing om te planten. Volgens Melissa kun je door Moyee koffie te kopen 2 kg CO2 uitstoot bij je positieve bijdrage optellen.
- Wormenhotel
- Bokashi emmer: Melissa noemt dit als alternatief voor een wormenhotel. Hierbij voeg je ‘goede bacteriën toe aan je groenafval. ‘Het is wel even wennen aan de geur,’ schrijft Melissa…
- Ecosia. Ecosia is een zoekmachine! Tot mijn schande had ik er nog nooit van gehoord. Ik gebruik altijd Google. Wel ken ik Duckduckgo. Maar Ecosia plant voor elke 45 zoekopdrachten 1 boom of zaailing. ‘Dus met 45 zoekopdrachten kun jij je positieve CO2 uitstoot met 2 kg per jaar opplussen voor 20 jaar lang want dat is de gemiddelde leeftijd van een boom,’ aldus Melissa.
- Scheid je afval zorgvuldig en streef naar minder afval. Een wormenhotel kan volgens Melissa helpen om minder afval te hebben. Hoe minder afval je hebt, hoe minder vrachtwagens er uiteindelijk nodig zijn om overal afval op te halen.
- Probeer dingen te repareren. En als je zelf niet handig bent, ga dan naar een Repair Café.
- Koop spullen niet zelf, maar leen ze. Bijvoorbeeld via Peerby.
Hoe duurzamer leven? 30 x je CO2 uitstoot verminderen
Na bovenstaande duurzame tips om CO2 op te slaan, geeft Melissa vervolgens tip om je CO2 uitstoot te verminderen.
- Vegetarisch eten. Een dag per week geen vlees of vis, bespaar 65 kilogram CO2 per jaar volgens Melissa.
- Veganistisch eten
- Elektrische auto
- Isolatie huis zodat je minder energie hoeft te gebruiken. Op verbeterjehuis.nl kun je informatie over je huis invoeren, en krijg je vervolgens praktische tips waarmee je CO2 kunt besparen.
- Zonnepanelen nemen. Volgens Melissa vermijd je met elke kWh die je opwekt met de zon 0,46 kg CO2 uitstoot.
- Neem een mini windmolen! Een mini windmolen wekt minder kWh op dan zonnepanelen. Melissa constateert dat je voor een eigen mini windmolen al snel bij windmolenproducent Airturb terecht komt. Het vermogen van een Airturb is 600 watt, wat niet veel is. Maar schrijft Melissa: ‘Stel dat de Airturb 80 procent van de tijd draait vanaf windkracht 1 dan produceer je daarmee 400 kWh per jaar. Hiermee kun je je auto vier keer opladen met een batterij van 50kW.’ Oftewel, alle kleine beetjes helpen. Overigens kun je ook een mini windmolen kopen via bol.com!
Heb je geen geld en/of plek voor een mini windmolen? Dan kun je ook aandelen kopen in een windmolen.
- Vloerverwarming vraagt veel minder energie voor een fijne temperatuur in huis dan gewone radiatoren.
- Warmtepomp.
- Gebruik PVT-panelen. Deze wekken zonnewarmte en zonne-elektra op.
- Installeer een warmteterugwinunit in de luchtventilator.
- Infraroodverwarming verwarmt niet de ruimte maar het object dat de stralen als eerste tegenkomen. Het zijn glazen platen die lokale warmte afgeven. Ze zijn handig voor ruimtes die je maar af en toe plaatselijk wilt verwarmen.
- Gebruik LED lampen. Melissa koos Philips Hue kleuren spotjes. Achteraf zou ze dat niet meer doen. Ze schrijft: ‘Als ik alleen voor de wit licht variant was gegaan had dat mij 35 kWh aan sluipverbruik en daarmee 16,2 kg CO2 per jaar bespaard.’ De meest klimaat positieve keuze is een ‘domme ledlamp.’ Zie ook Sluipverbruik koffiezetapparaat.
- Voorkom of verminder sluipverbruik. Volgens Melissa is sluipverbruik van je apparaten stevig toegenomen door de komst van slimme apparaten. Je kunt sluipverbruik verminderen met behulp van slimme stekkers.
- Radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Lees ook over radiatorfolie nadelen.
- Radiatorwarmte verdelers plaatsen.
- CV-temperatuur op 60 graden zetten.
- Houd deuren dicht.
- Neem een heetwaterkraan! Melissa schrijft het zelf al: dit voelt een beetje contraintuïtief. Maar volgens haar is het toch echt een duurzamere keuze. Volgens haar is een heetwaterkraan efficiënter dan een waterkoker. Bovendien win je tijd met koken.
- Investeer in een bubbelwaterkraan. Dat is een apparaat waarmee je gewoon kraanwater van bubbels voorziet. Dat scheelt plastic flessen in huis. Van een bubbelwaterkraan heb ik nog nooit gehoord, maar ik ken wel zo’n SodaStream apparaat.
- Neem een elektrische auto. Dit vind ik een vervelende tip, want ik zou best een elektrische auto willen, maar die zijn hartstikke duur!
- Koop een eigen laadpaal voor je elektrische auto. Bij een openbaar laadpunt kan het zijn dat de stroom is opgewekt door het verbranden van biomassa schrijft Melissa.
- Heb je een elektrische auto? Kies dan voor ‘slim laden’. Melissa gebruikt hiervoor de Jedlix app.
- Verspil geen voedsel. Heb je bijvoorbeeld oud brood? Kies voor een wentelteefje maken en het smaakt weer heerlijk.
- Gebruik liever geen palmolie.
- Vraag in horeca om een doggybag als je je bord niet leeg hebt. En kies voor vegetarische gerechten. Kies in de winter niet voor een terras met buitenverwarmer!
- Gebruik een waterfles zoals een Dopper en bespaar zo CO2. Als je een thermosbeker van siliconen of hard plastic gebruikt, heb je na 25 keer het milieuvoordeel te pakken, aldus Melissa.
- Neem je eigen kop mee naar kantoor, en gebruik niet kartonnen bekertjes. Het laagje dat zorgt dat de koffie niet door het karton sijpelt is namelijk meestal van plastic.
- Kies een duurzame bank. Melissa stapte daarom over naar Triodos. ‘Het geld dat wordt verdiend wordt komt weer terug in de fossiele sector.’
- Ga naar een duurzame kapper. Dat wil zeggen: kijk naar welke producten ze gebruiken. Zijn dat bijvoorbeeld plastic flessen of shampoo bars? Kies een kapper waar je lopend of fietsend naartoe kunt.
- Kies voor een duurzame zorgverzekeraar. Melissa koos daarom voor Ditzo. ‘Zij beleggen het geld dat ze ontvangen zo groen en duurzaam mogelijk.’
Hoe duurzamer leven? Verander je gedrag stap voor stap
Je gedrag veranderen is echt niet zo makkelijk. Melissa verwijst naar het Brain Balance boek.
Daarin staat dat je je eigen gedrag blijvend verandert als je 1 ding per keer verandert en als je dat gedrag langer dan 1 maand volhoudt.
- Datacentra verbruiken enorm veel energie. Doe een digitale detox en sla zo min mogelijk op.
- Doe mee aan de 30 Day Minimalist Challenge
- Gebruik zo min mogelijk plastic.
- Produceer zo min mogelijk afval. Het mooist is natuurlijk als je zero waste kunt worden.
- Doe mee aan de challenge 52wekenduurzaam.nl
Hoe duurzaam leven volgens Melissa Oosterbeek
Ik moet zeggen dat ik Melissa’s aanpak voor een duurzamer leven heel concreet vindt. Haar boek bevat volledig uitgewerkte berekeningen in kilogrammen CO2.
Ze geeft heel praktisch aan hoeveel CO2 iets oplevert.
Of dat nou in positieve of negatieve zin is.
Zeker als je van getallen en rekenen houdt is dit denk ik een heerlijk boek!
Op basis van die getallen, die je natuurlijk toepast op je eigen leven, kun je precies zien hoe je duurzamer kunt leven.
Over het boek Klimaat Positief
Ik weet niet wat het is, maar waarom kun je toch vaak zien als een boek in eigen beheer is uitgegeven? Bij Klimaat Positief kreeg ik dat gevoel ook al vrij snel. Dat kwam door het lettertype, de witte letters op een gele achterkant en de matige foto’s.
En dat bleek terecht.
Klimaat Positief van Melissa Oosterbroek is niet uitgegeven door een ‘echte uitgeverij.
Nou hoeft dat helemaal geen bezwaar te zijn, maar je ziet het wel.
Ook vond ik het boek wat lastig lezen. Melissa maakt lange zinnen, met soms lastige termen erin. Het is dat ik op een gegeven moment doorkreeg dat ze zinnige dingen zei, maar in eerste instantie wilde ik het boek al aan de kant gooien.
Klimaat Positief kopen
Je kunt Klimaat Positief voor 17,95 bestellen bij bol.com. Maar duurzamer is natuurlijk om het boek te kopen bij je lokale boekwinkel.
En daar ga je natuurlijk op je fiets naartoe!
Wanneer is een kringloop-aankoop CO2 positief?
Als je koopt bij de kringloop doe je geen beroep op nieuwe grondstoffen. Dat is een goede zaak. Maar wanneer hélpt een kringloopvondst actief om het klimaat te verbeteren? Volgens Melissa is dat als je iets van hout koopt in de kringloop winkel.
‘Dat kun je dan weer opnieuw bestemmen in je huis, en zo zet je de opslag van CO2 voort.’
Koop je graag kleding bij de kringloop? Dan bespaar je ook CO2. Tweedehands katoenen kleding bespaart 65kWh aan energie. Bij polyesterkleding is dat zelfs 90 kWh. Tweedehands kleding koop je ook via bijvoorbeeld Vinted.
Voorbeeld van het effect van seizoensgroente
Melissa geeft een voorbeeld van de CO2 uitstoot van een tomaat. Buiten het seizoen is de CO2 uitstoot van een tomaat maar liefst 50.000. Koop je tomaat in het seizoen dan is dat maar 400! Een enorm verschil vind ik.
Tomaten koop je dus het beste in het seizoen dat ze uit zichzelf groeien en bloeien. En niet in de winter als ze uit een met gas gestookte kas komen.
*Wie is Melissa Oosterbroek dan wel?! En waarom zou je naar haar luisteren?
Melissa Oosterbroek beoordeelt business plannen voor de Europese Commissie en geeft financieel advies aan inclusive ondernemers. Daarnaast is ze actief in de politiek. Ze maakt zich sterk voor ecologische economie, duurzame energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Ze leeft zelf ‘klimaatpositief’ met haar partner en dochter in een jaren dertig wijk in Haarlem.
Hoe kun je duurzamer leven? Lees en kijktips
Wat is jouw antwoord op de vraag: ‘Hoe kun je duurzamer leven?’ Kun je wat met Melissa’s tips?
Leestip
Terug naar welvaartsniveau van 1978?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wauw, dat zijn zeker heel concrete tips! Ik moet wel zeggen dat er dan voor mij nog een hoop winst te behalen is, maar net als jij vind ik een elektrische auto bijvoorbeeld echt te duur.
Ja hè? Ik vind het jammer dat elektrische auto’s zo duur zijn, anders zou ik er best eentje willen. Zeker aangezien we zonnepanelen hebben.
Wij proberen ook al jeren duurzaam te leven, hebben een warmtepomp, zonnepanelen, IR-hulpverwarming, rijden een kleine zuinige auto (e-auto is idd te duur). De kapster ligt tegenover ons. Hebben een groene tuin met bomen, maar het kan altijd beter. Het beste zou het zijn als de wereldbevolking vermindert.
Vaak ligt de nadruk op CO2. Maar er is ook nog water en bodem,waar we zorg voor dragen.Ik ben het met Sjoerd eens,dat het mooi zou zijn,als de bevolkingsgroei mindert.
‘k Doe m’n best…!
Lie(f)s.
We kunnen maar ons best doen.
Ik doe mijn best maar ik word van dit soort lijstjes altijd een beetje opstandig. Dan krijg ik zin om een zinloos rondje te gaan rijden in mijn auto. Dus ik ben blij dat jij het boek gelezen hebt. Hoef ik het niet te doen ;-)
Graag gedaan Nicky : )
Hihi Nicky, ben ik niet de enige dwarsligger 😄 Maar ik keek eens naar dat lijstje en dacht “oh, dat doen we al jaren”. Niet op alle punten, maar we doen dus al langer ons best.
Heel veel van de tips doe ik al jaren en niet omdat dat nu in een keer zo actueel is. Heel veel tips zijn voor mensen met een minder dan modaal inkomen en wonend in een sociale huurwoning financieel totaal niet haalbaar. Koop je eigen laadpaal of mini windmolen o ja en warmtepomp, ja hoor lekker haalbaar op je flatje op de 10 verdieping of kleine woning met geen ruimte en al helemaal geen parkeerplaats voor de deur .Bovendien vind ik al die boeken die er met tips op de markt komen ook niet bepaald duurzaam, veel tips zijn al in talloze andere boeken en op het net te vinden. En veel zogenaamde experts spreken elkaar tegen zoals bij voorbeeld over de heetwater kraan. Wie moet de leek op dit gebied geloven? Verder lees ik veel neem een dit of neem een dat alsof het over een paar euros gaat, Maar lees ik niets over ga eens niet vliegen, neem geen 2e huis, ga niet meer dan 1 keer per jaar op vakant, ga eens niet groter wonen etc. Greenwashing is een hele nieuwe industrie geworden met een net zo goed een winstoogmerk en we trappen er massaal in, weliswaar met goede bedoelingen maar toch.
Je hebt een goed punt. Het wemelt inderdaad van dit soort boeken en tips. Daarom heb ik het boek ook geniet gekocht maar duurzaam geleend in de bieb : )