Reacties

Is het De Kruidvat, Het Kruidvat of gewoon Kruidvat? — 33 reacties

 1. Ik ga naar het Kruidvat, en daarna nog even naar de Albert Heijn. Het zeggen gaat eigenlijk vanzelf zonder na te denken wat het moet zijn.

 2. Nou ga ik nooit naar Kruidvat dus noem ik de winkel nooit. Wel ga ik in het dorp naar Albert Heijn, zonder lidwoord. In het naburige dorp ga ik meestal naar Lidl en soms naar Aldi!
  Trouwens “vat” is geen lidwoord maar een zelfstandig naamwoord ( het vat)

 3. Ik gebruik voor alle winkels en supers het lidwoord de. Net zoals ik naar de kapper ga en de sportschool, de dierenspeciaalzaak, de bakker, de kaasboer, de slager.

  Wel naar het zwembad en het bos... :-)

 4. Kruidvat gebruik ik zowel met de als met het;). AH komt bij mij meestal wel de voor en een enkele keer gebruik ik het zonder lidwoord. Grappig, van die dingen waar je normaal nooit over nadenkt.

 5. De winkel die je bedoelt heette vroeger Het Kruidvat en De Trekpleister. Twee afzonderlijke winkelketens. Die twee zijn later samengevoegd als Kruidvat. Gebruiken ze zelf de naam Het Kruitvat? Of is het nu Kruidvat?

  Als je het hebt over De winkel Albert Heijn, dan zeg je misschien De (..) Albert Heijn. Het Albert Heijn zal een geboren Nederlander niet gauw zeggen, omdat die ook niet zal zeggen Het winkel. Maar wel Het Winkeltje. Dat doe je automatisch. Is Nederlands niet je oorspronkelijke taal, dan wordt het moeilijker. Gewoon Albert Heijn, of Albert, of Appie, of Heijntje is net zo goed.

  Wat je ook zegt, het is altijd goed, zolang een ander maar begrijpt wat je bedoelt.

 6. Ik zeg "het Kruidvat", eerlijk gezegd vind ik "de Kruidvat" een beetje raar klinken.

  Neemt niet weg dat iedereen het lekker mag noemen zoals hij of zij het zelf wil ;-)

 7. We gebruiken onnodig veel lidwoorden.

  Maar als je het doet, bedenk dan ook dat bij 'de' (zijdig) ook de woorden die en deze horen en bij 'het' (onzijdig) de woorden dat en dit. 'Dat fiets' klinkt niet. En 'deze huis' net zo min. Je zou je af kunnen vragen of je liever dat kruidvat zegt dan die kruivat en daarmee bepaal je ook of je het kruidvat of de kruidvat zegt.

  Deze blog doet ook zeer aan m'n oren en daarom hou ik het nog altijd op het blog.

 8. Grappig! Ik ga naar 'Appie' en ook wel eens naar 'de Poi'. zoals wij hier de Friese supermarktketen Poiesz noemen. Daarna loop ik langs de bloemenboer, de bakker, de theeboer en de drogist. Ik noem eigenlijk nooit de naam van Kruidvat of Trekpleister of van een andere winkel.

 9. Alle winkels zijn bij mij "De":
  Plus, Groentenman, Hema, Bruna, Vomar, Blokker, Action, H&M, etc., tot aan Kruitvat toe (ik mag het nu eenmaal graag met een T schrijven).
  Vreemd genoeg online niet: AliExpres, Amazon en Bol doe ik zonder lidwoord...

 10. Nooit zonder lidwoord, bij elke winkel. Ik vind dat zo raar, als mensen zeggen 'Ik heb het gekocht bij Hema'/'Dit komt van Action'/'Ik ga even naar Kruidvat'...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder