Pioenroos wint het van ‘gewone’ roos

pioenroos

Mijn pioenroos houdt zich een stuk beter dan de gewone roos hieronder!

Wat is een pioenroos?

Een pioenroos is een bloem die behoort tot de familie Paeoniaceae. Ze is afkomstig uit Azië, Europa en Noord-Amerika.

Pioenrozen staan bekend om hun grote, opvallende bloemen. Ze worden vaak gebruikt in bloemstukken en als snijbloemen.

Ik vind ze echt prachtig. Ze hebben ook zo mooi veel laagjes; eindeloos veel!  Ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder roze, wit, rood en geel.

Soorten pioenrozen

Er zijn verschillende soorten pioenrozen, waaronder kruidachtige en houtachtige pioenrozen. Kruidachtige pioenrozen hebben een zachte, bladverliezende stengel en bloeien in het voorjaar tot de vroege zomer. Houtachtige pioenrozen hebben een houtachtige stengel en bloeien later in de zomer tot de herfst.

Gewone roos

Deze gewone gele roos laat het kopje treurig hangen.

Schermafbeelding 2011 05 10 om 19.48.08

Pioenrozen in warm of koud water?

Pioenrozen zet je in lauw water oftewel water op kamertemperatuur! Let er daarbij op dat er geen blaadjes in het water hangen. Pioenrozen houden niet van veel water, en je moet het water regelmatig verversen.

En met regelmatig wordt bedoeld: elke dag!

Snijd, als je het water ververst, ook een stukje van de stelen af. Gemiddeld kun je dan zo’n 7 tot 10 dagen genieten van je vaas met mooie pioenrozen

Op een warme plek bloeien pioenrozen het beste, maar zet ze niet boven een verwarming.

Hoe pioenrozen verzorgen? 6 tips

 1. Plant je pioenrozen in luchtige grond en op een plek waar ze volle zon krijgen, maar tegelijkertijd beschut zijn tegen harde wind. Let op: pioenrozen in een vaas moeten juist uit de directe zon staan.
 2. Geef ze regelmatig water, vooral als het lange tijd niet regent. Geef ze water tot de grond vochtig aanvoelt. Maar vermijd dat de grond te nat wordt, want dat kan wortelrot veroorzaken!
 3. Bemest de pioenrozen in het voorjaar met een gebalanceerde meststof die rijk is aan fosfor. Dat bevordert de bloemproductie. Vermijd zogenoemde stikstofrijke meststoffen! Want die bevorderen de groei van het blad, ten koste van de bloemen.
 4. Omdat Pioenrozen van die grote bloemen hebben, kunnen ze wel wat extra ondersteuning gebruiken. Dit kun je doen met plantensteunen.
 5. Snoei Pioenrozen na de bloei tot vlak boven de grond. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
 6. Controleer de bloemen regelmatig op ziekten als meeldauw en bladvlekkenziekte, en op plagen zoals bladluizen en trips. Heeft je plant hier toch last van? Verwijder dan de aangetaste delen.

Wat als de pioenrozen niet opengaan?

Een bekend probleem is dat de pioenroos maar in de knop blijft zitten. Er gaat zelfs het gerucht dat je zo’n bloemknop dan moet masseren met warm water.

Maar het is vooral een kwestie van geduld!

Als een knop van een pioenroos nog hard voelt, zal het langer duren voordat hij zich opent. De zachte knoppen gaan het eerst open.

Zo bloeiden de rozen in december 2011 bij ons huis in de stad Doetinchem.

rozen december 2011

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met pioenrozen?

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is geupdate!

Similar Posts

12 Comments

 1. Johanna,
  is dat nog een lastige bloem om in je tuin te onderhouden? Ik zou best graag zo’n pioenroos in mijn tuin willen hebben. Deze komt uit een boeket pioenrozen dat ik van een vriendin kreeg.

 2. ´k Vind ze prachtig, pioenrozen. Er staan er hiel nogal wat in de tuin. Het nadeel ervan is dat ze niet zo lang bloeien. Maar áls ze dat doen? Prachtig gewoon!!

 3. Die arme zielige roos…….
  Opnieuw schuin aansnijden, helemaal, dus van onder tot boven de bloem in keukenpapier wikkelen en in een hoge vaas met koud water zetten tot de knop. Na ongeveer twaalf uur is het vaak weer goed, heeft de knop zich weer opgericht. Bij erg warm weer de rozen ‘s nachts in een koude ruimte zetten dan blijven ze ook langer mooi.
  En Pioenrozen? Een gemakkelijke plant. Wij kregen een stuk van mijn zwager. Op de klei wijnrood en hier op zand/veengrond roze.
  Maar nog steeds mooi!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 4. Bedankt Gerrie! Ik wist helemaal niet dat je rozen nog kon ‘redden’! Ik wilde ze al weg gaan gooien. Ik ga het zeker proberen, want ik heb ze van mijn oudste zoon gehad voor moederdag!

 5. Ik vind ze mooi om te zien maar ik heb zelden bloemen in huis. Ik geef er gewoon niet zoveel om. Maar meestal gaan pioenrozen inderdaad wel lang mee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.