Gereedschap: wat is handig om in huis te hebben?

gereedschap

Mijn man kreeg jaren geleden van zijn vader zo’n echte Black & Decker gereedschapskist.

De beste man had hem ook maar vast gevuld met allerlei gereedschap. Mijn schoonvader is erg handig, en maakt en repareert alles zelf. Mijn man is helaas minder handig, hoewel hij wel een gat in de muur kan boren, en met pluggen kan werken. Aangezien ik zelf niet verder kom dan een spijker in de muur slaan met een hamer vind ik dat al heel knap.

Maar zelfs als je twee linkerhanden hebt, is het handig om een aantal basic gereedschappen in huis te hebben. Ik zocht uit welke gereedschappen handig zijn voor onhandige mensen. Zoals ik.

Handige gereedschappen voor onhandige mensen

 1. Een hamer! Ik gebruik onze hamer best regelmatig! Om spijkers en betonhaakjes in de muur te slaan, want ik hang graag dingen op.
 2. Dat brengt me op gereedschap nummer 2: betonhaakjes! Deze zijn zeer geschikt voor dummies, omdat ze je muur minder beschadigen. Je kunt ze onder andere kopen bij de Hema. Ik heb er standaard een voorraadje van in huis.
 3. Schroevendraaiers. We hebben best regelmatig een schroevendraaier nodig in dit huis. Zorg voor schroevendraaiers in grote en kleine maten, en ook voor van die kruiskop schroevendraaiers. Niets zo irritant als wel een schroevendraaier in huis hebben, maar dat die dan te klein of te groot is. Ik spreek uit ervaring…
 4. Boormachine. Zelf ben ik huiverig voor een boormachine, maar mijn man gebruikt hem regelmatig. Hier onder een voorbeeld van een boor/schroefmachine:

  boor
  Bron: Mtools.nl
 5. Waterpas. Een waterpas is ideaal om zeker te weten of iets recht hangt. In een waterpas zit een bolletje en daaraan kun je ziet of iets recht hangt. Met een waterpas kun je ook niet per ongeluk schade aanrichten, of jezelf bezeren ; ) Tenzij je hem op je voet laat vallen.
 6. Een meetlint! Een meetlint is ook weer een makkelijk en ongevaarlijk stuk gereedschap dat vaak van pas komt. Ik neem het vaak mee naar de kringloop. Als ik dan wat leuks zie meet ik het op, en dan kan ik beter inschatten of er plek voor is in ons huis.
 7. Lampen. Ik weet niet of dit strict onder gereedschap valt, maar het is mijn ervaring dat het handig is om altijd reserve lampen in huis te hebben. Als er dan eens een lamp uitvalt, kun je het probleem tenminste oplossen. En een lamp indraaien kan ik zelfs!

  lamp
  Bron: Budgetlight.nl
 8. Een nijptang. Een nijptang gebruik ik als iets muurvast zit, en ik het met mijn handen niet los kan krijgen.
 9. Een zaklamp! Een zaklamp is altijd handig, want soms is er iets stuk en kun je het niet goed zien. Door bij te schijnen met een zaklamp kun je het probleem beter zien. Bovendien is een zaklamp handig als de stoppen doorslaan.
 10. Een stanleymes. Handig voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld voor spullen die ze hebben verpakt in van dat materiaal dat een normaal mens amper open kan krijgen. Een Skill multi cutter is ook handig.
 11. Waterpomptang. Ik gebruik die vaak als ik de nijptang niet kan vinden. Als de wasmachine verstopt is, gebruik ik de waterpomptang om hem open te draaien.

  waterpomptang
  Bron: Wikipedia

Samenvattend

Of je nou handig bent of niet, bepaald gereedschap is gewoon goed om in huis te hebben. In deze post noemde ik er 11. Het lastigste, en wat mij betreft engste stuk gereedschap in de lijst is de boor.

Leestips

IJzerwaren

wasmachine reinigen.

Ben jij een handig type? Wat vind jij essentieel gereedschap?

N.B. Lees ook mijn avontuur met de Combisaw!

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik ben niet handig, wel kan ik mezelf redden als de afvoer bv verstopt zit. Toen ik net alleen woonde had ik geen gereedschap. Maar een jaar later kreeg ik een hoop geld terug van mijn energieleverancier. Daarvoor heb ik basis gereedschap gekocht,dit op advies van de bouwmarkt. Later kocht ik een boormachine die heel licht is, maar waar je wel mee in beton kan boren. Deze kan ik dus zelf gebruiken. Ik heb hem nog steeds en ben er erg blij mee.

 2. Ik heb aardig wat gereedschap in huis, alles wat je opnoemt, heb ik ook en nog meer zoals een decoupeerzaag.
  Wat van mij ook niet mag ontbreken, is goede lijm om iets te repareren, van bisonkit tot aan secondelijm, evenals verschillende soorten brede tape.
  Als alleenstaande moet ik veel klusjes zelf opknappen en het meeste lukt me ook wel.
  Op Internet zijn heel wat instructiefilmpjes te vinden, hoe je iets moet repareren of maken, waardoor het niet zo heel moeilijk is om zelf te doen.
  Ik mag ook graag kijken bij Lidl als ze gereedschap in de aanbieding hebben, hoewel ik het meeste nu wel heb, wat ik nodig kan hebben.
  Bij Lidl heb ik eerverleden jaar een klein setje gekocht met een houder en heel veel schroefkoppen. Deze gebruik ik nu het meest, want je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel de juiste schroefkop bij. Je hoeft niet eerst al je schroevendraaiers te proberen, maar gewoon even het juiste bitje erbij pakken.

  Er is gereedschap wat ik maar heel weinig gebruik, maar waarvan ik toch blij ben om in huis te hebben, zoals de decoupeerzaag. Al een paar keer gedaan, de eerste keer was wat eng, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig.

  Ik voel wel altijd voldoening als ik een technisch klusje goed heb weten te doen :D

  Groetjes Lily

 3. Herkenbaar stukje. Zelf hebben wij geen gereedschap we lenen het meestal van onze vader. Super handig als je even snel een spijker in de muur wil slaan, dan kun je er weken op wachten hahaha ;)

 4. Mijn vriend is super handig net zoals mijn vader. Wij hebben ontzettend veel gereedschap en de collectie is steeds groeiende. Volgens mij hebbe wij toevallig al alles van jouw lijstje. Hihi.

 5. Ik weet nog dat toen mijn zus op haar 18de het huis uit ging ze van mijn vader een gereedschapskist kreeg. Super makkelijk en ze werd er heel handig mee. Hier hebben we alles in huis, maar mijn man heeft de regie er over. Door mijn slechtziendheid ben ik een drama met gereedschap ;)

 6. Mijn man is handig, maar werkt helaas niks af. Dat doe ik dan wel weer:) . Zo heeft hij gyproc geplaatst en afgesmeerd, ik schuur, verf en werk af. Het werkhok steekt vol gereedschap. Schroevedraaiers zitten bv in een krat, omdat het er zoveel zijn. Ook sleutels, hamers, zagen, beitels,…noem maar op. Wel makkelijk voor familieleden. Die gaan niet naar de bouwmarkt, ze komen naar hier????

 7. Aangezien mijn partner gek is op klussen enz heeft hij ook heel veel gereedschap, ik heb alleen geen idee wat het allemaal is of hoe je het moet gebruiken :-)

 8. Ik heb echt heel veel gereedschap hier liggen die ik van mijn vader en opa heb gekregen. En het word ook meestal door hun gebruikt als ze hier zijn en het nodig hebben haha.

 9. Hoe meer gereedschap je hebt, des te meer je bespaart op allerlei klussen die je zelf uitvoert. Een goede werkbank met bankschroef is daarbij geen overbodige luxe. En voor elk klusje zijn wel instructiefilmpjes te zien op youtube. En voor de onhandigen, moeilijk is het niet. Gewoon doen dan word je steeds handiger en krijgt er steeds meer plezier in.

 10. Ducttape en WD40 mis ik in je lijstje. Daar kun je alles mee doen: als het beweegt maar vast moet zitten gebruik je ducttape en als het vastzit maar moet bewegen gebruik je WD40 ;-)
  Wij hebben veel gereedschap, maar we zijn dan ook al 12 jaar bezig ons huis op te knappen. Ik gebruik zelf de schroevendraaiers het meest, de rest doet mijn man meestal. Electrisch gereedschap vind ik eng, al gebruik ik het wel als het nodig is.

 11. Mijn vader was heel erg handig (hij is overleden) en wij hebben daarom echt heel veel gereedschap in ons huis liggen. Mijn moeder en ik hebben twee linker handen dus wij weten echt niet hoe we er mee om moeten gaan hahaha

 12. Ik heb alles behalve een boor. Maar dat kan ik ook echt niet. Iets met geen geduld. Haha…
  Is het erg als het meeste uit een gereedschapsdoosje van de IKEA komt? LOL

 13. Leuk lijstje! Ik heb het meeste wel in huis maar ook omdat ik veel graag zelf doe. kasten in elkaar zetten opnieuw schilderen en weer in elkaar is hier vooral iets wat veel gebeurt haha.

 14. Ik ben niet handig met klussen, een goede hamer, schroevendraaier, lijm, breed plakband, een lamp, dan houd het bij mij op wat ik in mijn hand vasthoud en in huis heb liggen.
  Mijn man heeft in de schuur allerlei gereedschap, kan hier prima mee overweg!
  Ik hecht vooral waarde aan goed keukengereedschap!!!

 15. Haha te leuk dit lijstje! Super origineel ook. Ik denk dat ik mijzelf wel kan vinden in het lijstje. Alles wat erop staat ligt hier ook standaard in de kast. De rest in de schuur. Gister nog, greep ik mis bij de spijkertjes….

 16. Hier in huis zijn wij beide handig in bepaalde dingen, we vullen elkaar goed aan zeg maar! Ik ben van de lampen terwijl Mark dat echt een kriem vind. Ik laat het boren dan weer liever aan hem over.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.