Wat is goedkoper: paspoort of id-kaart?

id-kaart of paspoortVijf jaar geleden vroegen we id-kaarten aan voor onze drie jongste kinderen. We kozen voor id-kaarten omdat die goedkoper waren dan een paspoort. En omdat we toch geen plannen hadden voor een reis buiten de EU.

Id-kaarten na vijf jaar vervangen < 18

Maar na vijf jaar moeten die id-kaarten worden vervangen. En dat snap ik wel. Want als ik naar de pasfoto's kijk, dan kloppen die totaal niet meer met hoe de kinderen er nu uitzien.

Nu dient zich de volgende vraag aan:

Wat is goedkoper: paspoort of id-kaart?

Een id-kaart is goedkoper

In onze gemeente kost een id-kaart tot je achttiende € 28,45. Een nieuw paspoort kost € 51,20. Tot je achttiende is een id-kaart 5 jaar geldig. Daarna 10 jaar. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de grote lichamelijke ontwikkelingen die je doormaakt in de puberteit. Hetzelfde geldt voor paspoorten.

Even dacht ik dat een paspoort langer geldig bleef dan een id-kaart maar dat is niet zo.

Ik ga toch maar weer voor de id-kaart

Op basis van deze informatie ga ik voor de jongste twee zonen toch maar weer voor een id-kaart. Met mijn zeventienjarige dochter ga ik eerst even overleggen. Want voor haar is een paspoort misschien interessanter. Je weet tenslotte maar nooit of ze de komende tien jaar een verre reis gaat maken.

Een paspoort, rijbewijs of id-kaart mag niet meer kosten dan...

Sinds 1 januari 2014 geldt er een maximumtarief voor paspoorten, rijbewijzen en id-kaarten. Hier onder de maximale prijzen per document voor je op een rijtje:

 • Rijbewijs: maximaal 38,83
 • Paspoort: maximaal 67,11
 • Id-kaart: maximaal 53,07

Dat valt me dan weer mee van mijn gemeente : ) Ze vragen dus niet de hoofdprijs voor een reisdocument of een rijbewijs. In de gemeentes Tubbergen en Dinkelland ben je het goedkoopst uit.

Hoe kom je er achter wat een paspoort, id-kaart of rijbewijs in jouw gemeente kost?

Deze informatie vind je in principe op de website van de gemeente waar je woont. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon even bellen.

Leestip: Rijbewijs verlopen wat nu?

Wat hebben jullie? Een paspoort of een id-kaart? En wat kost het bij jullie gemeente?

Similar Posts

37 Comments

 1. Mijn kinderen hebben een ID kaart en ik heb een paspoort. Eigenlijk zou ik net zo goed een ID kaart kunnen aanschaffen. Stukken goedkoper en ik kom toch nooit verder dan Zuid-Frankrijk.

 2. Ik ga de volgende keer voor mijzelf ook voor een identiteitskaart kiezen. Ik ga voorlopig waarschijnlijk toch niet buiten Europa op vakantie en ik vind ze wat makkelijker meenemen.
  Sowieso met kinderen is het hele identiteitsbewijs grappig. Mijn oudste dochter heeft er een foto opstaan van toen ze een maand of 7/8 was en die lijkt er nu dus al niet meer op. Het is niet anders, ze zal de komende jaren nog veel gaan veranderen.

 3. Blij dat er eindelijk een maximumtarief is gesteld voor paspoorten en ID-kaarten! Ik vind het toch eigenlijk een beetje dubbel. Aan de ene kant begrijp ik wel dat het vervaardigen van zo'n ding en alle administratie eromheen kosten met zich meebrengt, maar aan de andere kant moet je verplicht zo'n ding op zak hebben. En als je die verplichting oplegt aan je burgers, vraag ik me af in hoeverre het terecht is dat je er kosten voor rekent.

 4. Wij hebben allemaal een id kaart, ook omdat het goedkoper is. Maar nu gaat manlief naar Aruba en moest dus alsnog een paspoort aanbragen en heeft nu dus beide. Dus nu is hij wel een stuk duurder uit helaas.

 5. Wij hebben allemaal een paspoort. Heb nooit anders gehad + was / is verplicht rondom de adoptie. Verder zouden we in theorie daarna een id-kaart kunnen nemen (want zo ver gaan we toch niet weg), maar mocht je opeens toch eens verder weg (moeten) gaan, dan zit je met dubbele kosten. En lukt het altijd goed om 10 jaar vooruit te kijken?

  Doe mij voor die 1-2 tientjes in 10 jaar dan maar een paspoort....

 6. Ik heb net afgelopen week een ID kaart aangevraagd. We blijven voorlopig toch binnen Europa en een ID kaart is een stuk handzamer dan een paspoort. Manlief en ik hebben plannen om tzt eens naar de US te gaan, maar dan kunnen we er altijd nog een paspoort naast nemen.
  De vorige keer dat ik een ID kaart aanvroeg was ie gratis. Dat is een heel korte periode zo geweest. Volgens mij heb ik nu ongeveer 50 euro betaald. Plus pasfoto's een tientje. Er is ook nog een extra portretfoto gemaakt en die is heel leuk geworden. Fijn! Ik ga niet graag op de foto want meestal vind ik dat ik er gek op sta. Dat was vroeger wel anders. De fotograaf waar mijn ouders destijds kwamen, maakte heel graag foto's van me omdat ik zo'n lief koppie had en mooi fotografeerde ;-)

 7. Ik heb nooit een ID kaart gehad. Ook zoonlief heeft vanaf zijn geboorte een paspoort. Aangezien ik elk jaar buiten Europa te vinden ben, is een paspoort een vanzelfsprekend iets.

 8. Hier ook een ID-kaart. Na jaren over de hele wereld te zijn geweest, had ik het wel gezien...als ik nu op vakantie ga is het in Nederland en Europa. Ook omdat ik dan minder reiskosten hebt en dus langer op vakantie kan. Er is voor mij nog zoveel te ontdekken in de landen om me heen dat ik me voorlopig echt niet verveel.

 9. paspoort, altijd gehad en ook vaak nodig gehad. De kinderen hebben ook paspoorten, mede daarom en omdat die altijd maar een tientje goedkoper waren.
  Aan die maximum prijzen hebben wij niets ivm in Belgie wonen. Net allemaal nieuwe paspoorten gehaald, bijna 100 euro per pas + foto's en 2x de reis naar NL (dik een uur) omdat ze de passen niet opsturen (in andere grenssteden wel maar dan hadden we zeker 2 mnd moeten wachten en 1 vd kinderen had hem snel nodig). In B aanvragen kan niet meer, bezuinigingen van de Nederlandse overheid)

 10. Onze kinderen hebben een ID kaart, wij hebben een paspoort. Wat het momenteel bij ons in Groningen kost weet ik zo niet. Maar wel goed dat er nu een maximum aan zit!!

 11. kosten voor een paspoort •Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar): € 64,00.
  •Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar): € 51,00.
  •Spoedtoeslag € 47,00.
  en voor de ID kaart Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar): € 50,00
  Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar): € 28,00
  Spoedtoeslag € 47,00

  wij hebben allemaal een ID kaart trouwens

 12. Je moet even voor je dochter in je achterhoofd houden, nu is ze nog 17, dus is haar id bewijs of paspoort "maar" 5 jaar geldig! Ik moet voor mijn kids begin volgend jaar ook weer alles opnieuw aanschaffen, dat worden paspoorten, maar ik pak het ff slim aan want dochter wordt 13 en dan is haar id bewijs al verlopen, maar dat mag nog...ik wacht een paar weekjes tot ze 13 is, dan vraag ik een paspoort voor dr aan en heeft ze tot haar 18e dus deze. Dan mag ze zelf beslissen wat ze wil en dan zal die 10 jaar geldig zijn. Voor mijn zoontje maakt het helaas niet uit, die zal dan ook rond zijn 16e nog een nieuwe moeten hebben....

  Ik heb altijd een paspoort gehad, ook omdat ik wel eens buiten de eu kom. Een id kaart is natuurlijk handiger voor legitimatie, maar ik heb een rijbewijs en dat is voldoende voor alledag.

 13. Pff wat een bedragen he?!
  Ik vraag binnenkort weer een paspoort aan. Ik kan het namelijk zo in mijn hoofd halen om buiten Europa te reizen. Daarnaast heb ik mijn rijbewijs wat ik in het normale leven gebruik als id-kaart.

 14. Wij hebben ID kaarten, maar voor 'buitenlanders' ( omdat wij in Duitsland wonen) is het extra duur. Wij betalen ruim €100 voor een ID kaart exclusief pasfoto's! Als Brent 6 maand is krijgt hij ook een ID kaart ben benieuwd wat we nu kwijt zijn!

 15. Ik heb een ID en paspoort. Een ID-kaart vind ik handiger, die kan makkelijk in een portemonee of pashouder, het paspoort heb ik aangeschaft omdat ik naar Azie ging en binnenkort gebruik ik het als ik binnen Europa maar buiten Schengen reis. Beide zijn 10 jaar geldig, dus dan vind ik het qua prijs nog meevallen. Mocht ik komende jaren mijn rijbewijs halen, ga ik in de toekomst alleen mijn paspoort verlengen. Het rijbewijs kan je dan in NL gebruiken en het paspoort voor vakantie (wil nog vaak buiten de EU-reizen).
  Ik weet niet of je kinderen in de toekomst willen reizen of studeren in het buitenland en of ze hun rijbewijs op hun 18e al gaan halen.

 16. Wij hebben een paspoort en de kids een id kaart. Die waren toen in de aanbiedig ( ja ik weet het HOLLANDER). Gelukkig nu een maximum tarief!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.