Gootsteenkast opruimen met een gootsteenkast organizer

gootsteenkast
Mijn gootsteenkastje

Het gootsteenkastje is een lastig kastje vind ik.

Doordat de buis van de gootsteen er in zit, is de ruimte beperkt. De meeste mensen hebben een vuilnisbakje en schoonmaakmiddelen in hun gootsteenkast staan. Ik ben er daar één van.

Mijn gootsteenkast was altijd een enorme zooi. De truc bleek om alle schoonmaakmiddelen, schuursponsjes en dergelijke in een mandje te zetten. Ook heb ik een oude plastic schort van de Kruidvat verknipt, en die dient nu als ‘vloerbedekking’. Als dit stuk zeil vies is, houd ik het onder de kraan, en daarna is het weer helemaal fris.

Een opgeruimde gootsteenkast is ook handig voor je gootsteen ontstoppen. Dan kun je er tenminste bij.

Wat zit er in mijn gootsteenkastje?

Laat ik eens op een rijtje zetten wat ik in het kastje onder de gootsteen heb liggen!

 • Vaatwastabletten van de Lidl
 • Afvalemmertje van de Action
 • Oud dienblad, waarop ik groenteafval leg. Bijvoorbeeld als ik de aardappels schil, gooi ik de schillen op dat dienblad
 • Plastic mandje met daarin schoonmaakmiddelen zoals Cif, vloeibare Groene Zeep en natuurlijk schoonmaakazijn.
 • Schuursponsjes

Gootsteenkastje rekje: gootsteenkast organizer

Er bestaan handige gootsteenkastje rekjes. Met een gootsteenkast organizer kun je als het ware twee verdiepingen creëren in het kastje onder de gootsteen.

Gootsteenkast organizer voorbeelden

gootsteenkast organizer

Onderstaande gootsteenkast organizer is nog uittrekbaar ook:

gootsteenkastje rekje

Of dit rekje voor een gootsteenkastje:

rekje gootsteenkastje

Gootsteenkast organizer van Temu:

gootsteenkastje organizer

Gootsteenkast organizer kopen: meet zorgvuldig voor je koopt

Als je zo’n rekje koopt, moet je eerst even goed het kastje onder de gootsteen opmeten. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn gootsteenkastje is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de gootsteenkast op de foto hierboven. Bovendien zit de sifon in het midden en neemt ook een boel plek in. Kijk maar op de foto van mijn gootsteenkastje bovenaan deze post. Niet elk rekje past dus.

Kastje onder de gootsteen opruimen stappenplan

Trek jij wit weg als je het deurtje van het kastje onder de gootsteen opentrekt, vanwege de troep? Geen probleem! Volg gewoon onderstaand stappenplan!

 1. Doe het gootsteenkastje open, en haal alles eruit.
 2. Zet alles uit het kastje op tafel.
 3. Controleer nu alle verpakkingen en data. Zijn er dingen dubbel? Flessen die leeg zijn? Gooi alles wat over de datum is of leeg, weg.
 4. Bedenk hoeveel je echt dagelijks of wekelijks gebruikt. Zet alle spullen die je niet dagelijks of wekelijks gebruikt op een andere plek. Bijvoorbeeld in de berging of in je voorraadkast.
 5. Haal een doek over alle flessen en spullen zodat ze schoon zijn.
 6. Ga nu met de stofzuiger of met een kruimeldief door het kastje, en zuig het schoon.
 7. Maak een sopje en maak hiermee het kastje onder de gootsteen zorgvuldig schoon.
 8. Leg een placemat of stuk tafelzeil op de bodem van het kastje.
 9. Plaats je gootsteenkast organizer in het kastje.
 10. Plaats nu alles wat je wekelijks/maandelijks gebruikt weer in het kastje.

Gootsteenkast rekje Action

Bij de Action verkopen ze op dit moment geen officiële gootsteenkast organizer. Maar ze hebben wel allerlei handige organizers die je als gootsteen rek zou kunnen gebruiken. Of je koopt gewoon een mandje en doet daar je schoonmaakspullen in. Zoals deze:

gootsteenkastje rekje Actio

Mijn 2 belangrijkste reorganisatietrucs zijn:

 1. Gebruik een mandje om schoonmaakmiddelen in te zetten. Het lijkt netter,  en als je het kastje wilt schoonmaken, hoef je alleen  het mandje eruit te halen.
 2. Leg een stuk zeil of vloerbedekking onder in het kastje van je gootsteen. Het is een behoud voor je kastje, en het is makkelijker om schoon te maken.

Wat staat er in jouw gootsteenkastje?

Similar Posts

13 Comments

 1. Mijn kastje is helemaal een ramp want ik heb een rvs spoelkast. Hier zit in het midden een vast plank. Verder zit nog onze keukenboiler in dit kastje dus veel ruimte heb ik niet.
  Bakje voor batterijen, bakje voor plastic dopjes, schuursponsjes, vaatwasmiddel, groene zeep, schoonmaakmiddel, handcreme. Dat is het wel ongeveer denk ik.

 2. Weckpotten met meel, linzen, thee, koffie, caffeinevrije koffie, macaroni, gierst,havermout.
  Aan de binnenkant van het deurtje zit een keukenrolhouder met keukenrol.
  Ik heb in totaal maar die kastjes waarvan de gootsteenkast er één is. Vandaar dat er geen rommelkastje of schoonmaakspullenkast van gemaakt is maar een voorraadkastje. In weckpotten voor het geval er ooit een lek komt, én omdat het leuk staat en overzichterlijk is.

  Groet,Greet

 3. Mijn man heeft voor mij een plankje gemaakt in mijn gootsteenkastje. De ruimte die de zwanenhals van de afvoer inneemt heeft hij uitgezaagd. Ik kan dus behoorlijk veel kwijt in het gootsteenkastje.

 4. Bij ons staan er 2 dozen in. Eentje voor oud papier en de andere voor lege flessen. In ieder geval niks wat schadelijk is. Kleine kinderen mogen naar hartelust in mijn keukenkastjes kijken, zonder dat ik me zorgen moet maken.

 5. hier een afvalbak en de doos met vuilniszakken en een bakje voor de sponsjes/borstels.
  Flessen staan boen de gootsteen in het kastje.
  Groet, WIlma

 6. Ik heb in mijn gootsteenkastje een prullenbak met drie aparte emmers (een voor plastic, een voor gft en een voor restafval) Daar boven op staan 2 mandjes (een met de rolletjes pedaalemmerzakken, vuilniszakken etc. en een voor oud papier)
  Daarmee is het kastje vol.
  Bij mij staan de schoonmaakmiddelen ook hoog. Veilig buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.