Effectief huishouden

Snijbloemen mooi houden: 8 tips voor langer bloemplezier

snijbloemen

Bij de Jumbo geven ze tegenwoordig een ‘vaasgarantie‘ voor snijbloemen van 7 dagen.

Maar voor mijn verjaardag had mijn man een bosje snijbloemen voor mij gekocht, die al na twee dagen zwaar depressief oogden, en hun koppen vermoeid lieten rusten op het tafelblad…

Snijbloemen zijn bloemen die verwerkt worden in een boeket of bloemstuk. Gemiddeld zijn ze een paar dagen tot enkele weken houdbaar.

Als je een bosje snijbloemen koopt, is het fijn als je er toch minstens een week plezier van kunt hebben vind ik. Hier onder lees je wat je er zelf aan kunt doen om zo lang mogelijk van je boeket te genieten!

8 manieren om je snijbloemen langer mooi te houden

1. Weet waar je je snijbloemen koopt!

De ene supermarkt is de andere niet als het bloemen gaat. Zo heb ik dus slechte ervaringen met de bloemen van de Plus supermarkt, terwijl die van de Jumbo inderdaad meestal wel minstens een week mooi blijven staan. Greetz bloemen hebben zelfs een versgarantie van 8 dagen.

2. Laat je snijbloemen eerst even aan de temperatuur wennen

Bloemen houden niet van sterk wisselende temperaturen. Als je vanuit de kou met een bouquet bloemen een warme huiskamer binnenkomt, laat de bloemen dan eerst even wennen in de gang, zodat de overgang niet te groot is.

3. Zorg dat je een schone vaas pakt!

Dit is echt een belangrijke! Want in een vieze vaas kunnen bacteriën zitten, waardoor je bloemen minder lang mooi blijven. Enkel de vaas even omspoelen onder de kraan is eigenlijk niet genoeg. Voor een echt schone vaas meng je heet water met wat zuiveringszout oftewel baking soda of azijn, en ga je er even goed door met een afwasborstel of doekje. Daarna goed afdrogen. Lees ook Waar kun je zuiveringszout kopen?

4. Snijd de stelen van je snijbloemen schuin af

Door de stelen van je bloemen schuin af te snijden vergroot je het oppervlak. En daardoor kunnen je bloemen meer water drinken. Herhaal dit na een dag of drie, want ‘de wond’ gaat namelijk dicht. En gebruik een schoon mes om ze te snijden, om dezelfde reden als dat je een schone vaas moet gebruiken.

5. Verwijder overtollig blad

Vooral chrysanten hebben vaak erg veel blad. Als je dat niet verwijderd, maar ze met blad en al in de vaas zet, dan gaat dat blad lekker rotten en stinken. En zo ontstaan er bacteriën en dat is weer slecht voor je bloemen.

6. Doe bloemenvoeding in het water

Aan de meeste bouquetten met snijbloemen zit een zakje met bloemenvoeding vast geplakt. Is dat niet het geval, dan wordt ook wel aangeraden om 2 eetlepels suiker in het water te doen en/of een beetje natuurazijn. Suiker voedt de bloemen, en natuurazijn houdt bacteriën op afstand.

7. Kies de juiste plék voor je vaas met snijbloemen

Zet je bloemen niet ergens waar het toch, of waar ze in de volle zon staan of bij een verwarming. Dan gaan bloemen namelijk meer verdampen dan ze kunnen drinken en gaan ze sneller verwelken. Je moet een vaas met bloemen ook niet gezellig naast je fruitschaal zetten! Want fruit geeft ethyleengas af en daar worden je bloemen ook niet blij van. Vooral appels en rijpe bananen zijn pesterig voor bloemen.

8. Haarspray

Met een beetje haarspray op de onderkant van je bloemen blijven ze ook langer mooi.

En wat als je snijbloemen verlept zijn?

Laten we er even van uitgaan dat dankzij bovenstaande tips je ruim 2 weken hebt kunnen genieten van je mooie bloemenbouquet, maar dat de bloemen er nu toch wel erg vermoeid uit beginnen te zien. Dan hoeft dit nog niet het einde te zijn! Begin eerst eens met het verwijderen van de bloemen die definitief de geest hebben gegeven. Houd je maar weinig over? Zet dan enkele losse bloemen over in kleine vaasjes voor een tweede leven.

Een goed alternatief is de kopjes van de bloemen afknippen en ze in een drijfschaal met water leggen.

Online snijbloemen boeket bestellen

Je kunt tegenwoordig ook prima online je boeketten bestellen. De prijzen variëren online van zo’n 11,95 tot wel 99,95. En daar komen nog verzendkosten bij. Sommige bloemenzaken bezorgen zelfs op zondag. Op bloemenbezorgenvandaag.nl vind je een handig overzicht van de verschillende aanbieders, hun prijskaartjes en hun mogelijkheden.

Zie ook mijn posts over onze Amaryllus bol van de Kruidvat en mijn ervaring met Greetz brievenbusbloemen.

Houd jij van boeketten met bloemen? Wat is je favoriete soort?

Similar Posts

14 Comments

  1. Ik heb eigenlijk alleen maar bloemen in het voorjaar en dan bij voorkeur tulpen. De katten lopen eraan te plukken! Heb je mijn giveaway al gezien?

  2. Ik koop in het voorjaar wel eens tulpen maar voor de rest niet veel ik snij gewoonlijk boeketjes uit de tuin en we hebben veel Dalia’s en Gladiolen en die staan dan veel in huis.

  3. we zouden af moeten van snijbloemen en zeker van rozen.
    Bekijk de uitzending van Zembla hierover (kan hier blijkbaar geen link plaatsen, waarom eigenlijk niet?)”rozen komen vaak van ver”.
    Geen fraaie docu…

  4. Ik koop zelden snijbloemen en ook dochter zegt meestal , mam ik heb liever een orchidee dan een bos bloemen (koop ik meestal voor haar verjaardag), maar ruim week geleden kreeg ik bij de Jumbo een gratis bosje roosjes, ze hadden er te veel ingekocht en gaven ze liever weg dan ze later weg te gooien, gratis bloemen altijd leuk.
    Mijn gedachte was dat ze dan wel niet lang mooi zouden blijven ,maar ze staan nog steeds en zijn nog niet verwelkt, komt waarschijnlijk ook wel omdat het niet erg warm is in mijn huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.