Afvoer ontstoppen: tips van de Consumentenbond!

afvoer ontstoppen

Heb je een verstopte afvoer? Dan moet je je afvoer ontstoppen.

Een verstopte afvoer herken je aan het feit dat het water blijft 'staan' in je gootsteen, wastafel of badkamer. Het water stroomt niet meer weg. En dat komt dus doordat je afvoer verstopt zit.

Afvoer ontstoppen: oorzaken van een verstopte afvoer

Mogelijke oorzaken van een verstopte afvoer zijn:

 • Gestold vet: als je partner bijvoorbeeld zigeuner gehaktschnitzels heeft gebakken, en het vet daarna in de gootsteen giet als hij de pan gaat afwassen. En jij dat nét te laat ziet... (Echt gebeurd helaas.)
 • Haren. Zeker in de douche verliezen veel mensen haren, bijvoorbeeld tijdens het haren wassen. Die haren spoelen weg via de douchegoot of het doucheputje. Als je pech hebt gaan ze vervolgens gezellig samenklitten in je afvoer waardoor die verstopt raakt.
 • Textielvezels kunnen ook een verstopte afvoer veroorzaken.
 • Zeepresten

Afvoer ontstoppen volgens de Consumentenbond

In het boekje Zelf klussen: Keuken & badkamer van de Consumentenbond kwam ik een hoofdstuk tegen over je afvoer ontstoppen! Heel belangrijk is de plek waar je verstopping zit. Als je geluk hebt, aldus de Consumentenbond, zit de verstopping in de 'stankafsluiter'. In dat geval kun je hem vrij makkelijk zelf verhelpen. Maar als je pech hebt zit hij verderop in de afvoer...

Hieronder het plan van aanpak van de Consumentenbond!

Algemeen stappenplan

 1. Schep het water uit de gootsteen/doucheruimte en verwijder zichtbare viezigheid. Je kunt hiervoor ook een alleszuiger gebruiken!
 2. Pak nu een zogenoemde zuigontstopper. Dat is zo'n stok met een zuignap eraan. Zet de kraan open en laat zoveel water in de gootsteen/doucheruimte dat als je de ontstopper in het water zet de bovenrand van de ontstopper onder water staat. Vervolgens maak je een pompende beweging met de ontstopper. Zo ontstaat afwisselen een over- en onderdruk in de afvoer. Het idee is dat je daardoor de prop die de afvoer verstopt los krijgt. Ik vind het altijd een mazzel als deze methode van afvoer ontstoppen werkt! Hij is simpel en budgetvriendelijk.
 3. Als het met de zuigontstopper niet lukt, zit je met een gootsteen vol water! Dankjewel Consumentenbond... Schep het water er zuchtend weer uit, en probeer de tweede tip. Dat is 'een chemische ontstopper' gebruiken. Wie dat niet wil kan ook baking soda en/of schoonmaakazijn gebruiken. Let op: de Consumentenbond zegt er eerlijk bij, dat deze methode van afvoer ontstoppen eigenlijk alleen werkt als de verstopping in de stankafsluiter zit. Eventueel kun je na een tijdje inwerken van de ontstopper opnieuw de ontploppermethode toepassen.

Afvoer ontstoppen: als de verstopping in de stankafsluiter zit

Als je vermoedt dat de verstopping in de stankafsluiter zit, kun je ook meteen daar beginnen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat een stankafsluiter is, en waar je hem vindt! Het Nederlands Woordenboek legt het goed uit:

'Een stankafsluiter is 'een met water gevuld gebogen stuk buis in de vorm van een zwanenhals die verhindert dat de stank van het riool in huis te ruiken is.'

En hieronder zit je in nog geen 2 minuten het ding in beeld:

 

 

 

Afvoer ontstoppen: als de verstopping verderop zit

Zit de verstopping niet in de stankafsluiter, maar verderop? Dan kan een spiraalveer helpen. Die breng je met een draaiende beweging onder in de zwanenhals of afvoerbuis. Op die manier hoop je de prop te vinden en te verwijderen. Als je klaar bent, sluit je de sifon weer goed af, en spoel je de gootsteen goed door met heet kraanwater én een handafwasmiddel.

Samenvattend

Een verstopte afvoer is een vervelend probleem, dat zich niet laat negeren. Je afvoer ontstoppen is dan onvermijdelijk. In mijn post over je gootsteen ontstoppen gaf ik 7 handige tips om je gootsteen te ontstoppen. Die tips beginnen met de simpele oplossing. Als tip 1 niet werkt, ga je door naar tip 2. Werkt die ook niet? Dan probeer je tip 3 enz. In deze post las je tips van de Consumentenbond om je afvoer te ontstoppen. Het belangrijkste leerpunt is:

Succesvol je afvoer ontstoppen staat of valt met de locatie van de verstopping. Hoe hoger, hoe groter de kans dat je het probleem zelf kunt oplossen.

Als dit alles niet helpt, dan is de uiteindelijke oplossing een vakman bellen.

Praktische informatie

Deze blogpost is een samenvatting informatie uit Zelf klussen: Keuken & badkamer van de Consumentenbond. Uitgebreidere informatie en nog meer tips vind je in mijn post over Gootsteen ontstoppen.

afvoer ontstoppen

Wat zijn jouw ervaringen met een verstopte afvoer? Heb je nog handige tips en oplossingen die niet in deze post vermeld staan? Vertel het in de comments!

N.B. Zorg dat je een gootsteen zeef in je gootsteen hebt liggen, om te voorkomen dat viezigheid in je afvoer komt! Zie ook Ontstoppen met soda en Koffiedik door gootsteen.

Similar Posts

16 Comments

 1. Als de fijne ontstopper niet werkt, ga ik over op plan B: broertje bellen:). Gelukkig tot nu toe nog nooit nodig geweest voor een verstopte afvoer.

 2. ha Nicole,

  mijn beste tip is toch wel er een professional bijhalen.
  Tenminste... als je het niet zelf kunt.
  En zorgen, dat er geen troep in de afvoer komt.

  Simpel he...

 3. De ijzeren breinaald ligt in de la van een aanrechtkastje. Ik steek de gaten tegenwoordig door.
  In het allerergste geval doe ik bakingsoda met azijn door de afvoer. Gaat super. Ooit leerde iemand me hoe ik de hals moest losdraaien. Ik heb het nooit meer hoeven doen.
  In mijn bezit is die rubberen ontstopper en veer. In dit veengebied heb ik het riool al een keer moeten laten vernieuwen, door te loodgieter. Dat zijn dure zaken.

 4. Het ligt er aan wat de oorzaak is. Als ik die ken tenminste.
  Oplosbare rommel lukt met huismiddeltjes, zo niet, meteen een prof bellen.
  ps
  die walgelijke reclame over oorsmeer ontneemt me alle trek in het avondeten. 😫😫In elke maaltijd trouwens.

 5. Ik woon in een flat, op de eerste etage, eens in de 4 a 5 jaar is de grote afvoer verstopt en krijg ik er last van, altijd haal ik de boel los om te zien of het aan mijzelf ligt, maar altijd, blijkt, dankzij de RRS dienst die ik gewoon in kan schakelen dankzij mijn service contract, dat het aan de algemene afvoer ligt heel diep dus, waar ik zelf nooit bij zou kunnen komen tenzij ik zo'n grote machine met trekveren aanschaf waar zij mee werken die echt honderden meters diep kan.... Keuken en badkamer zijn het meestal.

  Dus, ik bel eigenlijk altijd een vakman want ik betaal ervoor, erg handig!

  X

 6. Ik heb nog nooit een prof gebeld voor zoiets. Meestal werken die ontstoppingmiddeltjes wel. Ja, slecht voor het milieu. Maar als mijn afvoer verstopt zit, ben ik ineens een stuk minder milieubewust. Gelukkig gebeurt het echt zelden. Je moet een beetje opletten wat erin de afvoer terecht komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.