Welke vaas voor welke bloemen?

Welke vaas voor welke bloemen?

Welke vaas voor welke bloemen?

Mijn man brengt geregeld bloemen voor me mee.

Dat vind ik leuk, want bloemen brengen de natuur én kleur in huis.

Maar ik moet bekennen dat ik ze meestal plompverloren in een vaas 'plonk'.

Want ik ga ervan uit dat ze de bloemen bij de bloemist of supermarkt al wel optimaal geschikt zullen hebben. Daar kan ik vast niets aan verbeteren.

Bloemen schikken

Toch weet ik dat er zoiets bestaat als bloemen schikken. Dat je ze één voor één in een mooie vaas zet. En dat je kiest welke bloem je waar plaatst! Ook de vaas zelf speelt daarbij een belangrijke rol. 'Welke vaas voor welke bloemen?' is een belangrijke vraag.

Verschillende bloemen komen namelijk het beste uit in verschillende vazen!

Daarom een post over het kiezen van vazen. De juiste vaas, voor de juiste bloemen.

ronde vaas
Vaas van Sweetlivingshop.nl

Welke vaas voor welke bloemen?

Stap 1: doorzichtige vaas of niet?

Op het moment heb ik eigenlijk alleen maar glazen vazen, die dus doorzichtig zijn. (Zie ook de foto bovenaan deze post). Het nadeel van een glazen vaas vind ik dat je eventueel rommelige stelen ziet. En dat het water soms viezig en troebel wordt. Zoals bij Chrysanten. Om die reden houd ik van Gerbera's! Die hebben keurig rechte stelen, die prima uitkomen in een glazen vaas.

Stap 2: stem de grootte van je vaas af op je bloemen

Een grote bos bloemen met lange stelen staat niet mooi in een klein vaasje. Bovendien heb je kans dat het vaasje zal omvallen!

Stap 3: kies het juiste model vaas voor je boeket

Er zijn diverse modellen vazen te koop.

 • Trompetvaas: loopt aan de bovenkant wijd uit
 • Zandloper model
 • Vierkante vaas
 • Cilindervormige vaas: overal even wijd
 • Bolvormige vaas
 • Flesvormige vaas
geometrische vaas
Geometrische vaas. Bron: Sweetlivingshop.

Vaas kiezen: aandachtspunten

Het meest algemene model vaas is het zandloper model. Daarmee zit je eigenlijk altijd wel goed.

Heb je een beperkt budget, kies dan voor een vaas met een smalle bovenkant.

Daar staan ook kleine boeketten mooi in namelijk. Niets staat zo sneu als een klein boeket in een vaas met een wijde bovenkant. De bloemen staan er dan vaak maar verloren bij. En ze zullen opzij vallen en er vermoeid uit zien.

Een ander voordeel van een vaas met een smalle bovenkant vind ik dat je dan makkelijk dooie bloemen kunt weggooien. De bloemen die overblijven staan nog prima in een vaas met een smalle bovenkant.

Welke vaas voor tulpen?

Tulpen zijn één van de weinige bloemsoorten die redelijk duurzaam zijn! Ze zijn daarom een goede keuze. Maar welke vaas voor tulpen moet je nemen? Het handigst is een vaas die hoog is en een redelijk wijde opening heeft.

Tulpenvaas

Daarnaast bestaat er ook zoiets als een heuse tulpenvaas! Hij wordt ook wel een bloempiramide genoemd of een bloemhouder. Hieronder zie je zo'n tulpenvaas:

tulpenvaas

De tulpenvaas hierboven is niet mijn smaak! Onderstaande tulpenvaas van de Hema vind ik wel leuk:

tulpenvaas

Welke vaas voor rozen?

Allereerst het materiaal van een vaas voor rozen. Die moet niet van aardewerk zijn! Aardewerk is namelijk niet glad van binnen, en dan kunnen er bacteriën ontstaan in de vaas. Een vaas voor rozen moet van (acryl)glas zijn.

Wat betreft het model, is een zandloper vaas een goede optie. Daarnaast staan rozen mooi in een hoge vaas. Maar er zijn ook experts die een vissenkom vaas adviseren voor rozen!

Praktische informatie over vazen

Een mooie vaas kopen is minder makkelijk dan je zou denken! Ik heb me de laatste weken namelijk rot gezocht naar een leuke vaas. Ik had een vrij lelijke knalgele vaas, die ik gebruikte bij gebrek aan beter. Maar die is kapot gevallen. Ik dacht even een nieuwe te kopen, maar dat viel me tegen!

Uiteindelijk kocht ik een soort fles bij de Xenos. Daarin prijkt nu één tak! Ik ben erg blij met het effect. Kijk:

fles
Flesvormige vaas van de Xenos

Alternatieve vazen

Soms staan bloemen erg leuk in een soort van alternatieve vaas. Zoals een vintage emaille koffiekan! Ik zette er narcissen in.

vaas

Of tover een leeg melkflesje om in een leuk klein vaasje. Ik doe dat echt heel vaak. Vooral met Gerbera's die hun hoofd laten hangen. In zo'n minivaasje krijgen ze een tweede leven.

koffiemelkflesje als vaas

Is je koffiemelkflesje leeg? Gooi het niet zo maar weg, want je kunt het supermakkelijk een tweede leven geven als schattige vaasje!

Ik heb het koffiemelkflesje simpelweg in de afwasmachine gezet. Daarna kon ik het etiket er zo afhalen.

Een vermoeide Gerbera vond er haar plek, en kreeg op deze manier óók een tweede leven.

Koffiemelk flesje als vaas

Het formaat is klein en schattig vind ik. Ideaal om een bloemetje op je bureau te zetten : )

Ook leuk als eenvoudig cadeautje voor iemand!

Reageerbuisjes als mini vaasjes

Ook superleuk zijn onderstaande reageerbuisjes die je kunt ophangen. Ik vind ze echt geweldig.

reageerbuisjes als vaas

Tot slot: Bij Ikea hebben ze een speciale pagina waarop ze je met behulp van vragen helpen om de juiste vaas te kiezen.

Leestips

Hoeveel vazen heb jij in huis? En welke modellen/kleuren?

Similar Posts

38 Comments

 1. Ik heb twee vazen in huis: een doorzichtige en één van melkglas. Altijd gezellig om bloemen in huis te hebben. Ik heb trouwens jouw blog Ren mama ren vandaag genoemd in mijn blogpost van vandaag over o.a. hardlopen.

 2. Zelf heb ik veel te veel vazen in huis. Vaak cadeau gekregen en als ik iets cadeau krijg, dan kan ik het altijd heel slecht wegdoen. Maar mijn eigen voorkeur gaat meestal uit naar doorzichtige vazen. Dat staat zo lekker 'luchtig' in het interieur, vind ik.

 3. Ik heb verschillende vazen en die heb ik gekregen. Als het een iets kleiner boeket is dan vind ik een hoge weckpot het leukst.
  Ik heb zelden bloemen in huis. Ik ben gek op bloemen die lekker ruiken, maar mijn longen niet. Ook van het water in de vaas van een boeket bloemen geeft na een paar dagen een geur af waar ik het benauwd van krijg. Bloeiende planten zonder geur gaan beter. Ik heb altijd een boeket lavendel staan in een hoge vaas. Staat mooi en dit gaat prima want het zijn nepperds :-)

 4. Ik heb drie "echte" vazen en gebruik verder alles wat in de keuken staat. Bolvazen zijn lastig schoon te maken en vallen voor mij daarom af.
  Maar eerlijk gezegd hebben wij nu minder vaak boeketten dan vroeger. Ze staan maar even, en vergen veel chemicalien en transport. Wel maak ik kleine boeketjes uit eigen tuin (hoewel de bloemen buiten langer staan) en als er fluitekruid is, pluk ik armen vol. Daar ben ik dol op

  1. Dat van dat schoonmaken vind ik een goed punt. Daar had ik niet aan gedacht. Ik heb dan ook geen bolvazen, en nu ga ik ze ook niet kopen dus! Bedankt voor de tip!

 5. Ik heb denk ik een stuk of 7 vazen. Allemaal doorzichtig, maar wel verschillende vormen en maten. Ik wil er nog wel wat bij, maar ik vind vazen zo duur...

 6. Toen ik verhuisde heb ik er veel naar de kringloop gebracht verzameld in 40 jaar en een paar gehouden die ik echt mooi vond en handig.
  Bij mijn moeder stonden er ook veel en ook daarvan zijn een paar hier terecht gekomen.
  Het is dus een vrij grote verzameling, grote en kleine in allerlei vormen en maten.

  Ik kies vrij zorgvuldig een vaas en soms verander ik dat weer na een dag. In de loop van de week dunt het vaak wat uit en gaan ze weer in een kleinere vaas.
  Ik heb 4 lange smalle voor 1-3 bloemen die ik ook graag gebruik.

  Nu heb ik 2 bloeiende orhideeen staan en koop ik even geen bloemen maar neem soms wat uit de tuin of uit de natuur mee in klein vaasje.

  1. Jij onderhoudt je boeketten dus echt goed Lot. Ik zou dat ook moeten doen, maar meestal ververs ik de bloemen alleen op vrijdag omdat ik dan moet schoonmaken. Dat is eigenlijk jammer.

   Bloeiende orchideeën vind ik ook altijd mooi!

 7. Ik heb in een vroeger leven nog aan bloemschikken gedaan en heb daar nog veel vazen en containers van overgehouden,maar toch zijn er maar een paar die ik altijd gebruik een bruine kruik voor veldbloemen een grote zware voor de gladiolen een klein kruikje voor roosjes en ook een paar bolflessen waar vlierbloesemlikeur in zit die zijn mooi voor een enkele tak.

 8. Ik heb laatst een heleboel vazen weg gedaan. Ik had er zo veel en ik pak eigenlijk altijd dezelfde vazen. Ik heb een brede stenen bloempot die heel smal is, die gebruik ik vaak voor tulpen, die dan allemaal naast elkaar komen te staan. Verder heb ik 1 zilverkleurige vaas en een oude melkkan die ik gebruik voor bloemen en nog een stuk of 3 glazen vazen. Nog steeds genoeg dus haha

 9. Ik heb een aantal grès potten in verschillende maten (soort keulse potten maar dan grijzig/beige van kleur) voor takken of stoere boeketten. Verder een accubak vol met stukken drijfhout met daartussen reageerbuisjes waar ik een enkele bloem of takjes in kan zetten. Verder heb ik nog een aantal oude glazen bolvazen van moeder en schoonmoeder die dezelfde hadden (jaren 40) aangevuld met kleinere glazen potjes en flesje waarin diverse stekjes staan en zelfs zaailingen van bomen als esdoorn en eik met de wortels dus zichtbaar. Staat heel leuk zo bijelkaar. Af en toe een takje clematis ertussen voor wat kleur.

 10. De vazen die ik gebruik zijn van glas. Ik heb ook twee mooie oudere vazen, een oude gemberpot en een grote matzwarte vaas die van mijn oma zijn geweest.
  Als ik bloemen in een vaas zet dan snij ik ze op de goede lengte schuin af. Te lange bloemen in een vaas vind ik lelijk, krijg je zo'n topzwaar effect !Tulpen snij ik na een paar dagen vaak nog een keertje af. En als het water troebel wordt en gaat stinken(chrysanten bv.) ververs ik het water en haal vieze blaadjes weg.
  Ik gebruik ook weleens een mooie bloempot als vaas, of een glazen vooraadpot.

 11. Hier alleen vazen van glas; twee grote en drie kleintjes. Mijn man mag geen bloemen meenemen want ik wil die chemische bloeiers niet. Ik pluk bloemen van wat anderen onkruid noemen en combineer dat met hedera en rozen uit de tuin. En wat vrouwenmantel. In de winter staan er geen bloemen, wel heb ik veel kamerplanten.

  1. Ik ben geïnteresseerd Sonja: wat maakt dat je bloemen 'chemische bloeiers' vindt? Heeft dat te maken met hoe ze gekweekt zijn?

   Leuk dat je uit eigen tuin goed kunt plukken!

 12. Jee, jij boft met jouw man!! Ik krijg hooguit misschien maar 2 á 3 bloemen per jaar! Voor de rest koop/pluk ik ze zelf!
  Maar goed, een antwoord op jouw vraag, ik heb zo'n 30 soorten vazen in huis en vrijwel alleen maar van glas een enkele wit. Ik heb zelf een 4-jarige opleiding bloemsierkunst gevolgd en vandaar zoveel vazen! ;) En de vazen variëren van heel klein tot immens groot (voor op de grond), ik kan dus alle kanten uit!

 13. Ik koop graag een vaas in de kringloop en ik vind ht zonde om meer dan €20 uit te geven, omdat ze uiteindelijk altijd stuk gaan. Maar nadenken over de vorm doe ik niet. Ik koop wat ik mooi vind.

 14. Ik ben bloemist van beroep dus had heel veel vazen. Ik heb er heel veel weggedaan de afgelopen tijden nu heb ik nog een paar glazen exemplaren over. ALs het boeket toch niet bij de vaas past dan zorg ik er altijd voor dat hij toch erin past.

 15. Beb gek op cristallen vazen.en glas.Heb er aardig wat .
  Van kringloopwinkels verzameld.

  Dus altijd wel iets om een bloemetje in te zetten.

 16. Mijn man zegt dat hij mij ook graag bloemen wil geven, dus die mannen zijn er wel, maar ze zijn zeldzaam. Alleen mijn man kan dat makkelijk zeggen ook, want hij hoeft geen bloemen mee te nemen. Want net als VeggieMo vinden mijn longen en neus dat niet zo leuk. Vroeger bij mijn werk kreeg ik altijd een bos bloemen als je jarig was, dat was uiteindelijk al een hele vooruitgang want eerst kregen we niks. Maar die gingen dezelfde dag nog naar mijn moeder want ik kan er dus niet tegen. We krijgen nu een cadeaubon, veel beter kun je zelf wat uitzoeken.
  Dat wil niet zeggen dat ik ze niet mooi vind, vooral tulpen en gerbera's vind ik prachtig.
  Dit houdt dus ook in dat ik helemaal geen vazen in huis heb. Dus als ik per ongeluk al een bos zou krijgen gaan ze in een emmer en hup naar iemand die ze wel in huis kan hebben.
  Wij hebben nepplantjes van de I.kea in huis

  1. Gerbera's vind ik ook erg mooi. Tulpen wat minder. Die laten zo snel hun kopjes hangen.

   Wat vervelend dat je niet tegen bloemen kunt! Gelukkig dat er nepplanten zijn.

 17. Ik verzamel geloof ik (kleinere) vazen. Oude uit de jaren 60 en 70 en mooie nieuwe, met name van Hella Duijs.
  Boeketten, daar word ik niet blij van (uitzonderingen daargelaten). Het liefst heb ik een paar dahlia's uit de tuin, of lathyrus.
  Glazen vazen en ik gaan niet zo goed samen, omdat er snel een kalkrand in de binnenkant zit en dat stoort mij dan enorm.

 18. Handige tips! Wij hebben een aantal vazen gekleurd maar de meeste doorzichtige. Zelf vind ik de doorzichtige toch het mooiste staan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat we soms wel een bv met een verjaardag een leuke bos krijgen en dat het dan net niet de juiste vaas is. Te groot of net weer te klein voor die bos. Maar altijd zo fijn om verse bloemen in huis te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.