Wat associeer jij met het woord ‘weggooien’?

weggooienDe Japanse opruimgoeroe Nagisa Tatsumi vroeg mensen wat ze associeerden met het woord weggooien.

Ik vond de antwoorden verrassend, en uitgebreid. Kijk maar:

Wat mensen associëren met het woord ‘weggooien’

 1. Opluchting
 2. Lekker doorpakken
 3. Opgeruimd gevoel
 4. Nieuw begin
 5. Verfrissend
 6. Bevrijd
 7. Verhuizing
 8. Minimalistisch
 9. Simpel leven
 10. Komt misschien nog van pas
 11. Wie weet krijg ik spijt
 12. Archiveren
 13. Herinnering
 14. Gehechtheid
 15. Vaarwel
 16. Afscheid
 17. Vrouw
 18. Man
 19. Verleden
 20. Verlies
 21. Verdwijnen
 22. Vuilnis
 23. Afvalzakken
 24. Vuilnisbelt
 25. Verspilling
 26. Dioxine
 27. Recycling
 28. Rommelmarkt
 29. Milieuvervuiling
 30. Heeft iemand hier nog wat aan?
 31. Houdbaarheidsdatum

Maar liefst 31 verschillen de associaties met het woord ‘weggooien’!

Mijn associaties met het woord ‘weggooien’

 1. Marktplaats
 2. Koningsdag
 3. Opluchting
 4. Ruimte
 5. Effectief
 6. Controle
 7. Moeilijk
 8. Spijt

Wat associeer jij met het woord ‘weggooien’?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik denk bij het woord weggooien aan verspilling, milieuvervuiling en afdanken. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien , doe liever aan weggeven of doorgeven, die woorden suggereren dat je iets weg doet uit je huis door er een nieuwe bestemming voor te vinden. Als ik iets weggooi doe ik dat alleen omdat het kapot is en niemand er meer iets aan heeft.

 2. voor mij zit er een verschil tussen weggooien en wegdoen. Weggooien heeft voor mij te maken met dingen die kapot zijn en waar niemand meer iets mee kan, vuilnis/afval dus. Wegdoen zijn dingen die voor iemand nog nut kunnen hebben en waar een andere plek voor gezocht kan worden (kringloop want verkopen ben ik niet handig in/ is mij teveel moeite)

 3. Ik denk als eerste: “Moet nu eenmaal af en toe gebeuren.”
  En daarbij heb ik zowel een postief gevoel (inderdaad, opluchting) als een negatief gevoel (want soms valt het niet mee afscheid te nemen).
  Een andere associatie: “Het zijn maar dingen.” Wat mijn mantra is als ik weer eens aan het opruimen ben en twijfels heb over sommige spullen.
  En uiteindelijke denk ik toch “ja, fijn!” Want weggooien is voor mij hetzelfde als opruimen en daar hou ik van (zowel van het resultaat als van het proces).

 4. Weggooien dat is voor mij moeilijk maar wel een noodzaak. Weggooien dat is rust in mijn hoofd. Ik moet er trouwens opnieuw eens werk van maken hier in huis.

 5. Mijn zus staat regelmatig op de rommelmarkt. Haar geef ik altijd mijn spullen en kleding die ik niet meer gebruik, en zij verdient er wat mee. Allebei blij.

 6. Dan denk ik aan het spreekwoord : het kind met het badwater weggooien, met het slechte ook het goede wegdoen.
  Ik gooi alleen vuilnis weg, andere spullen als ze versleten of kapot zijn. En vraag me weleens af waar al die spullen van fanatieke opruimers blijven.

  1. Hoi Louloudi,

   Ik ben een heeeel fantieke opruimer.

   Spullen die ik weg doe gaan naar familie, collega’s of bekenden.
   Hetgeen wat zij niet willen hebben gaat naar de kringloop.

   Ik heb nog nooit spijt gehad dat ik iets heb weg gedaan.

 7. Voor mij is weggooien het eindpunt. Hergebruik, opmaken, een ander plezier doen is dan niet meer mogelijk.

 8. Awel, ik pik er een paar uit jouw lijstje: opgeruimd gevoel, bevrijd, verleden, recycling, milieuvervuiling.
  Die laatste gaat op voor alles wat we niet kunnen hergebruiken. Dat geeft een gevoel van machteloze spijt. En dan geeft wederom een profetie uit de Bijbel, van Jesaja, me goeie hoop dat we dat in de toekomst niet meer hoeven te voelen, want dan zullen we het werk van onze handen geheel verbruiken. Verhuizen wordt dan overigens ook geheel anders :-) nieuwsgierig geworden? Jesaja 65:21-22

 9. Wat ik niet weg hoef te gooien gooi ik niet weg. Ik probeer er iemand anders blij mee te maken. Maar natuurlijk zijn er genoeg dingen waar dat niet mee kan. Dan vind ik het toch verfrissend dat het weg is en het meer opgeruimd is.

 10. RUIMTE. Daar associeer ik het mee. Het geeft letterlijk en figuurlijk ruimte, weggooien. Ik vind het heerlijk om te doen in ieder geval. Word er ook steeds beter in ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.