11 x oude materialen hergebruikt: van ijzerwaren tot jampot!

ijzerwaren

Soms houd je in het huishouden spullen over, die in eerste instantie waardeloos lijken. Zoals verpakkingsmateriaal of ijzerwaren.

Misschien gooi je dat weg, maar vaak zit er nog best een tweede leven in deze materialen. Het past helemaal bij een duurzame leefstijl om materialen opnieuw te gebruiken.

Daarom hieronder een overzicht van huishoudelijke spullen en materialen die je op een andere, nieuwe manier kunt hergebruiken.

Huishoudelijke spullen nieuw gebruikt

 1. Jampotjes en melkflesjes lenen zich uitstekend als vaasjes.
 2. Jampotjes zijn ook geschikt om een waxinelichtje in te zetten.
 3. IJzerwaren kunnen schroeven, spijkers en moertjes en dergelijke zijn, maar ook ijzeren buizen*. IJzerwaren zoals schroeven, spijkers etc. worden gebruikt ‘voor het bevestigen van uiteenlopende materialen en om verschillende materialen samen te voegen.’ Maar wat als je klaar bent met je verbouwing, en je hebt een heleboel ijzerwaren over? Dan kun je ze natuurlijk netjes in jampotjes ordenen op soort, voor als je ze later toch weer nodig hebt. Ik heb zelf standaard een doosje met kleine spijkertjes en betonhaakjes in mijn bureaukastje zitten. Maar je kunt ijzerwaren ook gebruiken voor een kunstwerk, kandelaar voor kaarsen, of doneren aan een kindervakantiekamp! Die kunnen de ijzerwaren gebruiken om hutten mee te bouwen.
 4. Sinds het verbod op gratis plastic tasjes heb ik er daar amper meer wat van. Maar zo nu en dan krijg ik er nog wel eens eentje. Die hergebruik ik dan graag als vuilniszakje in de afvalemmer in de wc.
 5. Een oude schoenendoos kun je prima gebruiken om een la te ordenen. Ik gebruik bijvoorbeeld tegenwoordig de Marie Kondo methode van ondergoed oprollen. Die rolletjes doe ik een schoenendoos, en het ziet er keurig uit. Je kunt zo’n schoenendoos eventueel eerst nog leuk inpakken met mooi kaft- of cadeaupapier.
 6. Lege toiletrolletjes zijn helemaal een item dat je voor van alles en nog wat kunt hergebruiken. Neem er bijvoorbeeld 5, en bekleed die met vrolijk papier. Plak ze vervolgens aan elkaar, en plak het geheel op een stuk stevig karton dat je op maat klimt. Voila, je hebt een leuke pennenhouder. Toiletrolletjes zijn ook handig om snoeren te ordenen en bij elkaar te houden. En als je ze eerst met washi tape beplakt lijkt het nog leuk ook. Last but not least: heb je een rol cadeaupapier die steeds losgaat? Doe er een wc-rolletje omheen, en het papier blijft keurig op de plek.
 7. Pluis van de droogtrommel is uitstekend geschikt als hulpmiddel om je open haard of houtkachel aan te steken.
 8. Wij kopen onze kaas meestal bij de Jumbo. Het zit in zo’n plastic, rechthoekige doos. Zo’n doos gebruik ik graag om jampotjes in te zetten in de koelkast. Die laten nog wel eens plakkerige resten achter in de koelkast namelijk. Door ze in een lege kaasdoos te zetten, houd ik de koelkast schoner. Dit werkt trouwens ook goed met die plastic bakjes waarin ze peren verkopen.
 9. Werkt je goedkope plastic scheerapparaat niet goed meer? Dan kun je het vaak nog prima gebruiken om pluis van een trui te halen. Of kattenharen.
 10. Lege eierdozen zijn ook voor van alles te gebruiken. Als bakje voor verschillende kleuren verf of als bakje om zaadjes van planten in op te kweken.
 11. Is je doos met tissues leeg? Geef hem een tweede leven en doe er bijvoorbeeld panty’s in.

IJzerwaar: houd je blauwe Hortensia blauw

N.B. Je kunt oud ijzerwaar soms ook inleveren. Het kan geld opleveren. Op de site oudijzer-prijs.nl vind je de actuele prijzen van oud ijzer. Of doe een oude spijker in je pot met blauwe Hortensia.

Op het forum van Tolunia geeft iemand die tip! Blijkbaar zorgt het ijzer van de spijker ervoor dat je Hortensia mooi blauw blijft! Ik weet niet of dit waar is uit ervaring, maar misschien is er hier een tuinexpert in de zaal?

Creatief met ijzerwaar: ijzerdraad

In onderstaand filmpje maakt Linda Sandman  mooie dingen met ijzerdraad! Zoals een bloem en een boekenlegger!

*Oud ijzerwaar krijgt een tweede leven als kaarsenstandaard!

Leestip

Mijn review van de Combisaw

P.S. Nu ik mij bewust ben van ijzerwaren zie ik ze ineens overal! Zo stond ik vanochtend te rekken en te strekken bij een brug na mijn hardlooprondje , en zag ineens de moeren en bouten waarmee de brugleuning was vastgemaakt aan het beton!

Heb jij nog een leuke tip voor hergebruik van ijzerwaren, jampotten of andere huishoudelijke artikelen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Al die tips leveren aklleen nog meer rommel op die je bewaard. Ik gooi tegenwoordig alles meteen weg, behalve ijzer… Overigens die tip van die hortensia is correct oud ijzer en aluminium doen het goed, maar dan wel mengen met turf om de grond zuur te maken.

 2. Toen ik de ruimte er nog voor had, bewaarde ik zeker materialen die regelmatig weer konden worden gebruikt.
  Zo had ik ook een bak met ijzerwaren, altijd makkelijk als je een schroefje nodig hebt.
  Scheelt je regelmatig een ritje naar de bouwmarkt. Hans

 3. Ha Nicole,
  fijn!
  Ik ben ook van het hergebruik.
  Een vriendin van mij heeft toevallig zo’n soort lamp gemaakt van ijzerwaar. Erg mooi.

  Prettig weekend, Marlou

 4. Leuke topic over hergebruik ijzerwaren. Vooral het simpele en waarom ben ik daar niet opgekomen idee van een tissuedoos en doe daar de panty’s in vind ik een supergoed idee.

 5. Ik zie overal wat in.
  Met als gevolg bergen materialen die-ik-nog-wel-eens-zou-kunnen-gebruiken.
  Ben daar dus wel steeds selectiever in geworden.
  Maar zet nu vaak dat soort dingen op de weggeefhoek op facebook.
  O.a. yoghurtemmertjes, eierdozen en Tiktakdoosjes ben ik daar zo kwijt.

 6. Gebruik geen pluis van synthetische stoffen in de houtkachel!
  In beschuitrollen en pakjes crackers zit vaak van dat ribbelkarton. Die doe ik onder de zak onderin de vuilnisbak om cindensvocht op te vangen. En ook onderin de rekjes in de koelkast bij de flessen en bij mogelijk kleverige potjes. Ongeveer waar jij Nicole de doorzichtige plastic verpakkingen gebruikt.

 7. Die jampotjes zijn ideaal voor het maken van potjes voor kruiden of spijkers/ schroeven. Leuk label eraan en klaar ben je

 8. Ik deed dat vroeger wel, van alles bewaren. Maar ik ben – met veel moeite -afgekickt omdat je anders zo veel rotzooi in huis krijgt. Maar nog steeds bekijk ik allerlei verpakkingsmateriaal en denk ik “Hmmm, misschien toch bewaren”. Voor ijzerwaren maak ik een uitzondering; die bewaar ik wel. Altijd handig.

 9. Ik bewaar spullen alleen als ik er gelijk een doel voor heb. Zo wilde ik in eerste instantie wat kleine bakjes kopen om er losse spulletjes in te doen. Tot ik ergens de tip zag om de onderkant van plastic melkflessen die op mijn werk worden weggegooid daarvoor te gebruiken. Zo heb ik er een paar in mijn voorraadkast staan met zakjes van kruiden . En er staan er een paar in mijn gootsteenkastje met schuursponsjes erin.

 10. Geweldig! Er zitten weer handige tips bij waar ik nog niet aan gedacht had. Zoals bijvoorbeeld een wc rol over een rol met inpakpapier schuiven. Super handig en ga ik direct ff doen. Ziet het er in de kast ook weer wat opgeruimder uit haha.

 11. Zelf gebruik ik plastic zakjes ook als vuilniszak en bewaar ik spulletjes in een schoenendoos. M’n dochter is dol op knutselen met toiletrollen😄. Voor de rest gooi ik liever alles weg

 12. Als je erop let, zie je ineens van alles he! Ik heb niet zoveel ijzerwaren thuis. Afgezien van potjes dan. Die gaan toch vaak naar de glasbak. Al kan ik er ook eentje gebruiken om vogelvoer in te doen nu :)

 13. Die tip voor het hergebruiken van pluis uit de droogtrommel om een vuurtje aan te steken vind ik super gewoon. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. En in de winter steken we regelmatig buiten de vuurkorf aan! Ideaal dus. Ik ben een voorstander voor het hergebruiken van zaken. Echter kan mijn schoonmoeder er iets te ver in gaan als je bijvoorbeeld een kast open trekt en die zit propvol met plastiek eierdoosjes naast 2 andere kasten vol met lege bokaaltjes.

 14. Jaaaa jampotjes! Die gebruik ik inderdaad voor waxinelichtjes. Toen de kids jonger waren, was het het ook meteen een knutselproject want we versierden ze eerst. Ik bewaar oude potjes in een apart kastje bij ons thuis want ze zijn ook handig bijvoorbeeld als je gaat schilderen om er water in te doen voor je kwastjes.

 15. Grappige tips, al zou ik zelf niet snel dat soort doosjes gebruiken om dingen in op te bergen als ze in het zicht staan. Maar dat pluis van de droger is wel echt een goede tip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.