Wat hebben een freesmachine en Herman Finkers met elkaar te maken?

freesmachine

Wel eens gehoord van een freesmachine?

Ik tot nu toe alleen in een conference van Herman Finkers*!

Helaas ben ik niet erg handig

Tot mijn spijt zijn zowel mijn man als ik totaal niet handig. Dat betekent dat mijn doe-het-zelf vaardigheden beperkt zijn tot een spijker in de muur slaan met een hamer. Maar als ik iets heb geleerd van het meest recente seizoen van Chateau Meiland, waarin ze een pension opknappen, dan is het wel dat goed gereedschap essentieel is.

Daarom ben ik erg blij met onderstaand artikel van Olaf, die wél heel handig is.

Hij legt hierin uit wat een freesmachine is!

Een introductie tot de freesmachine: wat is het?

Als je je bouwprojecten naar een hoger niveau wilt tillen, kun je uitwijken naar meer geavanceerde gereedschappen. Vooral als je nauwkeuriger wilt gaan werken met hout, metaal of beton kun je gaan werken met dit apparaat: de freesmachine. Dit is een veelzijdig en essentieel gereedschap in de bouw- en doe-het-zelf-wereld.

Benieuwd naar wat het is en wat je er mee kan?

Wij leggen je het graag uit!

Wat is een freesmachine?

Een freesmachine heeft een speciaal stuk gereedschap, genaamd de frees. Dit beweegt en snijdt het materiaal. In tegenstelling tot een draaibank, draait hierbij alleen de frees. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk lastige vormen kunt uitsnijden.

Het is een handig gereedschap dat veelzijdig is en gebruikt kan worden in hout, tegels, beton en voor metaal kun je een metaalfreesmachine kopen. Daarnaast heb je niet veel ervaring nodig om de freesmachine te gebruiken; perfect voor de doe-het-zelver!

Soorten freesmachines
Er zijn tal van verschillende soorten freesmachines te vinden. Deze hebben allemaal een eigen functie. Ik vertel je graag over drie veelgebruikte freesmachines:

 • Bovenfrees: deze is draagbaar en perfect voor het bewerken van randen, maken van groeven en decoratieve profielen.
 • CNC-freesmachine: deze wordt veel gebruikt in een professionele omgeving. Het is geautomatiseerd en wordt bestuurd door een computerprogramma. Hierdoor kun je erg nauwkeurig en gecontroleerd aan de slag.
 • Muurfrees: deze freesmachine wordt gebruikt om gleuven in een muur te frezen en heeft twee of meer snijbladen. Handig om kabels en leidingen weg te werken.muurfreesmachine

Veiligheid

Veiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij het werken met een freesmachine. Het is belangrijk om bekend te raken met het apparaat en te weten waar alles voor dient. Daarnaast is het belangrijk om beschermende kleding te dragen.

Vooral bescherming voor je ogen en oren is belangrijk.

Je kunt namelijk te maken krijgen met rondvliegende stukken hout, stof en de machine zorgt nogal voor een hard geluid. Mocht je toch twijfelen, kun je altijd een professional raadplegen. Die vertelt je er vast graag meer over!

Zoals je ziet kun je met een freesmachine alle kanten op. Het is vooral belangrijk dat je veilig te werk gaat aan je projecten. Als beginnende gebruiker kun je bijvoorbeeld aan de slag met het maken van kleine projecten als een houten snijplank of een wandplank; perfecte manieren om de kneepjes van het vak te leren kennen.

Heb jij al een project in gedachte waarbij de freesmachine goed van pas komt?

Nawoord

Dankjewel Olaf voor je uitleg! Wel jammer dat er geen plaatjes bij zaten, dus die heb ik er zelf even bij gezocht. Ook miste ik nog wat informatie over wat een frees eigenlijk is. Ik heb nu het volgende geleerd:

 • Volgens Wikipedia is een frees een soort beitel.
 • Je kunt hout, beton en metaal frezen. Een praktische toepassing van frezen is een naam of patroon frezen in bijvoorbeeld een houten snijplank.
 • Je kunt ook de grond frezen. In de landbouw wordt een frees gebruikt voor grondbewerking. De grond wordt als het ware door elkaar geroerd. Dit is dus een totaal ándere vorm van frezen dan waar dit artikel over gaat!

Je advies om een professional te raadplegen is mijn favoriete stuk in je artikel : )

Leestip

Wat zit er in een goede gereedschapskist?

Wat zijn jouw ervaringen met frezen?

*’Afijn op een Goeie Vrijdag, loopt Jezus het huis van zijn ouders binnen, waar zijn vader bezig is met het frezen van een tafelpoot. ‘VREES NIET VADER!’ ‘Ja, maar dit moet af…’ (Herman Finkers)

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik gebruik al jaren een freesmachine, voornamelijk voor houtbewerkingen. o.a. voor het afronden van randen of het frezen van slotgaten of zwaluwstaart verbindingen.

 2. Die machines zullen wel hun nut hebben maar die zullen hier meer in de weg liggen dan dat ze gebruikt worden. Ik laat het werk daarom liever aan een professional over.

 3. Geweldig, die grap van Finkers! Ik houd erg van grappen over geloven – over wat belangrijk is moeten grappen worden (kunnen) gemaakt!

 4. Als ik er eentje nodig zou hebben, dan huur ik die wel. Want ik vrees dat ik niet zo vaak frees.

  De droge humor van Herman Finkers daar word ik altijd vrolijk van. En zijn stem.

 5. Nog nooit van gehoord 🙈 Helaas hebben ook H en ik twee enorme linkerhanden. Klussen moeten we altijd uitbesteden. As we speak is mijn 76-jarige vader nu aan het werk in onze tuin (snoeien en netjes maken). Dat wil hij overigens zelf heel graag. Hij is iemand die niet graag op visite komt. Hij wil gewoon wat te doen hebben en dan tussendoor kletsen. Wij betalen zijn reiskosten (heen) en brengen hem thuis (drie kwartier rijden), ik maak een mooie Indische maaltijd en geef de rest mee zodat hij er nog een dag van kan eten. Meer wil hij absoluut niet hebben. Nu ik erachter ben gekomen dat hij weinig zonnebrandproducten heeft en andere huidverzorging zoek ik dat ook erbij en dat geef ik dan ook mee. Afijn, lang verhaal 😅

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.