Bloemen in huis voor de kleine portemonnee

bloemen in huis uit eigen tuin

Mijn oma vond bloemen maar een gedoe.Zij gaf de voorkeur aan handige plastic bloemen in huis, die ze alleen maar een paar keer per jaar even hoefde af te spoelen. En dan waren ze weer helemaal als nieuw!

Levende bloemen in huis

Lange tijd vond ik dat mijn oma groot gelijk had met haar nep bloemen in huis. Maar ondertussen ben ik echte, lévende bloemen toch meer gaan waarderen. Levende bloemen in huis vind ik niet alleen feestelijk, maar het voegt ook een stukje natuur toe aan het leven binnenshuis. En kleur natuurlijk. Greetz bloemen bijvoorbeeld. Die zijn echt prachtig!

Bloemen in huis: waar koop je ze

Bloemen in huis zijn er in alle soorten en maten, maar als ik het geld er voor over heb haal ik ze bij de Lidl, Aldi of Jumbo. Gemiddeld kosten ze me tussen de 2 en 3 euro. Maar als je naar een echte bloemist gaat ben je al gauw tussen de tien en vijftien euro kwijt aan een bos bloemen. Veel te duur dus.

Op het moment ben ik te vrekkig om bloemen te kopen, dus was ik erg blij met de tip van mijn tante Marietje.

Bloemen: als je weinig geld hebt

Ik had nog een heel sneu bosje Chrysanten staan dat duidelijk der dagen zat was, en tante Marietje knipte daar de bovenkant van af en zette die korte steeltjes in een drinkglaasje op tafel. Dat stond heel erg leuk, en gaf de bloemen een tweede leven. En er was nog een voordeel: de kinderen halen vaak de vaas van de salontafel omdat die hun zicht belemmert als ze tv mogen kijken. Dit glaasje was zo laag, dat het gewoon bleef staan.

Klein bloemenvaasje!

Ik vond het alleen niet zo fris om een drinkglas te gebruiken voor bloemen, en dus haalde ik bij de Action voor 75 cent een klein vierkant vaasje. En daar heb ik nu de bloemen in gezet. Ik vind het mooi staan en zo’n klein vaasje is een geweldig goedkope manier om bloemen in huis te hebben.

Want omdat het zo klein is, heb je er maar weinig bloemen voor nodig, en enigszins verlepte bloemen lijken weer kwiek in zo’n klein vaasje.

Ik ben er helemaal blij mee!

Tip: je vindt leuke kleine vaasjes onder andere op Etsy!

Bloemen in kleine vaasjes rangschikken

Op de site van Bloomon geeft Lucinda, bloemenstyliste, tips hoe je bloemen in kleine vaasjes aanpakt. Ik moet bekennen dat ik zelf ‘maar wat’ doe. Dat wil zeggen: ik doe in principe niet meer dan 1 bloem in 1 klein bloemenvaasje. Het leukst vind ik Gerbera’s in een klein bloemenvaasje.

bloemen in huis, bloemen in klein bloemenvaasje

Maar Lucinda adviseert verschillende vormen en verschillende lengtes in stelen!

Interessant vond ik Lucinda’s tip om bloemen in kleine bloemenvaastjes juist NIET op een rond bord of dienblad te zetten! Ik dacht dat je daarmee juist een eenheid creëerde. Maar volgens Lucinda bepaal je daarmee juist een kader. En dat is blijkbaar niet de bedoeling.

Hoe moet je bloemen in kleine vaasjes dan wel rangschikken volgens Lucinda?

 1. Kies voor asymmetrie
 2. Doe minimaal 1 bloem in een klein bloemenvaasje en maximaal 3.
 3. Zorg dat bloemen in hetzelfde vaasje niet dezelfde hoogte hebben.
 4. Durf gerust in een klein vaasje een hele lange steel te doen.
 5. Laat de bloemstelen elkaar kruisen in het vaasje.
 6. Haal zoveel mogelijk blad van de bloemstelen.

Wat voor soort vazen heb jij?

Tip!

Ik vond een prachtige Pinterest pagina met als thema bloemen in huis. Je kijkt echt je ogen uit!

Leestips

Similar Posts

19 Comments

 1. Heel veel vazen, vooral glas in alle maten. Momenteel heb ik geen bloemen, maar dat vind ik eigenlijk niet fijn. Dus ga ik straks een bosje kopen, ook bij de Jumbo ofzo.
  Ik zag mooie rozen, maar die worden geïmporteerd en de teeltwijze is ook niet zo duurzaam of met oog voor welzijn werknemers, dus die koop ik liever niet meer.

 2. Ik heb zelden gewoon bloemen. Zowel voor het milieu als voor mijn portemonee. Wel heb ik ‘s winters regelmatig een lang bloeiende plant op tafel (en veel groene planten in de vensterbank) En in het voorjaar en de zomer een bloeiende tak uit de tuin. (op dit moment takken van de net gesnoeide kamperfoelie)
  Mijn lievelingsvaas is een stevige blauwe glazen vaas met een smalle opening (erfenis van mijn moeder)
  Verder nog best veel vazen in allerlei maten.

  1. .voor het telen van bloemen is heel veel energie nodig en in de bloementeelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt! …maar takje en bloemetjeuit eigen tuin kan altijd!

  2. Zie de reactie van Thea. Daarom dus :-)
   En niet te vergeten het transport van de bloemen. Veel van “onze” bloemen komen niet uit Nederland maar worden ingevlogen.

 3. Bloemen worden gekweekt met enorme bergen pesticiden, kunstmest en vaak in verre landen, maar er zullen ook best gunstige uitzonderingen zijn… Vind het altijd wel heel leuk om te krijgen, een bosje tulpjes ofzo :)
  Heb een weckpot zonder deksel als vaas, ik zet er vaak bloempjes in die de kinderen plukken. Je kan ook als ze in de aanbieding zijn, dahliaknollen kopen en die in de tuin zetten. Daar kan je maandenlang zelf bloemen van snijden als je een goeie hebt :)

  1. geen idee :) niet uitgedroogd of beschimmeld en bij ‘n kweker kopen… had in onze oude tuin een hele mooie, en voor mijn oma precies de zelfde gekocht en die gaf toch wel drie bloemetjes terwijl die van mij bezig bleef met bloemen maken.

 4. Ik heb een paar vazen, de meeste gewoon doorzichtig glas. Vaker gebruik ik een kan. Ik heb verschillende drinkkannen die ik de afgelopen jaren uit Spanje heb meegenomen. Ze doen prima dienst als vaas en geven me meteen mooie herinneringen. Maar ik heb niet vaak bloemen, eigenlijk alleen als ik ze krijg. Ik vind het meestal zonde van het geld en als ik de tuin in kijk, zie ik ook groen en bloemen.

 5. Ik ben dol op bloemen en planten!
  Ik ben heel erg fan van orchidee, en heb er bijna altijd wel 1 in de bloei staan of koop af en toe eens een nieuwe.
  Als je geluk hebt en je koopt een verse staan ze bijna een half jaar te bloeien!
  Bossen bloemen koop ik wat minder, gewoon af en toe bij ah, die zijn vers, mooi en niet zo duur!
  Soms ook een bloeiende Azalea, dan heb je weken lang bloemen! voor dezelfde prijs als 1 bosje bloemen.
  In een limonadeglas een bloemetje zetten vind ik geen probleem, bij mij gaat alles in de vaatwasser op 65 graden dus de bacterien en vuil gaan altijd weg!
  Ik heb wel allerlei bloemenvazen, kleintjes en gewone maat, grote vazen heb ik niet want ik hou niet van lange boeketten, wwel vind ik zo af en toe op mijn dressoir in een langere vaas (pas 2 pastasausflessen speciaal daarvoor bewaard en er een lintje om gestrikt)een “arrangement” met een tak bijv. een tak lelie’s en dan naar beneden aflopend wat kleinere losse bloemen zoals rozen, gerbera’s oid, dat koop ik dan gewoon los en maak ik zelf de boeketjes op maat.

 6. Hier geen bloemen ivm met milieu, jaarlijks krijg ik 1 a 2 bossen.

  Mooi zijn ze wel, maar nu ik weet wat erachter zit nee voor mij niet meer.

  Deb

 7. Ik heb een redelijke collectie vazen. Nog uit de tijd dat ik werkte. Ik kreeg toen regelmatig boeketten. Ik maak in deze tijd van het jaar kleine boeketjes met bloemen en groen uit de tuin. Verder heb ik een grote collectie bloeiende orchideeen. Allemaal afdankertjes van familie en vrienden. Ik heb een goede plek om ze weer in bloei te krijgen en dan hebben ze een veel lossere aanblik dan de eerste keer met die strakke stengels . Groet

 8. Ik houd van bloemen! Ik koop ze niet zo vaak vanwege te duur, maar soms koop ik 1 roos – als ik perse wil en niet zoveel geld heb – dan ben ik voor € 1,00 – € 2,00 klaar. Ik krijg soms van mijn werk een enorm boeket, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo handig als je kleinbehuisd bent.
  Wat ik ook nog wel eens doe: margrietjes etc. meenemen van een wandeling – gratis bloemen plukken in de bermen.
  Ik heb vazen in soorten en maten, ook mooie flessen en flesjes, pindakaaspotten, kleine potjes – alles wat maar bruikbaar is.

 9. Ik koop eigenlijk zelden bloemen.
  Ze zijn hier erg duur vind ik.
  Vroeger woonde ik in bloembollengebied en daar lagen de prijzen veel lager.
  (of zijn ze zo gestegen in de afgelopen 5 jaar?)

  Ik neem een enkel keertje wat mee bij de Liddl, maar de kwaliteit is heel verschillend.
  zo stond een op zaterdagmiddag voor €1 afgeprijsde bos gele rozen drie weken schitterend.
  Maar de rozen die ik een tijdje later voor de €2 kocht waren binnen 3 dagen weg.

  Een goed alternatief vind ik de orchidee.
  Kost net zoiets als een bos bloemen en gaat veel langer mee.

  Toen ik er een paar maanden geleden eentje kreeg, was ik bang dat de katten hem binnen de kortste keren van de tafel zouden klatsen, maar dat gebeurde dus niet.
  Ik kleunde hem er zelf af, afgelopen weekend.
  knak.
  Die staan nu in een minivaasje.

  ik heb verschillende maten vazen.
  de kleinste voor 1 takje.
  De grootste is een zware glazen spagetti-pot die ik voor zonnebloemen gebruikte

 10. Ik heb geen vazen meer, want wil geen afgesneden bloemen meer. Ik word daar ontzettend triest van iedere keer met dat afsterven. Zie ze liever in de tuin. Die blijven veel langer bloeien dan in een vaas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.