Amaryllis bol van de Kruidvat: geplant + zo zijn ze nu

Amaryllis bol

Mijn schoonvader is een koopjesjager. Hij koopt graag dingen als ze in de aanbieding zijn. En soms geeft hij die dan weg. Bijvoorbeeld aan mijn man. Zo kon het gebeuren dat mijn man thuis kwam met niet 1 Amaryllis bol, maar met maar liefst 3 Amaryllusbollen. Amaryllis Hippeastrum bollen om precies te zijn.

Over de Amaryllis

Op Wikipedia staat over dit type Amaryllis bol te lezen:

‘De bollen van Hippeastrum hebben een diameter van 3-11 cm. Ze leggen drie tot zeven bladeren aan van 10-60 cm lang en 1-5 cm breed. De holle bloemstengel staat rechtop en is 5-60 cm lang en 1-5 cm breed. Afhankelijk van de soort draagt hij twee tot vijftien grote bloemen aan de top, die 10-20 cm breed zijn met zes helder gekleurde bloembladeren (drie buitenste kelkbladeren en drie binnenste kroonbladeren met hetzelfde uiterlijk).’

En toen ik even niet keek had mijn man ze in bloempotten in de vensterbank gezet.

Ik had wel het vage plan om de Amaryllus bollen te planten, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat die nogal weinig specifiek waren. Dus misschien maar goed dat mijn man wél de daad bij het woord voegde.

Amaryllis bol plantinstructie

Kijk dit zijn de instructies op de verpakking van de Amaryllis bol van de Kruidvat:

‘Plant de Amaryllis bol bol voor driekwart in een ruime pot met aarde en geef de bol water. Gebruik luchtige potgrond. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft. Zodra de bloemknop zichtbaar wordt, de Amaryllis bol extra water geven. Zet de pot in het begin op een lichte, warme plaats (21 graden) en tijdens de bloei iets koeler. Dit verlengt de bloeitijd.’

Amaryllis bol verzorging

We hebben de Amaryllis bollen in de vensterbank boven de verwarming gezet. Ik mag toch hopen dat dit goed is. Het voldoet in ieder geval aan de criteria ‘licht’ en ‘warm’. Kijk dit zijn ze op 31 december 2019:

Amaryllis bol

De Amaryllis bol half januari 2020

januari 2020

Eind januari:

Amaryllis bol

De knop van dichtbij:

knop

Ik ben benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen. Ik moet bekennen dat ik even heb gespiekt op internet. Als het goed is krijgen we uiteindelijk dit type bloem:

Belofte voor de toekomst

Amaryllis Hippeastrum

Zie ook: De mooiste bloembollen in bloei.

P.S. Zie ook mijn posts over groene kneusjes en hortensia’s.

Heb je nog tips? En wat zijn jouw ervaringen met dit type Amaryllis bol?

Similar Posts

27 Comments

 1. Bij doet het heel goed. Ik heb toen ook bij Kruidvat gekocht. Bleef niet recht staan bij mij op de tafel. Bij bloeien zeker prachtig. Bij jou staat in de pot. Bij mij was het bol met was eraan. Je kent vast wel. Zonder water te geven. Maar ik doe nooit meer. Dan maar zo wat jij hebt. Prachtig bloemen.

 2. Ze zijn mooi! Ik heb geen tips. Die van mij kwam nooit uit, dus die heb ik na een paar maanden weggegooid. Maar ja, ik vind ze wel mooi, dus ik geniet graag mee van die van jou.

 3. Ja hoor, zo gaat hij eruit zien. Als de bloemen uitgebloeid zijn, alles afknippen tot op de bol, de bol droog en vooral DONKER wegleggen op een koele plaats (kelder, berging of zo) en volgend jaar november weer bovenhalen. Dan heb je met een klein beetje geluk tegen kerst opnieuw een nieuwe Amaryllis.

 4. Had er twee gekocht. Toen de ene steel uitgebloeid was zat er al een tweede die nog helemaal dicht zat. Ik wilde de uitgebloeide steel weghalen maar sneed per ongeluk de dichte steel weg. Bah balen. Toch de steel in een vaas gezet en kwam alsnog weer. Heb nu de derde stengel in de ene pot en in de andere de tweede stengel. Ze staan beide weer op t punt dat ze kleur laten zien.

 5. Wat ook heel mooi is, ze in een hoge wijde vaas zetten (heb je misschien nog wel van orchideeën). Dan heeft ie ook geen extra ondersteuning nodig.

 6. Toen ik de titel van deze post zag had ik niet gedacht dat ze zo mooi zouden worden en dat voor die prijs.
  Ik vind de foto’s trouwens ook mooi. :)

 7. Ik heb geleerd dat ze pas serieus water nodig hebben als de knop zich vormt en tijdens de bloei. Anders blijft de steel vrij kort. Ook ik heb een exemplaar van Kruidvat, omdat er een kartonnen doosje bij de kassa stond voor 1 euro. Het is een kleine bol die enorm verdroogt en zo goed als dood was, maar nu (in wat potgrond) tot grote hoogte stijgt. Ik draai de pot (in de vensterbank) 1 tot 2 keer dag.
  Mijn schoonvader deed uitgebloeide bollen in de lente in de grond in de tuin en haalde ze er in de herfst weer uit. Dan hebben ze kunnen groeien.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.