Pijn in de nek

Langnek new 1

Pijn in de nek is, zoals ze in het Engels zeggen: ‘A pain in the neck!’

Oftewel stomvervelend!

Pijn in de nek

Toen ik vannacht opstond, om naar de wc te gaan, voelde ik het al:

‘Uh-oh… mijn nek doet pijn.’

En vanochtend voelde ik me net de Efteling attractie van Lange Jan, die stijfjes met zijn nek draait.

Moederen met pijn in de nek

Moederen met een blessure vind ik moeilijk. Omdat mijn pijnlijke nek me al genoeg prikkelt, kan ik alle vragen en geruzie van de kinderen er maar moeilijk bij hebben. Dus rommelde ik in het medicijnmandje op zoek naar de tube Midalgan en twee Paracetamols om de boodschap van mijn nek en schouders te onderdrukken.

Normaliter grijp ik niet snel naar pijnstillers, omdat pijn natuurlijk een boodschap is van je lichaam. In het geval van bijvoorbeeld hoofdpijn, beschouw ik het als een signaal te gaan liggen. Maar van mijn schoonmoeder heb ik gehoord dat het onderdrukken van spierpijn verstandig is, omdat je anders je beweging en houding gaat aanpassen, waardoor het alleen maar erger wordt.

Mijn vader was altijd bang om pijn in de nek te krijgen

Met nieuw begrip herinner ik me mijn vader die in mijn kindertijd altijd zeer huiverig was voor ‘pijn in de nek’, waardoor we nooit het autoraampje mochten opendraaien. Dat vonden wij als kind zwaar irritant, want we hadden het warm. Maar nu snap ik wel dat mijn vader nekpijn wilde vermijden!

Dus nu zit ik hier met Midalgan in mijn nek, en twee paracetamols in mijn lichaam te wachten tot het over is. Want geduld is een schone zaak, maar veel heb ik er niet van.

Advil en zo’n schouderkompres van ThermaCare tegen pijn in de nek

Daarom ben ik toch maar snel even naar de Kruidvat gefietst voor nog wat eerste hulp bij nekpijn, namelijk Advil en zo’n schouderkompres van ThermaCare. De Advil omdat daar Ibuprofen in zit, en dat lijkt me letterlijk meer op z’n plaats dan een algemene pijnstiller.

En de ThermaCare omdat mijn zusje daar nogal juichend over was.

thermacare nek schouder pols warmtekompressen 6st

Wat zegt Thuisarts over pijn in de nek?

Als het gaat om lichamelijke kwaaltjes is het advies altijd: kijk alleen op Thuisarts voor informatie! Op andere websites heb je binnen no time ineens een enge ziekte. Op thuisarts.nl zeggen ze hetzelfde als mijn schoonmoeder en Barry Steven:

‘Gewoon doorgaan!’

Zoveel mogelijk je dagelijkse bezigheden blijven doen.

Wat bij mij ook nog weleens wil helpen, is als mijn man ‘s avonds mijn nek masseert. In ieder geval helpt dit om te ontspannen en ook wel een beetje tegen de pijn.

Kruidvat pittenzak

Je kunt ook een Kruidvat pittenzak in je nek draperen. Het voordeel van een pittenzak is dat hij zich makkelijk vormt naar je nek. Helaas hebben ze niet altijd pittenzakken bij de Kruidvat. Maar je kunt ze ook kopen bij Holland & Barrett en natuurlijk bol.com. Bij bol.com verkopen ze bovendien pittenzakken in het model van je nek en schouders! Kijk maar:

pittenzak

Hema pittenzak

Ook bij de Hema vind je een pittenzak! hema pittenzak

Voordat iemand het vraagt: ‘Nee, de Action heeft op dit moment geen pittenzakken te koop.’ Maar bij de Action weet je het natuurlijk nooit.

Pijn in de nek: Wibra warmtepleister ervaring 2012

wibra warmtepleister ervaring bij pijn in de nek

Twee jaar later had ik weer eens pijn in de nek. Ik schreef toen:

Halverwege de nacht werd ik er mee wakker: pijn in de nek! Ik probeerde een Wibra warmtepleister tegen de pijn.

Zo’n twee keer per jaar heb ik last van een pijnlijke, zere nek en ga ik door het leven als een hele goedkope kermisattractie. Zo eentje die stijfjes heen en weer beweegt met zijn hoofd. Want de kleinste beweging met mijn hoofd doet dan al pijn. En zelfs bij niezen gebruik je je nekspieren heb ik ontdekt…

Twee paracetamols hielpen nauwelijks tegen de pijn, maar toen herinnerde ik me dat ik ooit bij de Wibra een doosje warmtepleisters had gekocht voor maar 1 euro.

Warmtepleisters

Warmtepleisters leg je in je nek of rug, net waar het pijn doet, en vervolgens worden ze heel warm en dat werkt weldadig op de verkrampte (nek)spieren. Normaliter kocht ik wel eens warmtepleisters van Hansaplast bij de Kruidvat, en dan tel je zo 8 euro neer voor twee pleisters die je slechts 1 keer kunt gebruiken. Ik vind het dus een dure aanschaf. Maar ja, ze hielpen wel tegen de pijn in de nek.

Wibra warmtepleister tegen pijn in de nek

Met weinig vertrouwen maakte ik het doosje warmtepleisters van de Wibra open, want wat kun je verwachten voor maar 1 euro?! Het doosje bevatte twee warmtepleisters, en ze waren wat kleiner dan die van de Hansaplast. De verpakking was makkelijk te openen, en ik plakte het ding eenvoudig in mijn nek. En toen slaakte ik een zucht van verlichting! Heerlijk die warmte in mijn nek. Ik voelde mijn nekspieren ontspannen. Ik ben dus heel tevreden over de warmtepleisters van de Wibra.

Wibra warmtepleister: niet langer dan 2 uur laten zitten

Het enige minder fijne moment was toen ik de pleister weer moest verwijderen. Toen vergat ik de pijn in mijn nek  even, door de pijn van het verwijderen van de pleister. AUAUAUAUAUAUAUAU! Nou moet ik wel zeggen dat ik lang haar heb, en dat ik dat vrij slordig omhoog had gestoken in mijn haast die pleister in mijn nek te leggen. Toen ik de pleister los trok, trok ik dus ook wat haren mee. Bovendien had ik de pleister langer dan de voorgeschreven twee uur in mijn nek laten zitten. Ik heb namelijk veel moeite met maat houden, en denk altijd: ‘Als een beetje helpt, dan helpt meer vast nog beter!’ Dus ik weet niet in hoeverre de pijn van het verwijderen te wijten is aan mijzelf.

Warmtepleister: wat zit er in?

De Wibra warmtepleister bevat de volgende ingrediënten:

 1. Gezuiverd water
 2. ijzerpoeder
 3. active kool
 4. sodium choloride
 5. vermiculite

Warmtepleisters van de Wibra: Conclusie

Ik vond de warmtepleisters van de Wibra geweldig. Zeker voor die prijs. En de weldadige warmte woog op tegen de pijn van het verwijderen van de warmtepleister.

Andere Warmtepleisters

Als je even googlet blijken er vele merken warmtepleisters te koop te zijn, en uiteraard heeft ook de Action ze wel eens in het assortiment.
Een review van de warmtepleister van de Action lees je hier. Ook vind je op hetzelfde blog een review van de warmtepleisters van het Pleisterhuis.

 • De Kruidvat verkoopt warmtepleisters voor 4,49.
 • Warmtepleisters van het merk Voltaren kosten 8,63 en mag je maar liefst 10 uur op je huid laten zitten.
 • Bij het Pleisterhuis verkopen ze ook pleisters voor 1 euro per stuk.

Warmtepleisters: gevaarlijk?

In een uitzending van Tros Radar in 2008 wordt gewaarschuwd voor warmtepleisters: ze kunnen brandwonden veroorzaken.

De meeste warmtepleisters komen dan ook met een gebruiksaanwijzing. Zo moet je ze nooit op een beschadigde huid gebruiken en je goed houden aan het aantal uren dat je de pleister mag laten zitten.

Ik heb een vrij gevoelige huid, en kan bijvoorbeeld veel dagcrèmes niet verdragen omdat mijn huid dan helemaal gaat branden. Maar voor mij persoonlijk werkte de Wibra warmtepleister in mijn nek goed, en liet geen irritatie achter.

Lees ook mijn post over Dasty. Wibra is beroemd om deze gele ontvetter!

Tips van Huisvlijt bezoekers bij pijn in de nek

 • Ik ken hier wel een goedkoop en absoluut pijnloos alternatief hiervoor. Castor olie packs. Helpt ontzettend goed en je kunt ze steeds opnieuw blijven gebruiken, ook geen kans op enge bijwerkingen. Give it a try! Google: ‘Castor oil pack,’ en je vindt er genoeg info en how to’s over. (Budgetteren met kinderen)castor oil pack bij pijn in de nek
 • De Bach Rescue werkt het best als het meteen gebruikt wordt. Maar je kunt het natuurlijk altijd nog proberen. De Bach Rescue is ook handig bij andere stress zoals tandartsbezoek, examens etc. En nog over ibuprofen. Het voordeel van dit middel is dat het ook ontstekingsremmend werkt. Nadeel is de wat grotere kans op bijwerkingen. VeggieMopijn in de nek bach rescue
 • Ik denk altijd als ik die pleisters zie liggen: ‘Handig, zal ik ze kopen?’ maar dan vind ik ze eigenlijk weer te duur. Goedkope versies zag ik nog nooit. Ik moet eens vaker naar de Action denk ik. Ik vind een warme kersenpit kussen trouwens wel echt HEERLIJK. Die kun je bovendien vaker gebruiken, en daar zitten ook geen gekke stoffen in. Mijn man kreeg vorige week tijdens de hondentraining, toen het ijs en ijskoud was een soort grote theezakjes die de handen verwarmen, wat hij erg lekker vond. Die werden dus echt warm. Worden de pleisters ook echt warm of geven ze warme sensaties door de prikkelende stoffen op de huid? (Sillie)
 • Dank voor de info. Afgelopen jaar had ik vreselijke rugpijn. Ik nam Diclofenac, iemand begeleidde me bij van alles. De volgende dag wandelde ik verkrampt naar een goede masseuse dichtbij. Thuisgekomen, kon ik zelfs alweer het vloerkleed naar buiten brengen om te kloppen. Schuldhulpmaatje maakte mijn kamer beneden schoon. Ik ben nogal van doorpakken in saaie klusjes. Gelukkig heb ik (nog). Weinig problemen, een warmtepleister in voorraad hebben lijkt me handig. (Opnieuw beginnen)
 • Ik ken die warmtepleisters helemaal niet. Ik doe graag een warme sjaal om als ik pijn in mijn nek heb en bij pijn in mijn rug kan ik kiezen uit een warmwaterkruik en een elektrische warmte deken.
  Het kan zijn dat paracetamol niet sterk genoeg is bij zware pijn, dan helpt ibuprofen beter. Ik pak sowieso altijd ibuprofen want bij mij werkt paracetamol niet. Als je merkt dat je door een verkeerde beweging de pijn in je nek schiet, zou je Rescue Crème van Bach kunnen proberen om erop te smeren of de Rescue remedie kunnen innemen. Heb je kans dat je lijf ook sneller uit de spierstress schiet. Groetjes, VeggieMo
 • Mijn schoonmoeder gebruikte er dit weekend enkele toen we op een marktje stonden, zij had er van bij de Action. Daar stond op dat het nooit op een ontbloot lichaamsdeel mag, zelfs niet de warme kant van het ding en al zeker niet ergens op plakken… (Tio)
 • Ik heb een granenkussen in gebruik de laatste tijd. Het was vroeger een kersenpitkussen, maar dat mag ik niet meer in bed nemen van mijn halve trouwboek….hij vindt dat het stinkt ;)
  Het granenkussen is ook langer en kan bv. ook in je nek leggen.Het ruikt naar versgebakken brood als je het opwarmt in de microgolfoven ;) Ik neem het ook mee als het koud is en ik al voor mijn man ga slapen….dan kan ik veel vlugger slapen omdat het bed dan sneller warm is. Hopelijk is je nek vandaag beter! Bedankt wel voor de tip… Ik kende die warmtepleisters niet. Ik ga zeker eens rondkijken. liefs Vergreetmenietje

Tot slot: een warmtekussen kan ook helpen!

Wat zijn jouw tips tegen pijn in de nek?

Similar Posts

11 Comments

 1. Bij ons hebben ze ook regelmatig nek pijn.
  Een warme pittenzak helpt ook erg goed.
  Ik hoop dat je,je inmiddels al weer wat beter voelt!!
  groetjes van Caatje

 2. Hoe herkenbaar. Zelf pijn hebben en kinderen, dat is niet de beste combinatie. Ik leg het ze altijd maar uit waarom ik dan zo kribbig ben. Hopenlijk ben je er snel weer van af, sterkte!
  Groeten, Jolanda

 3. Net als Caatje, gebruik ik een warme pittenzak voor pijn in nek en rug met een sjaal er om heen.
  En je weet het hé, 6 paracethamols mag je slikken per dag. Ibuprofen gebruik ik nooit vanwege mijn maag.

  Het is vast de drukte en de laatste loodjes voor de zomervakantie, dan heb ik meestal pijntjes in de onderrug, mijn incasseringsvermogen is dan 0,0.
  Sterkte!!

 4. Achhhhhh…ziele piet !!!……………heel veel sterkte…………..enne volgens mij duurt het altijd wel een paar dagen hoor………………dusse………….heb geduld het gaat over !!

  Dikkke kus van mij……………dat helpt echt !!!! hahahahhah!!

 5. Pijn in je nek, het is warm en een nachtelijk beet je tocht kan je net flink blokkeren.
  Wees blij dat je Lange Jan niet bent, dan heb je wel heel veel nek om pijn in te hebben. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.