Zero Waste: Niets verspillen doe je zo!

Last updated on March 18th, 2024 at 10:29 am

zero waste
Tip uit ‘Niets verspillen doe je zo!’

Niets verspillen doe je zo! is een boek over zero waste leven, dat zo tjokvol informatie staat dat ik er eerst kop noch staart aan kon vinden.

Maar nadat ik het een paar keer had doorgebladerd werd het beter. Het boek is verdeeld in thema’s: elk hoofdstuk heeft een ander thema. En dat geeft houvast in de lawine van tips en informatie.

Niets verspillen doe je zo: onderwerpen

Zero waste Wonen

  • Dagelijkse energiebesparing
  • Duurzaam inrichten met duurzame meubels
  • Opruimen
  • Repareren, weggeven en recyclen
  • Schoonmaak en onderhoud

Zero waste Koken

Zero waste Tuinieren

  • Weg met al dat gereedschap
  • Zorgen voor biodiversiteit
  • Een moestuin beginnen
  • De grond anders verrijken
  • De gewassen beschermen
  • Water besparen
  • Telen zonder tuin

Zero waste Kleding

Zero waste Persoonlijke verzorging

  • Simpel gezond blijven of worden
  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Hygiëne en schoonheid

Langzaamaan

  • Vervoer onder de loep
  • Relaxed reizen
  • Neem de tijd

Veel informatie, maar het blijft allemaal oppervlakkig

Als je de onderwerpen leest, klinken ze interessant vind ik. Maar als je het dan opzoekt in het boek valt het mij toch tegen. Het is allemaal vrij hapsnap.

Hoewel er veel informatie wordt gegeven, blijft het tegelijkertijd nogal oppervlakkig. En er zijn veel duh-tips.

Ik denk dat dit bij mij ook dat gevoel veroorzaakt van overweldigd worden door een lawine van informatie.

Bizarre bezuinigingstip: mannen moeten in de tuin plassen

Eén tip vond ik echt een beetje raar. En dat is dat mannen, om water te besparen bij de wc, buiten gaan plassen. Deze tip wordt gegeven in het kader ‘minder water gebruiken. Maar ik zou het toch echt niet fris vinden als mijn man in de zomer buiten gaat staan plassen!

Conclusie over Niets verspillen doe je zo!

Ik haalde dit boek uit de bibliotheek omdat ik het een leuk onderwerp vind, en altijd tips kan gebruiken. Het boek ziet er ook nog eens leuk uit, in een soort vintage vijftiger jaren stijl. Maar al met al viel het boek me toch tegen. Er staan weliswaar veel tips in, maar ik vond het hap-snap en oppervlakkig.

Wel handig is de index achterin, die het je makkelijk maakt om eventjes wat informatie op te zoeken.

Ik denk dat het boek daar ook meest geschikt voor is: als een naslagwerk, dat je er bij pakt als je iets moet weten.

Praktische informatie over Niets verspillen doe je zo!

Niets verspillen doe je zo! van Stephanie Araud-Laporte is voor 38,85 te koop bij bol.com.

niets verspillen doe je zo zero waste leven

Lees ook mijn post over leven zonder afval.

Wat vind jij van buiten plassen om te bezuinigen op water?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

41 Comments

  1. Ik merk dat ook vaak met dit soort boeken… dat je het leest en denk… hmm… ik ken het allemaal nu wel!
    Al kende ik de buitenplas tip nog niet, maar ik denk ook niet dat mijn man daar enthousiast van wordt, haha! Mijn kleuter moet in de speeltuin weleens plassen en dat mag dan in de bosjes (dat kan niet anders) en dat vindt hij machtig mooi, haha…

  2. Ik ben een vrouw maar ik plas (in de zomer) regelmatig buiten. Heerlijk vrij vind ik het. Nu heb ik wel een grote tuin en nergens inkijk van mogelijke buren. Urine is toch heel normaal? Dieren plassen toch ook gewoon in de vrije natuur?
    (Ik denk dat de (drijf)mest van veeteelt en melkveebedrijven veel vervuilender is dan af en toe een menselijk plasje buiten).
    En wat handen wassen betreft: urine is niet vies. (In stoelgang daarentegen zitten wel bacteriën.) Iedereen zal me wel voor gek verklaren, maar ik denk dat we in het westen veel te vaak onze handen wassen, in het gewone dagelijkse leven bedoel ik, in ziekenhuizen e.d. ligt het naturlijk anders.

      1. hurken is juist een hele gezonde manier van plassen (en ook ontlasten trouwens), de meest natuurlijke manier en zo raakt je blaas veel beter leeg dan wanneer je gewoon zicht of rechtstaat. Ook voor mannen is hurkend of zittend plassen beter dan rechtstaand plassen (zeggen urologen). Ik heb dat dus ook anageraden aan mijn zonen.
        En ja het geeft een gevoel van vrijheid en een zijn met de natuur.
        Naar het einde van de tuin is het ene kleine 100 meter, maar ik kan ook wat dichterbij het huis als ik wil.0

        1. Ik geloof inderdaad best dat een natuurlijke houding is, gehurkt plassen. Daarom moeten wc’s ook niet te hoog zijn heb ik begrepen. Maar ik vind het niet fijn zo met de billen bloot.

          Hoewel je natuurlijk wel lekker de frisse wind tegen je blote billen kunt voelen.

  3. De kleinzoon vond het machtig om tegen een boom in onze tuin te plassen, en de kleindochter wou dat ook dat was lachen en het lukte nog ook maar nu doen ze dat niet meer ,en als kleine plas gedaan hebben wachten ze met doorspoelen op de volgende keer.Er zijn andere dingen waar je op kan besparen

  4. haha wat een tips zeg buitenplassen. Moest gelijk aan de wildplassers denken en de boete daarop. maar goed het was in eigen tuin…. Mmm dan de mannelijke visite ook maar massaal de tuin in. De titel klinkt inderdaad leuk. maar jammer dat de inhoud toch een beetje tegen valt. ben wel benieuwd naar dat Koken zonder afval.. is dat met schil en al de aardappels eten ?

    1. Ik heb het boek al terug gebracht naar de bieb, dus ik kan het helaas niet opzoeken. Maar als ik het me goed herinner waren het gewoon van die standaard tips over groentes op de markt kopen en zo. Omdat ze daar niet verpakt zijn.

  5. Ik lees weinig over e-waste. Dwz veel mensen vervangen hun smartphone al na 3 jaar. Ik hoop toch wel dat de mijne 2 tot 3x zolang mee gaat. Idem voor laptops, smatywatches en iPads. Recycle en repareren is prima. Daar zit vaak het probleem aan de koopkant. Mensen willen een eerste hands ding, en de 2de handsspullen blijven liggen. Voor FM-geluid gebruik ik nog altijd een walkman uit 1986 met luidsprekers uit 1975. Elektronica kan echt lang mee. Meer besparend is geen wasdroger, maar waslijnen. Kwam er achter dat m’n waterbesparende douchekop van 4,95 prima werkt. Totale waterverbruik op jaarbasis is gezakt van 17,5 naar 14m3. Daarbij bespaart het gas. Meer fietsen en minder autogebruik bespaart ook flink (bijv. op brandstofkosten en afschrijving) en kan er voor zorgen dat je geen tijd en geld hoeft te steken in een sportschool. Na aanvang corona ben ik zelf m’n haar gaan knippen en dat bevalt me goed. Bespaart geld en wachten. Maar kan ook vaker en dat is handig als de groei’snelheid’ op het hoofd wisselt per plek. Kort haar of beter nog kaal bespaart veel water, tijd en shampoo. Allemaal zaken die meer opleveren dan in de tuin plassen.

  6. Jammer,dat het boek zo oppervlakkig is,want het klinkt goed allemaal. Mijn man plast wel eens buiten,als hij door pijn zijn nek niet goed kan buigen. Beter dan binnen kwispelen,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.