Schuursponzen: 200.000 keer viezer dan je wc bril…
Last updated on December 3rd, 2024 at 12:42 pm
- Schuursponsjes: soorten en maten
- Wat is het verschil tussen een schuurspons en een gewone spons?
- Schuursponsjes kunnen een bron van bacteriën zijn!
- Schuursponsje schoonhouden
- Praktische informatie over schuursponzen
- Conclusie over schuursponzen
- Schone keuken hygiëne: pin voor later
Een tijdje terug schreef ik een post over vaatdoekjes. En dat die een bron van bacteriën kunnen zijn als je ze niet dagelijks verschoont.
In de comments vroeg Liesbeth zich af:
‘Hoe zit dat met schuursponsjes? Hoe lang kun je die gebruiken?’
Daarom een post over schuursponsjes! En een antwoord op Liesbeths vraag.
Schuursponsjes: soorten en maten
Schuursponzen heb je in diverse soorten, kleuren en maten. Zelf koop ik altijd zo’n langwerpig pak met schuursponsjes in vrolijke kleuren. Want dat vind ik er zo leuk uit zien. Ik koop mijn schuursponzen meestal bij de Action, Wibra of Zeeman.
Naast de vrolijk gekleurde schuursponzen zijn er ook eenvoudige gele schuursponzen met een groen schuurgedeelte.
Daarnaast heb je schuursponsjes van rvs. Het merk Brillo is bekend om hun rvs schuurspons. Daar zit al (roze) zeep bij in. Dus als je zo’n rvs spons nat maakt, krijg je het schoonmaakmiddel er automatisch bij. Het is een schuurspons met zeep : )
Wat is het verschil tussen een schuurspons en een gewone spons?
Een schuurspons is een gewone spons mét een extra laagje er op dat geschikt is om te schuren. Het voordeel van een spons is dat hij enorm veel water kan absorberen. Bij een schuurspons combineer je de voordelen van een spons met het ruige oppervlak van een schuurgedeelte. Voor hardnekkig vuil gebruik je de schuurkant.
De meeste schuursponzen beloven dat ze geen krassen veroorzaken. Maar wees voor de zekerheid voorzichtig.
Als ik het aanrecht echt goed wil opruimen en schoonmaken , dan gebruik ik Cif en een schuursponsje.
Schuursponsjes kunnen een bron van bacteriën zijn!
Net als vaatdoekjes kunnen schuursponsjes een bron van bacteriën zijn. Want bacteriën houden van een vochtige, warme omgeving. En dat bieden schuursponzen! En niet zo’n klein beetje. Want het feit dat ze zo lekker veel vocht kunnen opzuigen, maakt ze een waar feestje voor vieze bacteriën.
Schuursponzen moet je dus niet, net zo min als vaatdoekjes, eerst gebruiken om een snijplank waarop je kip hebt gesneden schoon te vegen. En dan vervolgens diezelfde schuurspons gebruiken voor het aanrecht. Want dan verspreid je de bacteriën van de kip. Zie ook Welke snijplank?
Schuursponsje schoonhouden
In antwoord op de vraag van Liesbeth:
Je kunt je schuursponsje het beste elke dag vervangen. Net als een vaatdoek.
Dat kan door hem in de prullenbak te gooien en een schone te pakken. Maar je kunt een sponsje ook een nieuwe kans geven. Dat kun je doen op de volgende manieren:
- Doe het schuursponsje in de afwasmachine. Kies een wasprogramma van minimaal 60 graden. Maar zelf vind ik dit niet zo fris.
- Doe een (natte) schuurspons 2 minuten in de magnetron. Of doe de schuurspons in bakje water en zet dat in de magnetron. Maak het schuursponsje dus wel eerst nat. Anders kan het in de fik vliegen! N.B. schuursponsjes met metaal er in mogen niet in de magnetron!
Verder is het belangrijk een schuurspons droog te bewaren na gebruik.
Praktische informatie over schuursponzen
Schuursponzen zijn helemaal niet duur. Bij de Zeeman koop je al een 10-pack schuursponzen voor maar 45 cent! Maar 10 stuks zware kwaliteit schuursponzen van het merk Sorbo kosten 16,95 bij bol.com. De prijsverschillen zijn dus groot.
Conclusie over schuursponzen
Net als bij vaatdoekjes kun je schuursponzen het beste elke dag verversen. Of je pakt een nieuwe schuurspons, of je doet je gebruikte schuurspons in de magnetron of afwasmachine om alle bacteriën te doden.
Schuursponzen kunnen oppervlakken schoonmaken die je met een vaatdoek niet goed schoon krijgt. Dat komt door het schuuroppervlak van een schuurspons.
Schone keuken hygiëne: pin voor later
Lees ook mijn post over je wc schoonmaken!
Waarvoor gebruik jij schuursponzen? En hoe lang liggen ze bij jou op het aanrecht?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Brrrr als ik denk aan die vieze doekjes en schuursponsjes van clienten dan krijg ik weer spontaan kippenvel haha.
Grappig, die tip over het wassen van schuursponsjes heb ik me ook laten vertellen door een vriendin. Ik heb het zelf alleen nog nooit geprobeerd, want eerlijk gezegd staat dat idee me niet echt aan. Zelf vervang ik mijn sponsjes 1x per week, maar als ik alle reacties zo lees zal dat vast niet genoeg zijn. Misschien moet ik dan toch maar meer sponsjes inslaan zodat ik vaker kan vervangen, haha!
Ik denk dat het hygienischer is om ze vaker dan 1 keer per week te vervangen inderdaad.
En ze zijn niet duur!