Bloemen uit eigen tuin in 3 vaasjes
Last updated on November 5th, 2024 at 03:43 pm
Moet je kijken wat een prachtige bloemen uit eigen tuin ik kreeg van mijn buurvrouw! Ze heeft ze uit haar bloemntuin geplukt en verdeeld over drie kleine vaasjes die in een soort hangconstructie hangen.
Bloemen uit eigen tuin
De Zinnia wist ik zelf te benoemen, en de oranje is een Goudsbloem heb ik me laten vertellen door de buurvrouw. Van de leuke paarse bloemetjes ben ik de naam vergeten.
Ik geniet van de uitbundige kleurencombinatie!
Het leuke aan bloemen uit eigen tuin is dat ze supervers zijn. Ze hebben geen lange reis achter de rug nadat ze geplukt zijn. Dus ik hoop dat ze heel lang goed blijven.
N.B. Ik krijg door deze bloemenpracht weer helemaal zin en inspiratie om zelf ook bloemen te zaaien in de tuin zodat ook ik mijn eigen pluktuin krijg.
Vaste planten die plukbloemen opleveren
Omdat ik een gemakzuchtige tuinierder ben, lijken mij vaste planten die plukbloemen opleveren het handigst. Die hoef ik maar één keer te planten. Research levert de volgende namen van vaste planten op die mooie plukbloemen opleveren: Pioenroos, Ridderspoor, Zonnehoed (Echinacea), Daglelie, Zonnehoed (Rudbeckia), Sneeuwbalhortensia, Salie (Salvia), Akelei, Lupine, Astilbe. Ik heb ze hieronder verzameld in een handige afbeelding:
Leestips
Update
De Goudsbloemen vonden het leven in een vaasje erg moeilijk. Op woensdag moest ik ze helaas weggooien want ze waren helemaal gekrompen en lieten hun blaadjes vallen. Zes dagen later zijn alleen de Zinnia’s nog over. Wat ik hiervan leer is dat je sommige plukbloemen het in de tuin langer doen dan in een vaasje.
Welke planten kun jij aanraden als het gaat om (gemakkelijke) plukbloemen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Gelet op meerdere foto’s die je in het verleden geplaatst hebt van je tuin, lijkt me dat een behoorlijk oppervlak. Teveel als hobbytuintje, maar uitstekend geschikt als een cottagetuin. Het voordeel van een cottagetuin is dat de meeste planten zichzelf blijven uitzaaien. Het vergt minder energie en als het teveel van het goede wordt dun je dat met wortel en al uit en gooit het op de composthoop.
Ik zou het als volgt doen, vermits je dat mooi vindt natuurlijk.
1. De borders die je in gedachten hebt ga je zichtbaar maken. Verdun kalk met water waar de keuken of badkamer mee gewit wordt en doe dit in een plantenspuit en trek hiermee de lijnen van de borders. Denk hierbij aan de verhoudingen t.o.v. de grootte van het perceel. Hoe groter hoe mooier is mijn ervaring.
2. Ben je tevreden met het resultaat dan ga je naar de indelingen kijken. Waar dienen heesters, eventuele boompjes en parkrozen geplant te worden zodat ze in een later stadium ook mooi tot hun recht blijven komen. Denk hierbij aan o.a. Camelia, Boerenjasmijn en Rhododendron die uiteindelijk meer dan 2 meter hoog en breed worden. Waarvan jij denkt dat ze moeten komen duw je een lange bamboestok in de grond en bekijk het vanaf een afstand. Laat deze rustig enkele weken staan want je gaat nu steeds meer nieuwe ideeën en inzicht krijgen hoe het moet gaan worden. De bamboestok verplaatsen is minder werk dan naderhand heesters te verplaatsen.
3. Het zaaigoed wat voor een cottage achtig effect gaat zorgen levert naar mijn mening de minste problemen op. Aangezien je enorm veel nodig hebt zou ik zelf voorzaaien in bakjes zodat je ze in het volgende voorjaar op de juiste plaats kunt zetten. Let vooral op de kleuren zodat het een mooi geheel gaat vormen. Let ook op de dieptewerking, de hogere soorten achterin de border en de lagere soorten ervoor. Hoewel, een aantal solitaire parkrozen die tot 2 meter hoog worden, geplaatst in groepjes van drie tussen de lagere soorten, geven een heel mooi effect. Er is heel veel te koop als het om typische cottage planten gaat. Maar Stokroos, Digitalis, Delphinium, Lupine en Aconitum (Monnikskap) mogen zeker niet ontbreken.
Een Ramblerroos laten groeien in een oude boom doet het ook heel erg goed. Wat ook leuk is zijn de winterharde Cyclamen die je laat verwilderen in een achteraf hoekje. Ze bloeien in de wintermaanden als de rest van de tuin in ruste is.
Vrouwelijke borders met mooie rondingen vind ik dan weer mooier dan mannelijke borders die hoekig en recht toe recht aan zijn. Maar dat is een persoonlijke smaak.
De Blush rambler is een prachtige mooie rambler voor in een boom. En de parkroos ook wel heesterroos genoemd die ik heel mooi vind is de Clair Renaissance. Een ongecompliceerde roos die het goed doet en een heerlijke geur verspreidt. Mooie foto’s hiervan vind je op rosariumlottum.com. Ik heb er geen aandelen maar de rozen die ik daar gekocht heb zijn van goede kwaliteit met een redelijke prijs.
Dankjewel voor je uitgebreide reactie Joannes.We hebben inderdaad een grote tuin, hier op het Achterhoekse plattland. Een cottage tuin klinkt heel mooi!
Moooiiiii…!
Lie(f)s.
Wat staan de bloemetjes gezellig in deze vaasjes. De roze bloemen heten Lathyrus. Dit is de meerjarige variant. Komt elk jaar vanzelf weer terug. Je kunt aan je buurvrouw een paar zaadjes vragen dan bloeien ze volgend jaar ook in je eigen tuin. Ik heb ooit zaadjes van mijn vader gekregen uit zijn tuin. Nu bloeien ze in die van mij. Zo leuk!
Er bestaat ook eenjarige Lathyrus in verschillende kleurtjes.
Oh, dankjewel Corine! Die meerjarige versie lijkt me geweldig.
Bloemen uit eigen tuin zijn kakelvers.
Dus gaan ze ook langer mee in een vaasje. Hans
Prachtig! En de ‘vaas’ vind ik ook geweldig. Lief van je buurvrouw ook!
Ja hè? Dat vond ik ook.
Oh, wat ziet er dat mooi uit!