Gootsteen: zo voorkom je verstopte gootstenen

gootsteen

Een tijdje terug zat onze gootsteen zo verstopt dat we het niet meer zelf konden oplossen. Er moest een expert bijkomen, die zelfs via een gat in onze tuin de verstopping moest verhelpen!

Sindsdien let ik nóg meer op om verstopte gootstenen te voorkomen. Want vaak veroorzaken mensen verstopte gootstenen zelf. En hoe verder de verstopping van je gootsteen zit, hoe groter de kans dat zelf je gootsteen ontstoppen niet meer kan, en je hulp moet inschakelen.

Daarom hieronder 6 dingen je die je kunt doen om te voorkomen dat je gootsteen verstopt raakt.

Voorkom dat je gootsteen verstopt raakt!

 1. Giet nooit vet in gootsteen! Deze belangrijke les leerde ik al van mijn moeder. Want vloeibaar vet dat je in de gootsteen giet blijft niet vloeibaar! Dat gaat lekker stollen en wordt dan een dikke prop vet in je riolering. Vet is één van de belangrijkste oorzaken van een verstopping. Toen onze expert de boel ontstopte zei hij dat wij relatief veel vet in de pijpen hadden zitten. En dat terwijl ik nooit vet door de gootsteen gooi! Weet je niet waar je met het vet in moet? Gooi het zo lang in een oud plastic bakje, en gooi het als het hard en koud is in de groene container. Je kunt er overigens ook lekkere vogelvoer van maken.
 2. Leg een gootsteen zeef in je gootsteen: die houdt een heleboel viezigheid tegen.
 3. Floss jij dagelijks je tanden? Gooi de floss dan in de vuilnisemmer daarna, en niet in de wc of gootsteen.
 4. Gebruik in de douche of bad een zeef die haren opvangt, want ook haren kunnen samenklonteren en voor een verstopping zorgen.
 5. Maak jij filterkoffie? Gooi dan nooit het koffiedik in je gootsteen of toilet. Het gaat daar namelijk gezellig aan elkaar kleven, wordt hard, en vormt zo net een brok cement. Bovendien kun je koffiedik nog voor van alles en nog wat nuttig gebruiken. Zie ook Koffiedik door gootsteen!
 6. Het overkomt mij nog wel eens: ik giet macaroni of rijst af, en verlies per ongeluk wat pasta die dan in de gootsteen valt. En als ik pech heb verdwijnt het in de afvoer. Probeer dit echt te vermijden, want pasta zwelt vaak nog verder op en kan vervolgens voor verstoppingen zorgen.*
 7. Giet 1 keer per maand eerst kokend heet water door je gootsteen, en gooi er vervolgens baking soda en schoonmaakazijn achteraan. Dit ontvet je afvoer en maakt de kans op een verstopping kleiner.

Waarom heb je in Nederland niet van die handige ‘garbage disposals’ in de gootsteen?

In Amerikaanse series en films zie je ze vaak voorbij komen: garbage disposals. Mensen gooien alle troep gewoon in de gootsteen en dat geeft niets, want daaronder zit een zogenoemde garbage disposal, die het vuil helemaal fijn maalt. Regelmatig als ik troep uit onze gootsteen vis, vraag ik me af: Waarom hebben we dat in Nederland eigenlijk niet?

Op de site van RTLNieuws vond ik een verklaring uit 2017 waar geen woord tegen in te brengen is: het is verboden! Om precies te zijn:

‘Net als in de meeste Europese landen is het lozen van afvalwater via een voedselvermaler in het riool in Nederland verboden, stelt artikel 6 van het Besluit lozing afvalwater huishoudens. Dit om verstoppingen tegen te gaan. In België is zelfs de verkoop illegaal. ‘

Wat ik wel wonderlijk vind, is dat voedselvermalers gewoon te koop zijn op bol.com. Hieronder een voorbeeld van zo’n voedselvermaler op bol.com:

gootsteen, voedselvermaler
199,- op bol.com

Tot slot

Een gootsteen is een belangrijk onderdeel van het aanrecht! En dat merk je pas echt als hij verstopt is. Daarom in deze post tips om een verstopte gootsteen te voorkomen. Lees ook de tips van de Consumentenbond voor je afvoer ontstoppen.

Zie ook Schoonmaakazijn Action.

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik heb op het aanrecht een grote pot staan met een plastic zakje erin waar alle restje in verzameld worden. Zakje goed dichtmaken en hop weg ermee…

 2. Een verstopte gootsteen is echt heel erg vervelend inderdaad. Ik gooi er ook nooit vet in, maar ja, als ik gekookt heb en ik sta de pannen om te spoelen, verdwijnt er toch altijd weer een klein beetje vet in de gootsteen, denk ik. Verloren pasta, rijst en groente probeer ik gelijk weer eruit te halen, maar ja, er verdwijnt ook wel eens wat in de gootsteen, helaas.

 3. Zo’n vermaler is heel slecht voor het milieu. Je spoelt namelijk allemaal zooi het riool in – wat er daarna allemaal weer uitgehaald moet worden.

  Dan is een afvalbak toch handiger voor het hele systeem….

 4. Ik gooide juist regelmatig koffiedik door de afvoer omdat ik juist de tip had gekregen dat dit zou helpen om verstoppingen te voorkomen! Oeps! Gelukkig doen we wel ook ook nog regelmatig een handafwasje, dan gaat er warm water met sop door de afvoer, dat zal ook wel een beetje ontvetten.

   1. Koffiedik wordt soms inderdaad ook wel eens genoemd als een middel om ontstopping te voorkomen. Maar het lijkt mij toch niet verstandig.

    Hieronder twee van die tegenstrijdige adviezen over koffiedik:

    ‘Omdat koffiedik niet helemaal oplosbaar is in water, wordt het echt een rommeltje wanneer het koffiedik zich hecht aan de olie die de leiding al bedekt. Je kan het beter in de kliko gooien of nog beter: composteren.’ (Libelle)

    ‘Wist u echter ook dat koffiedik een verstopping van uw gootsteen kan voorkomen? Het goedje zorgt er namelijk voor dat rommel zich een stuk lastiger aan de binnenkant van het leidingwerk kan hecht. ‘(Gootsteen bedrijf)

 5. Een zeefje of filter in de gootsteen daarmee hou je in ieder geval de grote dingen (pasta, rijst) tegen. En ik maak vette pannen eerst schoon met een stuk keukenpapier.

 6. Vogelvoer maken van gebruikt vet is niet zo’n goed idee. In gebruikt vet zit teveel zout.
  Verder mag vet voor vetbollen niet heet zijn geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.