Is het De Kruidvat, Het Kruidvat of gewoon Kruidvat?

Het Kruidvat of De Kruidvat

Een bezoeker van Huisvlijt vroeg zich in de comments af waarom ik het over De Kruidvat had. Tsja… zo noem ik die winkel nu eenmaal. Ik krabde me eens achter het oor.

Technisch gezien weet ik ook wel dat een ‘vat’ onzijdig  is, en dat je daar dus ‘het’ voor moet zetten. In dat geval zou ik ‘het Kruidvat’ moeten zeggen. Soms doe ik dat ook wel, maar meestal heb ik het over dé Kruidvat.

Hoe zit het nou precies?

Wat zeggen de experts: het Kruidvat, de Kruidvat of Kruidvat?

Op Wikipedia hebben ze het over de winkelketen ‘kruidvat,’ zonder het of de ervoor. Dan maar naar onzetaal.nl! Daar geven ze een duidelijk antwoord:

‘Er zijn geen vaste regels voor lidwoordgebruik bij winkelnamen.’

Het kan dus allebei. Op Onze Taal zeggen ze dat je zowel ‘Ik ga naar de Kruidvat,’ als ‘Ik ga naar het Kruidvat’ kunt zeggen. Overigens heb ik het ook altijd over dé Albert Heijn, terwijl Albert Heijn dat zelf niet doet.

Leestip: Isopropyl bij Kruidvat en mijn post over etherische olie Kruidvat.

Wat zeg jij als je het over de Kruidvat hebt? En zeg je ‘de’ voor Albert Heijn of niet?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik ga naar het Kruidvat, en daarna nog even naar de Albert Heijn. Het zeggen gaat eigenlijk vanzelf zonder na te denken wat het moet zijn.

 2. Nou ga ik nooit naar Kruidvat dus noem ik de winkel nooit. Wel ga ik in het dorp naar Albert Heijn, zonder lidwoord. In het naburige dorp ga ik meestal naar Lidl en soms naar Aldi!
  Trouwens “vat” is geen lidwoord maar een zelfstandig naamwoord ( het vat)

 3. Ik gebruik voor alle winkels en supers het lidwoord de. Net zoals ik naar de kapper ga en de sportschool, de dierenspeciaalzaak, de bakker, de kaasboer, de slager.

  Wel naar het zwembad en het bos… :-)

 4. Kruidvat gebruik ik zowel met de als met het;). AH komt bij mij meestal wel de voor en een enkele keer gebruik ik het zonder lidwoord. Grappig, van die dingen waar je normaal nooit over nadenkt.

 5. De winkel die je bedoelt heette vroeger Het Kruidvat en De Trekpleister. Twee afzonderlijke winkelketens. Die twee zijn later samengevoegd als Kruidvat. Gebruiken ze zelf de naam Het Kruitvat? Of is het nu Kruidvat?

  Als je het hebt over De winkel Albert Heijn, dan zeg je misschien De (..) Albert Heijn. Het Albert Heijn zal een geboren Nederlander niet gauw zeggen, omdat die ook niet zal zeggen Het winkel. Maar wel Het Winkeltje. Dat doe je automatisch. Is Nederlands niet je oorspronkelijke taal, dan wordt het moeilijker. Gewoon Albert Heijn, of Albert, of Appie, of Heijntje is net zo goed.

  Wat je ook zegt, het is altijd goed, zolang een ander maar begrijpt wat je bedoelt.

 6. Ik zeg er geen het of de voor, ik vind het dus ook super gek om dat te lezen. Kan er denk ik nooit aan wennen haha!

 7. Ik zeg “het Kruidvat”, eerlijk gezegd vind ik “de Kruidvat” een beetje raar klinken.

  Neemt niet weg dat iedereen het lekker mag noemen zoals hij of zij het zelf wil ;-)

 8. Wat grappig dat je hier een blog aan wijdt!
  Dat had ik niet kunnen bedenken toen ik reageerde op je oordopjesverhaal.

 9. We gebruiken onnodig veel lidwoorden.

  Maar als je het doet, bedenk dan ook dat bij ‘de’ (zijdig) ook de woorden die en deze horen en bij ‘het’ (onzijdig) de woorden dat en dit. ‘Dat fiets’ klinkt niet. En ‘deze huis’ net zo min. Je zou je af kunnen vragen of je liever dat kruidvat zegt dan die kruivat en daarmee bepaal je ook of je het kruidvat of de kruidvat zegt.

  Deze blog doet ook zeer aan m’n oren en daarom hou ik het nog altijd op het blog.

 10. In ieder geval was het 21 jaar geleden zelfs ‘t Kruidvat, zo stond het op de gevel en draagtasjes, dus dat blijft het voor mij..

 11. Grappig! Ik ga naar ‘Appie’ en ook wel eens naar ‘de Poi’. zoals wij hier de Friese supermarktketen Poiesz noemen. Daarna loop ik langs de bloemenboer, de bakker, de theeboer en de drogist. Ik noem eigenlijk nooit de naam van Kruidvat of Trekpleister of van een andere winkel.

 12. Alle winkels zijn bij mij “De”:
  Plus, Groentenman, Hema, Bruna, Vomar, Blokker, Action, H&M, etc., tot aan Kruitvat toe (ik mag het nu eenmaal graag met een T schrijven).
  Vreemd genoeg online niet: AliExpres, Amazon en Bol doe ik zonder lidwoord…

 13. Nooit zonder lidwoord, bij elke winkel. Ik vind dat zo raar, als mensen zeggen ‘Ik heb het gekocht bij Hema’/’Dit komt van Action’/’Ik ga even naar Kruidvat’…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.