Als de Hortensia’s bloeien

hortensia's
Ik kreeg onze Hortensia’s nooit zover dat ze bloem droegen. Koppig bleven ze kaal, en met een mengeling van afgunst en verlangen keek ik naar andersmans tuinen waarin de Hortensia’s wél weelderig bloeiden.

Hortensia’s laten bloeien

Maar nu heb ik de ultieme oplossing voor Hortensia’s die weigeren bloem te dragen: verhuis gewoon naar een locatie waar ze het al goed doen! En nu ben ik de gelukkige eigenaresse van maar liefst drie schitterende Hortensiastruiken, in de kleuren blauw, roze en blauw. En die stomme bloeiweigeraars heb ik achtergelaten op ons oude adres.

Water geven speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol.

Planten water geven hortensia's
Zie mij eens mijn best doen!

Planten water geven en ik, wij zijn een moeizame combinatie. Niet voor niets vind je in mijn huis veel bloemen van stof, want ik houd erg van kleur, ook in onze tuin.

Hortensia’s en Rododendron dood door droogte

Helaas stierven vorig jaar mijn Hortensia’s en Rododendron planten een dorstige dood. (rechts in de hoek van de foto zie je nog hun stoffelijk overschot liggen). Achteraf bezien had ik misschien toch wat meer moeten proberen om deze planten water te geven… Maar dat deed ik niet, en boontje komt om haar loontje. Met de dood van deze planten verdween ook een boel kleur uit mijn tuin.

Nou heb ik gelukkig een moeder die wél van tuinieren houdt, en zij kocht voor mij in de opruimen een paar nieuwe Hortensia’s en een Rododendron plant.

Aan mij de schone taak om deze planten in leven te houden.

N.B. Lees ook mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven evenmin als een Amaryllis bol.

Hortensia’s op een vaas

Bloemen kopen hoef ik nu niet meer. Ik snijd gewoon twee van de onderste takken van één van mijn Hortensia’s af. Deze vierkante vaas was een cadeautje van mijn middelste zus, ter ere van ons nieuwe huis. Die heb ik te voorschijn gehaald en er vervolgens de takken zorgvuldig in geschikt.

Ik vind het prachtig staan! Ik houd van verse bloemen in huis!

Huisvlijt bezoekers over Hortensia’s

 1. Mooi zijn je hortensia’s.De mijne bloeit niet want manlief heeft de struik heel kort gesnoeid dit jaar ,echt balen,ik had nog zo gezegd dat dat niet mocht.Ik koop elke week heel veel verse bloemen want ik kan niet zonder bloemen in huis. Gr Elisabeth
 2. Ik zet altijd wat takjes lavendel in kleine flesjes. Ik houd het liever simpel. Ik bemest mijn hortensia’s 2 keer per jaar, ze groeien en bloeien de tent uit. Misschien een tip? :) (Gerry)
 3. Ik snap niet dat jullie Hortensia’s niet willen bloeien….dan snoei je ze waarschijnlijk verkeerd en eigenlijk hoeven ze helemaal niet gesnoeid te worden. Alleen de oude bloemen boven de eerste nieuwe (blad)knop verwijderen. Ondanks dat ik veel bloeiende bloemen in de tuin heb staan heb ik er weinig binnen staan, om reden dat ze in de tuin langer mooi zijn, dan op de vaas. (Janny de Roo)
 4. De mijne bloeit ook niet, en ze zijn zo mooi. De foto bij mijn tekst is de hortensia uit mijn tuin maar ik krijg hem niet weer aan de praat. Gewoon op het verkeerde moment gesnoeid. (Johanna)
 5. Ik ben dol op hortensia’s! Heb ze in de tuin en kreeg van de week een prachtig boeket met een hortensia erin. Ik heb eigenlijk niet zo vaak verse bloemen in huis, meestal krijgertjes ;-) (Mevrouw Williams)
 6. Prachtig!! Je kan ze ook drogen en zo in de winter nog een keer genieten van je gratis bloemen. (Niet zo, maar zo)
 7. Ik ben gek op bloemen en ik heb ze heeel graag in huis. Echter, als ik ze in de gewone winkel zou kopen, weet ik wat voor milieuprijs eraan vast hangt, dat doe ik dus liever niet. Maar als ik ze krijg of mag plukken (op bepaalde plekken en in tuinen van buurtjes bijv.) dan ben ik dubbel blij mee. Gr, Jul

Boek over Hortensia’s

Wil je meer weten over deze mooie plant? Dan is onderstaand boek misschien iets voor jou:

hortensia's

N.B. Lees ook mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven evenmin als een Amaryllis bol.

P.S. Zie ook mijn posts over onkruid wieden en groene kneusjes!

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik ben gek op bloemen en ik heb ze heeel graag in huis.
  Echter, als ik ze in de gewone winkel zou kopen, weet ik wat voor milieuprijs eraan vast hangt, dat doe ik dus liever niet.
  Maar als ik ze krijg of mag plukken (op bepaalde plekken en in tuinen van buurtjes bijv.) dan ben ik dubbel blij mee.
  Gr,
  Jul

 2. Ik ben dol op hortensia’s! Heb ze in de tuin en kreeg van de week een prachtig boeket met een hortensia erin.
  Ik heb eigenlijk niet zo vaak verse bloemen in huis, meestal krijgertjes ;-)

 3. De mijne bloeit ook niet, en ze zijn zo mooi. De foto bij mijn tekst is de hortensia uit mijn tuin maar ik krijg hem niet weer aan de praat. Gewoon op het verkeerde moment gesnoeid.

 4. Ik snap niet dat jullie Hortensia’s niet willen bloeien….dan snoei je ze waarschijnlijk verkeerd en eigenlijk hoeven ze helemaal niet gesnoeid te worden. Alleen de oude bloemen boven de eerste nieuwe (blad)knop verwijderen.
  Ondanks dat ik veel bloeiende bloemen in de tuin heb staan heb ik er weinig binnen staan, om reden dat ze in de tuin langer mooi zijn, dan op de vaas.

 5. Mooi zijn je hortensia’s.De mijne bloeit niet want manlief heeft de struik heel kort gesnoeid dit jaar ,echt balen,ik had nog zo gezegd dat dat niet mocht.Ik koop elke week heel veel verse bloemen want ik kan niet zonder bloemen in huis
  Gr Elisabeth

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.