Reacties

Schuursponzen: 200.000 keer viezer dan je wc bril... — 58 reacties

 1. Ik gebruik haast geen schuursponzen, maar ze liggen wel onder in het gootsteen kastje voor als ik ze nodig mocht hebben. Ik gebruik meestal de roze met witte 'schuursponzen' van de Action, maar dan voor kindervingers op de ruiten van bv de deur of andere vlekken. Ook wel voor de wc maar na gebruik gooi ik het dan weg.

  • Ik vind ze ook altijd handig om in huis te hebben Batboy. En ik gebruik ze ook minstens een keer per week.
   De roze met witte schuursponzen klinken mooi!

 2. Had ik dat nou maar niet geweten dat mijn schuursponsje, waarmee ik dagelijks afwas, 200.000 x viezer is dan mijn wc-bril! (Ik vervang die dingen niet snel genoeg, begrijp ik nu.) Ik heb de neiging om nu al mijn bordjes, kopjes en bestek snel opnieuw te gaan afwassen met een nieuw schuursponsje...

 3. Ik gebruik geen schuursponsjes maar een soort schuurlapje van Vileda : ene kant is groen, beetje stekelig met schurend doch niet krassend affect en de andere kant is zacht en geel.Ik vervang dergelijk schuurlapje twee keer per week en ben niet van plan om die dagelijks te vervangen. Ik steek die lapjes bij de was van 60°.Ik doe het al jaren zo en geen van onze gezinsleden is daar ooit ziek van geworden.In tegendeel, wij hebben allemaal een zeer goede weerstand. Ik neem aan dat schuursponsjes, schuurvodjes veel bacteriën kunnen bevatten maar een beetje kiemen is nog zo slecht niet omdat ons organisme daartegen dan weerstand opbouwt.
  Schotelvodden vervang ik wel dagelijks en die gaan in de kookwas.

  • Ik denk dat zo'n lapje ook weer minder bacterieën bevat dan een spons. Een spons kan immers meer vocht vasthouden. En als je het doekje was op 60 graden zijn de bacterieën wel dood daarna.

 4. Ik gebruik een schuursponsje en Cif voor de spoelbak in de keuken. Soms haal ik er een restant van een prijssticker mee weg. Ik doe erg lang met zo'n verpakking goedkope. Mijn Franse zwager gebruikt ze i.p.v. een afwasborstel. Afwasborstels schijnen typisch Nederlands te zijn (in Europa).
  Ik vind ze ook mooi in allerlei kleuren bij elkaar.

  • Ja, grappig dat ze in andere landen sponsen gebruiken om af te wassen! Ik snap niet goed hoe ze dat doen: brand je dan niet je handen door het warme water? Dat vind ik het voordeel van een afwasborstel.

 5. Behalve eieren worden er hier geen dierlijke producten klaar gemaakt in de keuken. Als er rauw ei geknoeid wordt, dan wordt dit oogeruimd met een stukje toiletpapier en weggegooid. Ik heb keukenrol en toiletpapier in een keukenla. Ik knip een schuursponsje doormidden en gebruik die voor het extra schoonmaken van thee aanslag en randjes aan kopjes van 'chocolademelk' (plantaardige, zelfgemaakte variant) en koffie.
  De hele sponsjes gebruik ik voor het schoonmaken in de keuken en dan eigenlijk alleen voor de gootsteen.
  Daarnaast gebruik ik nog aanrechtdoekjes die elke dag in de was gaan.
  Met al die verschillende schoonmaakoplossingen heb ik het idee behoorlijk hygienisch te werk te gaan. En ik vind het zo relaxed om niet meer met rauw vlees, vis of kip te werken :-)

  • Ik vind het slim van je om de schuursponsjes door midden te knippen! Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Maar ik vind het een mooie budgettip.

 6. Ohja die vind ik altijd vies. Ze gaan na een schuurbeurt de vuilnis in. Bij Action of Zeeman haal ik wel weer nieuwe.
  Ik gebruik ze voor de ovenplaten en bbq rooster en uhm voor?! Tja, verder af en toe eens voor een pan....

  • Voor de ovenplaten en het rooster in de oven gebruik ik ze inderdaad ook. Daar heb je echt wel grof geschut voor nodig vind ik, om het goed schoon te krijgen.

 7. Ik vervang ze ook niet dagelijks. Wel giet ik er (als ik bijvoorbeeld thee heb gezet) af en toe het restant kokend water overheen en ze gaan gewoon mee in de 60 graden was. Ik hoop dat dat voldoende is.

 8. Gebruik ze eigenlijk niet, en als ik ze bruikbaar dan gooi ik ze daarna weg. Ik gebruik een afwasborstel een deze gaat elke dag in de vaatwasser. Net zoals elke week de tandenborstels. Tandborstels die in de badkamer staan zitten ook vol bacteriën! K.

 9. Ik gebruik schuursponsjes om bijvoorbeeld de onderkant van de toiletbril schoon te maken, het rooster van de barbecue, en allerlei ander hardnekkig vuil. Wel allemaal met een ander sponsje hoor! Meestal gooi ik zo'n sponsje na 1 of 2 keer gebruiken weg. Ik koop ze ook bij de Action en daar kosten ze niks, dus ik heb zo weer een nieuwe lading gekocht :)

  • Lol. Blij om te horen dat je het sponsje van de wc niet gebruikt voor het rooster van je barbecue ; )

   Dan is het wel handig om een schuursponsje met een kleur te hebben. Dan weet je bijvoorbeeld: de roze is voor de wc, de blauwe voor de barbecue.

   Schuursponsjes zijn inderdaad spotgoedkoop. Dat vind ik ook.

  • Ik was ze in de wasmachine met de handdoeken mee al dan niet in een waszakje. Gezien de belasting van het milieu gooi ik ze niet zo makkelijk weg. Wanneer ze eenmaal wat versleten zijn gebruik ik ze voor het toilet of barbecue of iets dergelijks

 10. Je hoeft ze toch niet weg te gooien na gebruik? Net als poets- en vaatdoeken gaan ze na één keer (een dag bij vaatdoeken) gebruiken in een speciale emmer. Een keer in de zoveel tijd gaat de inhoud van die hele emmer in het kookprogramma in de machine. Daarna gaan ze weer allemaal schoon de kast in. Goedkopere sponsjes kun je een keer of 3 in de machine doen voor ze stuk zijn.

 11. Dank je voor je informatieve verhaal, Nicole. Tja, al die bacteriën, het lijkt wel of het er steeds méér worden naarmate je je er bewuster van wordt. Maar bacteriën schijnen niet per definitie slecht te zijn, het zijn heel nuttige wezentjes.
  Wat schuursponsjes betreft: er ligt er altijd wel eentje bij mij op het aanrecht (op een rekje,net als de vaatdoek, zodat ze kunnen opdrogen). Ik vervang ze (vaatdoek en schuurspons) naar eigen inzicht, wanneer ik denk dat het 'nodig' is. (en dat is soms na korte tijd, soms na wat langere). Net als VeggieMo wordt hier geen vlees gegeten en weinig tot geen vis, dus dat maakt het voor mijn gevoel een stuk 'hygiënischer' allemaal.

  • Bacteriën zijn zeker niet per definitief heel slecht. Maar als het om schuursponsjes gaat en voedsel, schijnen mensen nog wel eens voedselvergiftiging op te lopen.

 12. De schuursponsjes knip ik voor gebruik altijd in vieren. Ik gebruik ze voor het schoonmaken van de vaat voordat die de vaatwasser in gaat en voor het schoonmaken van de spoelbak. Daarna gooi ik ze weg. Dagelijks, net zoals ik de handdoek, de theedoek en het vaatdoekje die bij mij elke avond richting de was gaan. Met het vaatdoekje maak ik alleen de tafel en het aanrecht en fornuis schoon na het eten. De rest gaat met toiletpapier. Hygiene in de keuken vind ik toch erg belangrijk, ook als je vegetarisch eet.

  Zeepschuursponzen zijn erg handig bij zwaar aangekoekte pannen.

  • Precies, hygiëne in de keuken vind ik ook erg belangrijk. Ik ben heus niet panisch voor bacteriën, maar als het om etenswaren gaat werk ik graag met schone spullen.

 13. Ik gebruik ze eigenlijk alleen voor het ontkalken van de douchedeurtjes. Maar liever zou ik nog alleen het schuurgedeelte hebben want de spons zuigt juist het schoonmaakmiddel op. Die hadden we vroeger voor de afwas maar kan ik nu niet meer in de supermarkt verkrijgen en zit dus vast aan een onzinnige, in mijn ogen, spons die ik helemaal niet gebruiken wil.
  Maar mooi kleurig zijn ze wel!

  • Daar heb ik ooit een hele dikker rol van gekocht, inderdaad erg handig een stukje afknippen elke keer. Het bestaat dus wel.

 14. Het wordt wel verwarrend met al die microbeestjes in de keuken! Dacht ik net goed bezig te zijn met het continu vervangen van mijn aanrechtdoekjes, blijk ik alsnog een bom van bacteriën te hebben liggen. Maar wat ik niet begrijp, mijn schuursponsjes worden regelmatig overgoten met afwasmiddel o.i.d. bij gebruik. Dat doodt toch ook bacteriën? Ik zal ze in elk geval niet meer pas vervangen als er een vreemde geur vanaf komt....

  Groetjes Jacq.

  • Als ze gaan stinken zijn ze inderdaad al niet meer hygiënisch schoon.

   Goede vraag over je afwasmiddel, en of dat de bacteriën niet dood. Dat doet een afwasmiddel dus helaas niet. Als je op de fles staat zal er ook niet opstaan: 'Desinfecteert'.

 15. Ik heb geen gekleurde schuursponzen in huis, die gebruik ik niet. Wel de roze met wit van de action. Die doen het super. Zelfs pen gaat in no time van de meubels af.
  Maar ze vallen wel meteen uit elkaar waardoor ze dus maar voor eenmalig gebruik zijn. Maar dat vind ik niet erg. Ik griezel van die bewaarde dingen. Ik maak schoon bij een oude tante en daar ligt een hele stapel die hergebruikt moeten worden want als ik er een weg wil gooien ooh wee.. :)

 16. Schokkend vind ik veel meer dat sommigen er blijkbaar zoveel weggooien, ooit wel eens aan het milieu gedacht? Jij een schone spons en de wereld er weer afval bij.... Best ondoordacht. Dat denk trouwens ook over de vele schoonmaakmiddelen, het altijd maar op hoge temperaturen wassen omdat we blijkbaar zo vies zijn van een paar bacterieen. Een illusie allemaal want raak iets aan en je handen zitten weer vol....

 17. Ik denk dat dit echt wel klopt. Al na een keer gebruiken zijn ze volgens mij hardstikke vies. Je wast ze vervolgens af met water enzo en na ene tijdje zijn ze volgens mij een stuk smeriger inderdaad dan een WC bril. En bij een WC bril heb je altijd het idee dat deze snel smerig wordt waardoor je hem vaak best goed schoon houdt.

 18. Ik gooi mijn schuursponsje altijd weg na het schoonmaken... Dan is hij ook echt wel af. Ik gebruik hem dus maar een paar uurtjes, alleen tijdens het schoonmaken. En ons vaatdoekje gaat iedere dag de was in of ook de kliko in. Wat ik pas echt goor vind, is om je kinderen met die doekjes schoon te maken!!! JAKKES

 19. Ik gebruik nooit schuursponsjes. De spoelbak, aanslag in kopjes en bekers van thee o.i.d. en wat er verder nig geschuurd moet worden doe ik met wat bakingsoda op een doekje of afwasborstel. Werkt prima en is veel minder belastend voor het milieu!.

 20. Even een beetje tegenwind hoor... Hier gaan die schuursponzen best lang mee. Ik gebruik ze voor de enkele handafwas die ik heb. Alles wat afgewassen wordt, wordt grondig nagespoeld. Niks geen probleem en nergens last van. De sponsjes drogen in een rekje.
  En na dit stukje ga ik ze dus echt niet opeens dagelijks weg gooien.

  Persoonlijk ben ik viezer van de Nederlandse manier van afwassen (alles in hetzelfde teiltje met sop en dan niet naspoelen, maar afdrogen met dezelfde theedoek - enig idee van het aantal bacteriën per theedoek?).

 21. Grappig, die tip over het wassen van schuursponsjes heb ik me ook laten vertellen door een vriendin. Ik heb het zelf alleen nog nooit geprobeerd, want eerlijk gezegd staat dat idee me niet echt aan. Zelf vervang ik mijn sponsjes 1x per week, maar als ik alle reacties zo lees zal dat vast niet genoeg zijn. Misschien moet ik dan toch maar meer sponsjes inslaan zodat ik vaker kan vervangen, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder