Amaryllis bol overhouden – Mislukt!

Amaryllis overhouden

Een Amaryllis bol overhouden wil zeggen dat je een uitgebloeide Amaryllis niet weggooit als hij is uitgebloeid, maar zorgvuldig bewaart. Met een beetje geluk, en de juiste aanpak, gaat hij dan opnieuw bloeien.

Amaryllis bol overhouden: hoe het begon

Vorig jaar kwam mijn man thuis met een Amaryllis bol van Kruidvat. Het ding zat in een simpele kartonnen doos, maar wist uit te groeien tot een verbijsterend grote en kleurrijke bloem! Ik had dat totaal niet verwacht. Maar na een tijdje verdorde de bloem, en hadden we alleen de groene bladen nog over. Ik wilde hem al weggooien, maar toen hoorde ik dus over een Amaryllis bol overhouden.

Amaryllis bol overhouden: zo doe je dat

Als je Amaryllis is uitgebloeid zet je de, nu saaie plant, op ‘een zo warm mogelijke plaats met veel licht. Houd de grond in de pot een beetje vochtig’. Voor de overige instructies verwijs ik graag naar tuinblogger.nl want ik heb het al fout gedaan bij de eerste 2 stappen…

…. niet

Wij hebben de uitgebloeide amaryllis namelijk liefdeloos in onze koude en donkere kelder gezet, en er niet meer naar om gekeken. Totdat ik hem op een koude ochtend eind december in de kelder tegenkwam als een soort verborgen schat. Ik sjouwde hem mee naar boven, zette hem in de vensterbank in de keuken en zei bemoedigend:

‘Zo, en ga nu maar weer bloeien!’

Samenvattend

Het jij een mooie Amaryllis plant en lijkt het je leuk om dezelfde plant nog een keer te laten bloeien? Dat heet een ‘amaryllis bol overhouden’. De duidelijkste instructies vond ik die van tuinblogger!

Wat heb ik nou geleerd?

Als ik iets wil uitproberen, moet ik éérst de instructies en gebruiksaanwijzing lezen. Niet pas als het experiment mislukt….

Dom

Leestip: Hortensia’s

Similar Posts

18 Comments

  1. Vreemd. Wij knippen de bladeren af als de bloemen zijn uitgebloeid en leggen de bol in de kelder. In november halen we hem terug boven en zetten hem tot de helft in potaarde op de radiator van de verwarming. Meestal bloeit hij dan opnieuw al hadden we er dit jaar ook een hadden die niet wou.

  2. Jammer dat het niet gelukt is! Mijn bollen van de bloemist doen het meestal jaren achter elkaar prima. Mijn bloemist betrekt de bollen van deze kwekerij: https://www.amaranth-amaryllis.com/nl/
    Ik ben heel enthousiast over de bollen van deze kwekerij en ik heb tot voor kort alleen die bollen opnieuw in bloei gekregen. Dit jaar ga ik het voor het eerst ook proberen met een andere bol. Ik zie iets wat op een bloemknop lijkt verschijnen, maar misschien fopt de bol mij en is het louter blad ;-)

  3. Ik herinnerde me jouw eerdere blog hierover. Toen ik dus pas zo’n plant kreeg, heb ik hem na het uitkomen nog een poosje bewaard, maar ik zag al dat het niet ging werken. Gisteren vond de plant dus zijn weg naar de prullenbak…

  4. De eerste keer was het bij mij ook mislukt maar toen kreeg ik het van een kennis te horen dat het zo moet: De bol heeft een rustperiode van ongeveer 10 weken nodig. Je kunt de bol dan het best bewaren bij een temperatuur van 13 graden. Ik lag deze in de schuur. De aarde houd je droog. Na de rust haal je de bol uit de pot en verwijder je het oude blad en de oude aarde. En nu deed deze het wel. Zet hem na de rustperiode in verse potgrond. Laat de bol voor circa een derde deel boven de aarde uitsteken. De Amaryllis staat het liefst op een warm plekje van rond de 20 -25 graden. Bescherm de bol wel tegen de felle zon en geef hem genoeg water. De potgrond moet vochtig blijven, maar niet te nat. Maar een ieder heeft vast een andere manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.